Werkgeversorganisatie is bang voor China, niet voor TTIP

Exact een maand voor het referendum over Oekraïne slaat VNO-NCW alarm omdat het voortbestaan van duizenden bedrijven en miljoenen banen staan op het spel. Niet door TTIP volgens de werkgeversclub, maar door de handel met China. Stap gewoon uit de EU zou ik zeggen dan kan je als zelfstandig land China invoerregels opleggen in plaats van te wachten op de spelletjes van Brussel.

Het VNO-NCW schrijft:
“Duizenden bedrijven, miljoenen banen. Er staat wat op het spel als China in 2017 vrij toegang krijgt tot de Europese markt. Want tegen kunstmatig lage Chinese prijzen valt niet op te concurreren.”

Dit in tegenstelling tot het standpunt van de werkgeversclub tegenover TTIP, het aankomende vrijhandelsverdrag van Europa met de VS. Het verdrag met de VS biedt zelfs kansen voor het MKB volgens VNO-NCW, want zeggen ze uit onderzoek van de Commissie blijkt ook het MKB hier veel profijt van te hebben.

Dat lijkt me nogal logisch dat de Europese Commissie positief is over TTIP, anders zouden ze natuurlijk nooit de onderhandelingen met de VS zijn ingegaan. Ze zijn zelfs lovend over het verdrag:

“Volgens de meeste wetenschappelijke onderzoeken zal het effect van het vrijhandelsakkoord dan ook positief zijn voor zowel de Europese en Amerikaanse economie.”

De werkgeversorganisatie legt uit dat als China vanaf 2017 gezien mag worden als markteconomie. Vanaf dat moment kan China heel gemakkelijk te laag geprijsde producten op de Europese markt brengen. Zonder dat de EU hier iets tegen kan doen. Tenzij de EU dat nu goed regelt. Nu gelden zogenaamde anti-dumpingsregels met China.

Of iets gezien kan worden als dumping wordt vanaf 2017 bepaald aan de hand van de Chinese binnenlandse prijzen. Volgens VNO-NCW worden de prijzen voor veel belangrijke producten door de Chinese staat kunstmatig laag gehouden. Zolang Chinezen hun producten niet onder die van hun eigen binnenlandse prijzen aanbieden aan Europa, kunnen ze niet van de Europese markt worden geweerd.

Volgens Milan Nitzschke, woordvoerder van de Europese industriekoepel Aegis, riskeert de Europese Unie ‘een verlies van 3,5 miljoen banen en jaarlijks een 228 miljard euro lager bruto binnenlands product als Europa de Chinezen hun gang laat gaan.’ Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de schattingen uiteenlopen van honderdduizend banen tot 10 miljoen.

chinadumpingDan blijkt opnieuw de zwakte van de EU. De EU reageert – in vergelijking tot de Amerikaanse overheid – vrij traag. Voordat is onderzocht of er sprake is van dumping en er voorlopige maatregelen worden genomen, zijn er al negen maanden verstreken. Definitieve maatregelen laten meestal vijftien maanden op zich wachten. In de VS duurt dit 45 dagen. Wanneer EU-handelscommissaris Cecilia Malmström (Handel) maatregelen neemt, is nog niet bekend.

‘Twee jaar geleden lag er een pakket beschermende maatregelen op tafel, maar daar konden de lidstaten het toen niet over eens worden. Er zijn nu eenmaal staten die veel handel drijven en landen die heel erg hun eigen bedrijven beschermen.’

Kortom VNO-NCW vindt dat de werkgeversbelangen geschaad dreigen te worden door China, maar wanneer Amerikaanse bedrijven dankzij TTIP een nog sterkere positie op de Europese markt kunnen verwerven, ziet de werkgeversclub alleen maar voordelen!

Nederland is wat betreft de maatregelen tegen mogelijke dumping afhankelijk van de EU. Opnieuw is dat niet gunstig, de EU blijkt dan een stroperige club zonder slagkracht. Weer een reden om te twijfelen aan het nut van het lidmaatschap aan de Europese club.

Rob Vellekoop, 7 maart 2016

steunDLMnieuws336x140

 

3 Comments

 1. Denk dat de Chinezen duidelijk wat inte halen hebben, ze zijn niet voorniks slachtoffer van het westen geweest, dat ze inmiddels hun lesje wel geleerd hebben?
  Opvallend is hun nederigheid en gereserveerd Heid?

 2. TTIP/TISA/CETA én de Chinezen, dat wordt dus een “double whammy” om Europa economisch finaal aan de grond te krijgen. De VS ziet niets liever dan dat de EU hun verarmende slavenkolonie wordt middels de voor hen als een knipmes buigende Brusselse technocraten en het is natuurlijk allemaal ideaal voor de “geglobaliseerde neoliberale spirit”, nietwaar. Leve de “vrijhandel”. We gaan het meemaken.

 3. Wel heel hypocriet wat VNO-NCW schrijft, want de globalisten met de VOC mentaliteit hebben samen met dictatoriale Chinese leiders van China een kapitalistisch paradijs oftewel arbeiders hel gemaakt, waarin de arbeidsomstandigheden van de gemiddelde Chinese werknemer het zwaar te verduren heeft.

  Deal With the Devil: How the Global Elite Re-colonized China
  https://www.youtube.com/watch?v=yFQhVAwbB6o

  China’s female workforce: Factory girls
  https://www.youtube.com/watch?v=h3hFQ7dCMEA

  The People’s Republic of Capitalism Part 1
  https://www.youtube.com/watch?v=Mtf2H4YrYVw

  China and the New World Order (transcript)
  https://www.corbettreport.com/china-and-the-new-world-order-transcript/

  China’s miners and steel workers ready to resist inequitable layoffs
  http://www.clb.org.hk/content/china%E2%80%99s-miners-and-steel-workers-ready-resist-inequitable-layoffs

  Kissinger: “The role of China in a new world order is equally crucial”
  http://www.nytimes.com/2009/01/12/opinion/12iht-edkissinger.1.19281915.html?pagewanted=all&_r=1

  Of zie hoe steden worden gebouwd waarin alleen bouwbedrijven van profiteren, want in deze gloednieuwe Chinese Ghost Cities woont bijna niemand ..

  Uncovering China’s Empty Ghost Cities
  https://www.youtube.com/watch?v=GpnoPhY1f70

  Echter ik krijg zo de indruk dat de marionetten (Politici) van de Elite onderling wel ruzie met elkaar hebben, waaronder de Yankee politici en Chinese politici.

  This Won’t End Well – U.S. Just Sent An Entire Carrier Strike Group To Confront China
  http://www.activistpost.com/2016/03/this-wont-end-well-u-s-just-sent-an-entire-carrier-strike-group-to-confront-china.html

  De politci spelen een 2D geopolitiek spel, echter de elite speelt een 3D spel en de elite zijn die aan de touwtjes
  trekken..

  Interview 952 – Financial Survival: 3D Chess on the Grand Chessboard
  https://www.corbettreport.com/interview-952-financial-survival-3d-chess-on-the-grand-chessboard/

  2D Chess vs. 3D Chess on the Grand Chessboard – James Corbett’s reddit AMA
  https://www.youtube.com/watch?v=7hBo0n7ldgo

  Enneh zoals men nu wel moet weten, worden de belangen van het Chinees volk en van het Nederlands volk niet behartig door de elite, want deze narcistische machthebbers dienen enkel en alleen hun eigen belangen en het VNO-NCW dient enkel en alleen de belangen van de corporaties en die zijn in handen van de elite.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.