Voor 50 euro tekort uithuisgezet

In een gesprek doet Giulio zijn schokkende verhaal over een samenloop van gebeurtenissen die er toe leidde dat hij 5 jaar geleden  alles verloor en als klap op de vuurpijl met een huurachterstand van 50 euro op straat werd gezet. Hij vertelt dat op een gegeven moment de zorgen en ellende zich zo opstapelden dat hij in een diepe depressie belandde waardoor hij niet meer in staat was voor zichzelf te vechten.

Het begon in 2008 toen hij zijn vaste baan verloor. Na een aantal weken ziek thuis te zijn geweest was er opeens geen plek meer voor hem bij zijn werkgever. Hij heeft drie maanden geen inkomen en loopt daardoor huurachterstand op. Dankzij allerlei steeds wisselende parttime baantjes kan hij nog net zijn hoofd drie jaar lang boven water houden, maar de schuld die ondertussen is verhoogd met allerlei extra kosten van het incassobureau hangt als een molensteen om zijn nek. Hij maakt lange dagen met weinig productieve uren en veel reistijd van de ene naar de andere baan. Het loon is laag. Giulio worstelt met zijn schuld, maar ziet geen licht gloren in de toekomst. Er treedt geen verbetering in zijn situatie op.

photovendEind 2010 kan hij door het verlies van een van zijn drie parttime baantjes de maandelijkse aflossing van zijn huurschuld plus incassokosten niet meer betalen. Dan vraagt hij bij de gemeente bijstand aan. De gemeente weigert dit echter aanvankelijk, hij is jonger dan 27 jaar aldus hun argument. De woningbouwcorporatie laat er ondertussen geen gras over groeien. Om huisuitzetting te voorkomen moet hij per direct de laatste 250,- van zijn schuld betalen. Hij komt echter niet verder dan 200,-. Dan kondigt de corporatie huisuitzetting aan op 20 april 2011, waarbij hij meteen een nieuwe schuld opbouwt aan kosten van de procedure van de ontruiming van enkele honderden euro’s.

Een uur nadat al zijn spullen in een container van vijf hoog naar beneden zijn gegooid en hij op straat staat, krijgt hij van de gemeente Vianen een telefoontje dat zijn aanvraag voor de bijstandsuitkering is toegekend met terugwerkende kracht. Hij krijgt 1200 euro.

Dit is de reden dat Giulio zijn verhaal wil vertellen.

“Ik had me nooit uit mijn huis had moeten laten zetten. Er zijn genoeg hulpverlenende instanties. Als je maar op tijd aan de bel trekt is er genoeg te regelen. Dat had hij helaas niet gedaan. Schakel ook een advocaat in die je vertrouwt en waarvan je zeker weet dat hij zijn vak verstaat. Die kan je verder helpen.”

Hij weet een ‘adresje’ te regelen, dat wil zeggen in onderhuur een kamer te krijgen. Hierdoor houdt de juist toegekende  bijstand weer direct op. De gemeente weigert hem een bijstandsuitkering te geven, omdat hij geen vast woonadres kan opgeven. De verhuurder kan het zich niet permitteren dat Giulio aangeeft bij hem te huren. De schuld aan de woningcorporatie loopt ondertussen gewoon door. Na een aantal maanden slaagt hij er toch in een adres te vinden waarmee hij weer bijstand kan krijgen. Daarvoor eist de sociale dienst van de gemeente dat hij een tegenprestatie levert. Dat betekent 6 maanden werken met behoud van uitkering bij IKEA, die daarna zijn werkverband niet wil omzetten in een arbeidscontract. Hetzelfde geldt vervolgens voor zijn 6 maanden bij V&D in Utrecht, ook hier wordt hem een vaste baan in het vooruitzicht gesteld, maar deze belofte wordt niet nagekomen.

Ondertussen blijft het incassobureau hem achtervolgen met iedere keer weer andere extra kosten: procedurekosten, administratiekosten, proceskosten, enzovoort. Deze kosten leiden er volgens Giulio toe dat je uiteindelijk drie keer zoveel schuld krijgt dan waarmee je oorspronkelijk bent begonnen.

Giulio is moegestreden, hij raakt geen stap verder. Hij komt in het daklozencircuit in Utrecht terecht.

Op het ogenblik is Giulio na vijf bittere jaren zover dat hij bijna klaar is met zijn schuldentraject bij de gemeente dat in 2013 is ingegaan. Zijn leven was karig, met soms zelfs honger. Hij heeft zware tijden doorstaan waarin hij het vaak niet meer zag zitten.

Ik leefde echt in een waas. Alles was onwerkelijk. Ik heb daarom ook moeite met navertellen omdat er zo veel gaten zijn. Ik heb maar bar weinig geregistreerd toen. Gewoon in de slaapstand en maar doorgaan. En uiteindelijk hoefde ik niet meer door te gaan dus toen alleen maar de zombiestand.

Nu is hij strijdbaar en gemotiveerd om verder te gaan, maar niet zonder zijn mond te houden over wat hij en vele anderen moeten doorstaan die uit hun huis gezet worden en door schuldeisers worden achtervolgd.

Rob Vellekoop, 20 april 2016

legal2people
Gratis juridische bijstand voor mensen in de bijstand (Advertentie)

 

 

 

23 Comments

 1. en die kut voddenkappen kunnen weg blijven ! Weg ermee !!! Holland voor de Hollanders ! Weg met die lui oprotten !!! Dan ben ik eerlijk ! Weg ermee alleen maar profiteren want dat is de bedoeling !!! Leer van Letland!!!! Die zeggen jullie zijn gek laat ze niet binnen maar rutte laat alles binnen ! De smeerlap ! Misschien kan hij dan nog kindertjes verkrachten van die bevolking !! Je weet maar nooit !! Smeerlap net als Demmink !! Ze ontsnappen altijd want justitie is ook zooooooooooooo corrupt !

 2. Verhaal klopt niet heb het ook van dichtbij meegemaakt alles werd correct geregeld niks gesmeten met spullen schuld sanering was in beeld wijkteam die persoon wilde niet.
  En ik vindt het walgelijk om de vluchtelingen erbij te halen triest hoor mensen.

  • Omdat jouw ervaringen gelukkig beter waren, betekend dit niet dat die van mij niet waar zijn. Dit is mij overkomen, er waren genoeg getuigen van ook. Wellicht kun je in de toekomst openstaan voor de mogelijkheid dat niet iedereen zo veel geluk heeft als jij bij dit soort kwesties.

 3. E650 als alleenstaande wwber, met inwonende werkende dochter 24 met kleine baan.
  van 70 procent wwb naar 50 procent.
  is dit normaal dat een inwonende werkende met weinig werkgeld moet kosten delen met de ouder in de wwb?
  E900 red je het al niet,laat staan op 50 procent nu.
  is dit de bedoeling van het regeringsstelsel?
  nog meer overleven en armoede bevorderen?

 4. Sorry. Zijn er echt mensen die dit verhaal geloven? Dit hangt van leugens aan elkaar! Wij hebben professioneel helaas met uitzettingen te maken, maar dit verhaal heeft niets, maar dan ook echt niets, met de dagelijkse praktijk in Nederland te maken.

  Geen enkele rechter zal een uitzetting vanwege 50,= achterstand goedkeuren.

  Ook de manier van ontruiming is een volkomen bij elkaar verzonnen verhaal. Geen enkele ontruiming in Nederland gaat op deze manier en de kosten van de ontruiming zijn NOOIT voor de huurder, maar altijd voor de verhuurder. Zo belachelijk ver gaat huurdersbescherming in Nederland!

  Ziekte is geen reden voor ontslag, dus zijn werkgever kan hem daarom helemaal niet ontslaan. Het feit dat meerdere tijdelijke contracten niet worden omgezet in een vast contract leidt logischerwijze tot de conclusie dat dit een probleem aan de kant van Giulio is.

  De hoogte van incassokosten is wettelijk beperkt, dus ook dat verhaal klopt al weer van geen kant.

  Dit verhaal komt uit een wel heel dikke duim als ik dit zo lees.

  • Ik begrijp dat je weer voor solcon aan het stoken of trollen bent, gerard?

  • Heb jij enig idee waar jij over praat???

   1 ik heb genoeg uitzetting meegemaakt en zelf een gehad. En jazeker word er met spullen gegooid! Bij 1 woning werd me zelfs aangeboden om iets uit te komen zoeken.
   Bij mijn toenmalige ex waar ook nog mijn spullen stonden, werden in een container geflikkerd! Volgens zo wonen lagen alle spullen opgeslagen bij een bedrijf, dat bedrijf vertelde ons dat ze onze spullen, meubels tv, koelkast wasmachien bed (alles!) NIET hadden! Werden steeds van het kastje naar de muur gestuurd en uiteindelijk nooit iets terug gekregen.
   Dit betekend niet dat alle ontruimings bedrijven zo zijn.

   2 en ja de ontruimings kosten worden op de huurder gegoooid. Dat word niet betaald door de wonigstichting! Eigen ervaring

   3 en ja ook ontslag door (langdurige) ziekte komt meer dan genoeg voor. Mee gemaakt in de familie.

   4 tijdelijke contracten, zoals werken onder behoud van uitkering, worden inderdaad niet altijd omgezet in een contract met minimumloon. Dit is helaas ook niet verplicht. Mensen die onder behoud van uitkering moeten gaan werken zijn veel goedkoper voor de “werkgever” omdat zij subsidies krijgen hiervoor. Meestal hebben die bedrijven contracten met de gemeente en nog een derde partij. Voorbeeld post.nl gemeente en vixia.
   Eigen ervaring.

   5 op het nieuws is ook meerde malen geweest dat incasso bureau’s zich niet aan de regels houden. Dit ook omdat heel veel mensen niet weten wat wettelijk wel of niet mag.
   En ja de kosten lopen zo wel behoorlijk omhoog.
   Een incasso bureau een paar straten verder kwam mij persoonlijk een brief overhandigen. Waarin stond dar ik tot betaling moest overgaan. Weet je wat die brief koste omdat die gebracht werd?! €113!!!!
   En dan kun je makkelijk roepen dan moet je je rekeningen betalen. Maar dat gaat niet als je geen geld hebt. We zaten zelfs veels te vaak 4 dagen in de week zonder eten, omdat we leefgeld kregen.
   Er zijn zelfs meerdere schulden bij gekomen toen door de gemeentelijke kredietbank.

   Niet alles is helaas zo goed als ze het doen voorkomen.
   Oordeel niet meteen over iemand. Niet iedereen zuigt alles uit z’n duim. Ik heb zelf genoeg ervaring met dit soort dingen. En het doet pijn als mensen zeggen dat ze je niet geloven.

  • Gerard misschien doe jij je werk op een menselijke manier maar velen niet hoor. Wat jij opnoemt zo hoort het te gaan en staat het in de boeken. Ik werd op een dag wakker van een enorme herrie in mijn gallerij toen ik besloot naar te gaan kijken wat er gaande was zag ik bij mijn buurman binnen werklui met zijn spullen smijten. Letterlijk vanuit het raam een container in. De kosten van ontruiming zijn sws niet voor de verhuurder maar huurder. En ik ken ook iemand die dreigbtieven kreeg van de woningbouw niet omdat hij niet betaalde nee omdat hij elke keer een week later betaalde. Zeg nou zelf wat is het probleem er wordt toch betaald. Misschien is het verhaal van heb minimaal aangedikt het punt is het gaat niet zoals het moet gaan mensrn zakken steeds verder in de problemen.

  • Beste Gerard als u zo professioneel bent weet u ook dat het niet zo werkt als dat in de wet wordt voorgedaan.
   Mede daardoor irriteer ik me mateloos aan u reactie hierop!
   Ten eerste: Als een uitzetting al voor de rechter is geweest mag/kan een woningbouw overgaan tot uitzetting ook voor 50 euro!!
   Ten tweede: Ziekte is geen reden voor ontslag, dus zijn werkgever kan hem daarom helemaal niet ontslaan. Het mag inderdaad niet! maar het gebeurd WEL in NL!
   zelf meegemaakt heel proces achter de rug tegen de corrupte overheid.

   Oordeel niet over een situatie die jezelf niet mee maakt of heb meegemaakt!
   hulp instantie’s zeggen zoveel…maar doen soms zooo weinig.
   ik ken de persoon in kwestie overgens niet.
   maar ook ik spreek helaas uit ervaring!

  • Ontruiming voor de verhuurder!!!! daarom moest ik 6000 Euro betalen voor een achterstand van 700 Euro iedereen kwam helpen zou tot 5000 kunnen betalen tijdens de ontruiming en de deurwaarder weigerde dat moest of 6000 betalen of ik had pech…. nogmaals originele schuld was 700 zonder ontruimingskosten en die worden berekend per uur !! Dus kom aub me niet vertellen dat dit gelogen is…

  • Sorry Gerard maar de kosten zijn wel voor de huurder. Ook de kosten van de opslag waar je spullen naar toe gaan. Sterker nog, bij de ontruiming van een buurman zag ik een miniatuur boot in een kofferbak verdwijnen van de ontruimders net als de duikspullen van de buurman.
   En de incassokosten zijn weliswaar beperkt maar de rente stopt niet.

  • Het feit dat meerdere tijdelijke contracten niet worden omgezet in een vast contract leidt logischerwijze tot de conclusie dat dit een probleem aan de kant van Giulio is.

   Werken met behoud van uitkering en dat gebeurd nagenoeg bij iedereen in de bijstand, misbruik maken van heet dat in mijn wereld!!!

   “De hoogte van incassokosten is wettelijk beperkt, dus ook dat verhaal klopt al weer van geen kant.”, maar weinig incassobureaus die zich daar volledig aanhouden.

   “Ook de manier van ontruiming is een volkomen bij elkaar verzonnen verhaal. Geen enkele ontruiming in Nederland gaat op deze manier en de kosten van de ontruiming zijn NOOIT voor de huurder, maar altijd voor de verhuurder.”, mijn buurman heeft dit meegemaakt en 2 andere vrienden van mij. Kosten zijn degelijk wel voor de huurder!!!

   EN WAT BETREFT DIE DIKKE DUIM, DENK DAT HET JOU DIKKE VVD DUIM IS DIE DIT SOORT DINGEN ONTKENNEN….

  • @Gerard
   Ik ga niet volledig in op jouw reactie, simpelweg omdat het te veel is waarop ik zou kunnen ingaan. Maar ik wil je toch tegemoet komen.

   Ik wil wel even zeggen dat als je iets beter leest, je wellicht andere conclusies had kunnen trekken.

   Ik zal je op een paar punten toch even aan duidelijkheid helpen: de rechter had een vonnis uitgesproken toen de schuld veel hoger was. Dat vonnis hield de deurwaarder paraat tot op het moment dat ik een afbetaling zou missen. Uiteindelijk (na een lange periode van netjes aflossen) gebeurde dit. Ik kon van de 250 euro aflossing slechts 200 betalen. Kort daarna werd mijn huis ontruimd.

   Wat betreft werk, tja, als je overspannen wordt en geen tijd en ruimte krijgt om te herstellen (omdat je moet blijven werken), is het moeilijk om werk lang vast te houden. Daar kan ik niet meer van maken als dat het was. Een uitkering had kunnen helpen, maar die kreeg ik dus ook niet. Dat gepaard met weinig werkgelegenheid en erg lage lonen, geen opleiding en rijbewijs, en tel maar op hoe snel iemand mij aanneemt of een vast contract geeft in die tijd. We praten ook over de periode 2008-2011 midden in de crisis.

   Mijn ontslag dat uiteindelijk tot dit alles leidde, kwam ook niet heel gebruikelijk. Ik brak in augustus al bijna mijn tenen aan een voet. Omdat mijn werkgever geen vervanging voor mij had, werd er gevraagd of ik niet zittend werk kon doen. Na eerst geweigerd te hebben, merkte ik dat ze onaardig werden hierover. Toen heb ik toch 2 dagen gewerkt. Het gevolgd was een ontsteking en ik mocht van mijn huisarts niet meer werken tenminste gedurende 2 weken.
   Mijn werkgever wilde mij direct bij de bedrijfsarts hebben (in breda) en ik woon in utrecht. Uiteindelijk heb ik overal aan meegewerkt, behalve het zittend werk, gezien mijn huisarts dit niet adviseerde. Aan het eind van de maand werd er niet uitbetaald op grond van werkweigering. Ik heb toen via de fnv een advocaat genomen. Uiteindelijk is dat nooit doorgezet, de zaak was onderling opgelost, maar gezien ik een tijdelijk contract had, ben ik aan het einde daarvan natuurlijk gewoon ontslagen.

   Ik hoop dat deze extra verduidelijking helpt, Gerard.

   Vergeet niet dat je het hebt over mijn ervaringen. Dat die niet gelijk zijn aan die van jou, is geen reden om meteen aan te nemen dat het daarom onwaar is. De wereld draait niet alleen om jou.

 5. Toeslagen????? Als je schuld hebt bij de zorgverzekeraar omdat je Door chronische ziekte de rekeningen niet meer betaald kunnen worden wordt op de zorgtoeslag beslag gelegd. Je beslagvrije voet wordt dan ineens 0.0€.

 6. Ik begrijp niet dat een IKEA uit het land van Honey and Milk ( Sweden ) mee werkt aan gedwongen slaven arbeid. Dus normen en principe gaan gelijk over boord als gratis werk wordt verricht door meest zwakkeren uit de samenleving. Tijd om IKEA hier op aan te spreken , die houden niet van negatieve opmerkingen van hun beleid

 7. De huidige uitkeringen zijn ooit vastgestrld op wat er Minimaal!!! nodig was Toen per maand.
  In een tijd dat huur max 1/3 van je inkomen mocht zijn. Waar?is Die regel gebleven????
  Zieken fonds 13,80 gulden! Was
  Inmells is mijn huur van 320 gulden naar 435 euro. Gegaan de uitkering niet meer geindexeerd .
  Maar wel zieken verZekering naar 134 per maand. Dat is collektief en incl. Eigen bijdrage.chronisch ziek dus ik maak um zeker op
  Alle andere prijsverhogingen even buiten beschouwing latend kom ik daarnee al op 200 korting van minimum inkomen van lang geleden .
  Ergo iedere uitkering hoe zuinig je ook leeft begint met een maandelijks te kort van minimaal 250 euro. .
  DAT moet dringend tot instsnties doorgaan dringen help dit bericht door het aub te kopieren en plakken .en delen daar waar u kunt
  Alvast hartelijk dank !

  • Ik denk niet dat het zin heeft wanneer dit tot instanties doordringt. Het is de hoogste tijd dat mensen niet gaan wachten tot instanties het op zich nemen. Wij moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen en in actie komen.

   • Het wordt moeilijk om de wereld te verbeteren dor bij jezelf te beginnen zonder je kop boven het maaiveld uit te steken wat men dan weer niet wil. Ik blijf trouwens stug mijn kop boven het maaiveld uitsteken.

   • Dag Rob,

    Heb jij ideeen hoe we onze verantwoordelijkheid kunnen nemen en in actie kunnen komen tegen deze en andere misstanden?

    Anton

    • Ik heet dat geen Rob maar kan hier wel op inhaken.
     Dat antwoord ligt bij jezelf en daarvoor zijn 2 sleutelwoorden.
     Samenwerken en vertrouwen.
     Samenwerken met je directe omgeving en elkaar vertrouwen in plaats van je vertrouwen geven aan een wildvreemde stropdas door eens in de 4 jaar die stropdas je spreekrecht te geven.

  • Erg kort door de bocht helaas jou opmerking over de uitkering. Ja die is gebaseerd op minima, maar daarom is huur- en zorgtoeslag in het leven geroepen. Als je dat bij de uitkering telt, heb je ongeveer hetzelfde als minimum loon van iemand die net geen 36 uur contract krijgt.

   Ik werk in de maatschappelijke opvang waar we deze verhalen vaak horen. Erg jammer dat woningstichtingen niet aan de bel trekken want dan zijn er wel mogelijkheden in het voortraject dat deze mensen niet dakloos worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.