Doodgezwegen referendum tour Leeuwarden-Amsterdam in 36 etappes

Het is een door de massamedia zorgvuldig bewaard gehouden geheim. Je zou ook kunnen zeggen ze doen alles om bekendheid van deze karavaan te voorkomen. Toch leveren de mensen van Vrede & Recht een flinke prestatie. Geen door de schatkist gefinancierde wc-rollen of slappe commercials, maar een serieuze poging om zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken en persoonlijk te spreken over het referendum.

De speciale tourbus van Vrede & Recht ging op 24 februari van start in Leeuwarden om in 36 steden mensen te informeren over het Oekraïne-referendum. Op 5 april komt de tour aan in Amsterdam. De reizigers zijn ver over de helft. Er zijn nog 12 steden te bezoeken in de provincies Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland.

In Leeuwarden werd gesproken met een radio-reporter. Een kort vraaggesprek verscheen in de Stentor en een lokale omroep in Drenthe besteedde aandacht aan de referendumtour. Daarna werd het stil, totdat afgelopen zaterdag in Rotterdam een fotograaf van het ANP op bezoek kwam. Zijn foto’s zijn echter niet gepubliceerd, maar worden zeer waarschijnlijk wel in een archief bewaard. De massamedia willen dit initiatief niet kennen, want het is uitgesproken TEGEN het verdrag, daarnaast wil Vrede & Recht een basisinkomen invoeren, veel meer macht bij de burgers leggen en de overheidsmacht inperken en de geldcreatie bij de banken weghalen. Dat zijn bij elkaar geen geliefde onderwerpen van de door de overheid en multinationals gedomineerde media.

stedentour-kaartklein
Route van de 36 stedenreferendumtour

Het is vandaag een rustdag in de tour. De bemanning van de stedenreferendumtour rust thuis uit om morgen in gestaag tempo het verdere traject af te leggen. De tourmensen merken dat het referendum eindelijk een beetje gaat leven, na een lauwe aanloop in pakweg de eerste twintig steden. Mensen lijken met name in Rotterdam en Den Haag erg uit op NEE. De meesten kotsen van Den Haag, Brussel en het eeuwige gekonkel van politici.

De mensen van Vrede & Recht pakken nog even door en zijn na 24 etappes het best geïnformeerd over wat er leeft in ons land, wanneer het gaat over het referendum. Een algemeen gevoel van machteloosheid en boosheid overheerst. Veel mensen hebben het helemaal gehad met politiek. Zij voelen zich niet serieus genomen. Steeds vragen ze: “En wat gebeurt er als we nee stemmen?”

Niet in de laatste plaats omdat veel mensen zich nog het bindende referendum van 2005 herinneren waarbij hun mening gevraagd werd over de Europese grondwet. Meer dan 60% was toen tegen de Europese Grondwet. Toch ging deze na een enkele wijziging door. Het uitgesproken Nee van de meerderheid werd door de politiek volledig genegeerd. Dag democratie!

En nu suggereert politiek Nederland dat zij opnieuw het volk willen vragen wat ze er van vinden. Het is echter een raadgevend referendum waarvan Den Haag de uitslag volledig naast zich mag neerleggen. En doen ze dit niet, stel dat ze de wil van het volk (naar alle waarschijnlijkheid: Nee) gaan uitvoeren, dan moet Rutte in de EU verdedigen dat het verdrag opnieuw moet worden besproken en dienen de overige 27 lidstaten unaniem tegen het verdrag met Oekraïne te zijn voordat het ook echt ingetrokken wordt.

Rob Vellekoop, 22 maart 2016

steunDLMnieuws336x140

1 Comment

  1. HET IS EEN BESCHEIDEN KARAVAAN , DIE RUSTIG VOOR UIT REIST NAAR HET GEWENSTE DOEL . . . TERWIJL HUN GEDULDIGE BEDACHTZAME KAMELEN KALMPJES AAN MET STAARTEN FLYEREN EN OREN WAPPEREN !

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.