Terreur minst en ziekte meest belangrijke doodsoorzaak

In statistieken van het Europese Bureau voor Statistiek Eurostat over de voornaamste doodsoorzaken komt terreur niet voor, toch maken politici zich drukker over terreur dan over de voornaamste oorzaken als hart- en vaatziekten en kanker.

De meest recente geschatte gegevens over doodsoorzaken in de EU-28 zijn beschikbaar voor de 2012. Uit tabel 1 blijkt dat in de EU hart- en vaatziekten en kanker veruit de belangrijkste doodsoorzaken waren. De sterftecijfers voor kanker, hartziekten en verkeersongevallen vertoonden tussen 2004 en 2012 een daling.

Voor Nederland is het aantal doden door hart- en vaatziekten het grootst namelijk 360 per 100.000 inwoners, kanker komt op 297 doden, verkeer 4,7 en het aantal sterfgevallen door zelfdoding komt op 10 per 100.000 bewoners. Met 69 mensen die overlijden aan longkanker per 100.000 inwoners heeft ons land een van de hoogste cijfers binnen de EU.

Na hart- en vaatziekten en kanker waren ademhalingsziekten de op twee na belangrijkste doodsoorzaak in de Europese Unie, verantwoordelijk voor gemiddeld 83 sterfgevallen per 100 000 inwoners in 2012.

De cijfers over de aantal sterfgevallen van Eurostat geven geen aanleiding om een war on terror te voeren. Eerder is een war on disease noodzakelijk. Zeker wanneer blijkt dat volgens de bevindingen van de Deense professor Gotzsche medicijnen na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Dit schrijft de Deense arts en onderzoeker in zijn recent gepubliceerde boek. Hij spreekt er zijn verbazing over uit dat politici zo weinig actie ondernemen.

De huidige hysterie bij politici over de recente aanslagen in Parijs is verbazingwekkend. Van onze ‘machthebbers’ mag minimaal een zekere mate van relativeringsvermogen worden verwacht. Tenzij hun doel is het misbruik maken van de zogenaamde angstaanjagende situatie, sommigen spreken zelfs van een oorlogstoestand. In dat licht is de eis van SP, CDA en D66 om 200 miljoen meer voor politie en justitie te eisen lachwekkend.

Rob Vellekoop, 20 november 2015

5 Comments

 1. In feite zakte daar mijn broek vanaf!
  Kon niet meer functioneren zoals ik graag wilde!

 2. Het gepeupel veiligheid bieden tegen terreur is een mooie gelegenheid om de teugels strakker aan te trekken met onderdrukkende regeltjes, die vlieger gaat niet op voor ziektes.

 3. De huisarts, de dokter, en de apotheek blijken de grootste terroristen te zijn. Een directe aanslag op de gezondheid waarbij patiënten met medische fouten uit de weg geruimd worden. Heel lang geleden dacht ik nog dat we een democratisch land hadden. Tegenwoordig schep ik grote voldoening in gelijk hebben dat het niet zo is. Als een arts een medische fout maakt en je klaagt er over, dan stoppen ze het in de doofpot want artsen doen gewoon waar ze zelf zin in hebben en van het leveren van kwaliteit hebben ze nog nooit gehoord. Ik verklaar iedereen voor gek die niet denkt dat de eigen huisarts een complot tegen hem smeedt. Zo een arts voert dan ook aan dat ze geen tijd hebben het dossier fatsoenlijk bij te houden dus is het een grote rommel, want als het mis gaat kan men de gebrekkige verslaglegging er de schuld van geven, net zoals een chirurg die het verkeerde been af zet de fout bij het mes legt, en er ook nog echt in gelooft dat de benadeelde dat dan weer gelooft.

  • Helaas denken de meeste nog volgens het oude opvoedingsmodel?
   Oldboysnetwork, met de burgervader, notaris en huisarts!

 4. Samen leven we in een malle wereld vind ik, waar techniek, cijfers, angst en winsten de hoofdtonen zijn geworden, terwijl het volle leven veel meer dan dat is. Vrede en genieten, dat zou de eerste inzet moeten zijn voor een harmonieus leven met genoeg en respect voor alles wat leeft. Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. Wat mij wel opvalt is dat dissonantie en negativiteit veel aandacht krijgen. Misschien is het daarom goed om voor een positieve invalshoek te kiezen. Er zijn wel GoedNieuws-sites en dergelijke zaken.
  Aanvullende suggesties zijn wat mij betreft welkom, “laten we ‘het nieuws’ omkeren en de goede kanten meer belichten”. Ik doe mee ‘om ons niet gek te laten maken’ (zonder te vechten). Wie nog meer?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.