Zwitsers willen 5000 frank biljet om vrijheid te beschermen

Twee parlementsleden van het Zwitserse kanton Zug roepen de Zwitserse federale regering op om 5000 Frankbiljetten te gaan drukken om op deze manier de privacy en vrijheid van de burgers te bewaken, aldus The Local.

Het voorstel staat haaks op de wensen van de Europese Unie de 500 euro biljetten uit de circulatie te halen met als doel het terrorisme te bestrijden, witwas- en andere criminele praktijken te voorkomen.

EUPhilip Brunner en Manuel Brandberg, leden van de rechtse Zwitserse Volkspartij hopen met hun voorstel dat het kanton Zug hen zal steunen om dit bij de federale regering aanhangig te maken. De productie van 5000 Frankbiljetten moet er voor zorgen dat de Zwitserse Frank een veilige uitwijkroute blijft. De leden vinden dat op dit moment de tendens overheerst in de EU dat ledenstaten de individuele vrijheden willen verzwakken en dat ze meer controle op burgers willen uitoefenen. Zij zien het behoud van cash geld als een garantie voor de vrijheid van de burger. De gang naar volledige elektronische betalingen biedt regeringen totale controle over het individu.

Brunner zegt: “In Frankrijk en Italië zijn al cash betalingen tot maximaal 1000 euro toegestaan en het afschaffen van contant geld wordt serieus overwogen in Europa.”

Op het ogenblik heeft Zwitserland het 1000 frank biljet, die na het 10.000 Singapore dollarbiljet wereldwijd het bankbiljet met de hoogste waarde is.

De centrale bank van Zwitserland piekert er overigens niet over het 1000 Frankbiljet af te schaffen, maar ook niet om het 5000 biljet in te voeren.

Wall Street Journal bericht over een enorme stijging van de 1000 Frankbiljetten die in omloop zijn. Volgens getallen van de Zwitserse Nationale Bank is de waarde hiervan ondertussen opgelopen tot 45,2 miljard Frank.

Banken varen wel bij een verbod op contant geld. Het bestaan van een bank kan namelijk in gevaar gebracht worden door een bankrun. Dat betekent dat mensen massaal hun CASH tegoed bij hun bank opnemen. Als te veel mensen dit massaal tegelijkertijd doen is er niet genoeg contant geld om iedereen uit te kunnen betalen. Dit komt doordat 95% van al het geld dat in omloop is giraal geld is (dat op bankrekeningen staat) en slechts de overige 5% is aanwezig in de vorm van munten en bankbiljetten. Wanneer de banken hun klanten dus niet meer hun geld kunnen terug geven gaan ontstaat er paniek en kunnen zij failliet gaan.

Meer artikelen over dreigende afschaffing van cash geld.

Rob Vellekoop, 23 februari 2016

steunDLMnieuws336x140