ECB: cash geld wordt weer duurder

Het stallen van contant geld door commerciële banken bij de ECB wordt duurder, het gaat 0,30% kosten. Tijdens zijn vergadering heeft de ECB besloten dat het rentetarief voor de depositofaciliteit met 10 basispunten wordt verlaagd naar -0,30%, met ingang van 9 december 2015. In juni 2014 was het tarief nog -0,10%.

Het aanhouden van cash geld brengt voor commerciële banken kosten met zich mee. Vandaar dat banken er alles aan doen om digitale betalingen te stimuleren. Dit geld hoeft niet gestald te worden. Des te negatiever het rente-tarief wordt voor de banken des te groter de kans dat op een zeker moment commerciële banken hun klanten voor cash geld meer kosten in rekening gaan brengen.

Zweden maakt zich op om de eerste maatschappij zonder cash en met negatieve rente te worden. De mensen verstoppen hun geld bijna letterlijk in de magnetron. De Zweedse centrale bank hanteert sinds juli een negatieve rente van 0,35%.

Uit allerlei maatregelen wereldwijd is af te leiden dat de banken een volgende financiële crisis verwachten. Om zich hiertegen te wapenen bereiden zij een verbod op cash geld voor, zodat bankklanten niet meer massaal hun tegoed cash bij de bank (bankrun) kunnen opnemen. Het is ook mogelijk dat het slechts spel is te suggereren dat er een crisis aan komt met als doel de klant zelfs voor hun banktegoeden rente (zogenaamde negatieve rente) te laten betalen en zo de bankklant volledig in de tang te krijgen

Lees ook: Banken verwachten crisis en bereiden verbod voor op cash geld

Rob Vellekoop, 4 december 2015

8 Comments

 1. De banken hebben mij niet in de tang met hun negatieve rente. Ik heb de rollen omgedraaid en gebruik Bitcoin. Niets meer met die bank-oplichters te maken! Heerlijk gevoel! En ik doe al heel veel aankopen met Bitcoin. Bitcoin is de toekomst, banken graven hun eigen graf!

 2. GDat die Draghi bij de wereld bank gezeten heeft geeft hem een wellustig gevoel

 3. Ach…

  De kinderen van deze wereld gaan geen geld meer kennen…
  Sterker nog, zei zullen geen bezit en vermogen meer kennen…
  Dit wordt iets wat alleen de Elite nog zal kennen…

  Systeemslaafjes vanaf geboorte tot de dood!

 4. Goed om nieuws rond te brengen, dat zeker. Toch vind ik het bericht hier en daar wat suggestief. Natuurlijk moeten banken ook met hun business verder en zullen ook hun kosten willen beperken. Dat digitaal geld met enen en nullen minder kost dan papierbriefjes regelen, dat moge duidelijk zijn. Of dat met komende crissisen of ander ongein te maken heeft is toch koffiedik denk ik….

 5. Weer eens duidelijke taal, dat de banken hun lesje niet geleerd hebben!
  Joris Luyendijk heeft hiervoor gewaarschuwd.
  KUn je dit roof noemen?
  Wel is zeker dat banken onderhand met hun gemanipuleer landen tot onverantwoorde handelingen aanzet!
  Zet die Draghi af en breng de zeggenschap terug aan de overheid!NATIONALISEREN!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.