Basisinkomen breekt door, DLM start informatiepunt

Iedereen wordt uitgenodigd alle nieuwtjes op het gebied van het Basis Inkomen op Infopunt BI te melden en zodoende tot meer uitwisseling te komen.

Toen ik in 2013 het initiatief nam om de Basis Inkomen Partij op te richten had ik geen idee dat het binnen enkele jaren zo’n grote vlucht zou nemen. Op dit moment zijn er zelfs experimenten of aanlopen daartoe in Nederland.

Ik ben ondertussen als voorzitter van de BIP afgetreden, maar het bloed kruipt enzovoort. Vandaar dat op DLM heel veel achtergrond informatie over het basisinkomen te vinden is onder de tab Politiek en dat hier nog veel meer info aan wordt toegevoegd door iedereen die dit wil delen op het Infopunt BI.

Pagina’s
Invoering basisinkomen levert 100.000 per uitkeringsgezin op
11 voordelen basisinkomen
Basisinkomen succesvol in Mincome, Canada
Alaska heeft een soort basisinkomen sinds 1988
Basisinkomen als tussenstap
ZZP’ers krijgen meer vrijheid en zekerheid met basisinkomen
Basisinkomen
Basisinkomen: invoering in 4 jaar
Bouwplan basisinkomen
Basisinkomen betekent einde uitlkeringen
Uitwisseling BI (basisinkomen)

Rob Vellekoop, 17 april 2015

10 Comments

 1. Een BASISINKOMEN, had al veel eerder ingevoerd moeten worden! Maar er moet wel een oplossing komen voor alleenstaanden. Zij komen met 1.000 karig af, als de huren/woonlasten niet omlaag gaan! Voor 2 volwassen mensen (gehuwd en of samenwonend,is 2x 1.000,– voldoende. Dat is 2.000,00. Het totale daarvoor beschikbare geld moet uit het vervallen van alle sociale uitkeringen komen, verkoop van aan deze geliëerde gebouwen en inventaris UWV, SVB etc. Ook kunnen subsidies voor kunst & cultuur e.a. niet meest noodzakelijke subsidies, afgeroomd worden. Immers dat is luxe en eten, drinken, wonen, gezondheid en onderwijs heeft prioriteit (overlev en). Verder dient er een 32-urige werkweek te komen zolang het basisinkomen nog niet volledig is ingevoerd. Dat is nodig voor eerlijke en rectvaardige herverdeling van beschikbare arbeid. Er zijn ca 100.000 vacatures en ca 600.000 werkzoekenden. Voorts dient er een Nederlandse en Europese wet maximum lonen/inkomen te komen analoog aan de wet minimum loon. Verder dienen experimenten te komen met werknemerszelfbestuur en coöperatieve bedrijfjes waar werknemers/werkgevers zijn en waar de winst wordt herinvesteert en deels uitgekeerd aan alle werknemers/eigenaren van de coöperatie en dus niet aan zakken vullende hebzuchtige a-sociale neo liberale kapitalisten die in eerste plaats egoïstische motieven hebben, nl zelfverrijking! Tot slot dient verder bezuinigt te worden op defensieuitgaven. Geen JSF wat miljarden kost. Laat de Amerikanen die toch economisch, politiek en militair de baas (willen) gaan, dan ook maar opdraaien voor defensiekosten. Gewoon afschaffen defensie en dat geld gebruiken voor het basisinkomen. En uit de NAVO, want dat is een organisatie gedomineerd door de VS, waar Nederland en Europa wein ig invloed/macht heeft!
  En dan een oproep om links van de SP een nieuwe landelijke politieke partij op te richten, die werkelijk niet alleen met woorden, maar daden radikale sociale veranderingen wil doorvoeren en opnemen in het partijprogramma en alleen kiest voor regeren met sociale linkse partijen zoals de SP, GL en als het niet anders kan de PvdA! En natuurlijk samenwerken met de FNV. Het parool is sociale & ecologische duurzaamheid!

 2. Ik ben 100% voor het basisinkomen
  Wat er nu allemaal aan de hand is, is gewoon waanzin
  Het is onhoudbaar om de burgers te laten opdraaien en tot het bot uit te kleden.

  Heel het land inclusief andere landen is/zijn al jaren in de maling genomen door die rijke dagobert duivels (geld geld geld meer meer, macht , slaaf , werk, manipulatie), en ondertussen zijn ouderen, jongeren/studenten, werkenden, zieken de pineut.

  Ondertussen worden allerlei groepen mensen, jong of oud gekort voor fraude om jou langzaam te beroven van alle vrijheden, terwijl de grootste in de politiek en gemeenteraad zitten te frauderen bij het leven.
  De meeste mensen moeten nog van een gemanipuleerde rups proberen te transformeren tot een vlinder.

  Er komt de laatste veel meer aandacht voor het basisinkomen, niet alleen beperkt tot Nederland gelukkig, de cijfers liegen er niet om

  http://basisinkomen.eu/statistieken-voor-het-europese-burgerinitiatief-voor-onvoorwaardelijk-basisinkomen/

  Alleen het volk zelf kan het tij nog keren en laat daar een uitgelezen dag voor zijn!
  Dag van de arbeid,
  http://1mei.eu/ .

  Het organiserend comité van 1 mei 2015 kiest voor een andere weg:
  massaal verzet tegen het neoliberale systeem

  Ik denk dat we met zoveel mogelijk de straat op moeten om iets voor elkaar te krijgen en het niet langer te pikken.

  Zowel werkenden (want ook de werkenden worden uitgebuit,verdrongen en in de schulden gestoken) als Uitkeringsgerechtigden, studenten, ouderen etc

 3. Het is precies wat Madelief hierboven schrijft. Als je een beetje huur hebt ga je al stuk omdat alle subsidies en toeslagen dan vervallen. En als je dan niet meer zo jong bent en iets gaat mankeren is er geeneens geen geld meer voor verzorging. Het lijkt allemaal heel erg mooi, maar in de praktijk pakt het zo meteen anders uit.

 4. In Duitsland is er een project op privé initiatief en uitgelote personen krijgen er een jaar lang 1000 eu per maand. In Groningen is een pilotproject door de gemeente met zegge en schrijve één persoon (uitverkoren?) en ook die krijgt 1000 eu per maand maar daarbij dus geen toeslagen. Welnu, die 1000 eu is in Nederland te weinig, dat redden de meeste (niet zo uitverkoren) mensen gewoonweg niet. In Duitsland is het leven in alles veel goedkoper dan in Nederland (terwijl de kwaliteit van alles ook nog beter is notabene).

  Een resultaat van een project met één uitverkoren persoon, zegt niks. De overheid in Nederland ruikt echter ‘winst’ en dan krijg je een andere slinkse manier van uitknijpen.

  In de provincie Groningen is in politieke gelederen het basisinkomen heel vaak te horen, hopelijk ‘durven’ andere gemeenten een wat minder afgeknepen project te runnen.

 5. Ik moet het eerst zien helaas dan geloof ik het!! Was het maar waar dat er een basis inkomen wordt ingevoerd! Dat maakt mijn leven een stuk gemakkelijker. Maar ik vertrouw de regering niet.

 6. het basis inkomen is op zich een aardig idee … maar de invulling?
  in eerder schrijven wordt er vanuit gegaan dat een iedereen 1000 euro krijgt…. alle subsidieregelingen komen dan te vervallen… NOU .. leuk voor al die mensen die alleen zijn en die te oud of chronisch ziek zijn en er dus NIETS naast kunnen doen….. dat wordt dus nog slechter als nu.

  De gemiddelde huur van dit moment is rond de 600 euro ziektekosten minimaal 100 euro dan nog de rekening voor gas licht water en telefonie.. oeps nu is het op .. voeding een vergeten post?
  Ik zie het niet gebeuren dat de huren en de kosten voor levensonderhoud naar beneden gaan….dus het basis inkomen zoals er nu overgesproken wordt is een optie voor mensen die samenwonen en brengt meer leed voor de echt alleenstaanden.
  Maar ja daar kunnen we dan wat dieper over nadenken en graag VOOR dat we dit gaan uitvoeren.

 7. Het doel van het basisinkomen lijkt me dat mensen zich vrij kunnen voelen om te doen waar ze goed in zijn. Zoals het er nu naar uitziet gebruiken gemeenten het basisinkomen als bezuinigingsmaatregel door het te laag in te zetten. Ik weet van een proef met 1100 euro. Stel de huur is 500, gwl 100, tv internet telefoon 50, gemeentelijke belastingen 30, zorg 80-150, tandarts 20. Veel huren zijn hoger en als je ziek bent heb je veel extra kosten. Feitelijk zit je zo snel aan je max dat je waarschijnlijk al snel naar een studio of zolderkamertje moet verhuizen om kosten te besparen. Of je moet gaan samenwonen om de kosten te kunnen betalen. Zo wil de overheid weer cheap zijn, zodat de zorgen nog steeds blijven. Het is natuurlijk wel een gezellig plan, als je samen móet wonen om de kosten van levensonderhoud te kunnen voldoen. Zo groeien we misschien weer naar elkaar toe 😉
  Onze afhankelijkheid van bedrijven om ons toe te laten om geld te kunnen verdienen wordt steeds groter, want niet iedereen is een ondernemer natuurlijk. Door het basisinkomen zou iedereen zelf iets kunnen verzinnen zonder de eeuwige dwang om elk werk aan te pakken. Dat kan heel goed uitpakken, vooropgesteld dat de overheid het volk stimuleert om zelf bij te dragen, op welke manier dan ook. Als ze weer de oude truc van stal haalt (dwang en repressie) is het basisinkomen een bezuinigingsmaatregel en een wassen neus.

 8. Yeahhhh! Mijn complimenten voor je inzet, Rob.
  Mijn partner is lid van de BIP en als eerste stap heeft hij het verzoek gedaan om een regelvrije bijstand in te voeren. Deze wordt als ingekomen stuk behandeld tijdens de openbare raadsvergadering op 20 april aanstaande. We zijn heel benieuwd!
  Stukje bij beetje gaat het er komen, hoe dan ook.

 9. Ik ben voor, maar alleen als er geen verplichtingen aan vast zitten en aangezien het weer van de overheid moet komen ben ik een beetje bang dat het weer niets oplost en zo de druk achter je krijgt door verplichtingen/tegenprestaties..

  Het zou goed kunnen zijn voor een tussenstop, zodat we een systeem kunnen opzetten dat voor iedereen gelijk is. Natuurlijk zullen er speciale gevallen zijn, maar dat kunnen we als mensen neem ik aan wel oplossen in 2015.

  Systeem gebasseerd op grondstoffen – Venus Project is een mooi voorbeeld, geen papieren illusies met nummers erop dat wij geld noemen.

  Terug naar de ruilhandel misschien, zo kunnen mensen die ‘veels te veel hebben dan dat ze nodig zijn’ geven aan de armen/daklozen etc.. (doordat mensen geld niet in hun hoofd hebben kunnen ze misschien sommige dingen weggeven aan degene die niets of weinig hebben, daardoor is iederen blij de gever als de ontvanger)

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.