Franse protesten laten machthebbers al 12 dagen sidderen #42mars

De Fransen protesteren iedere avond massaal sinds 31 maart. Ook op 11 april gaat het protest gewoon door ondanks dat La Place de la Republique in Parijs ’s morgens door politie wordt ontruimd. ’s Middags stromen de mensen echter weer samen en ’s avonds is er protest en discussie.

Live verslag uit Parijs 1
Live verslag uit Parijs 2

Ook de keuken draait weer op volle toeren.

Want de Europese Lente gaat door.

Iedere avond vinden er naast de protesten ook besprekingen plaats op de Place de la Republique in Parijs die rechtstreeks worden uitgezonden door hun eigen zender TVdebout.

De opstanden die studenten en jongeren hielden op donderdag 31 maart zijn sindsdien voortgezet onder de naam  NuitDebout (Nacht op je voeten) beweging. Zij hebben het Parijse Place de la République alle nachten sindsdien bezet.

NuitDebout begon zoals zoveel andere Franse demonstraties. Studenten en arbeidersgroepen tegen Hollandes geplande arbeidshervormingswet, organiseerden een protest mars op 31 maart.

vergaderingNa het protest van 31 maart, dat in meer dan 200 Franse plaatsen plaatsvond, wilden de demonstranten er mee doorgaan. Zij stelden voor om drie nachten de place de la République in Parijs te bezetten, dit noemden ze maart 31e, 32ste en 33ste. Er wordt geteld vanaf 31 maart, daarom heet de bijeenkomst van 11 april 42 maart (#42mars).
Zij noemen dit #NuitDebout om hun wantrouwen uit te drukken. Iedere nacht kwamen tussen 1000 en 2000 mensen .

Het voornaamste bewijs van de angst van de machthebbers is de bijna volledige media stilte over deze Europese Lente. Deze media stilte wordt maandagavond doorbroken door het NOS. Blijkbaar verwachten ze dat de situatie weer onder controle is, anders zouden ze dit blijven negeren, zoals ieder protest in Europa dat er echt toe doet.

Rob Vellekoop, 12 april 2016

steundlm336x140

 

1 Comment

  1. Dit is en exact copie van de Franse revolutie, 14 julie a.s. zullen dan ook de klappen vallen?
    Hollande zijn act tevergeefs?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.