Colombia door vrijhandelsverdrag aangeklaagd voor miljarden dollars

Colombia is een nieuw voorbeeld van de kwalijke gevolgen die het sluiten van een vrijhandelsverdrag, zoals TTIP tussen de EU en de VS, voor landen en hun zeggenschap kan hebben. Multinationals nemen de macht langzaam over.

Het laatste land dat is vastgepind op een ‘vrije handelsovereenkomst’ is Colombia volgens The Ecologist. Het land is aangeklaagd voor miljarden dollars door Amerikaanse en Canadese goudmijnbedrijven vanwege het waarderen van zijn nationale parken en de hooggelegen moerassen in de Andes die in 70% van de waterbehoefte voorzien boven de winsten van buitenlandse bedrijven. Het is het conflict tussen schoon water en vrijhandel. Blijkbaar gaan deze niet samen.

Twee bedrijven staan op hun recht dat zij baseren op het zogenaamde vrijhandelsverdrag, dat steeds meer verdragen zijn om de investeerdersbelangen veilig te stellen.

ttipTwee miljoen mensen zijn afhankelijk van water afkomstig van hooggelegen moerassen, die eveneens het toevluchtsoord zijn van bedreigde diersoorten. Een Canadese mijnbouwmaatschappij Eco Oro Minerals Corporation wil hier goud gaan delven.

De moerassen, Santurbán páramo in de Andes, zijn door het Colombiaanse Hooggerechtshof ontoegankelijk verklaard voor mijnbouw vanwege het kwetsbare milieu. Eco Oro klaagt de Colombiaanse regering nu aan omdat dit onder het Canada-Colombia vrijhandelsverdrag valt.

Het geschil zal worden gehoord door een geheim tribunaal. Eco Oro heeft niet bekend gemaakt hoeveel geld zij willen vragen, maar een andere mijnbouwonderneming het Amerikaanse Tobie Mining and Energy Inc., heeft Colombia al  aangeklaagd voor 16,5 miljard dollar omdat de regering weigert mijnbouw toe te staan in een nationaal park.

Deze 16,5 miljard dollar is meer dan 20% van de overheidsbegroting van Colombia!

In de andere zaak tegen Colombia door het Amerikaanse Tobie Mining and Energy, claimt het bedrijf dat de regering zijn investering heeft onteigend en dat het creëren van een nationaal park “frauduleus” is.

Tobie eist 16,5 miljard dollar of de toestemming om verder met de mijnbouw te gaan, maar legt niet uit op welke manier zij aan deze berekening komt. De totale waarde van de goudexport uit Colombia in 2014 was 1,4 miljard dollar.

IMG_6089In het noorden wacht El Salvador ondertussen de beslissing af van een ander geheim tribunaal in een zaak uit september 2014. Het Australische mijnbouwbedrijf Oceana Gold klaagde El Salvador aan voor 301 miljoen dollar omdat het geen toestemming kreeg een goudmijn te starten die de voornaamste waterbron van het land zou vergiftigen.

Deze geheime tribunalen zijn ISDS tribunalen die ook onder het aanstaande TTIP akkoord vallen, dat naar verwachting aan het einde van dit jaar tussen de EU en de VS zal worden gesloten. Onder vrijhandelsverdragen komen regeringen overeen verplicht gebruik te maken van deze zogenaamde ’investeerder-land geschillen mechanisme.’(investor-state dispute settlement (ISDS)

De rechters in deze tribunalen zijn drie juristen, een voor de aanklagende partij, een van het verdedigende land en een neutrale. Er bestaat geen mogelijkheid van beroep, er is geheimhouding en geen overig toezicht.

In een van de laatste uitspraken op 4 april van een tribunaal werd Venezuela veroordeeld tot betaling van 1,4 miljard dollar aan het Canadese mijnbouwbedrijf Crystallex International voor het weigeren van een vergunning vanwege het milieu. Het gebied dat Crystallex voor mijnbouw wil gebruiken is een van de vier ongerepte wouden van Venezuela en het gebied van verschillende inheemse stammen.

Andere beslissingen:

- Canada moet het verbod opheffen op de benzine-toevoeging MMT en compensatie betalen aan een Amerikaans chemie concern;
- Mexico moet toestemming verlenen aan een Amerikaans metaal concern dat een milieu bedreigende afval plaats wou en moet compensatie betalen;
- Canada moet een vervoersverbod opheffen op PCB’s.

Meer artikelen over TTIP en ISDS.

Vertaling en bewerking Rob Vellekoop, 22 april 2016

 steunDLMnieuws336x140

4 Comments

 1. — Nederland is spil in ISDS-wereld —

  In het kader van het nieuwe transatlantische handelsverdrag TTIP maken veel mensen zich zorgen over ISDS, een mechanisme waarbij Amerikaanse bedrijven Europese overheden zullen kunnen aanklagen. Dat is opmerkelijk, want investeerder-staatarbitrage wordt al lang gebruikt. Nederland is zelfs claimland nummer 1.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/11/18/nederland-is-spil-in-isds-wereld

  — Nederland helpt multinationals om Derde Wereld nog armer te maken —

  Nederlandse bilaterale handelsverdragen spelen een sleutelrol in zaken die multinationals aanspannen tegen ontwikkelingslanden, wanneer nieuwe wetten hun ongebreidelde winsten inperken. Tien procent van die zaken worden aangespannen door brievenbusfirma’s vanuit Nederland.

  — Investeringsverdragen met Nederland vaak miljardenstrop —

  Ontwikkelingslanden zeggen steeds vaker hun investeringsverdragen met Nederland op, omdat internationale bedrijven Nederlandse bilaterale verdragen (BIT’s) vaak inzetten om deze landen aan te klagen. In meer dan 75% van de gevallen gaat het niet om daadwerkelijk hier opererende multinationals maar om zogenaamde brievenbusvestigingen, die handig gebruik maken van de Nederlandse verdragen. Dat blijkt uit het rapport “Socializing Losses, Privatising Gains” van SOMO, TNI, Both ENDS en Milieudefensie.

  http://www.duurzaamnieuws.nl/investeringsverdragen-met-nederland-vaak-miljardenstrop/

  — Oliereus Conoco-Phillips perst Venezuela via Nederlands nepfiliaal af met gigantische ISDS-claim —

  Het Amerikaans oliebedrijf Conoco-Phillips wil met een ISDS-procedure in een verdrag van 1991 een gigantische compensatie tegen de nationalisaties van 2006 in Venezuela. Dat doet het bedrijf via een nepfiliaal in Nederland. Daarom wil Venezuela niet lander verdragen sluiten met Europese landen, die investeerders het recht geven om het land zomaar voor een commerciële rechter te dagen. “Dat systeem is opgezet om de natiestaat kapot te maken.”

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/12/04/oliereus-conoco-phillips-perst-venezuela-via-nederlands-nepfiliaal-af-met-gigantische-isds-claim

  — Mijnbouwgigant perst Indonesië via Nederlands nepfiliaal af met gigantische ISDS-claim —

  De Indonesissche regering gaat in de wet op mijnbouwexploitaties van grondstoffen een uitzondering maken voor de Amerikaanse mijngigant Newmont, onder afpersing van een ISDS-arbitrage die het bedrijf in 2014 aanspande op grond van een Nederlands investeringsverdrag.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/12/04/mijnbouwgigant-perst-indonesie-via-nederlands-nepfiliaal-af-met-gigantische-isds-claim

  — The Netherlands the roots of the VOC mentality —
  (Pablo el C)

 2. Dankzij NAFTA, North American Free Trade Agreement, werd de Canadese provincie Quebec aangeklaagd voor $250-miljoen door het Fracking bedrijf Lone Pine, omdat Qubec een mortuarium had ingesteld op fracking. En deze rechtszaak laat eens te meer duidelijk zien hoe gevaarlijk vrijhandelsakkoorden zijn, want deze akkoorden geven bedrijven alle vrijheid om de oer-hollandse VOC mentaliteit toe te passen in de praktijk, wat ten koste gaat van het milieu en de overgrote meerderheid v/d mensen.

  Quebec Fracking Ban Lawsuit Shows Perils Of Free Trade Deals: Critics
  http://www.huffingtonpost.ca/2013/10/03/quebec-fracking-ban-lawsuit_n_4038173.html

  NAFTA is al een oud handelsakkoord tussen de Noord Amerikaanse staten en daar is nog niet zo lang geleden TPP (Trans-Pacific Partnership) aan toegevoegd en dit handelsakkoord wordt ook omschreven als NAFTA on Steroids…. En om het dichter bij huis te betrekken voor de EU staat Holanda, TPP dient als model voor TTIP.

  Inde hieronder staande filmpjes wordt uitgelegd wat TTIP voor invloed zal hebben op Uw eigen handelsvrijheid.

  Wat is TTIP? Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag
  https://www.youtube.com/watch?v=WpzT_6bnsx8

  Tegenlicht Kort: Bedreigt handelsverdrag TTIP onze democratie?
  https://www.youtube.com/watch?v=XtCuos0krtY

  En Uw politieke vertegenwoordigers in de EU commissie behartigen zelfs nu al zonder TTIP de belangen van de elite en hun Multinationals.

  GMOs Produced through “Gene-editing”: European Commission Fails to Regulate New GMOs after Intense US Lobbying
  http://www.globalresearch.ca/gmos-produced-through-gene-editing-european-commission-fails-to-regulate-new-gmos-after-intense-us-lobbying

  En in de onderstaande docu kan men waarnemen dat de lobbyisten van de Multinationals altijd al de EU regeerden. Trouwens er zijn in de EU hoofdstad Brussel ongeveer 15.000 lobbyisten actief bezig om de 751 parlementsleden van de EU te adviseren en te manipuleren. En deze lobbyisten beschikken over heel grote budgets om hun VOC mentaliteit te promoten en de EU parlementsleden te …..

  The Brussels Business – Who Runs the EU ?
  https://www.youtube.com/watch?v=xMuUEd6w54E

  Wat zal de polder dictatuur (koningshuis) en haar slaafse trawanten dan hardop denken:

  Lang Leve de VOC mentaliteit
  Made in Holland
  and exported ove the whole world

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.