Razzia’s en gevangenisopsluiting voor inning verkeersboetes in ons land

DEN HAAG – De politie maakt massaal jacht op mensen die hun verkeersboetes niet hebben betaald. Bij niet betaling belanden velen voor een aantal weken in de cel. Hierdoor raken zij niet van hun boetes af, maar wordt hun schuld alleen maar groter. In Cel34 doet een niet betaler van dag tot dag verhaal over zijn bizarre opsluiting in de isolatiecel tot aan zijn invrijheidstelling.

Voor elke openstaande 50 euro boete kan één dag gijzeling worden geëist bij de rechter, met een maximum van zeven dagen per strafbaar feit. Gijzeling kan worden voorkomen door volledige betaling van de boete inclusief verhogingen. Tegen de beslissing van de rechter kan niet in beroep worden gegaan. Met andere woorden voor enkele tientallen euro’s draait iemand de bak in, die in de meeste gevallen zijn boete helemaal niet kan betalen.

Op de website van de politie wordt stoer gemeld dat tijdens een landelijke actie dit jaar “niemand zijn of haar boete of opgelegde straf ontloopt. Boetes moeten nu eenmaal worden betaald en straffen uitgezeten. Niemand mag de dans ontspringen.” Staatssecretaris Teeven zal trots kunnen glimlachen. Het persbericht van de politie vermeldt overigens volledig ten onrechte: “Het merendeel van de mensen betaalt hun opgelegde boete of zit de vrijheidsstraf uit.” Het is echter niet of boete of celstraf. Het is beide, immers de celstraf doet de boete niet vervallen!

De andere kant van de medaille is dat duizenden medelanders zuchten onder de krankzinnig snel groeiende schuld wanneer een openstaande boete domweg niet betaald kan worden, omdat de overtreder geen geld heeft. De praktijken van het Centraal Justitieel Incasso Bureau zijn berucht, binnen korte tijd is het bedrag van een openstaande boete verdrievoudigd. Lees hoe een schuld binnen zes dagen verdrievoudigd kan worden door het CJIB.

In 2012 heeft de Officier van Justitie heeft voor 60.000 openstaande verkeersboetes bij de rechter toestemming gevraagd een gijzeling te kunnen uitvoeren.

Het is buiten alle proporties dat mensen, die niet in staat meer zijn hun verkeersboetes te betalen, als dwangmiddel in de cel belanden. Het verhoogt alleen maar de kans dat de boete met absurde verhogingen helemaal niet meer betaald kan worden doordat de slachtoffers hun baan verliezen of gedurende de periode van opsluiting geen cent extra kunnen verdienen om hun schuld af te kunnen betalen. Want de schuld is er na de gevangenis nog steeds en zal zelfs weer (automatisch) verhoogd zijn!

Iedere verhouding is zoek wanneer je je realiseert dat mensen voor een kleine verkeersovertreding als misdadiger in de cel belanden terwijl bankiers onze samenleving verwoesten door manipulatie van de geldhoeveelheid zonder enige aanklacht of boete.

16 Comments

 1. Het steekt mij in mijn hart dat mensen zo met elkaar omgaan, hiervoor zijn wij toch niet geboren? En inderdaad je zult maar aan de verkeerde kant staan als vluchteling en gevangen zijn binnen de regeltjes van onze geweldige overheid, in de detentiekampen gebeuren dingen die nhet daglicht niet kunnen verdragen, maar ja maak dat een ander maar eens wijs, onze samenleving is een stoelendans geworden en als je geluk hebt dan kun je nog hard rennen om er een voor jezelf te vinden als de muziek uit gaat.

 2. ik heb er geen woorden voor dat een heleboel mensen asociaal goedpraten ik dus niet ik vind het terecht dat die klootzakken zwaar aangepakt worden

  • Beste Truus, het is maar net de vraag wat je asociaal vindt. Een overheid die met miljardensteun een banksector staande houdt die daarna vrolijk en door niemand gestoord verder plundert zonder dat er ook maar iemand voor diefstal wordt veroordeeld. Een burger die zijn verkeersboete niet kan betalen en daarvoor een aantal weken achter de tralies verdwijnt, daardoor zijn baan kwijtraakt, zijn huur niet meer kan betalen en dan in de schulden raakt.

   Wat is asociaal?
   Kamerleden (met name VVD) die de zaak oplichten met declaraties en daarmee wegkomen zonder reprimande of veroordeling. Een uitkeringsgerechtigde die niet al zijn bankafschriften voor de vierde keer bij elkaar krijgt en dan veroordeeld wordt tot een boete die gelijkstaat aan een maand geen inkomen, dus de huur niet kunnen betalen, geen eten, en een schuld laten ontstaan die daarna niet meer kan worden betaald, omdat er nooit meer extra inkomsten zullen komen.

   Wat is asociaal?
   Een minimale uitkeringsfraude (150 miljoen) afgezet tegen de miljardenroof van banken, verzekeraars en vooral de rijke elite die onze wereld beheerst. Eerst worden mensen tot op het bot uitgekleed (dat noemen we hen bijstand verlenen) en daarna zorgen we er voor dat ze amper geld hebben om van rond te komen. Vervolgens gaan we zitten wachten totdat zij een overtreding maken in de vorm van een administratieve fout of oppassen bij de buren en dan noemen we dit met een groot verhaal fraude.

   Wat is asociaal?
   Blind zijn en denken “wat loop ik zelf allemaal mis”. “Waarom heeft mijn buurman meer dan ik.” En met deze ogen vervuld van hebzucht en zelfmedelijden trappen op je medemens in plaats van te kijken naar het grotere plaatje waarin miljarden door een kleine meute worden uitgebuit en leeggeroofd. Slim hoor!

   • Ah, hier staat het beruchte Truusbericht, ik zocht er al een tijdje naar :).

    Beste Rob, ik las gisteren in de NRC dat ook de rechters het (gedeeltelijk) met je eens zijn!

    http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/april/07/wanbetalers-niet-meer-de-cel-in-1484019

    Aan iedereen bij wie iets dergelijks aan de orde is: ga naar de zitting en leg uit waarom je wel wilt betalen, maar niet kunt betalen.

    En aan Truus: het enige asociale aan deze praktijken is dat het ordinaire zakkenvullerij is over de rug van de (financieel) arme mens. Jouw reactie doet vermoeden dat je ook arm bent, maar dan op een ander vlak. Dat vind ik best zielig voor je!

 3. Dit zijn praktijken waar, een menige SS in de twee de wereld oorlog nog jaloers op kan zijn.
  Eigenlijk komt het er op neer, dat Naziche regering herleeft.
  Dat wat in mijn ogen ook is.

  De deurwaders incasso hebben een overeens komst gesloten met de justitie.
  En daar maken zij misbruikt van, en dat vond een rechter ook.
  Met andere woorden, de rechter vond dat een burger niks te maken heeft met de contracten die deurwaders hebben met het innnen van van boetes met de justitie.
  Dus de deurwaders incasso, zijn verplicht om mee te werken aan wat de burger kan betalen.
  Dit is te lezen op de site van Niburu Co.

  http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=8815:toch-mogelijkheid-om-van-cjib-schuld-af-te-komen&catid=9:binnenland&Itemid=22

 4. We leven in een totaal krankzinnige maatschappij. Als je miljoenen rooft dan word je als held gezien en beloond. Kijk maar naar de bankiers van de Liborfraude, die gingen met bijna 1 miljoen euro per persoon extra naar huis toe.En als je in dit door god verlaten land, je rekeningen niet kan betalen omdat door legale roof inderdaad in NO TIME het bedrag verveelvoudigd kan worden, dan beland je in de cel. Kortom de explicite boodschap is dat je in dit door waanzin gedreven land kan je beter stelen en frauderen en het liefst met zo groot mogelijke bedragen, dan kom je er gegarrandeerd mee weg.

  Condor

 5. een goede zaak dat justitie gewoon optreedt tegen wanbetalers hopelijk is de tijd voorbij dat zulke figuren op verjaardagen zitten op te scheppen dat ze een boete gewoon niet betalen

  • Beste Truus, iemand achter de tralies opbergen omdat hij/zij zijn boete (in de meeste gevallen) gewoon niet kan betalen kan je toch moeilijk een goede zaak vinden. De strafmaat is te vergelijken met die van de 18e eeuw toen de doodstraf stond op het stropen van een konijn omdat je honger had.

  • Een goede zaak dat justitie gewoon optreedt tegen wanbetalers zoals Shell, Starbucks, Akzo, NAM etc., hopelijk is de tijd voorbij dat zulke figuren op de golfclubs zitten op te scheppen omdat ze de overheid zover op de knieën hebben weten te krijgen.

   • Er zijn idd wanbetalers, maar dat is ook het eenzijdige verhaal wat we horen zodat wij mensen ons op hun gaan focussen en haten.. Er zit altijd een andere kant van het verhaal, zoniet 1 of wel meerdere..

    Dus wat truus roept ben ik gedeeltelijk mee eens, maar denk goed na wie de media altijd in de spotlight neerzetten. Het is altijd iets of iemand om de rest bang te maken.
    Politiek is gewoon 1 groot poppenkast, vele verschillen maar ze dienen 1 agenda.

    Het is zoals jij rob vd z het zegt en mooi verwoord.

  • Gaan we deze website nu ook al bevuilen met de troep van het extreem-rechtse GeenStijl?

 6. het is niet normaal in Nederland de kosten van een gijzeling per 24 uur is 380 euro.
  ik heb zelf 28 dagen gezeten voor het niet hebben van een apk.en het onverzekerd zijn van 2 bromfietsen die sinds 2001 niet meer op de openbare weg zijn geweest.deze liggen uit elkaar in de schuur.de kosten voor de Nederlandse staat zijn dus 28×380 euro 10640 euro
  totaal bedrag bekeuringen kleine 2700 euro
  wat hebben ze bereikt niets wat nu kan ik het nog minder betalen want ik heb meer schulden gekregen. En dan nog het ergste de bekeuringen worden uitgedraaid door een computer.dit is geen geen B.O.A of politie deze mogen in de wetgeving van Nederland geen bekeuringen uit schrijven.kort om. Het kost meer dan het oplevert.

  • Het is ook een methode om daklozen permanent in detentie dus van de straat te houden.
   N.l. een dakloze zonder kapitaal en woonadres heeft dus ook geen uitkering. De detentiekosten zijn x per dag en dat stapelt zich op gedurende de detentie. Komt zo iemand eruit, moet ie betalen. Dat heeft hij of zij niet en zo kan het verhaal weer van voren beginnen.

 7. Dit is een zuiver voorbeeld van klassenjustitie!!!!
  Voor een kale kakker is het een lachertje om 500 euri af te tikken voor een boete en gaat door met z’n leventje. Voor een minimumlijder is een boete van 50 een behoorlijke aderlating. Dus de financiele santies zijn voor de een ’n lachertje en voor de ander een week geen beleg op ’t brood. Knappe jongen die mij de rechtvaardigheid hiervan kan uitleggen. Overtreding is een overtreding maar de straf is dermate ongelijk als er niet wordt gekeken naar het besteedbaar inkomen van iemand. Bovendien wanneer je om de een of andere reden je boete niet direct kan aftikken en er geen redelijkheidstraject kan worden overeengekomen dan is detentie, wat niets oplost of bijdraagt, het gevolg.
  Het kwijtraken van een baan en een brandmerk voor je leven is dan het resultaat.
  De kakker daarentegen kan gewoon doorgaan met werk of studie of overtreden.
  Hoe diep, diep verrot is dit land geworden mede dankzij de VVD.
  En tja,… Teeven in combi met die fijne vent van ’n Opstelten,… pfffff.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.