Belgen verzetten zich door steeds meer met contant geld te betalen

Banken.nl, het platform van de bankensector, klaagt dat de Belgen steeds meer met contant geld betalen. Zij gaan hiermee volledig tegen de wensen van de banken en van twee zogenaamde topeconomen in die cash geld willen afschaffen. In 2014 haalden de Belgen 42 miljard euro uit de geldautomaten.

Topeconomen voor het afschaffen van munten en biljetten als betaalmiddel zijn de Duitse econoom Bofinger en Rogoff. Naar deze deskundigen wordt regelmatig verwezen als het onderwerp cash geld aan de orde wordt gesteld. De banken propageren cash geld omdat zij zeggen bang te zijn voor het in de hand werken van zwartwerk en criminaliteit. Daarnaast klagen zij over de kosten van het in stand houden van de geldvoorraad die aanzienlijk zouden zijn. (ik dacht dat de functie van een bank is om geld te bewaren)

Volgens Marchand, een woordvoerder van Febelfin, bedraagt “de kostprijs van het printen, beveiligen, controleren en verdelen van contant geld jaarlijks maar liefst €129,50 per Europeaan.” Volgens haar is het in het voordeel van de banksector als elektronische betalingen een grotere rol gaan spelen in de sector. Wij weten echter dat dit niet de voornaamste reden is dat banken van contant geld af willen, lees.

Het Belgische volk lijkt het niet eens te zijn met de wens voor een cash-loze maatschappij. In totaal is in 2014 €42 miljard opgenomen bij Belgische bankautomaten. Een recordbedrag, blijkt uit de cijfers van Febelfin – het bedrag steeg in vijf jaar tijd met 17%. En niet alleen het bedrag dat is opgenomen, maar naar schatting van de Nationale Bank van België (NBB), is sinds de invoer van de euro in 2002 het totale bedrag aan biljetten in omloop meer dan verdrievoudigd – van €9,7 miljard bij de introductie tot €33,2 miljard in 2014. Dat is ongeveer €3.000 per Belg.

In Scandinavische landen is er een omgekeerde ontwikkeling en bedraagt het aantal cash betalingen nog maar een derde van het totaal. In Denemarken gaan ze zelfs nog een stap verder; daar is onlangs een wet aangenomen die kledingwinkels, restaurants en tankstations in staat stelt contant geld te weigeren als betaalmiddel.

Terwijl Belgen zo’n 54% van de retail-aankopen contant betaald, betalen Grieken in maar liefst 97% van de gevallen met fysieke euro’s. Het Europees gemiddelde voor cashbetalingen ligt op 60%. Volgens een recent onderzoek van De Nederlandsche Bank betalen ook Nederlanders nog in 53% van de gevallen met contant geld.

Kortom voorlopig is er nog hoop dat dankzij de Belgen en de Grieken (hoe lang nog?) de invoering van de cashloze maatschappij nog even op zich laat wachten. De Belgen volgen heel argwanend de ontwikkelingen en houden op deze manier de vinger aan de pols. Ook de Zwitsers voelen nattigheid en hebben enorme bedragen aan pensioengeld cash opgeslagen. Gelukkig dat niet ieder volk zich in slaap laat sussen door de preken van de banken.

Rob Vellekoop, 11 juni 2015

24 Comments

 1. wat een gelul cashgeld is waardeloos ,alleen het muntgeld heeft nog een beetje waarde aan zilver ,goud of oud ijzer.. maar dat kun je niet uit de muur trekken.

  • Je begrijpt de achtergrond niet. Verdiep je alsjeblieft in het financiële systeem en laat je niets aanpraten door de banken.

 2. Laten we eens allemaal naar de automaat gaan en dan 1000 euro pinnen en dat 2 a drie dagen aaneen.
  Krijgen wij dan ook hulp van de E.C.B. omdat de banken gaan omvallen. ze willen steeds minder personeel hebben alles word duurder voor ons. en toch de heren directeuren misschien ook wel een enkele vrouw, die vullen steeds meer hun zakken. Met geld wat ze niet kunnen zien. Ra ra ra

 3. Ik betaal alles zoveel mogelijk cash. Zeker nu ik weet dat de Staat bankbiljetten en munten uit geeft en de banken alleen zelfgemaakt/zelfverzonnen geld in hun boekhouding gebruiken dat van de ene rekening naar de andere verhuist, maar in feite gebakken lucht is. En ik toch nog een ietsje meer vertrouwen in de Staat heb, dan in de banken.
  Ik zou het liefst zonder bank ontvangen en betalen. Maar hoe doe je dat?

 4. Als ik het goed begrepen heb, worden onze bankbiljetten en munten nog door de Staat uitgegeven.
  De banken hebben alleen geld op papier; het verhuist van de ene rekening naar de andere en is in feite gebakken lucht.
  Ik weet dus wel waarmee ik wil betalen; de Staat staat bij mij toch nog een ietsje vertrouwen wekkender aangeschreven.
  Ik zou eigenlijk helemaal zonder bank willen. Maar hoe moet dat dan met AOW en pensioen ontvangen; met de automatische afschrijvingen van huur, ziektekostenverzekering, electriciteitsrekening etc.?

  • Haha. Hoe onnozel kan je zijn. Ga eerst eens iets lezen over economie voordat je met zoiets bizars om de hoek kom. Dan blijkt dat het toch de bank is die geld kan maken (geldschepping) en ook kan vernietigen (geldvernietging)! Lees daarna ook even over de rol van de DNB en de ECB.

 5. Wat een kul allemaal. Je salaris en andere inkomsten worden al digitaal op je rekening gestort en je hebt de bank nodig om contant geld uit een automaat te trekken. Je hebt nu al geen enkele controle over je geld, contant geld uit de muur trekken en daarmee betalen is slechts symbolisch verzet dat geen enkele zin heeft. Hooguit goed als je het lastig vindt om te budgetteren.

  • Hoi Jeroen, kan je nagaan hoe weinig controle we nog hebben! Daarom vind ik dat het keihard nodig is om het contante geld met hand en tand te verdedigen.

 6. ben nog steeds blij met contant betalen. voor mij gewoon een week budget. weet ik tenminste waar ik aan toe ben iedere week. beurs leeg dan naar huis. hoeveel raken er wel niet in de problemen doordat ze het volledige overzicht kwijt raken. puur en een alleen maar doordat die kaart gewoon voor alle bedragjes in die gleuf word gestopt. mogen mensen toch wel eens over nadenken.

 7. In mijn ogen is een van de beste Nederlandstalige Nieuwe Media met zowel binnenlands nieuws als buitenlands nieuws en waar ze ook geen dictators of dictatoriale regimes zoals o.a. Obama, het EU fascisme, Assad, Pussy Putin, Saddam H, de Chinese overheid of Khaddafie ophemelen en ALTIJD voor de bevolking opnemen is ook afkomstig uit België namelijk:

  De Wereld Morgen Be
  http://www.dewereldmorgen.be/

  Enneh DLM Robbie zijn webpage niet vergeten 🙂

  S&A PP

 8. Nie heb kan nie verkopen.
  Nie hebt kan ook niet uit geven.
  Probleem rood staan oplost.
  Kijken morgen maar weer.

 9. Vanaf NU ga ik zoveel mogelijk cash betalen. En dan die verdomde spindoctors weer die het pinnen verkopen op onderbuik ”zoveel veiliger voor oude mensen’ ‘zoveel veiliger voor winkeliers’ maar de verborgen agenda wordt niet genoemd.

 10. Hier kunnen de Nederlanders iets van leren. De Belgen laten van zich horen. En wij domme Nederlanders laten met ons sollen en durven niets te doen tegen deze achterlijke regels. NEDERLAND WORD WAKKER EN DOE HET ZELFDE. BETAAL MET CONTANT GELD.

 11. En wat te denken als de stroom uitvalt, en je staat in de Supermarkt dan zit je compleet vast. Kan je niet meer pinnen.

 12. “Volgens Marchand, een woordvoerder van Febelfin, bedraagt “de kostprijs van het printen, beveiligen, controleren en verdelen van contant geld jaarlijks maar liefst €129,50 per Europeaan.” Yeah! wij betalen er wel voor en zij lopen er van door met de winst. En klagen en nog eens klagen over kosten. Hier in Nederland worden ook steeds meer geldautomaten gesloten… in dorpen, maar ook op drukke treinstations! Ik wil altijd pinnen. Misschien ga ik dat vanaf nu anders doen.

 13. Belgen zijn zo gek nog niet ….
  Als ik in een winkel niet meer contant kan betalen, zoek ik een andere winkel.
  Dat zou heel nederland moeten doen !!!!
  Mensen, geef je hele financiele controle niet uit handen .. Zeker niet aan banken.
  Die hebben de laatste jaren wel bewezen niet met geld om te kunnen gaan.
  Ziezo … Even m’n hart gelucht !

 14. Nog een groot voordeel van cash betalen is dat je makkelijker binnen budget blijft. Je ziet de hoeveelheid geld in je portemonnee fysiek slinken. Het is een tip die alle budgetteer cursussen geven. In mijn geval geldt ook dat ik veel rechtstreeks bij boeren, tuinders, molenaars koop die doorgaans inderdaad geen pin automaat hebben. En wat dacht je van rommelmarkten en kofferbakverkopen?

 15. Ooit kreeg ik mijn salaris maandelijks contant, ook kon je acceptgiro’s contact betalen aan de balie van het postkantoor, dit kan niet meer, we zijn afhankelijk gemaakt van de bank waardoor ze ook kosten kunnen berekenen waar we niks tegen kunnen doen, je kunt immers niet sonder bank. Als er geen cash meer is, is de eigen regie over je geld nog ver te zoeken…

 16. Ien en Peter begrijpen het helemaal, ik wil eraan toevoegen dat er op geld een hoge negatieve rente zit, hoger dan de banken willen vertellen. Zij nemen hun verlies want als ze tegen u vertellen dat u bv. 5% rente moet gaan betalen over uw geld laat ik u raden wat iedereen gaat doen,

 17. Waarom verzetten Nederlanders zich niet tegen het betalen met cash geld? Sinds de rente zo hard gedaald is haal ik maandelijks, zoals zovelen een klein bedrag van de bank wat “spaar” ik in mijn ouwe sok. Met dat geld betaal ik kleine dingetjes, zoals met mooi weer een drankje op terras, een aankoop op de markt, de dame die me af en toe helpt met het huishouden, een enkele keer een straatkrantverkoper, een bloemetje enz. Nee, niet iedereen heeft een pinautomaat! Uiteraard is de wens om niet meer cash te mogen betalen wederom gericht om de gewone man uit te knijpen. De grote man weet best waar hij met zijn geld naar toe kan. Als dit wordt ingevoerd zullen velen blijven zitten met “waardeloos” contant geld, bedragen die misschien een paar duizend euro’s zullen zijn. Terugstorten op de bank? Hoort u de belasting al juichen?

 18. Cashgeld vind ik het fijnst, zowel boven- als ondergronds. Alle transacties blijven dan anoniem, zonder legitimeren. Bovendien vind ik een stapeltje flappen verdomd interessant. Dus voor mij staat contact geld nummer 1.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.