In actie komen: 4 inspiratiemiddagen naar menswaardige economie

Op 21 februari organiseren Ad Broere en Guido Jonkers van wanttoknow de eerste bijeenkomst in de reeks van vier inspiratiemiddagen over ‘een menswaardige economie’. Rob Brekel zal een inleiding houden over energie.

Brekel maakt duidelijk dat het produceren van hoogwaardige, niet milieubelastende energie op kleine schaal mogelijk is en dat dit enorme besparingen kan gaan opleveren ten opzichte van de dure energie die het energiekartel levert. Energie die niet meer via pijpleidingen en stroomkabels wordt getransporteerd. Het klinkt haast te mooi om waar te kunnen zijn.

Rob Brekel zal na zijn inleiding met de zaal in gesprek gaan en vragen beantwoorden of nadere toelichting geven. Het is de bedoeling af te ronden met tenminste drie bruikbare conclusies.

Er worden in eerste instantie vier bijeenkomsten georganiseerd. In februari, maart, april en mei. De onderwerpen die worden behandeld zijn gerelateerd aan het thema ‘naar een menswaardige economie’: rentevrije hypotheken, lokaal geld, baanbrekende energie oplossingen en gezondheidszorg in eigen handen.

De doelstelling van elke bijeenkomst is, dat mensen worden geïnformeerd en tegelijkertijd gestimuleerd om hun schouders onder een of meer projecten te zetten of minstens bereid zijn om hierin actief te participeren.

Econoom Keynes heeft gezegd:

‘Het kapitalisme gaat uit van de merkwaardige veronderstelling, dat een economie die wordt bepaald door zelfzuchtige individuen, gedreven door eigenbelang een samenleving tot gevolg heeft, waarin de welvaart evenredig is verdeeld.’

In werkelijkheid is de welvaart zeer onevenredig verdeeld: de rijkste 10% van de bevolking heeft meer dan 70% van alle eigendom.  Bovendien heeft meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen een te laag inkomen, gemeten naar de huidige levensstandaard. De gevolgen hiervan voor de samenleving worden genegeerd door de autoriteiten.

Ad Broere:
“Verandering wordt daarom slechts mogelijk doordat we ons losmaken van de dominantie van het geld en van de instituten die dit in stand houden. We kunnen en mogen niet vertrouwen in een overheid die zelf is gegrepen door de macht van het geld. Volgens de Amerikaanse schrijfster Alice Walker is het gebrek aan geloof in eigen kunnen de weg naar machteloosheid.”

quinta-essentia-logoPlaats: Quinta Essentia, Spieringweg 913, Zwaanshoek
Tijd: 13:30- 17:00 uur
Organisatiebijdrage 15 euro, het aantal deelnemers per bijeenkomst is maximaal 75.

 

Voor deelname aan de eerste bijeenkomst op 21 februari
of reservering voor de middagen op 20 maart, 16 april en/of 8 mei, mail met je naam en adres naar info@humaneconomy.eu.
Je ontvangt dan nader bericht.

Rob Vellekoop, 2 februari 2016

steundlmabonn

5 Comments

 1. prima verdienmodel, interessante niche ook. we willen allemaal eten.
  zuur dat daardoor een groep die er echt wat aan heeft moeilijk toegang verkrijgt
  maar die spelen hun rol met passie.

  verdeel en heers op micro nivo, het is een prachtig spel

 2. Als we teruggekomen zijn van de economische marktwerking?
  We moesten vlg s die Jaknikker ve balkelende de weg van de vreselijk e Bush volgen, een terechte kandidaat voor aantasting van de mensenrechten!

  • Geloven is niet weten.
   Wat je eenmaal weet, geloof je niet meer.
   Dat soort volk gelooft in een god ofzo, en sturen tegelijk broers en zusters de oorlog in.
   Liggen ze geen nacht wakker van.
   Als ze ook zouden weten wat voor effect dat uiteindelijk op hun zelf heeft, hadden ze het allemaal niet gedaan.
   Zij weten dus niet, hebben ook geen ge-weten, ze geloven, tsja.

   Jos

 3. 15 euro is voor mij kapitaal omdat ik van 60 euro pw met ze 4 moeten rondkomen
  maar ik ben mee eens dat kleinschalig ook schone energie kan produceren en ik ben ook aan kijken hoe ik mijn energie kosten kan verlagen
  helaas ben ik A-technisch en moet van alles versnelt leren en daar heb ik geen bezwaar en ik kom wel waar ik wezen wil

  • Ja Madmax, net zoals jij en ik zijn veel mensen aan huis gekluisterd omdat ze geen geld hebben om zich te verplaatsen of om entregelden te betalen. Persoonlijk denk ik dat de strijd om te overleven veel mensen weerhoudt om ergens aan deel te nemen. Via Facebook en nog vele andere kanalen zie je veel initiatieven die bedoeld zijn om juist tegen armoede en werkloosheid te strijden, maar zoals gezegd, de slachtoffers zelf hebben wel wat anders te doen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.