Europarlement houdt eigen onkostenvergoeding geheim

Het Europarlement weigert inzage in de onkostenvergoedingen van de leden van de afgelopen vier jaar. Op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur (wob) vroegen de journalisten inzage in de onkostennota’s van de 751 Europarlementsleden. Als reactie op de weigering maakten de journalisten op 13 november 2015 de zaak aanhangig bij het hof in  Luxemburg.

Een team van 29 journalisten vroeg bij het Europees Parlement alle documenten op met betrekking tot de onkostenvergoedingen die Europarlementsleden bovenop hun salaris krijgen.

Europarlementsleden krijgen de volgende onkosten vergoed:

 • algemene onkostenvergoeding van 4320 euro per maand voor kantoorkosten, telefoon- en postrekeningen en IT-materiaal.
 • reisonkosten
 • vaste vergoeding van 306 euro per dag
 • personeelstoelagen

Het Europees Parlement geeft bijna 40 miljoen euro per jaar uit aan de algemene onkostenvergoedingen van Europarlementsleden.

Een meerderheid van Europarlementsleden hebben zelfs herhaaldelijk pogingen geblokkeerd om dit te reglementeren.

In september 2015 verwierp het Europees parlement de wob-verzoeken vanwege de bescherming van persoonsgegevens én een buitensporige werkbelasting die het gevolg zou zijn van het vrijgeven van de documenten.

Daarop stapten de journalisten naar het Europees Hof van Justitie.

De onkostenvergoedingen van de Europarlementsleden zijn bedoeld om gebruikt te worden voor hun professionele activiteiten –niet voor persoonlijke doeleinden– en vallen daarom niet onder privacy bepalingen.

Bron: MO*

7 Comments

 1. De arrogantie van de nieuwe regenten met een zeer discutabele mentaliteit, maar bedenk dat, deze in mijn ogen een fascistische vorm van volksuitbuiting, dit plaats kan vinden met toestemming van de nationale overheden. Kijk eens en beluister op you tube eens Nigel Farage.

 2. Het is wel duidelijk dat de leden van het EP niet het Europese volk vertegenwoordigen, maar alleen zichzelf.
  Het is dus gewoon een nep-parlement.
  Regels wel voor anderen maar niet voor zichzelf.

  Trouwens, waarom krijgen zij eigenlijk een onkostenvergoeding ? Ze verdienen al genoeg dunkt me.

  Dus: gewoon afschaffen die hele onkostenvergoeding.

 3. Psssst……..lijkt me vrij logisch want onkostenvergoedingen zijn per definitie netto netto dus belastingvrij. Als hier teveel discussie over komt gaat de Nederlandse fiscus bijtellen……..en dat willen de betreffende dames en heren natuurlijk niet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.