Meer kinderen in bijstand en 200 miljoen euro meer naar justitie

Poverty. Unemployed man and his family in Brighton in 1921

Steeds meer kinderen groeien in armoede op omdat hun ouders geen werk hebben. Den Haag doet niets en maakt extra geld vrij voor angstprojecten zoals terreurdreiging en defensie. Extra, want daarvoor is wel ineens geld beschikbaar.

Sinds 2009 groeien steeds meer minderjarige kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering. In 2009 was dit 5,2 procent, vorig jaar 6,5 procent (bijna 223 duizend minderjarigen). In de grote steden en in het noorden en zuiden van Nederland wonen relatief veel kinderen in een bijstandsgezin. (CBS)

De politiek geeft hier helemaal niets om, anders zou het niet kunnen bestaan dat 6 jaar op rij armoede toeneemt. Recent nog eisen SP, CDA en D66 200 miljoen euro meer voor politie en rechterlijke macht, alsof dit terreuraanslagen kan voorkomen. De armoede groeit ondertussen ongehinderd verder. Er is geen enkele politicus die opstaat en roept dat armoede in NL niet kan en mag en dat daarvoor geld moet worden uitgetrokken.

Den Haag heeft het zicht op de werkelijkheid geheel verloren.

De werkloosheid kwam in oktober 2015 uit op 616 duizend personen. Dat is 6,9 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 4 duizend per maand toegenomen. (CBS)

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de eerste twee kwartalen van 2015 toegenomen. Eind juni waren het er 447 duizend tot de AOW-gerechtigde leeftijd (65 jaar en 3 maanden), een toename van 5 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal. (CBS)

Het aantal Nederlanders dat in armoede leeft of er tegen aan zit is in 2014 opgelopen met 200.000 tot 2,8 miljoen volgens het rekenbureau van de EU Eurostat. Zij kunnen bijvoorbeeld hun energie of huur niet meer betalen, geen vlees of vis of hebben geen geld hun huis voldoende warm te houden. (Meer)

De (minimale) groei waarover steeds gesproken wordt komt in ieder geval niet terecht bij deze groepen mensen. Een parlement dat grote delen van de bevolking laat verkommeren in armoede, maar blijkbaar wel meegaat in de waan van de dag (terreurdreiging), verdient het om werkloos te worden zonder riante wachtgeldvergoeding.

Rob Vellekoop, 25 november 2015

 

19 Comments

 1. Er komt nog meer armoede voor bijstandsgerechtigden, Delftland heeft onder aanvoering van VVD “er Van Haersma Buma besloten dat het kwijtscheldingsbeleid in 2 jaar tijd af te bouwen de minima krijgen er een rekening bij. Hij vind het een schande dat hardwerkende Nederlanders wel moeten betalen, ik vind het een schande dat dezelfde hard werkende Nederlanders zijn salaris van € 280.000 pj moeten op hoesten. Solidariteit is een vloek in de VVD bijbel

 2. Gelukkig is er wel een politici die opkomt voor de arme mensen in de Nederland. Rob je informatie klopt dus niet. Erg jammer dat je dat niet inziet.

 3. Het GezondheidsCoöperatief Nederland: Samen zijn wij de verandering.

  GEZONDHEIDSCOÖPERATIEF NEDERLAND NIEUWSBRIEF
  GEZONDHEIDSVERZEKERING
  Wij willen jullie graag meenemen naar de toekomst van het GCN. De toekomst met een GezondheidsVerzekering. Een toekomst zonder puzzelen. Want zo op het einde van het jaar is het altijd weer afwegen wat voor een zorgverzekering je moet kiezen… Welke keuze past bij mij? Wat wil en kan ik betalen? Welk eigen risico zal ik nemen? Allemaal vragen die tijd en aandacht vragen. Ook uitkijken voor de valkuilen van bijvoorbeeld de budgetpolis: als je hulp afneemt bij iemand die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar dan wordt maar 75% vergoed… Bij heel wat mensen zit de schrik er in…

  Daarom werken wij zo hard aan het ontwikkelen van die nieuwe zorgverzekering: De GezondheidsVerzekering. Waar keuzevrijheid en betaalbaarheid de kernpunten zijn.

  Om dit te bereiken hebben we voor leden van het GezondheidsCoöperatief 3 bouwstenen ontwikkeld :
  1 Een nieuwe zorgverzekering, de GezondheidsVerzekering, waar je de mogelijkheid krijgt om tot maximaal 5.000 euro per jaar je eigen keuzes te maken om gezond te worden en of te blijven.
  2 Een eigen GezondheidsPagina waar je informatie vindt, ervaringen kunt vastleggen en kunt delen met andere leden.
  3 Een Markt voor Gezondheid waar we leden en leden-professionals, oftewel ‘vraag en aanbod’, bijeen brengen. Waar jij jouw oplossing kunt vinden in de zoektocht om gezond te worden of te blijven.

  AGENDA
  Een aantal datums van bijeenkomsten waar de GezondheidsVerzekering wordt uitgelegd.
  * vrijdag 27 november 20u-22u: Informatieavond GezondheidsVerzekering.
  De Witte Roos, Prins Bernhardstraat 48, Silvolde
  * donderdag 10 december 20u-22u: Informatieavond GezondheidsVerzekering.
  GCN-huiskamer, Gasthuisstraat 9, Zutphen
  * vrijdag 11 december 15.30u-17.30u: Informatiemiddag GezondheidsVerzekering.
  GCN-huiskamer, Gasthuisstraat 9, Zutphen
  Informatie kun je vinden op onze site: http://www.gezondheidscooperatief.nl/events

  MEEBOUWEN?
  De basis ligt er, de structuren zijn uitgewerkt en de tijd is er rijp voor om het nu ook daadwerkelijk te gaan doen. Wil je meebouwen aan het GezondheidsCoöperatief Nederland? Ga dan naar http://www.gezondheidscooperatief.nl en word lid. Met elk nieuw lid wordt onze kracht groter.

  Het lidmaatschap kost eenmalig 50 Euro en daarmee bouw je direct mee aan:
  •de GezondheidsVerzekering;
  •de realisatie van een eigen Gezondheidspagina
  •de Markt voor Gezondheid.

  Volgende week zullen we uitleggen hoe de GezondheidsVerzekering werkt en wat de stand van zaken is.

  Als je nog vragen hebt kun je die altijd naar ons e-mailen: info@gezondheidscooperatief.nl

  Nog een fijne dag,

  Robbert Geelen, Purusha van de Graaf & Jan van Tulder
  initiatiefnemers GezondheidsVerzekering

  GezondheidsCoöperatief Nederland
  Huiskamer: Gasthuisstraat 9, 7201MN Zutphen
  Post: Olburgseweg 2, 7225 NB Olburgen

  © 2015 – GCN – Alle rechten voorbehouden

  info@gezondheidscooperatief.nl
  http://www.gezondheidscooperatief.nl

  Copyright © 2015 Gezondheidscoöperatief Nederland, All rights reserved.
  Wilt u ook een nieuwsbrief ontvangen? Schrijf u dan in op http://gezondheidscooperatief.nl
  Ons mailing adres is:
  Gezondheidscoöperatief Nederland
  Stationsstraat 10a
  Zutphen, Gelderland 7201MD
  Netherlands

 4. Ik zie duidelijk de hand die onzichtbaar wil blijven en een bepaalde kant op wil.
  Daarvoor hebben ze het rechtse rapaille hard nodig.
  Daarom is met name de vvd/pvda combi uitermate geschikt omdat de zwijnen van rechts dit van nature graag willen en de PvdA al meerdere Bilderberg handlangers heeft geleverd.
  Er bekend zich een agenda af die nodig gestopt moet worden anders nemen ze in hun kielzog een hoop (rest)kwaliteiten van dit land mee in een oneindige dodenmars richting Orwelliaanse dictatuur.
  ‘T is alleen heel erg jammer dat de gemiddelde nederlander zich niet laat informeren over hoe dingen echt in elkaar steken. Nu bijvoorbeeld is het klip klaar dat het de VS is welke achter de ISIS steekt samen met de Zionistische plannen maar niemand die ik in mijn buurt durft daar aan te denken omdat ze allemaal vastgeplakt zitten aan de propaganda machines van de overheid die geen zorgzame vader is maar een incestueuze viezerik.
  Wat kun je dan nog doen?
  Al die goedgelovige ‘brave stommeriken’ op hun bek hameren zou ik het liefste doen maar dat helpt niet.
  Massaal staken zou een oplossing zijn maar zelfs op deze site zijn mensen het vaak oneens met elkaar.
  Er is een nieuwe ziektekostenverzekering op til waar ik volgend jaar absoluut mee verder ga en ben ook lid van de Full Reserve bank. Ondanks alle minpunten is het onder de gegeven omstandigheden de beste optie.
  Je kunt nu eenmaal niet op stel en sprong in het paradijs belanden terwijl er niemand anders is met het betere idee.
  Waar ik me dun ook bezig mee houd is ieder die recht in m’n gezicht durft te zeggen dat hij of zij op de VVD of PvdA heeft gestemd, de volle laag geven. Want laten we wel wezen het zijn toch de stemmers geweest o.a. die dit schorem het mandaat gegeven hebben!

  • Vergeet de vazallen niet van dit kabinet D66, CU en de SGP en daarbij opgemerkt dat Pech-Told ook was uitgenodigd bij deze, in mijn ogen, fascistengroep. Zij hebben het mede mogelijk gemaakt dat er a-sociale maatregelen van kracht werden.Trouwens het merendeel van het volk houdt zich niet bezig met het verwerven van inzicht hoe gevolgen zijn ontstaan.

  • Want laten we wel wezen het zijn toch de stemmers geweest o.a. die dit schorem het mandaat gegeven hebben!
   De niet stemmers ook. Ook zij hebben het mogelijk gemaakt door geen tegengeluid te laten horen om op een minder schadelijke partij te stemmen.

   • Geloof daar geen bal van. Er bestaat een agenda en die MOET gevolgd worden. Ongeacht de uitkomst van de stemmingen. Ik begin zeer sterk te twijfelen over de oprechtheid van de stemmentellers.
    Maar het gaat in mijn betoog om de intentie van de kiezers.
    Zolang er een bevolkingsgroep zodanig stemt dat zij slechts denken in eigen voordeel en geen enkele empathie kunnen opbrengen naar minder bedeelden in deze samenleving kunnen deze wat mij betreft aan het gas.
    Buiten dit alles om geloof ik echt dat stemmen een schijnvertoning is zonder waarde of invloed maar slechts een manoeuvre om de schijn van democratie op te houden.

   • Stemmen is akkoord geen met welk uitgevoerd beleid dan ook. In mijn optiek is stemmen op een minder schadelijke partij een hypocriete handeling. Iedere stemmer heeft zijn / haar spreekrecht overgedragen aan een vertegenwoordiger van zijn / haar keuze waarbij gemeld mag worden dat tegengeluid van de niet stemmers juist door de stemmers wordt weggehoond.
    De meeste niet stemmers willen met rust gelaten worden maar dat mag niet van de stemmers aangezien uit naam van al die stemmers ook de niet stemmers afgeperst (belasting) en opgelicht (bekeuring / boete / verplichte verzekering(en)) worden en tot overmaat van ramp wordt zelfs hun vrije wil / keuze afgenomen (wetgeving).

 5. Ze wringen hun plannen er toch wel doorheen!
  Kwestie vn creatieve boekhouding?

 6. Ik ben al zo ver gekomen te denken dat armoede niet aangepakt kan worden binnen een oneerlijk systeem met geld. Er zijn te weinig banen en dan hebben mensen pech gehad. Als we echter geen geld zouden hebben, en de hele economie de vorm heeft van een collectieve samenwerking, dan krijgen mensen eerlijke banen toebedeeld zodat ze ook eerlijk (en op gelijkwaardige basis) kunnen delen in de welvaart. Het bestrijden van armoede is vrijwel onmogelijk binnen een kapitalistisch systeem wat mensen een verouderde economie geeft. Alsof een vrouw achter de kassa iets van echte welvaart zou produceren. Nee, voor ons is duidelijk naar welke steel de vork leidt. Het heeft lang geduurd maar nu zien we beter de structuren die gepaard gaan met het huidige model. Het is voor mensen zelf ook veel beter als ze echt werk doen, dan slechts een economische functie vervullen die vaak geen nuttige bijdrage levert. Mensen willen niet meer geld, mensen willen zich beter kunnen ontwikkelen en beter bij kunnen dragen. Twee mensen die ruzie maken over een uitkering kunnen de strijdbijl beter begraven en samen echte welvaart creëren.

  • GELD is niet het probleem of het nou geld of een ander ruilmiddel is het gaat om respect ethiek en mentaliteit als geld morgen vervangen wordt door smilies zijn er weer gladjakkers die alle smilies willen hebben en hun goederen tegen exorbitant hoeveelheid smilies gaan aanbieden…. geld is een prima ruilmiddel MITS het eerlijk ingezet wordt en daar zit nu juist het probleem het handje vol dat alles wil hebben en beheersen….de hang naar afschaffing kan contant gels is alleen in het belang van de geld gruttende bankiers…. dat maakt de bail in helemaal mogelijk want kijk eens aan u kunt uw geld niet meer weghalen voor de bom barst… BINGO de 1% heeft alweer alles.
   U heeft geen straat ruilmiddel meer dus is het onmogelijk om iemand in nood even iets toe te stoppen…. mooi he… lekker laten creperen… huisvlijt verkopen…. tja de smilies dus als tweede ruilmiddel tot dat weer fout loopt want niet alles kan in ruil geboden worden wegens verschil in waarde…. hoeveel haar moet er geknipt worden voordat de reparatie van een computer of een dakraam betaald is?
   Wat nodig is, is solidariteit voor elkaar opkomen NIET accepteren dat ons stelsel uitgekleed wordt je daadwerkelijk met de politiek gaan bemoeien want helaas zitten we daar nog middenin dus vandaaruit zullen we moeten ageren.

   • Als er geen geld is kan er ook geen misbruik van gemaakt worden. Geld houden en dan denken politieke verandering tot stand te brengen, dat zou een halve oplossing zijn. Het accepteren van geld zou dus, binnen het huidige stelsel, gelijk staan aan zelfslavernij. Geen enkel systeem op basis van geld kan m.i. eerlijk in worden gericht. De oneerlijkheid zit dus ingebakken hoewel er best mensen zijn die denken – terecht – politieke verandering tot stand te kunnen brengen. We zijn het eens over de noodzaak tot verandering!

    • Je bent halverwege Rinus. Tenzij je met een politieke verandering bedoelde dat we als verandering afschaffen van de politiek toepassen wat ook wel bekend staat als anarchie.
     Net als met geld is ook de politiek een ongrijpbare materie voor de meesten waar ze 0,0 invloed op kunnen uitoefenen. Bepalende factor is een klein clubje mensen die de regels / waarde bepalen waarbij hoogstens de keus is wie die mensen zijn.
     Zoals we in de politiek al meerdere malen hebben mogen ervaren / aanschouwen dat het invoeren van een ‘eenzijdige’ afspraak wat we wet noemen niet gestopt wordt door protesten (demonstreren / petitie), niet door stemmen (referendum) of welke handeling dan ook ingezet door het volk. Invloed op de keuzevrijheid is en blijft beperkt, verplicht betalen (belasting) is geen keuzevrijheid en dat geldt voor elke verplichte handeling!!!!

     Financieel stelsel (geld) is precies hetzelfde verhaal waarbij men geen invloed kan uitoefenen op de waarde van een munt. Mensen handelen niet meer met consensus van beide partijen. Meestal is er bij een transactie tussen 2 mensen een 3e partij bij betrokken zonder aanwezig te zijn. Deze partij kent men als een bank waar de waarde van het financieel stelsel wordt bepaald. Het is een illusie om ook maar enigszins te denken dat als men een product af wenst te staan (verkoopt) dat men zelf de waarde van het product bepaald aangezien men meestal een geldbedrag vraagt bij verkoop.
     Ook hierop is de invloed 0,0.

     Het zijn 2 vormen van overbodige systemen die enig intelligent wezen niet zou toepassen om een hele waslijst aan redenen.

     • Hetzelfde geldt voor inkomstenbelasting. Hoe krankzinnig is het om een deel te willen vragen van iets wat iemand met eigen energie bijeen gesmokkeld heeft door bijv. op een gevaarlijk hoge steiger te staan werken.
      Dat is dus directe energieroof. Ik zie die lui van de belasting ook nooit meehelpen sjouwen bij een verhuizing bijv.
      In een juist functionerend land zou het een voorrecht moeten zijn om belasting te betalen omdat het bijdrage aan een glorieuze geheel. Nee, het tegenovergestelde is waar daarom kan het alleen maar geint worden onder bedreiging, dus is het afpersing!

 7. Het Verdrag van Schengen uit 1985, ofwel het open gooien van alle Europese binnengrenzen, heeft er natuurlijk ook toe bij gedragen. Klinkt in eerste instantie misschien wat egoïstisch, maar is m.i. wel de echte oorzaak van toenemende armoede

 8. Dat komt omdat dit kabinet horende doof en ziende blind is. Er is ook wel degelijk een partij die voor de uitkeringsgerechtigden opkomt, de SP werkt zich daarvoor uit de naad, helaas krijgt deze partij ook geen enkele medewerking daarvoor en worden ze door Rutte en zijn kornuiten vierkant uitgelachen. Roemer heeft het in zijn debatten meermaals aangekaart dat degenen die het minste hebben het meeste gepakt worden door het a-sociale beleid van van dit kabinet.

  • Het is de SP die 200 miljoen heeft gevraagd samen met een paar andere partijen. Nogmaals, in Den Haag zitten geen mensen voor het volk, ze willen het alleen zo voorhouden (toneel). Een broeinest van mislukte en afgekeurde acteurs zit er wat hoogstens geschikt is voor de poppenkast die politiek heet.

  • Ik vind dit een zeer terechte opmerking. Veel mensen zijn niet meer in staat iets van hun leven te maken omdat ze hopeloos vast zijn gelopen in ziekte, overspannenheid, en frustratie. Dan is het al te laat. Het verdient zeker de aanbeveling tijdig te handelen, dan als het spreekwoordelijke kalf al verdronken is. Ik ben liever gezond mij in te zetten voor anderen, dan door langdurige arbeidsongeschiktheid het kalf te moeten spelen. Tijdig een rol kiezen kan veel problemen – in sommige gevallen – voorkomen. De terreur van de overheid kan soms zo heftig zijn dat het kalf kan verdrinken. Ik ben geneigd – op basis van persoonlijke ervaringen – te denken dat je soms met de beste inzet van de wereld niet op kunt boksen tegen de extreme terreur van de staat. Hulde voor de SP.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.