Wat kost ons de geldcreatie door banken?

Het is ondertussen bij een grote groep mensen bekend dat commerciële banken geld uit het niets maken. Wat kost dit waanzinnige privilege van de banken ons? Zij doen dit voor iedere euro die zij uitlenen. Hier komt geen eurobiljet of euromunt (cash) aan te pas. De bank maakt geld met behulp van een boekhoudkundige boeking. Het geld voor de lening ontstaat door geldcreatie.

Afgezien van het feit dat banken dus gratis geld mogen scheppen zonder dat dit hen geld kost, krijgen zij over dit uitgeleende geld rente. Een gemakkelijker manier van geld verdienen is ondenkbaar.

Schuld
Het meeste geld in onze economie wordt gecreëerd door banken wanneer zij geld uitlenen. De enige manier om extra geld in de economie te krijgen is door het te lenen van de banken. Tegenover iedere euro geld staat een euro schuld.

Huizenprijzen
De huizenprijzen worden niet alleen beïnvloed door vraag en aanbod, maar ook door de miljarden die banken via hypothecaire leningen aan de burger hebben uitgeleend. Door de hoge huizenprijzen wordt geld overgeheveld van de armen naar de rijken en van niet-eigenaren naar huiseigenaren. In werkelijkheid profiteren alleen de banken en eigenaren van veel onroerend goed van de hoge prijzen: hoge prijzen betekenen dat mensen hogere hypotheken moeten afsluiten voor een langere periode en daardoor meer rente zullen moeten betalen aan de banken.

Logo-BankenOngelijkheid
Omdat bijna al ons geld afkomstig is als leningen van banken moet iemand over bijna iedere euro rente betalen. Deze rentebetalingen zorgen voor een gigantische overheveling van geld van de onderste 90% van de bevolking naar de rijkste 10%.

Milieu
In tijden van recessie zijn mensen en regeringen minder bezig met het milieu, de prioriteit ligt meer bij kostenbeheersing en acties om uit het economische dal te komen. Daarnaast is economische groei vereist om de rente die over de gigantische leningen betaald moeten worden te kunnen verdienen door omzetgroei. Meer lenen en meer werken veroorzaakt meer economische groei en deze gaat meestal ten koste van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen.

Democratie
Banken zijn machtiger dan de overheden die door het volk periodiek gekozen worden. De hoeveelheid geld die zij creëren is niet gebaseerd op welke democratisch genomen beslissing dan ook. De banken bepalen dit volledig autonoom. De paar banken die Nederland beheersen worden aangestuurd door slechts enkele mensen. In dat licht is het natuurlijk uitermate vreemd dat Dijsselbloem ABN-AMRO en de SNS bank wil verkopen. Zij zouden staatsbezit kunnen blijven waardoor de macht van de banken ingekapseld kan worden. Het geeft ook de onzuivere motieven van kabinet Rutte weer. Zij laten de macht van de banken onaangeroerd!

Financiële crisis & recessie
De financiële crisis ontstond doordat banken te veel geld creëerden, te snel en dit gebruikten om de huizenprijzen op te stuwen en te speculeren. De leningen konden niet meer worden afgelost, waardoor een crisis ontstond. Vervolgens versterkten de banken de crisis door minder geld te gaan uitlenen, terwijl ondertussen de rente gewoon moest worden doorbetaald. Hierdoor ontstond dus een verkrapping op de geldmarkt.

Banen & bedrijven
Wanneer banken voldoende geld creëren en dit in de economie pompen via leningen, veroorzaakt dit banengroei en het moedigt bedrijven aan om te investeren. Op deze manier vormen leningen het fundament van de groei en niet inkomensgroei. Dus als banken stoppen op deze manier de economie aan te jagen, ontstaat een neergaande lijn.

Bron: Positive money
of Ons geld op de bank is niet meer van ons

Rob Vellekoop, vertaling en bewerking, 8 maart 2016

steundlm

3 Comments

 1. Boek presentatie van het boek “De Schaduwelite” van dhr. prof. dr. ER (Ewald) Engelen.

  – De schaduwelite voor en na de crisis: niets geleerd, niets vergeten –
  We blikken terug op de gevolgen van de financiële crisis van 2008. Banken die met belastinggeld van de ondergang gered moesten worden, grote toename van het aantal huishoudens met hoge hypotheekschulden en stijgende werkloosheid. Desondanks probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, lobbyisten, toezichthouders en een enkele politicus de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen.

  Deze avond gaat over hen: de schaduwelite, die niets heeft geleerd en niets is vergeten. En over de middelen – lobbyen, dreigen, chanteren, verwarren, spinnen, framen, verhullen, verdraaien, verzwijgen – die zij gebruikt om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

  https://www.youtube.com/watch?v=raU4utEUte4

  En zie wat er na afloop van het publiceren van zijn boek señor Ewald Engelen is overkomen

  Ewald Engelen: “Ik ben in feite monddood gemaakt”
  https://www.youtube.com/watch?v=oMR3gpJh82s

  +

  – De financiële crisis: Waar Het Fout Ging –
  Wat gebeurt er als de rijken steeds rijker worden? David Sington gaat in zijn film The Flaw op zoek naar de onderliggende oorzaak van de financiële crisis. Drie jaar nadat de financiële crisis wereldwijd toesloeg, lijkt er niets veranderd te zijn.

  De overheid en het huidige politieke systeem blijven in grote mate afhankelijk van de financiële sector. Een sector die niet in staat lijkt te zijn om de veranderingen door te voeren en hun zaken transparanter te maken in een wereld waarin de rijken steeds rijker worden. Filmmaker Sington wil dat er dingen veranderen. In deze film probeert hij uit te leggen wat de onderliggende oorzaak van de afgelopen crisis is.

  https://www.youtube.com/watch?v=CUyIrej9Qeo

  +

  En deze presentatie gaat over de creatie van de Amerikaanse bank door the Banksters en is verplichte kost voor degene die op zoek zijn naar de waarheid betreft de geldcreatie

  The Creature From Jekyll Island (by G. Edward Griffin)
  https://www.youtube.com/watch?v=lu_VqX6J93k

 2. Bedrijven moeten winst maken om te kunnen draaien. Dat vergt een kunde steeds meer grondstoffen om te zetten in spullen, om daarna weer nieuwe schulden aan te gaan, die dan opnieuw afbetaald moeten worden. Zo wordt het piramidespel de lucht in gehouden, wat op zich mensen niet dient, en de economie nog minder. Eindeloze groei is slecht, en ongezond, terwijl als de economie in stort vanwege het grote kaartenhuis dat gemaakt is, de mensen dan nog slechter af zijn, dan als we nooit aan die excessieve winst waren begonnen. Het zijn daarom steeds leningen op de belofte terug te betalen. Lukt dat niet, dan ligt er zelf geen eten meer in de supermarkt. Niet omdat het eten er niet is, maar omdat er geen daadwerkelijk schuldgeld meer in omloop is, het eten mee te betalen. Ziekenhuizen declareren ook voor winst want die witte jassen vernietigen de gezondheid van de mensen alleen maar. “Komt een man bij de dokter…”

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.