Basis inkomen zit in de lift – Congres za 30/1/2016

De Vereniging Basis Inkomen organiseert ter gelegenheid van haar 25e verjaardag een driedaagse conferentie. Op zaterdag 30 januari 2016 zal het internationale congres worden gewijd aan recente experimenten in Europa met een gedeeltelijk basis inkomen. De experimenten die gaande zijn in Nederland, Zwitserland en Finland zullen aan de orde komen. Na jaren van stilte rond het basis inkomen lijkt er nu een doorbraak op til of is dit slechts schone schijn?

Een keur van sprekers waaronder Guy Standing, Philippe van Parijs en Enno Schmidt zal presentaties verzorgen over dit thema, daarnaast zal ruimschoots gediscussieerd en gedebatteerd kunnen worden.

Programma Internationaal Congres over experimenten met een gedeeltelijk basis inkomen

 • Datum: 30 januari 2016
 • Locatie: Stayokay Maastricht, Maasboulevard 101, 6211 JW Maastricht
 • Aanvang 9.30 – 22.00 uur
 • Taal: Engels
 • Kosten: 5,-
 • Inschrijven: hier
 • Complete programma

Het congres komt op een moment dat in Europa politieke partijen het basis inkomen lijken te gebruiken om te scoren. De experimenten worden uitgevoerd met een gedeeltelijk basis inkomen. Hieraan kleeft het gevaar dat straks na evaluatie van de verschillende experimenten geconstateerd wordt dat ‘het’ niet werkt. Steeds wordt echter een krent uit de pap gevist en dit verkocht als basis inkomen, maar meestal hebben we hier te maken met een uitkering die in de verste verte niets van de kenmerken van een onvoorwaardelijk basis inkomen heeft. Het congres zal ongetwijfeld dit uitvoerig behandelen.

Rob Vellekoop, 12 januari 2016

11 Comments

 1. Het basis inkomen is een natte droom geworden, dit kon in de vorige eeuw worden geprobeerd maar nu niet meer de wereld verandert bij de dag . Sociale zekerheid gaat de geschiedenisboeken in als een experiment voor niet rendabele zoals de huidige regeringen over niet werkenden denkt & praat, daar valt iedereen onder die afhankelijk is van wat soort of uitkering tot en met AOW wat geen uitkering is maar spaar tegoed. Het nieuwe
  Europa en gedachte goed is als ieder voor zich en god /Allah of welke entiteit voor ons allen

  • Wat hoor ik nou, kan NIET? Dat is gelijk aan kan. Doe het experiment met je ogen dicht: je mag nu ff NIET aan een roze olifant denken? Wat hoorde je? Where there’s a will, there will always be a way!
   En om wat je zegt ,de wereld verandert…iedere seconde……en je mag je kijk veranderen naar: yes, i can. Ik nodig je hiertoe graag uit, met hartegroet

 2. De migranten krijgen toeslagen, waarvan je staat te klapperen met je oren!
  Wil wel eens zien of Saoedi Arabische regering deze migranten ook zo tegemoet Komt?
  In ieder geval worden de gastarbeiders uit Indonesië als Slaven behandeld!

 3. IK WIL GRAAG AF VAN DE ZWARE BEKLEMMINGEN . . . EN VERLANG VOOR ONS ALLEN VRIJ EN ONBELAST BASIS-INKOMENS-RECHT . . . PLUS ONTWIKKELINGS-VOORSCHOTTEN EN EERLIJKE BEHANDELINGEN . . . !

 4. H-J Jansen: Ben ik geheel met u eens. Zonder concrete invulling ervan weten we feitelijk nog niks (huur- en zorgtoeslag maken vaak al € 350/maand uit bij een eenpersoonsinkomen).

  Daarnaast: Welke rol speelt de EU hierin, vooral in de eindfase? De levensstandaard in Bulgarije/Portugal is veel lager dan in NL. Als dan alles over 1kam wordt geschoren, pakt dat slecht uit voor o.a. NL.

  Ook ik vrees dat het o.a. gebruikt zal worden als verkooppraatje voor verkiezingen. EN nog meer afhankelijkheid van de centraal aangestuurde EU-elite.

 5. Zal na ook het basisinkomen worden gegijzeld door de technocratie?

  Onvoorwaardelijk basisinkomen is in principe een goede zaak. Het gaat uit van het positieve in de mens en zet passiviteit in termijn om in creativiteit. Ik heb de mensen van het basisinkomen, daar zitten wel goede drijvende krachten achter, al gewaarschuwd voor een veel te technocratisch discussie en uitvoering. Onvoorwaardelijk is onvoorwaardelijk. Dus zonder angst en beven mensen een zak geld geven zeg maar. Ga niet zitten ouwehoeren over een 10tje meer of minder. Blijft over de meest kwetsbaren waar wat extra’s voor moet worden geregeld natuurlijk.Je hoeft geen hoogleraar te zijn om te weten dat er genoeg geld voor is. Gewoon even als opstarter bij de banken langs en financiële regelgeving wijzigen.

  Arbeid en leren- Vakbonden en ZZP-Nederland
  Er zal natuurlijk ook een complete herdefiniëring van wat arbeid en leren is moeten plaatsvinden. Vakbonden zijn daarin een geduchte tegenspeler zoals we ook in de vluchtelingen kwestie hebben gezien(eigen volk eerst!). Ook ZZP- Nederland, waarvan je toch mag verwachten dat ze hier iets van vinden, zijn zeer passief. Na enige vragen van mij hierover was hun enige commentaar: ‘Dit is niet een discussie voor ons. Dit moet de politiek maar regelen’.Dus, ja bij ZZP-Nederland heb ik mijn lidmaatschap ook maar van opgezegd.

  Gijzeling
  Het gevaar is inderdaad aanwezig, net als met duurzaamheid, biodiversiteit, biobased (gebazel), mooie begrippen uit het hart,worden gegijzeld door banken, verzekeraars multinationals en daarbij horende wetenschappers en politieke partijen waardoor het graaien gewoon doorgaat en de Aarde nog verder wordt opgegeten.

  Klein voorbeeld hoe dat werkt.- De Levende Tuin
  Vier jaar geleden lanceerde ik ook op mijn website het begrip de Levende Tuin. Later omgezet in de Levende Natuurtuin en de ecologische hoofdstructuur tuin. Zie tot mijn verbazing, kan ook synchronische toeval zijn, dat idee omarmt is door de NBV(Nederlandse bijenhoudersbond, een soort kritiekloze LTO van de imkers) wat fladderende natuurorganisaties en natuurlijk in ‘samenwerking’ met de grote tuincentra. We doen het natuurlijk niet alleen voor de bijen (SB,maar voor de centen). Nog niets helemaal mis mee. Alleen moet het weer zo’n namaak commercieel spektakel worden waar de grote jongens, die gewoon ook allerlei verdelgingsmiddelen verkopen, er beter van worden en pioniers het nakijken hebben. Dus ja, ik hoop dan maar dat de kleine ecologische tuincentra en ecologisch werkende tuiniers er ook beter van worden.

  Dus, ja. Als het basisinkomen echt onvoorwaardelijk wordt kan het een opmaat zijn voor een big reset. Dat wil ik graag geloven en omarmen. Ik denk echter dat ‘enige’ waakzaamheid geboden is. Gezien ook het vorige DLM nieuws over de aantasting van de privacy van de burger door Rutte en Co.

  • Sorry voor de typefoutjes in dit vlugschrift. In de kop kan ‘na’ worden vervangen door nu of gewoon worden weggelaten. Heb gecorrigeerde versie evenals een linkje van dit artikel even naar de voorzitter van de Vereniging basisinkomen gestuurd.Misschien regeerd hij nog even.

 6. 1. Zolang we in geld blijven geloven, zal de overheden, gemeentes, elite etc. hier alleen maar van profiteren. Geloof niet zo zeer meer in een basisinkomen.

  2. Het lijkt een goed idee zeker om de last van de isd af te zijn. Doormiddel van strafkamp isd is het onmogelijk om je eigen leven en gezondheid te behouden.

  Zoals alles zit hier ook voordelen aan en nadelen, maar als ze dit zien als iets positiefs waarbij mensen hun eigen leven kunnen leiden, zullen ze dit niet doorvoeren. We weten allang wat hun grotere plannen zijn en dat is meer voor hunzelf en minder (niets) voor de ander.

 7. Als dit bovenop mijn aanvullend-lage-pensioentje, waarvoor ik bloed zweet en tranen voor over gehad heb komt, dan mag ik achterafgezien niet klagen?
  Dan komt alsnog de fiscus incasseren?

 8. Ik ben voor het Basisinkomen als de huurtoeslagen en zorgtoeslagen en kinderopvangtoeslagen gehandhaafd blijven, anders vallen mensen nog in armoede. € Ik lees steeds bedragen tussen € 800,- en 1300,- is goed maar dan met zorgtoeslagen anders is het gedoemd te mislukken!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.