The Morning Star: de enige miljonairsvrije krant van Engeland

In Engeland zijn de lezers eigenaar van het dagblad The Morning Star, in tegenstelling tot de kranten in Nederland die elk gedomineerd worden door een van de 8 rijke eigenaren. The Morning Star is het enige socialistische dagblad uitgegeven in Groot-Brittannië met een ‘lange en trotse geschiedenis.” The Morning Star was de enige krant die de demonstratie van afgelopen zaterdag met meer dan 250.000 betogers in Londen had aangekondigd.

De oorspronkelijke naam van the Morning Star was The Daily Worker, opgericht door de Communist Party of Great Britain met de eerste publicatie op 1 januari 1930. Hun doel was om een economisch en politiek instrument te zijn voor de massa in hun strijd. Sinds 1945 is de krant eigendom van een lezerscoöperatie, the People’s Press Printing Society (PPPS). De krant biedt een breed links zicht op politieke, economische en internationale onderwerpen.

Sinds de oprichting heeft het blad heel wat uitdagingen moeten overwinnen. Zo was er een boycot van de groothandel binnen twee weken na oprichting, voortdurende politie intimidatie, vervolging en opsluiting van journalisten, een verbod tijdens de Tweede Wereldoorlog, een voortdurende boycot door commerciële adverteerders en een constante strijd om de productie-, distributie- en personeelskosten te kunnen dekken. Maar desondanks wist de krant zich te handhaven.

De aandeelhouders zijn de baas via de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die op verschillende plaatsen in Engeland wordt gehouden om verzekerd te zijn van maximale deelname, en kiezen de directie van de PPPS. De directie benoemt de hoofdredacteur en de bedrijfssecretaris.

Er wordt geen dividend uitgekeerd en geen enkele persoon of organisatie profiteert van the Morning Star. Het is het enige nationale dagblad dat volledig in bezit is van de lezers in plaats van dat de eigendom berust bij een miljonair.

Negen nationale vakverenigingen hebben een zetel in het directie comité. Hierdoor is meer dan de helft van alle vakbonden vertegenwoordigd in het comité. De andere individuele leden van het comité worden gekozen door de aandeelhouders en moeten herverkozen worden.

The Morning Star is de enige krant die actief campagne voert voor politici van de werkende klasse. Het is de enige krant die the People’s Assembly (organisator betoging van afgelopen zaterdag in Londen) steunt en verslag doet van de ontwikkelingen in Cuba, Palestina, Oekraïne en elders.

De krant biedt “een unieke kijk op het nationale en internationale nieuws dat niet aangeboden wordt door de mainstream media”.

Rob Vellekoop, 22 juni 2015

2 Comments

  1. Ik zou zeggen ‘nu de Nederlandse versie’ uitbrengen. Of deze krant nu wel of geen nieuwe waarheden kan brengen – dat zal later moeten blijken – het kan in elk geval een welkome aanvulling op de bestaande kranten zijn en dat is nooit erg, want voor goed onderzoek heb je bronnen nodig, ook nieuwe.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.