Engelse waterbedrijven lichten burgers op voor 1,6 miljard euro

Particuliere waterbedrijven hebben hun klanten 1,6 miljard euro te veel in rekening gebracht. Deze 18 particuliere bedrijven zijn het resultaat van privatiseringen die destijds door Thatcher zijn ingevoerd in Engeland en Wales.
Dit is aan het licht gekomen door een onderzoek van House of Commons’ Public Accounts Committee (PAC).

Het rapport concludeert:

De benadering door de Water Services Regulation Authority (Ofwat) voor het vaststellen van prijs limieten voor water bedrijven in Engeland en Wales heeft niet geleid tot de best mogelijke deal voor de klanten. Door voortdurend de financieringskosten te overschatten heeft Ofwat toegestaan dat de bedrijven enorme meevallers hebben gehad.

Het waterbedrijf in Engeland en Wales is in 1989 geprivatiseerd. De watermarkt wordt volledig gedomineerd door 18 waterkostenparticuliere waterbedrijven die 22 miljoen huishoudens en 2 miljoen instellingen van water voorzien. Een gemiddelde waterrekening was in de periode 2014-2015 ongeveer 520 euro per jaar. Tussen 2010 en 2015 hadden de waterbedrijven door de prijsvaststelling van Ofwat een ‘meevaller’ van 1,2 miljard pond (1,6 miljard euro).

Ofwat is de onafhankelijke water autoriteit die de belangen van de consument zou moeten bewaken. Ofwat liet na de waterbedrijven te verzoeken hun meevallers met de klanten te delen en maakte deze meevallers ook niet openbaar. De water autoriteit schat de kosten voor een periode van vijf jaar in en stelt op basis daarvan een prijs limiet vast.

Voormalig minister-president Margaret Thatcher (de ‘Iron Lady’) privatiseerde in 1989 de watervoorziening en bezorgde particuliere bedrijven het water monopolie plus 22 miljoen klanten! De 18 private bedrijven zijn eigendom van onder andere Citibank en HSBC.

Ook hier zijn het niet de burgers, maar de aandeelhouders van multinationals die de vruchten van privatisering plukken. Net zoals in ons land de ziektekostenverzekerden verplicht zich moeten verzekeren bij particuliere zorgverzekeraars die ieder jaar 1 miljard euro winst maken.
Rob Vellekoop, 13 januari 2016
steundlm

7 Comments

 1. Hoeveel mensen in nederigland realiseren zich dat de btw op water op 1 jan. 2015 met 100 % werd verhoogd?

 2. Helemaal mee eens Rob, de aandeelhouders en de top bestuurders spekken, dit ten koste van de kwaliteit, de werknemers en de klanten. Ik heb zelf meer dan 40 jaar bij een drinkwaterbedrijf gewerkt en weet hoe het werkt. Nestlé, Cocacola, Suez en Veolia werken nu keihard om het monopolie te krijgen over drinkwater. Het wordt dan 10x duurder en de kwaliteit gaat nog verder achteruit. Net als Marlboro samen met Monsanto bezig is het monopolie van de hennep te verkrijgen. Dan zijn we overgeleverd aan de duivel en is het te laat. Water en energie zou gratis moeten en dus voor iedereen bereikbaar.

 3. Dat krij kg je bij privatisering
  Alle primaire leven s behoefte n moeten door overheid gecontroleerd worden?

 4. ‘Troika hier, Troika daar …’
  Over de intelligentsia en de internationale solidariteit van de PvdA e.a.

  Ik meen mij te herinneren dat ‘onze’ van Dijsselbloem van de PvdA ( of zit hij nu toch al bij de VVD?) zich ook voor de verplichting tot privatisering van de watermarkt in Griekenland hard heeft gemaakt. In ieder geval zat hij bij de de deal (reddingsplan noemen ze dat bij de EC) en de onderhandelingen tussen de Troika (ECM,IMF,EC) met de Grieken. In Thessaloniki wist de bevolking er in 2014 wel raad mee.: 98% was tegen ondanks dat autoriteiten het referendum nog probeerden te saboteren.
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/20/grieken-verhinderen-privatisering-water.

  Ik merk dat mijn geheugen mij niet in de steek heeft gelaten. Triest , weer zo’n ‘noodzakelijke internationale neo- liberale solidariteitsmaatregel’ terwijl al was aangetoond dat het zelfs voor het bedrijfsleven niet aantrekkelijk is. Tenzij je de kosten natuurlijk doorberekend aan de burger en deze dus gigantisch gaat uitknijpen. Hoever wil je je medeburger uitknijpen op een van de eerste levensbehoeftes: water. In Verwegistan hebben multinationals als Coca Cola al beslag gelegd op de drinkwatervoorraden van de plaatselijke bevolking.

  Schreef ik eerder dat als je stemt of meeloper bent van de PVV je kapot moet schamen dan zou je je nu ook aardig moeten schamen als je nog op de PvdA stemt. Het trieste van het geheel is dat de huidige kaders van de ‘vrolijk slimme meertalige Van Dijsselbloempjes’ er mede de oorzaak van zijn dat een PVV kan groeien. Als je voor werkelijke vrijheid en solidariteit voor allen bent vraag ik mij überhaupt af of je nog wel moet stemmen.

  Gespleten tongen: we weten wat dat heeft betekend voor de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van deze Aarde.
  Wie zijn de volgenden?
  Dus in hoeveel talen wil je spreken om de zaak te bedonderen. Weer een technocratisch hoogstandje van de parlementaire democratie?

  Niet bij de pakken neerzitten natuurlijk. Burgers van Thessaloniki geven hoop. Er zijn altijd onbewuste krachten, (dat is heel wat anders dan onderbuikgevoelens) in een ieder van ons. Dat deel van onze krachten is verhoudingsgewijs veel groter dan de hoeveelheid water op de Aarde. Politici hebben dat nog niet door. Dus komt op termijn goed.

 5. Winst vandaag, winst morgen. Het valt natuurlijk niet meer om het goede dienstbare verdienmodel te bedenken, dat zowel klant, bedrijf en overheid het goede biedt. En toch is het wel degelijk mogelijk. De economie, en dus ook leveren van water, is een samenspel waar iedereen het zijne kan krijgen. Anders gezegd, de beginselen zijn simpel eenvoudig. De uitwerking is een kwestie van redelijkheid en gelukkig is elk mens (normaal gesproken) daar mee begiftigd (gift=geschenk).
  Nu de hoofden in deze richting brengen – wie wil ?

  • Het huidige verdienmodel is er op gericht de aandeelhouder tot in het extreme te bevoordelen. Daarin zijn we onder het banier van de privatisering volledig doorgeslagen. Hetzelfde geldt voor de macht van de schuldeiser (eigenaar) ten opzichte van de schuldenaar. Lucht, water, energie zijn eerste levensbehoeften waar geen bedrijf eigenaar van mag zijn, laat staan dit aftappen en hieraan met hulp van de overheid geld verdienen.

   • Mee eens. En daarom is een ander verdienmodel aan de orde, met de genoemde voorwaarden die Het Goede bevorderen. Daar hebben alle mensen behoefte aan, ook aandeelhouders. Dan kan ook geld zijn volle betekenis als geld-middel in nemen. Dit alles voor een betere maatschappij. Welkom.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.