Monsanto aangeklaagd voor misdaden tegen mensheid

PARIJS – Monsanto wordt door internationale voedsel- en landbouworganisaties voor een Internationaal Tribunaal in Den Haag gedaagd voor misdaden tegen de natuur, mensheid en wegens ecocide. Dit zal plaatsvinden tijdens de Wereld Voedsel Dag op 16 oktober 2016.

Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI), Millions Against Monsanto samen met tientallen voedsel-, landbouw-, en milieuorganisaties hebben gezamenlijk tot deze stap besloten.

De aankondiging is gedaan tijdens de persconferentie, die samenvalt met de COP21 van het VN congres over klimaatverandering (van 30 november tot 11 december in Parijs).

Vandana Shiva, de oprichter van Navdanya vindt:

“Monsanto heeft GMO’s gepusht om de royalty’s binnen te halen van arme boeren door hen met een onbetaalbare schuld te vangen en hen tot zelfmoord aan te zetten. Monsanto promoot een landbouwmodel dat bijdraagt aan wereldwijd minstens 50 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Monsanto is ook schuldig aan uitputting van de bodem en waterbronnen, uitroeiing van soorten en afname van de biodiversiteit en de vervanging van miljoenen kleine boeren small farmers wereldwijd.”

Marie-Monique Robin, journalist en auteur van de bestselling documentaire (en boek met dezelfde titel), “The World According Monsanto,” zegt:

“Het Internationale Tribunaal is nodig omdat de verdediging van de veiligheid van de planeet en de leefomstandigheden van het leven op aarde in het geding zijn. Alleen door een collectieve herleving van alle levende wezens kunnen we de motor van vernietiging stoppen. Daarom roep ik vandaag alle burgers van de wereld op om deel te nemen aan dit Tribunaal.”

planes-agent-orangeSinds het begin van de twintigste eeuw heeft Monsanto een constante stroom van hoog giftige producten ontwikkeld die permanent het milieu beschadigt en ziekte of dood van duizenden mensen heeft veroorzaakt.

Het gaat onder andere om de volgende producten:

• PCBs (polychlorinated biphenyl), een van 12 Persistent Organic Pollutants (POP) die menselijke en dierlijke vruchtbaarheid aantasten;

• 2,4,5 T (2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid), een dioxine bevattende component van het ontbladeringsmiddel, Agent Orange, dat werd gebruikt door het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamese oorlog en nog steeds geboorte-afwijkingen en kanker veroorzaakt;

• Lasso, een bestrijdingsmiddel dat nu verboden is in Europa;

RoundUp, het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de wereld en bron van het grootste gezondheids- en milieuschandaal in de moderne geschiedenis. Dit giftige bestrijdingsmiddel, aangewezen als mogelijk kankerverwekkend voor mensen door de Wereld Gezondheidsorganisatie, wordt gebruikt in combinatie met genetische gemodificeerde (GM) RoundUp Ready zaden in grootschalige monoculturen, voornamelijk om soja te produceren, mais en koolzaad voor dierenvoedsel en biobrandstoffen.

Meer info

Vertaling Rob Vellekoop, 3 december 2015

22 Comments

 1. mooi initiatief, hoor, zeker als t iets uitricht! in al dit gekonkel, en tegen gekonkel zie ik wel dat er eentje is die de dans ontspringt en die de spin is in dit giga web..das de olie. uit de olie worden chemicalien gehaald, de bron voor auto/machine/voedselindustrie/chemie/medicijnen/giffen/wapens/.. heb k alles..ziehier de bakermat van t gezeik met de olielanden/shell en noem de verdere aanhang maar op..ach jonges toch, wij zijn hier helemaal niet van belang tenzij weer als diegenen die ervoor betalen, en dus instand houden..
  wat moet je met deze info? k weet t niet, k pieker me al suf. k hoop dat t een zaadje is, net zo als einstein die de theorie opmaakt van de bom, en iemand anders maakt em..dus bij deze maak dr een bom van, en blaas die hele olie troep op..ook al betekend dat dat ik anders en weer terug moet naar t oerleven..dat was echt zo slecht nog niet…

 2. Zozo, dat is nogal een aankondiging. En wel een aankondiging van ‘The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI), and Millions Against Monsanto’. Dus niet een aankondiging van de ICC, waar deze aanklacht door behandeld zou gaan worden.
  Maar het gaat hier ook om een 4 daagse conferentie. Dit ’tribunaal’ heeft geen enkele juridische basis. Er wordt wel geschermd met het statuut van Rome waarmee het ICC is opgericht, maar zij hebben geen enkel vermogen om daar een aanpassing op aan te brengen.

  Het ICC in den Haag heeft een goed beschreven doel. Bij deze:
  The International Criminal Court (“the ICC” or “the Court”) is a permanent international court established to investigate, prosecute and try individuals accused of committing the most serious crimes of concern to the international community as a whole, namely the crime of genocide, crimes against humanity, war crimes and the crime of aggression.

  Dus ik zie daar een paar problemen.
  1 Van de drie aanklachten is er maar een die daadwerkelijk door het ICC wordt behandeld.
  2 Monsanto is geen individueel persoon.

  Verder is Monsanto een amerikaans bedrijf, en de VS heeft de verdragen voor het ICC niet geratificeerd (3).

  Wat is nu die ‘crimes against humanity’?
  For the purpose of this Statute, ‘crime against humanity’ means any of the following acts when committed as part of a widespread or systematic attack directed against any civilian population, with knowledge of the attack:
  Murder; Extermination; Enslavement;

  Problemen met deze aanklacht zijn dus dat er geen bevolkingsgroep genoemd kan worden die Monsanto zou aanvallen (4), en dat zelfs bij daadwerkelijke schade je dit niet een gerichte aanval kan noemen in plaats van de bijverschijnselen van geld verdienen(5).

  Onder deze omschrijving is zelfs de Bhopal ramp niet iets waar het ICC jurisdictie over heeft.

  Al met al zijn punten 2, 3 en 5 directe showstoppers. De veranderingen aan het statuut van Rome om die punten op te lossen maakt het ICC dermate sterker dat ratificering ervan nog veel moeilijker zou worden dan dat het al eerder was, en de VS is al geen lid!

  O ja, en mocht je je afvragen waarom de reguliere nieuwskanalen hier geen melding van maken, dan komt dat omdat die geld willen zien voor het plaatsen van een advertorial voor een conferentie.

   • Rogier vult mijn post van 04 december om 9:24 heel mooi aan met nog meer feiten waardoor in te schatten is dat deze symbolische bliksemafleider dient om het wakkere volk (de mensen die verder kijken als de propaganda van de MSM) weer in slaap te sussen. Wat dat betreft was de ‘susser’ uit de film ‘Home’ een perfect gekozen titel voor het atribuut waarmee de leider zijn onderdanen in toom hield. De ‘susser’ van de mensheid is de MSM / inhoudsloos vermaak.

 3. Als je niet gelooft in een redelijke tot goede uitkomst, blijf dan local kopen, of zeer fair trade.

 4. De verslaving: Mensen afhankelijk en dom houden.
  De dealers: Monsanto tot DWDD. Van Unilever tot Greenpeace.

  De vraag kan dan nu ook gerust gesteld worden welke regeringen niet allemaal kunnen worden aangeklaagd voor misdaden tegen mensheid. Gezien de verwevenheid tussen multinationals, banken, politiek en vele (wetenschapppelijke) instituten, nu ook weer met Coca Cola, niet eens zo’n gekke vraag.

  We hebben het hier in eerste instantie over Monsanto maar het lijstje is natuurlijk enorm. Syngenta, Dow, Bayer, Unilever, Shell, enz. En dan afdalend naar ons eigen Seed Valley. Incotec en dat soort bedrijven. DWDD, wat is socialisme nog in dit land, draait er zijn hand niet voor om en maakt er een mooi positief kritiekloos verhaal van. Verontrustend hoe zich ook progressief noemende omroepen tegelijk met veel Zembla geroffel zelf geen verbanden ‘willen’ zien en/of kritische vragen stellen. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor banken, zelfs ideale banken.En dan nog de duurzaamheids goeroe’s waaronder een ‘progresieve’ econoom journalist die overal (waar geld te halen is ?),weer opduikt. Syngenta en Incotec heb ik hier al eens mee geconfronteerd, de Vara ook evenals de progressieve econoom/journalist en de bank van morgen. En dan is er nog de ruimtevaarder die overal opduikt, dus ook op de verkeerde plekken. That’s where the money is. Dat is de wereld van high-tec, zaadcoating, bestrijdingsmiddelen, suikerverslaving…vervreemding. De wereld ook van de grote dealers met op zijn minst een luchtje. Zij weigeren te reageren en kranten pakken het niet op.

  Neem de tijd:
  http://nieuws.asnbank.nl/mathijs-bouman
  https://www.youtube.com/watch?v=l2_AJFC3QrI&feature=plcp
  http://www.incotec.com/nl/nl
  http://www.incotec.com/us/en/7-209/syngenta-and-incotec-join-forces-to-offer-first-seed-treatment-insecticide-technology-for-dry-bulb-organic-onion-production.html
  http://www.wageningenur.nl/nl/Over-Wageningen-UR/Bestuur/Louise-O-Fresco.htm
  http://www.npo.nl/zembla/25-02-2015/VARA_101372908

  Het is nu al zo triest dat zelfs Greenpeace niet meer zuivere koffie kan schenken. De film Cowwwsperacy is op dat gebied een schokkende eyeopener. Hier nog wat linkjes ter ondersteuning van dit relaas, zodat je niet denkt dat ik dit even uit mijn duim zuig. Er is nog veel meer materiaal in mijn bezit maar dat houd ik even voor mijzelf. Kost nog even te veel tijd om daar een samenhangend verhaal van te maken zonder dat ze je via AIVD of juridisch aan gaan pakken.Iemand schreef eens in ik geloof een antroposofisch blad: ‘Het is een grote corrupte bende’. Ik vond dat wat overdreven en ook onmachtig klinken. Maar het klopt natuurlijk wel.

  Hoe dan ook wij hebben toch alvast een prachtig Sinterklaascadeau gekregen. Het is gewoon met gevaar voor eigen leven van ver aan komen lopen. De nieuwe aanwinst hebben we Tibet genoemd. Hierover later meer. De mooiste dingen hebben heel vaak niets met geld te maken.

  De Kleine Salamander

 5. En ze zitten ook in onze achtertuin,in Enkhuizen op de grens met Bovenkarspel,giga bedrijven complex naast de bloemzaden firma.

  • Nederlandse overheid mag dit al een tijd niet meer gebruiken. Vanaf jan 2016 zijn alle chemische bestrijdingsmiddelen verboden.

 6. Symbolische boete (geschuif met financiele middelen) en daarmee wordt de zaak afgehandeld. Men dacht toch niet dat 1 van de oligarchen daadwerkelijk zou worden aangepakt. Net als het Libor schandaal waarbij stevig gefraudeerd is en er niemand veroordeelt is tot een gijzelneming (gevangenisstraf) maar het schandaal gewoon is afgekocht wat eigenlijk gewoon een hocus-pocus is om uiteindelijk dat hele bedrag te laten ophoesten door het volk (prijzen die stijgen van diensten / produkten of zelfs van belastinggeld zo een concern overeind houden).
  Mensen prijzen zich rijk om niets. Ik ga pas juichen als het hele clubje oligarchen (CEO’s van multinationals / banken) en hun lakeien (presidenten / ministers / koningshuizen) massaal achter slot en grendel verdwijnen wegens misdaden tegen de mensheid.

 7. Mooi nieuws eind 2015!

  Op naar eerlijke voedselproductie op kleine schaal door de “echte” boer!

 8. Dit artikel is zo achterlijk slecht dat het bijna grappig is. (1) Het Internationaal Gerechtshof is alleen open voor staten, niet voor bedrijven. (2) Misschien wordt het Internationaal Strafhof bedoeld, maar hier kunnen geen bedrijven worden vervolgd, en al helemaal niet voor de niet-bestaande misdaad ecocide. (3) De OECD Guiding Principles zijn niet-bindend. En, belangrijker nog, (4) de website van Sustainable Pulse spreekt over een zelf-opgericht volkstribunaal, dus zonder bindende werking.

  • Volkomen terechte opmerking, het betreft een Internationaal Tribunaal dat in Den Haag wordt georganiseerd. Het Internationaal Strafhof leent zich hier niet voor, want dan zouden de belangen van de burgers werkelijk een keer gediend worden. Belachelijk juist dus.

 9. Blij dat het onderkend wordt. Geen geknoei meer met ons voedsel. Hoop dat het wereldwijde belang voor gaat ipv belang van een Monsanto

 10. Dat is mooi… dat is heel mooi. Nou nog een goeie afloop, dat zou nog veeeeel mooier zijn. Maar er zijn nog een paar van die killer industrieën te gaan die ook voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag gedaagd moeten worden, dus dit is een goed begin.

 11. Gelukkig dat er eindelijk tegen een van de veelkoppige monsters een aanklacht wordt ingediend! Alleen hoop ik dat er ook daadwerkelijk serieus werk van gemaakt wordt door rechters die inzien dat de misdaden die dat bedrijf heeft uitgehaald ook door de rechtbank worden bestraft!

 12. Dit nieuws staat voor mij op 1 in de lijst ‘beste nieuws van het jaar”
  Nu die zaak nog winnen.
  Dank voor het plaatsen Rob!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.