Zelfdoding enige uitweg uit onaflosbare schulden?

Ondanks de hulp voor Adelien in 2014 van verontruste burgers die net op tijd kwam, staat ze eind deze maand op straat. Ze is 32, heeft de chronische ziekte van Lyme en kan haar huur niet meer betalen. Ze dreigt haar bittere strijd te verliezen, niet van haar ziekte maar van het verziekte zorgsysteem. Zij heeft nu nog minder te besteden dan een jaar geleden voordat donateurs haar hielpen. Van een Wajong-uitkering moet ze een restschuld bij de bank en bij een ziektekostenverzekeraar betalen. Na inhoudingen op haar inkomen houdt ze minder dan de bijstandsnorm over om van rond te komen. Geld voor medicijnen heeft ze al helemaal niet.

In maart 2014 is het voor Adelien haar laatste maand dat haar boodschappen worden betaald uit één of ander potje waarop ze tijdelijk recht had. Ze weet dan ook niet waar ze volgende maand voedsel vandaan moet halen. Door haar voedsel allergieën kan ze de meeste producten van de voedselbank niet verdragen.

blog-Lyme-Disease-symptomsDankzij haar interview in 2014 in de Hoogeveensche Courant en de acties die hier uit voortkomen krijgt ze donateurs voor haar boodschappen. Dit verlicht de druk enigszins en zij is hiervoor erg dankbaar. Helaas zijn al deze donateurs in de loop van 2015 afgehaakt door hun eigen persoonlijke omstandigheden.

Mensen die ziek zijn zonder dat hun ziekte erkend wordt, krijgen geen behandelingen vergoed. Dat geldt ook voor Adelien die de chronische ziekte van Lyme heeft. Zij was 4 maanden toen ze besmet werd door een teek. Pas in 2010 kwam ze hier achter door een buitenlandse test. De uitslagen van de testen worden niet erkend in NL. Zij krijgt een Wajong uitkering doordat ze de diagnose ‘psychische aandoening’ en ‘ME/CVS’ heeft gekregen. Toch is ze doodziek. Het is uiterst belangrijk dat Adelien zo snel mogelijk kan beginnen met een goede behandeling die de Borrelia bacterie doodt maakt. Het gaat steeds slechter met haar gezondheid.

Haar gevecht gaat over de meest elementaire mensenrechten: bed, medicijnen en brood.

Blijkbaar heb ik het recht niet om te leven”, zegt ze.

Hoe kan je leven als je meer uitgaven hebt dan inkomsten plus 100.000 euro schuld en er niemand is om je te helpen? Deze schuld is ontstaan nadat haar contract niet werd verlengd bij het bedrijf waarvoor zij werkte. Ze werd weer ziek en daardoor moest ze haar huis verkopen. Ver beneden de aankoopprijs. Vanaf die periode is de ellende van Adelien begonnen.

Aan minister Schippers schrijft Adelien:

“Wat moet ik doen? Het is voor mij de zorgpremie betalen of eten en medicijnen of een dak boven mijn hoofd. Welke daarvan moet ik kiezen?”

Zonder aangepast voedsel en supplementen kan ze niet leven. Leven zonder dak boven je hoofd is voor niemand realistisch, dus Adelien besluit tijdelijk haar zorgpremie niet te betalen. Gevolg: maandelijkse boete van 153 euro van het Zorginstituut. Zij kan hier niets tegen doen. Als ze dit geweten had van te voren dan had ze dit niet laten escaleren. Ze is verkeerd geïnformeerd door het Zorginstituut. Daardoor komt ze nu elke maand meer dan 600 euro tekort en lopen de andere schulden ook op. Geen enkele instantie zegt een oplossing te hebben voor deze situatie. De voornaamste schuldeiser de bank wil haar schuld kwijtschelden alleen onder voorwaarde dat ze 30.000 euro zal betalen.

Adelien is niet iemand die snel opgeeft. Het probleem is alleen hoe moet ze zichzelf redden als ze zelfs geen geld mag inzamelen?

Er is ondertussen een website gemaakt waarop staat hoe mensen haar kunnen helpen. Het moge duidelijk zijn dat ze zonder deze hulp het niet gaat redden. De website Adeliens Lyme Battle wil haar graag een helpende hand bieden door middel van donaties. Geld inzamelen heeft negatieve gevolgen voor haar.  Daarom wordt gevraagd om donaties in de vorm van een product/dienst of cadeaubon voor bepaalde winkels. De laatste informatie over haar situatie staat op haar Facebook pagina.

In Nederland kwamen in 2014 gemiddeld 5 mensen per dag om door zelfdoding.

Het zou toch te zot voor woorden zijn als euthanasie de enige oplossing is?’ zegt Adelien.

Steun is van harte welkom: www.adelienslymebattle.com

Rob Vellekoop, 3 december 2015

 

 

25 Comments

 1. Beste Adelien, Ik weet niet of je regelmatig deze reactiepagina bezoekt maar ik heb je een aanbod gedaan waarop ik maar geen antwoord krijg.
  Ik wil je helpen maar dan moet je wel reageren?!

  • Hallo Rob, ik lees net pas deze reacties. Ik heb jou op 4 dec meteen een (2) mail terug gestuurd. Net de mail nog een keer doorgestuurd naar jou…

 2. Schokkend ja! En met Adelien zijn er natuurlijk velen. Dit soort schrijnende gevallen is inmiddels geen uitzondering meer, maar regel.
  Maar ook met een ziekte die wel geregistreerd is (in mijn geval reumatoïde artritis) krijg ik NIET voldoende therapie of de wel werkende complementaire zorg en vitamines mineralen en voedingssupplementen. De reguliere geneeskunde stopt mij liever vol met niet werkend farmaca gif (NB: wel vergoed). Rotzooi die mij 10 jaar royaal is verstrekt.

  Het kabinet heeft de zorg volkomen vernietigd door de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars de touwtjes in handen te geven. Het oogmerk is slechts WINST. Regelrechte WAANZIN! Met onvoldoende zorg gaan de MENSEN finaal kapot! De zorg in NL is op sterven na dood.

  Ook ik vraag me de laatste jaren regelmatig af, of het leven wel leefbaar is. Dit is leven aan de rand van de afgrond. Alle levensvreugde wordt er meer en meer uitgeknepen. Nee, dit is noch dramatisch noch gechargeerd, dit is de HARDE REALITEIT!
  De MENS is bij het kabinet volledig uit beeld en staat niet centraal.

  De huidige neoliberale politiek voedt UITSLUITEND de rijken (de rijkdom stijgt jaarlijks) maar ook de armoede stijgt explosief zodat mensen met lage lonen de armoedeval in worden gebulldozerd en zijn aangewezen op de voedselbanken die het amper kunnen behappen.

  De belastinghervorming van 2009 heeft bovendien het budget van chronisch zieken volledig aan flarden geschoten. Mijn belastbaar inkomen is door de afschaf van aftrekbare kosten KUNSTMATIG met 10.000€ gestegen. Daardoor vervallen allerlei toeslagen. Uiteindelijk ben ik er NETTO Sinds 2009 in totaal €4000 NETTO per jaar op achteruut gegaan. Ik sta continu mijn maximum rood bij de bank. En omdat ik nog een credit card heb (overblijfsel uit mijn werkend bestaan) kom ik de maand nog door. Dit kabinet van hoogopgeleide ZEER GOED VERDIENENDEN maakt alleen beleid voor de eigen achterban.
  Hoog IQ met een groot gebrek aan EQ. De empathie ontbreekt volledig.
  Er wordt door de beleidsmakers helemaal NIET gekeken WAAR de noden in de maatschappij het hoogst zijn en daar beleid op te maken en zodoende de nood te lenigen. Ze redden liever banken met 30 MILJARD en bewaken met hand en tand de GROOTSTE SUBSIDIE POT van NL, de hypotheek: €15 MILJARD in 2015 Deze bedroeg in 2012 nog slechts 14,5 MILJARD. Huizenbezit wordt gesponsord en dat gaat ten koste van essentiële zorg en van educatie die nu sluitposten zijn….
  NL is geen democratie meer maar een plutocratie. De beschaving is net als de zorg op sterven na dood!

  Resultaat een leger Adelienen die het water al over de lippen is gestegen en die het leven inderdaad onmogelijk wordt gemaakt.
  Dit beleid is niet alleen onWenselijk maar ook onMenselijk. Het roer moet om. Er moet gebundeld worden en we moeten gezamenlijk deze onrechtvaardige politiek stoppen.
  De mens moet in beeld.
  Dit beleid is barbaars.

 3. Ik kan niet veel meer doen dan delen . Maar het is een verhaal waarvan je niet kunt geloven dat dit Nederland is. Godgeklaagd wat een schande !! Veel sterkte en ik dat dit verhaal bij de diknekken in DenHaag maar ook bij uw eigen gemeente binnen komt. En die zorgverzekeraars zijn nog erger dan de Mafia , die hebben tenslotte wel eer .

  Veel sterkte mevrouw.

 4. deze roverheid had vorig jaar door haar te doen bv mensen wanhopig en radeloos maken bij de sociale dienst en ook dit soort intrieste verhalen 500 gerelateerde zelfdodingen op haar geweten van de 1800

 5. Het meest verschrikkelijke is dat er wel degelijk een behandeling is, maar dat die niet erkend wordt door de overheid en dus niet vergoed. In mijn tijd werd nog een deel van de behandeling betaald en toen was het al een rib uit mijn lijf. Het wordt tijd dat die ministers in Den Haag de ernst van de zaak in gaan zien. Straks is half Nederland besmet, arbeidsongeschikt en ‘waardeloos’ voor de maatschappij, puur doordat de ziekte niet erkend wordt en daardoor ook niet te genezen. Hoe lang willen ze dit door laten gaan? *zucht diep*

  Adelien, heel veel sterkte!

 6. Er zijn een aantal manieren je een insteek kunt maken om ergens een begin te maken aan een weg die “hopelijk” leidt tot een keer van de schuld(en) af te komen. Probleem alleen is eigenlijk is alles er op de, zeg maar even, normale manier, je dan of met schuldeisers en dan tot zoverre het in een tijdsbestek je krijgt van ze tot oplossingen te komen in aflossingen/gedeeltelijke kwijting van delen (kunt daar ook gewoon zaken in doen en als niks te halen is zullen ze vaak dan toch akkoord gaan met een deal). Dat is alleen gezien de WSNP bekend is en die denken iedereen daar maar in komt ook de euvel, je krijgt met een pakket schulden bij verschillende eisers dat nooit in een wezenlijk tijdsbestek bij elkaar geregeld en ook kun je niet eens zeker weten het afgesproken daadwerkelijk ook te nakomen is, die som kun je pas op eind maken waar nog kans is een verdwaalde eiser ineens daar weer roet in gooit. 2e is je gaat de WSNP traject aan en daar zul je met zo’n bedragen ook bewind ingesteld moeten krijgen, dat moet dan voor eisers een soort gevoel geven ze hun centen en afspraken nageleefd en zien komen. Dat is (en daar zal vast wel de handvol unieke bewindvoerders zijn) eigenlijk al meteen ook in 9 van 10 gevallen en vooral als het pakket wat complex is eerder een uitstel van executie, bewind maakt er vaak een bende van en maken ook vaak dingen nog moeilijker dan ze al waren. Mijn ervaring is als ze te boven pet stijgt ze dan weinig initiatieven nemen in dat druk met afspraken en regelen traject ook doen wat het vraagt als ze het al snappen en ook uitvoeren kunnen. Ze nemen geen maatsch werkers in het geheel mee en zitten vaak wel dingen af te wijzen omdat ze dan puur kijken naar 1e lijn vaste lasten en alles eromheen tot je weekgeld is dan gewoon de “is geen ruimte voor” einde van verhaal. Omdat je bewind ook gewoon alles beheerst en bepaalt daarin met rechterlijke volmacht heb je gewoon geen zeggenschap en ook niet al zou je wel met maatsch werk de dingen in noodzaak en haalbaarheid goed overzien. Met belasting, ziekenfonds, CJIB en zo nog een aantal van die schulden je gewoon geen kant op kunt erbij, ook een bewind is daar dan vaak niet echt van toegevoegde waarde. WSNP kom je pas in als je situatie fin zo is er geen nare verassingen te bespeuren zijn en CJIB is met lange duur evt detentie met alle gevolgen van dien (gekort op uitkering, baanverlies, etc) al een groot maar voor ze om je toe te laten. Voor je dus eigenlijk ooit dingen dan op rit krijgt zul je ongetwijfeld een bankbeslag e.d. ook krijgen en ga zo maar door. Als deze trajecten van hulp met dermate aan schulden gewoon niet snel wordt behandelt is het kansloos en zelf met 150.000 ben ik ondertussen gewoon het dak boven hoofd veilig stellen en gwl (bewind heb ik eruit gekregen die had al in half jaar 1.700 euro huurschuld voor elkaar) en waar 5 jaar niet horen van schuldeisers en gewoon deurwaarders hun ding laten doen die ze toch niet doordrukken, de bankbeslag is wel vervelend rekent bank je weer een 165 euro of zo voor. Ik heb ondertussen gewoon hetzelfde te melden dat er niets is en gewoon ook niet op korte termijn, klaar. Raadzaam is het om een aflossing al is die maar 60 euro op uitkering te hebben want die belemmert weer een loonbeslag gezien er al een aflossing loopt krijgen ze 0 op rekest. Verder is het gewoon een keer in de tijd een lastige eiser even genoegen doen met kort aflossing en als dan weer niet voldoet eraan merk ik geven ze beetje de strijd op. Helaas is dat enige weg ik zie dat er rust in de tent komt maar natuurlijk is niks daarmee ergens ooit zeker behalve je er wel verdraaid handig in wordt je telkens weer daar rust in te bouwen door een korte interventie waar de nood zit en moet je daar dan even spartaans paar weken door. Dat zou in elk ander scenario met onze hulp verlenings zorgplan ook niet anders zijn alleen vindt ik prettig ik regie heb waar het komt en hoe ik weer het oplos op een manier ik weer effe van ze af ben en rust heb. Dat weet je niet als een ander je zaken behartigd of je moet onder curatele gaan maar goed laten we wel zijn als je al zo handig met best erg complexe dingen en op een andere manier afdwingt eisers maar meewerken naar wat jij bepaalt kun je niet stellen iemand dan onder curatele zou moeten gezien je pienter zat bent te weten dat is de enige weg en moet je slimmer in zijn dan de eisers om het, danwel met een langere sleep, toch voor elkaar te krijgen je ook nog een fucking leven hebt in de sores maar zolang je regie voert is leven dan nog lang niet zo een ramp. Denk bij lange na niet het voor ieder zo is weggelegd moet je denk ik ook wel een naast je neer kunnen leggen mentaliteit hebben en dat is niet altijd even makkelijk.

 7. Even het geld/schuld gedeelte opzij gezet… Hoe kan het zijn dat de diagnose van Lime hier niet aangetoont kan worden dan?? Hier zou makkelijk op getest moeten kunnen worden voor bevestiging.

  Tevens zou anti-kraak wonen al behoorlijk de huurkosten drukken en vaak woon je echt zo slecht nog niet.

  Wat ik aan kan raden om te proberen is het benaderen van Geenstijl.nl
  Die hebben regelmatig crowdfund acties.

 8. Kan zijn niet schuldsanering of wsnp aanvragen? ik zie namelijk nergens dat ze in zo’n traject zit.

  • In de schuldsanering kom je tegenwoordig niet zo gemakkelijk meer in. Daarvoor is de wachtlijst te groot geworden. In lichtere gevallen helpen ze niet eens. Tegenwoordig hangt de hoogte van je schulden ook af. Hoe hoger de schuld des te sneller je wordt geholpen.

   Laatst las ik zelfs dat de overheid dik profiteert wanneer mensen in de schulden zitten. Onze schulden betekenen voor de overheid juist winst.

   Dit is de realiteit die we onder ogen moeten zien helaas.

   • Lees maar wat de georgia guidestone zegt. Daarin wil men dat het aantal volk op aarde naar 500.000 moet. Tevens wil het kabinet bezuinigen. Als de farmaindustrie niet meer aan je kan verdienen dan zijn ze je liever kwijt dan rijk. Net zoals met werken. Kun je niet meer t werk uitvoeren dan ben je overbodig en duur voor de roverheid.

 9. Ik lees niets over een aanmelding bij schuldhulpverlening. Waarom niet? Minnelijk traject is een optie. Evt wsnp.

  • Hallo Allemaal, ik kan helaas niet vinden waar ik een reactie naar iedereen kan doen. Kan alleen per persoon. Helaas lukt dit fysiek nu niet voor mij. Onderstaand de uitleg over de Schuldsanering. Deze vraag krijg ik aan de lopende band. En op dit moment ben ik door lieve mensen weer tijdelijk geholpen. Ik heb de huur kunnen voldoen en ik heb een aantal kleine donaties gekregen onder het mom van de kerstdagen. Eind volgende maand zit ik weer met hetzelfde probleem. Ik heb dus alles instanties in dit land gehad, aantal zelfs meerdere malen. Hier heb ik bewijzen van! Ook kan ik niet naar een therapeut toe omdat voor een behandeling, omdat ik daar het geld niet voor heb, ook niet voor de reiskosten. Ik heb meerdere malen op verschillende manier geprobeerd om mijn situatie op te lossen, proberen te overleggen met Gemeente ect. Ik woon nu al in een leegstandwoning, Deze is niet gezond voor mij, daarom zou ik ook weer moeten verhuizen.

   Veel gestelde vragen:
   Je kunt toch prima rondkomen van een uitkering.
   – Als je helemaal gezond bent en geen speciale dingen nodig bent en je geen pech hebt wat betreft dat er dingen kapot kunnen gaan. Dan zou je met moeite een paar jaar van een uitkering kunnen leven. Leef je al tientallen jaren van een uitkering wordt het al moeilijk. En als je dan ook nog eens veel speciale dingen nodig bent die 4 keer zo duur zijn is dit niet te doen.

   Waarom kom je dan niet in aanmerking voor de schuldsanering?
   – Omdat mijn inkomsten en uitgaven niet stabiel te krijgen zijn. En omdat ik niet 3 of 5 jaar kan leven van 300 euro per maand. Dit moet minimaal 600 euro zijn, vanwege mijn speciale voeding, speciale huidverzorging, alle medicatie. Heb ik alle bewijzen voor! En de gedeeltelijke dieet vergoeding die ik wel krijg wordt dan ook van mij afgenomen en gaat rechtstreeks naar de schulden toe. Ik kan nog geen ‘dag’ zonder mijn dieet, laat staan 3 of 5 jaar.

   Daarbij heb ik mij in 2012 al persoonlijk failliet laten verklaren. Zoals op mijn website te lezen is, is dit geen oplossing voor mij; volgens de rechter! Dit omdat mijn inkomsten en uitgaven niet stabiel te krijgen zijn. In 2013 is dit dan ook weer ongedaan gemaakt en heb ik geen ‘bescherming’ meer en ook geen bewindvoerder! Zij kunnen mij dus niet helpen.

   Hoezo niet?
   – Omdat mijn hoge ziektekosten (bijna) niet vergoed worden.

   Waarom niet?
   – Omdat de reguliere geneeskunde mij niet kan (wil) helpen moet ik het zoeken in de ‘alternatieve’ hoek. De natuurlijke medicatie/ supplementen worden niet vergoed.

   Waarom kunnen zij jou niet helpen?
   – Omdat in dit Land de Ziekte van Lyme niet goed getest kan worden. Testen zijn tot 80% onnauwkeurig. En 100% onnauwkeurig als je pas na jaren getest wordt. En als deze test negatief is, heb je dus geen Lyme in NL. Ook is de behandeling niet goed. Volgens hun zou alleen een antibiotica kuurtje volstaan. Dit is ook niet correct. Er is in het buitenland duidelijk Lyme bij mij getest. Net zoals vele duizenden andere Lyme patiënten.

   Is er geen Lyme vereniging?
   – Die zijn er, maar hun hebben ook geen geld voor de Lyme patiënt zelf.

   Kan de gemeente jou niet helpen?
   – Nee, hier heb ik al tientallen keren aangeklopt. Zelfs met 2 wethouders gesproken. Zij kunnen niets doen. Ik heb alle instanties in dit land gehad. Dit kan bevestigd worden door MEE Drenthe.

 10. Je word altijd van het kastje naar de muur gestuurd, en vervolgens helpt niemand je of je case is te ingewikkeld. Weet niet waar ze woont, maar is er niet een sociaal financieel/juridische hulpverlening – kantoor bij haar in de buurt. Deze kunnen wellicht per direct een verzoek indienen om inzake bemiddeling in het huis te mogen blijven wonen. Vervolgens alle schulden in kaart brengen en regelingen treffen. Heeft ze iemand die daar mee kan helpen?

 11. Wordt ze al begeleid door Schuldhulpmaatjes ? Die zijn opgeleid om haar te helpen escalatie van haar problemen te voorkomen. Zo kan de beslagvrije voet berekend worden, waardoor de bank en sommige andere schuldeisers weinig kunnen met hun vordering en voor het voorkomen van huisuitzetting zijn er fondsen beschikbaar. Uiteraard moet je van je inkomen wel je huur en energie betalen, maar tegen uitzetting en afsluiting zijn wel maatregelen te nemen. Wacht niet tot het te laat is, schakel zo snel mogelijk hulp in als je ziet dat het mis gaat lopen met je financiën en je er zelf niet uitkomt !

 12. Voor de medicijnen zou ik naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Vaak hebben specialisten en ander personeel intern een potje om mensen zoals Adelien te helpen. En verder zou ik proberen om op de TV te komen,.

 13. Als ik het goed begrijp staat ze dus met kerst op straat. Schandalig! Maar jammer genoeg niet verrassend.
  Heb in het nieuws uit (volgens mij) de UK gezien dat het kan helpen als (genoeg) medeburgers op de dag dat ze haar willen uitzetten de deurwaarder/politie de weg blokkeren.
  Tijd voor kerstgedachte….?
  Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid…..?

 14. Door juist de banken te wijzen op verantwoordelijkheden van hun taak als zorgfunctie, wordt toch de burger door vaak onweetendheid de dupe!?

 15. Heel goed redactie om dit artikel te plaatsen. Ik ben helaas te onbekend met starre instanties om een voet tussen de deur te krijgen en zou niet weten om die zin te helpen.
  1. De tip van Kooiker is mss van onschatbare waarde (!).
  2. Zou verdere publiciteit kunnen helpen (emailen met radio en tv?) of is dat al uitputtend geprobeerd Rob?

 16. Ik vraag mij af om welke instanties het dan gaat, wat die gezegd hebben, en waarom de vele instanties in dit land niet in staat zijn iemand daadwerkelijk te helpen. Willen ze het niet? Kunnen ze het niet? Zijn het de starre regels? En hoe denken de ambtenaren over onredelijke regels die mensen van de regen in de drup helpen? Ik wil graag altijd alles weten en kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. “Instanties” werken bij mij als een rode lap, als de ambtenaren er kwaadaardige plannetjes aan het smeden zijn. Vreemd genoeg is er altijd wel een ambtenaar die zegt waar je geen recht op hebt, dan dat men iets voor een ander kan doen. Vind ik zeer onbevredigd. Het is algemeen bekend dat de schuldhulpverlening de problemen ook erger maakt, of dat de bijzondere bijstand de medische kosten niet wil vergoeden. Dat kun je dan overigens weer tegen gaan door een bezwaar in te dienen. En om mensen “te helpen” verlaagt mevrouw Klijnsma bijna iedereen zijn Wajong uitkering, omdat genocide op armen en gehandicapten de ambtenaren het meeste pret geeft.

 17. Mag ik wijzen op de uitspraak van de Hoge Raad, onderwerp overkreditering.
  Onlangs in een ander verband iemand geholpen door zijn zaak bij de overkreditering-specialist Meijer van advocatenkantoor Meijer en Sarin te Haarlem voorgelegd, met binnen 1 maand succes. Zij werken ook onder toevoeging. Restschuld bij de bank zou ik zeker door dit kantoor laten beoordelen. Veel sterkte gewenst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.