Oostenrijk toont goudvoorraad uit angst voor crisis?

De centrale bank van Oostenrijk heeft de pers uitgenodigd om het goud te bekijken dat onlangs werd teruggehaald uit de goudkluizen in Londen. Naast het verhuizen van de goudvoorraden over de wereld wordt door centrale banken steeds meer goud ingekocht. Grote vraag is waarom?

Journalist Jilch deelde als bewijs een foto.

De Oostenrijkse centrale bank kondigde eerder aan 110 ton goud terug te halen uit Engeland. In totaal heeft de ONB een goudvoorraad van ongeveer 280 ton. Daarnaast wil de centrale bank de 17% die nu nog bij de Duitse Bundesbank bewaard wordt ook terugbrengen naar Oostenrijk. Tot voor kort lag er helemaal geen goud bij de Oostenrijkse centrale bank. De ONB zegt op haar website dat ‘goud een symbool is van stabiliteit’. Goud dient echter sinds 1973 niet meer als dekking van nationale valuta. Waarom moet het dan terug en waarom wil de Oostenrijkse centrale bank dit dan zo graag laten zien?

Volgens deze cijfers van september 2015 hebben de VS met 8100 ton en Duitsland met 3100 ton de grootste goudreserves van de wereld. Nederland staat op de tiende plaats.

Andere landen die ook veel goud terughaalden naar eigen land zijn Venezuela in 2011 en 2012, Ecuador, Duitsland en ook Nederland. De Nederlandsche Bank heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast en doet dit “Om een evenwichtiger spreiding van het goud over de verschillende locaties te realiseren”. DNB heeft goud verscheept van de VS terug naar Nederland. Voorheen lag 51% van de goudvoorraad in de VS, nu is dat teruggebracht naar 31%.

Daarnaast zijn er landen zoals Rusland en China die hun goudvoorraad laten stijgen door goud in te kopen. De Centrale Bank van Rusland kocht in september de grootste hoeveelheid goud in 2015 op. In 2014 kocht het land 170 ton goud op. In augustus kocht China 19 ton goud op, in september 15 ton en 14 ton goud in oktober. China en Rusland staan op de zesde en zevende plaats qua grootte van hun goudvoorraad.

Het is opvallend dat de Oostenrijkse centrale bank de media uitnodigt om te komen kijken naar de goudvoorraad. Welke boodschap wil ze hiermee afgeven? Het lijkt er op dat het publiek tot financiële rust moet worden gemaand. De steunoperaties van de ECB brengen tot nu toe weinig economische groei teweeg. Er is vertrouwen nodig om de economie weer te laten groeien. De centrale banken proberen blijkbaar het vertrouwen van het publiek in de economie en met name in de banken terug te winnen. Goud is al van oudsher een belegging waarop mensen terugvallen in tijden van crisis.

Rob Vellekoop, 11 december 2015

steundlmabonn

 

19 Comments

 1. Goud is ook een industrieel product dat veel toepassingen heeft, en de prijs wordt bepaald door de schaarste en wat de gek er voor geven wil. In tegenstelling tot geld dat men bewust laat ontwaarden tegen 2-3% per jaar zal goud dat met steeds grotere kosten gewonnen wordt steeds duurder worden.

 2. Er zijn nogal wat berichten over het ’terugtrekken’ van bepaalde mensen naar hun ondergrondse atoombunkers; misschien willen ze nog ‘een appeltje voor de dorst’ meenemen…..

 3. Dus?goud,zilver,brons ,lood en ijzer hout en stenen ,geld men kan het niet eten.Jammer dat de oorspronkelijke bewoners van america er niet meer zijn,hadden we nog wat van kunnen leren.NWO NOW WON F$cked I am.

 4. WIE EEN ARM MENS EXPRES LAAT LIJDEN EN PEST DOOR ZELF JAARLIJKS LIEVER VAAK OP MOOIE VAKANTIES TE GAAN DAN EERLIJK EN ECHT TE HELPEN MET WAT ER NODIG IS , IS MIS-DA-DIG ! ! !

 5. Haha, dus die foto bewijst iets?

  Ik denk dat Archimedis het daar niet mee eens zou zijn.

  😛

 6. Er lijkt al enige tijd sprake van een al of niet geënsceneerde wereldwijde bankcrash, die binnenkort over een niets vermoedende wereldbevolking zou worden uitgestort, ten faveure van de EE, de Ellendige Elite en de mogelijke introductie van een wereldregering en wereldmunt !
  Uitgaande van een dergelijk scenario vol onzekerheden, willen veel landen wellicht een soort borg in kas houden, eventueel noodzakelijk om weer een eigen muntsoort te introduceren binnen de EU, mocht e.a. mis gaan ? Hopelijk en vermoedelijk zal dàt niet de reden zijn voor de nationale goudkoorts !

 7. Goud is lood om oud ijzer.

  Goud, geld of goudgeld. Het is het lood om het oud en al roestiger ijzer van de technocratie. Het is het verlengstuk van een wankelend graaisysteem geworden. Een systeem welke de koekhappende arbeider en middenklasse in het gareel moet houden via de lineaire enkelvoudige visie: economische groei is geluk!

  En dus sjouwen we met wat goudblokjes heen en weer en laten we mijnen voor energiedragers,metaaloxiden en zeldzame aardmetalen (RRE) als grote vervuilende kraters achter hopende dat de end of pipe specialisten en politici het eens allemaal weer voor ons op gaan lossen. Zei zeggen: ‘U betaald, wij lossen het op’.
  We weten inmiddels wel dat geld niet aan bomen groeit. Toch moeten we dat straks gaan geloven op straffe van afzondering, uitsluiting,opsluiting en straf. De nieuwe reservaten van beklemming maken straks deel uit van een parlementaire democratie: ” Je mag nog wel stemmen maar verder moet je je kop houden”. Democratie is inmiddels verworden tot goud, geld en goudgeld. Je mag er wat mee heen en weer sjouwen maar laat onze zorgvuldig opgebouwde privileges buiten beschouwing. De ‘duurzame en maatschappelijk verantwoorde’ prikkeldraadindustrie draait alweer op volle toeren. Maar ook het ijzer- en staalkniptanggilde beleefd een opleving. Er is altijd hoop.

 8. We kunnen niet heen om het feit dat geld als handig ruilmiddel één van de grote uitvindingen van de mensheid is. Maar ons geld dat door criminele bankiers wordt gemaakt en door even criminele handlangers in de wereld van de politiek als wettig (we moéten het gebruiken!) betaalmiddel in omloop wordt gebracht is opzettelijk en met kwade opzet geperveteerd. Dit in omloop brengen en houden van geperveteerd geld is ook in werkelijkheid de enige taak van politici en haast geen mens die het voze en misdadige spel van politiek, van politieke partijen en van het afgeven van je stem doorziet. Ook nagenoeg alle oorlogen die door bankiers worden georganiseerd en die politici laten uitvoeren vinden hun orsprong in ons verziekte wettige betaalmiddel. Het bewijs lever ik de lezer ook: gezond geld kan namelijk helemaal geen criminele bankiers en criminele politici als tussenhandelaren gebruiken. Zó zit dat!

  Goud is het enige echte geld. En is dat al duizenden jaren. Het is de doodsvijand (Ghadaffi wilde de goud-dinar invoeren!) van ons geperveteerde wettige betaalmiddel omdat er geen rente op zit en niet kan worden bijgedrukt. Goud kan als anker dienen voor verkregen welvaart. Wat welvaart is? Dat is die belachelijke opgeblazen terreinwagen die je hebt gekocht omdat je toch altijd al de pest aan je buren had.

  • ‘We kunnen niet heen om het feit dat geld als handig ruilmiddel één van de grote uitvindingen van de mensheid is.’

   Om geld (financieel stelsel) in 1 adem te noemen met het wiel, vuur en zelfs atoomsplitsing zou een belediging zijn van al deze ontdekkingen die in de geschiedenis meer hebben gedaan als een financieel stelsel. De enige overeenkomst is dat al deze dingen zowel goed als slecht toegepast kunnen worden en het bij een financieel stelsel en atoomsplitsing zelfs zeer aantrekkelijk kan zijn om dit om te zetten naar macht(smisbruik).
   Wat wel een onweerlegbaar feit is, de stelling over dat goud rentevrij behoort te zijn aangezien het alleen maar kan groeien (meer hoeveelheid) door een explosie van een ster. De hoeveelheid goud op Aarde staat vast en kan niet door rente te verzinnen opeens meer worden. Bij goud is rente dus zeer gevaarlijk om toe te passen en was het financiele stelsel al eeuwen geleden onderuit gevallen (banken die niet meer in kas hadden wat ze wel beweren te hebben). Om dit te voorkomen heeft een slimmerik enige jaren geleden geld geintroduceerd wat de eerste eeuwen consequent was gekoppeld aan de goudprijs. Probleem wat de bankiers wel degelijk doorhebben, zowel goud als olie (petrodollar) hebben een voorraad die niet meer zal worden, eerder minder. Dus zodra er rente geintroduceerd wordt voor sparen moet er ook negatieve rente tegenover staan voor lenen om de macht over het financiele stelsel (goud / geld / om het even welk ‘wettig’ goedgekeurd object wat zowiezo geen oneindige voorraad kan en mag hebben) te blijven behouden bij bankiers. Op het moment dat de negatieve rente meer wordt als de positieve rente komt er een crisis aangezien er partijen zijn die niet meer kunnen aflossen.
   Geld en politiek, beide overbodig maar op school wordt al van kleuterleeftijd erin gestampt hoe belangrijk het is.

   • Nico, je onderschat de grootsheid van de uitvinding van geld als ruilmiddel. De natuur geeft ons er namelijk zelf geen voorbeeld van net als van de uitvinding van het wiel. Voor beide uitvindingen is daarom een “duizeling van het denken” nodig. Gezond geld, dat is gedekt geld zonder rente en zonder de mogelijkheid tot onzinnige economie-ontwrichtende ophopingen, zou onze wereld zeer ingrijpend ten goede veranderen. Zo zouden bankiers en politici het eelt op hun reet moeten verruilen tegen eelt op hun handen omdat gezond geld hen helemaal niet meer als tussenhandelaren gebruiken kan. Ook alle economische aanvalsoorlogen zouden tot het verleden gaan behoren omdat er geen onbeperkte economische groei (in een beperkte wereld!) meer nodig is. Ook papier-geld kan zo worden “gemaakt” dat het de mensheid dient in plaats van andersom. Geld moet een ruilmiddel zijn en mag geen doel op zichzelf zijn. Want dan komen er -zoals nu het geval is- ratten op af en dan gaat het heel erg mis. Ook het merkwaardige verschijnsel dat het heel erg moeilijk is om aan je eerste miljoen te komen (ik heb het niet!) maar heb je eenmaal vier miljoen dan komen de volgende miljoenen vanzelf wel zal bij het in omloop brengen van gezond geld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Want dat moet natuurlijk precies andersom: dat eerste miljoen moet iedereen in zijn werkzame leven kunnen verdienen en voor wie meer wil moet dat gewoon onmogelijk worden gemaakt. Mensen hoeven dan geen hypotheken meer af te sluiten omdat men dan gewoon kan sparen voor een woning.

    Met vriendelijke groet, Johan.

 9. EN IK HEB DIT JAAR HEEL MIJN GOUD-VOORRAAD MOGEN INLEVEREN OM IN LEVENS-ONDERHOUD TE VOORZIEN : LEKKER ZULKE MET GOUD-GEFILEERDE MAALTIJDEN VAN EEN HOOGWAARDIG GEHALTE !

 10. Nou, Nico dat is niet helemaal waar wat je zegt. Goud bepaalde vroeger de hoeveelheid geld dat gedrukt mocht worden. Had je meer goud ,dan kon je meer geld maken. Een goede manier lijkt mij. Er moet namelijk iets achter geld staan,goud dus of produktie.
  Tegenwoordig staat er weinig of niets meer achter het geld wat in omloop is. Kwalijke zaak lijkt me. Produktie is het belangrijkste middel om geld te creeren. Een land die geen produktie heeft is ten dode opgeschreven.
  Handel is alleen maar lucht. Je mag een land niet afhankelijk laten worden van diensten en innovatie. Dus produktie!! .Des te meer ,des te beter. Zie Tjechie na de val van de Berlijnse muur. Een mooi voorbeeld hoe een land door produktie geld kan maken en steeds rijker wordt. Echt slimme jongens daar. Een stabiele staat,waar je eigenlijk nooit iets van hoort. Maar geloof me: . Tjechie draait als een tierelier.

  • Zoals je het hier formuleert is het op school erin gestampt bij ons allen. Dat productie afhankelijk zou zijn van een financieel stelsel. Bullshit, productie is afhankelijk van mensen / materieel / eventueel robotisering.
   De homo sapiens heeft langer geleefd zonder financieel hulpmiddel, goud is geintroduceerd door de Babeloniers waardoor er meteen een sociale ongelijkheid ontstond tussen mensen met goud en mensen die om welke reden dan ook amper dat goud konden bemachtigen.
   Ik zal het nog leuker stellen, automatisering zal zorgen dat geld steeds moeilijker bereikbaar wordt voor mensen die niet bovenaan de sociale ladder staan (volksvertegenwoordigers / koningshuizen / CEO’s van multinationals en banken) aangezien de arbeid die eerder geleverd werd door mankracht steeds meer machinaal geleverd zal worden. Uiteindelijk zal in de huidige situatie automatisering er voor zorgen dat de laagste sociale klasse met de rug tegen de muur komt te staan omdat het onmogelijk voor deze groep mensen die steeds groter wordt (meer automatisering dus minder inzet van personeel) om aan een finacieel ‘hulpmiddel’ (lees machtsmiddel) te komen.
   Net als politiek is ook een financieel stelsel niets anders als een machtsmiddel wat geen enkele functionele waarde heeft op de ontwikkeling van de mensheid. Ik durf zelfs te stellen dat beiden de ontwikkeling van de mens remmen (te duur dus doen we niet is veel gehoord).
   De laatste groep mensen waarvan bekend is dat ze niet werkten met een financieel stelsel zijn systemathisch uitgeroeid / geassimileerd en hadden namen als Sioux, Comanche, Navajo en Apache.

 11. Hoogstens een dwaas denkt dat er een meerwaarde aan goud te vinden is buiten de functionele waarde om.
  Functioneel: toepassingen in industrie, ruimtevaart en tandheelkunde. Door de eigenschappen van dit metaal is het niet onderhevig aan corrosie (koper), reflecteert het UV straling (hitteschilden en andere toepassingen waarbij UV straling onwenselijk is en is het duurzaam (kronen / bruggen / neptanden).
  Iedere andere waarde die eraan gekoppeld wordt is heel toevallig bepaald door de groep die er gigantisch welvarend van wordt over de rug van de groep die het delft.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.