RABO maakt 1,5 miljard winst en schrapt 9000 banen

Rabobank heeft aangekondigd dat in de periode 2016 tot 2018 9.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.
Al eerder werden 3.000 banen geschrapt. Deze bank maakte over 2014 een winst van 1,8 miljard euro. In 2015 hebben zij over het eerste halfjaar al 1,5 miljard euro winst gemaakt.

Rabobank wil in 2020 meer dan 2 miljard winst per jaar maken.

Als toelichting zegt de bank:

“Met het oog op de voorgenomen prestatieverbetering zullen alle bedrijfsonderdelen efficiencyverbeteringen doorvoeren……In lijn met het streven om dichterbij onze klanten te opereren worden functies van medewerkers die de klant bedienen zoveel mogelijk ontzien.”

Mensen die willen beleggen in RABO doen dit met zogenaamde ledencertificaten, later omgedoopt tot certificaten van participaties met een jaarlijkse vergoeding 6,5%. Deze certificaten Rabobank geven een soort ‘dividend’ wat eigenlijk een rentevergoeding voor een lening is. Rabobank betaalt deze vergoeding per kwartaal. De certificaten behoren tot het eigen vermogen van de bank. Komt de bank in de problemen, dan wordt niet alleen de rentevergoeding niet betaald, maar lopen de houders ook het risico de hoofdsom kwijt te raken. Het lijkt net een aandeel, alleen hebben de participanten geen zeggenschap.

Rob Vellekoop, 10 december 2015

steundlmabonn

15 Comments

 1. Als ze denken nu pas n 20 07 hun lesje geleerd te hebben?
  Denk dat er d irekt een hoop lijken uit vd e kast rollen?
  Derivaten en verdorven Swaps? Dat na d de Liboraffaire?

  • Je zult er over enkele jaren er raar van op staan te kijken, als blijkt, dat alle de banken van financien ontmanteld zijn en de lieden er met het geld van door zijn?
   Tenslotte wie kan zonder geld te hebben toch geld verstrekkken?

 2. Een neo-liberale vos heeft neo-liberale streken. In deze revolutie van het bewustzijn hoeven we denk ik niet veel te verwachten van de Rabobank.

 3. Vroeger betekende RABO Ruimt Alle Boeren Op en nu is het Ruimt Alle Banen Op!

 4. Wees kritisch, je weet nu toch wel hoe banken werken.?
  We zitten in een bewustwordings proces.
  Mijn visie kun je lezen op http://www.nulpuntenergie.net
  En als velen nu ook mee gaan doen, volgt de rest vanzelf.
  Dat is de kracht van crowd power! Dus….

 5. oke, het is al in orde Rob. bedankt trouwens voor je inzet hier. heel verrijkend !

 6. Hallo Rob,

  Ik heb me per ongelukt uitgeschreven voor je nieuwsbrieven. Zou me graag terug inchrijven voor updates in mijn mailbox. Hoe doe ik dat?gewoon door onderaan de notify me of new comments via email aan te vinken?

  groet,

  Miet

 7. Gezien de sterke groei van internet bankieren en toename van nieuwe (online) banken moet een bank slagvaardiger worden en zich aanpassen en voorbereiden op toekomstige veranderingen.
  De bezetting op de bestaande kantoren moet natuurlijk aangepast worden naar beneden. Vroeger was het gebruikelijk naar de bank te stappen. Maar dat is over. Een landelijk aangestuurde ban k is een must. De luxe van plaatselijke kantoren met een goede personle bezetting is voorbij. Rabobank is een goede bank voor het personeel. Ze worden goed betaald en men zal een vacature stop invoeren zodat er intern van de 9000 nog heel veel een andere interne baan zullen krijgen. Mocht je toch moeten afvloeien dan zijn het veel ouderen die afzwaaien en een keurige financiele vergoeding zullen ontvangen. Niets doen is vragen om problemen zie ook V&D.

  Wel had men jaren geleden deze ontwikkelingen moeten zien aankomen en al moeten beginnen met een vacature stop waardoor ontslagen voorkomen hadden kunnen worden.

 8. Je kunt het de Rabo en anderen niet kwalijk nemen, ‘ons aller systeem’ hebben alle neigingen (ook banenverlies) ingebakken. In zekere zin zijn wij allen (ook Rabo-directeuren) de klos van dit dwingende systeem, zij kunnen niet anders en automatisering is het gevolg die het mensenwerk uitstoot. Zouden ‘we’ het allemaal anders willen, dan is er een geheel andere manier van kijken nodig, want ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’ (Albert E).

  • Natuurlijk kunnen zij wel anders. Iedereen kan het op een andere manier doen. Iedere dag hebben we talloze momenten waarop we de beslissing nemen een bepaalde een koers te varen. Soms kan dat betekenen tegen de stroom in, ook als je bootje kan kapseizen. We kunnen natuurlijk ook gewoon met de stroom mee blijven drijven. Dan veranderen we nooit van koers en blijft er ellende op de wereld.

  • Lees het boek van Joris Luyendijk dan gaat er een wereld voor je open van hoe het personeelsregime als een spook rondwaart door de bankenwereld.
   Het is een rücksichtsloos regime gedreven door angst voor bakenverlies waarbij willekeurig mensen eruit kunnen vliegen ook al presteren zij goed, het gaat om de dreiging die altijd moet bestaan om de uiterste toewijding uit het personeel te kunnen peuren.

  • Ik ben het met je eens Suuz, alhoewel het zoals Rob ook zegt, nooit een excuus kan zijn om maar gewoon zo door te gaan. Ons economische systeem is idd. zeer dwingend. Met zo min mogelijk mensen zoveel mogelijk omzetten, anders overleef je de concurrentieslag niet. Binnen dit denken valt geen enkel heil te verwachten. Het is een race tegen de klok, anders kom je te laat en hebben anderen jouw stukje land ingepikt. De meeste bedrijven en erger nog, de meeste mensen geloven nog blind in dit systeem ook al gaan ze er aan ten onder.

   We zuchten onder het juk van een economisch/financieel systeem dat uit zichzelf nooit zal veranderen.
   We moeten overnieuw beginnen, de ogen uitwrijven en zien wat we steeds maar niet willen zien: de economie put ons uit en maakt ons tot slaven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.