Justitie verdrievoudigt schuld verzekerden binnen 6 dagen

oproerDit is deel 2 van het verhaal over mensen die de zorgverzekeringspremie niet meer kunnen betalen en naast het aflossen van hun schuld iedere maand minstens 30% meer ziektekostenpremie moeten betalen, net zo lang totdat hun schuld aan de zorgverzekeraar is afgelost. Het verhaal heeft een vervelend staartje, dat het allemaal nog schrijnender maakt.

Wanneer de verzekerde te laat is met het betalen van de “bestuursrechtelijke premie” van 160,- dan schakelt het Centraal Justieel Incassobureau CJIB *) een gerechtsdeurwaarder in. Deze brengt direct 170 euro aan “invorderingskosten”, “exploot”, BTW en andere zgn. “kosten” in rekening. Daarbovenop krijgt hij nog eens een 250 euro aan verdere “kosten”, als hij deze 170 euro niet binnen 5 dagen betaalt.

Met andere woorden een schuld van 160 euro wordt binnen 6 dagen 580 euro. Meestal overkomt dit burgers die een kleine uitkering ontvangen, en daardoor echt niet genoeg hebben om te betalen. Begrijp je nu waardoor burgers zo diep in de schulden komen doordat ze eerst kleine bedragen niet KUNNEN betalen?

Commentaar
We zien in NL in toenemende mate dat burgers door overheidsinstanties diep in de schulden geduwd worden. Burgers krijgen te maken met de bestuursrechtelijke premies van het CVZ, de maatregelen van het CJIB, de boetes en kortingen van uitkeringsinstanties. Met name uitkeringsgerechtigden met een laag inkomen hebben hiermee te maken. Wanneer ze eenmaal in de tentakels van deze overheidsinstanties terecht komen kunnen zij bijna onmogelijk uit de schulden raken. Hierdoor verliezen zij iedere hoop op een betere toekomst. In de ons omringende landen leidt dit regelmatig tot rellen en opstanden. In NL is het zover nog niet gekomen.

Rob Vellekoop, 21 juni 2013, delangemars.nl

 

*) als je geen, geen regelmatige of onvoldoende inkomsten hebt, ontvang je maandelijks een acceptgiro van het CJIB.

14 Comments

 1. Weet niet of het zinvol is te reageren als het de vraag is of het geplaatst gaat worden. Maar het hele systeem is rot naar mijn idee word het tijd dat we hier een revolutie starten. Met geweld de regering afzetten klinkt rigoreus, maar denk dat het beter is dan als makke schapen naar de slachtbank geleid worden

 2. Slavernij is nooit afgeschaft!
  Als je niet in het gareel loopt, ben je uitschot van de regering voor je het weet.
  De ontmenselijking van de mensen neemt doelgericht, dus met voorbedachte rade, hand over hand toe!
  Het is mij een raadsel waarom de mensen nog steeds niet op de baricaden staan.
  Hier blijkt alweer dat Geld en ONgeldige onlegitieme koning(en) met z´n vrienden nog steeds met de scepter zwaait!
  Het Volk van Nederland moet vroeger opstaan!
  Omdat wij in een dictatuur wonen kan ik helaas niet alles schrijven met naam en toenaam.
  Cheers.

 3. Zorg is gewoon bedrijfsvoering, je betaald voor iets wat je mogelijk kan overkomen, maar of je het overkomt? Toch betaal je premie, voor een verplichte verzekering, wat tot schuld wordt, als je het door omstandigheden niet meer kan betalen + boete + rente!

  Kijk even hoe het algehele geldsysteem werkt met de nadruk op boete + rente. Jouw gezondheid is feitelijk een ordinaire lening, wat je gelijkwaardig in uitvoering van banken kan verwachten als je de hypotheek niet meer kan betalen en de rente. Dan nemen ze je huis, hier nemen ze je leven als uitgangspunt.

  Er worden nu miljoenen euro winst geboekt bij de verzekeraars, wat doen banken

  http://www.youtube.com/watch?v=PSFqjB0Bzu8 ( IS DUITSTALIG )

 4. Wat er bij mij maar niet ingaat is dat alles wat hier nu ook weer benoemt wordt, wat menselijkerwijs schandalig is, gewoon bedacht is. Er dus met groot gemak een andere gedachte kan ontstaan om te bedenken dat ook dit menswaardiger kan. Laten we wel zijn, we bedenken zelf de prijs zoals ook de prijs die in dit stuk omschreven wordt. Deze prijs hoef je echter niet te betalen, want hoe je het ook went of keert, je bent je eigen gezag. Waar een link in schuil gaat wat de aarde en alles daarop aanwezig met elkaar linkt en daarmee elkaar n stand houdt. Wij mensen zijn de enige, dat door bedenkingen wie deze link onderbreken, niet langer een schakel zijn. Dit is o.a. de reden dat in onze financieel aangestuurde wereld schakels doorbroken worden, zoals ook hier inzake de zorgpremie. Wat zorg als schakel voor elkaar ( de link ) devalueert naar niets. We flikkeren alles buiten ons neer en wat daarbuiten ligt moet weer gelijmd worden met Geld. Wat niet een continu gegeven kan zijn, daar niet iedereen genoeg geld heeft. Waardoor het bedachte zoals in het stuk van Rob hier benoemt geen stand kan houden en mensen daaronder moeten gaan gaan lijden, wat gewoon niet uit kan blijven. Want het gezag, de link, de schakel is er niet.

  Het antwoord op veel wantoestanden, zoals deze, ligt zo dichtbij dat maar weinigen het daar zoeken, laat staan vinden. De oplossing ligt dat ook in ons eigen gezag, wat verbind en dat breder dan alleen tussen mensen. Het zit in een simpel lijkende groet verborgen, wat echter inhoudelijk groot is en meer oplossend is dan alles bedacht, als je het herkent in elkaar.

  “Namaste”

  Dan is er geen enkele discussie nodig, dan gaan we gewoon voor een menswaardig basisinkomen, een menswaardig zorgstelsel.

 5. Kom je in handen van overheidsinstanties, met name het CJIB, dan ben je de pineut. Betalingsregelingen kan je niet met ze treffen dus ga je eerst de kostenverhogende roulette door, geheel automatisch(!) voor je een regeling kunt treffen met een incassobureau/deurwaarder die totáál niet in verhouding staat met het eerste bedrag, laat staan de overtreding (b.v. 5 km te hard gereden)! Communicatie is nauwelijks mogelijk en verzandt meer dan eens in het ondoordringbare ambtenarennetwerk. Het is het slechtste voorbeeld wat je maar kunt bedenken voor/van een overheid en staat niet ver van de term ‘uitzuigen’…(1984?)

 6. en als er onterecht geld van je wordt ingehouden door CVZ, dan kan je wachten tot je een ons weegt. nu al 4 maanden ONTERECHT geen zorgtoeslag gehad, terwijl mijn gezin al ruim een jaar bij schuldhulp van doras zit. al ruim een jaar ons geld wordt overgemaakt naar CAV budgetbeheer .en wij pas getekend hebben voor wspn. (60% van onze 11.000 euro schuld zijn incasso kosten rente’s en kosten van rechters).
  maar wel 3 personen in ons gezin worden gedwongen om 32 uur per week te werken voor onze gezinsuitkering. (96 uur arbeid per week)
  en dan 20 euro per maand reiskosten krijgen terwijl het je ruim 60 euro kost.
  en je dan wordt gedreigd met korting op je uitkering omdat je niet KAN komen. je dochter van 14 naar school moeten sturen zonder eten of drinken doet een vader pijn.
  en als het zo doorgaat ,dan slaat de vlam zeker en vast een keer in de pan.
  en zal iedereen weten dat genoeg voor sommige mensen ook echt genoeg is.

  • “nu al 4 maanden ONTERECHT geen zorgtoeslag gehad, ”

   @ Fred Ik heb iets gelezen dat de Zorgtoeslag OOK direct kan worden overgemaakt aan de Zorgverzekeraar. Die zorgtoeslag krijg je dus zelf niet meer op je eigen rekening maar gaat direct naar de Verzekeraar.

   Kan dit het geval zijn???

   http://www.cvz.nl/verzekeringen/zvw/wanbetalers/aanvullende-informatie/omleiding-zorgtoeslag/omleiding-zorgtoeslag.html

   (zomaar een gedachte hoor … probeerde te helpen)
   Helemaal klote dat je daar dan niet persoonlijk dmv een brief op de hoogte van wordt gesteld.

  • Ook ik kwam in de molen van schulden terecht… Toen ik ziek werd , werd mijn contract niet verlengd en hebben instanties 4 maanden aan het uitzoeken geweest wie mij een uitkering moest geven. Uiteindelijk heb ik de consumentenman in moeten schakelen en kwam ik bij het uwv terecht…In die 4 maanden kon ik geen vaste lasten betalen en voor verschillende kwamen er deurwaarders.. Met mijn inkomen kon ik de extra kosten niet betalen en ik heb me aangemeld voor schuldhulp.Na ANDERHALF JAAR kon ik hier terecht en ondertussen waren de schulden al hoog opgelopen door deurwaarderskosten en rechtbankkosten.. Ik kwam uiteindelijk terecht in de WSNP terecht en werd onder bewind gesteld omdat ik niet met geld zou kunnen omgaan.Dit heeft me gebroken.. Het enige wat ik deed was ziek worden (reuma). Ik heb ondertussen mijn schone lei . maar dit hele gebeuren heeft mijn leven veranderd en mijn vertrouwen in alles weggenomen. Mijn leven is kapot gemaakt en nog is het niet over.. Ik kan onmogelijk meer werken omdat de reuma niet tot stilstand komt ondanks medicijnen en omdat het UWV mij uiteindelijk vanwege het niet hebben van inkomstenverlies de bijstand ingeschopt heeft. Ze wilden me ook niet verder helpen omdat ik zoals ze zeiden toch niet meer aan het werk kwam. En nu zit ik in de bijstand , word dagelijks geconfronteerd met vooroordelen en zijn er steeds meer maatregelen waardoor het bijna onmogelijk is geworden om nog gezond te eten.. Ik ben mijn eigenwaarde kwijt door dit alles en heb totaal geen toekomst meer voor ogen en dat terwijl ik 55 jaar ben , 4 kinderen op een goede manier heb groot gebracht en ik heb gewerkt… waar eindigt dit?

 7. In Nederland is het nog niet zover gekomen omdat een heel aantal mensen die het nu nog voor elkaar hebben, ik zeg extra NU NOG, en het geen bal interesseert hoe het met hun medeburgers vergaat. Laat het maar eens verdergaan met die bezuinigingen en ongelijkheid, laat de wachtlijsten van de voedselbanken maar verder oplopen en laat maar steeds meer mensen achter in armoede en ellende. Eens zal ook in de Noord-Europese landen de vlam in de pan slaan als steeds meer mensen en complete gezinnen onderuit gaan door baanverlies of andere oorzaken. En weet de Tweede Kamer dit? Ja natuurlijk weet de Tweede Kamer dit, alleen een gedeelte van de Tweede Kamer behoort tot de medeburgers/volksvertegenwoordigers die het geen bal interesseert. Strak voorbeeld is de reactie van een VVD lid die zich druk maakte over de korting van €170 op haar salaris van Kamerlid van €7300, wie verwacht dat dit Kamerlid zich druk gaat maken over de minima?

 8. Dit is echt een schandalige manier van geld binnen halen, zodat de medische stand rustig op zijn/haar fluwelen kussentjes kunnen blijven zitten..wat ze ook uithalen.
  Om ze voor te zijn/uzelf te behoeden voor levenslange betaalslavernij heb ik de volgende tip:
  Verzeker uzelf voor het allerlaagste bedrag (met het hoogste eigen risico) want veel zaken vallen toch buiten eigen risico.
  Laat u niets wijs- of bang maken
  Zelf betaal ik een premie van ongev. 80 euro, (ontvangt u zorgtoeslag dan is dit bedrag hier bijna tegen weg te strepen )
  Belangrijk en geldbesparend..Laat alle vaste lasten Automatisch afschrijven.
  Maak afspraken met verhuurder/zorgverz/etc om deze betalingen te doen wanneer de uitkering op de rekening staat.
  Wanneer je weinig geld hebt maar weet dat je rekeningen betaald zijn dan geeft dat weer een hoop rust.

  • “Verzeker uzelf voor het allerlaagste bedrag (met het hoogste eigen risico) want veel zaken vallen toch buiten eigen risico”

   Hoe kom je erbij? Alleen als je vrij gezond bent kun je met een smalle beurs dit extra risico lopen.

   Alleen de huisarts valt buiten het eigen riciso!
   http://www.menzis.nl/web/Consumenten/VerzekeringenNieuw2/Zorgverzekeringen/EigenRisico1/Uitzonderingen.htm

   Val je dus op straat en breek je je arm of been & wordt afgevoerd per ambulance dan ben je al door je verhoogd eigen risico heen.

   Je kunt inderdaad je premie hierdoor verlagen maar je neemt wel een risico.
   Zelf heb ik dit jaar een verhoogd eigen risico gekozen.
   Als er wat zou gebeuren dan heb ik persoonlijk geen groot probleem omdat ik het bedrag van het eigen risico op een aparte rekening heb staan. Een rib uit je lijf maar ik heb het staan. Als je het niet hebt staan dan zou ik dat risico niet willen lopen.

   Licht jezelf dus goed voor voordat je een hoger eigen risico neemt en/of op andere verzekeringen gaat besparen.

  • Zeker met een laag inkomen moet je dit dus absoluut NIET doen. Heel simpel, zelfs de meeste dingen die in de basisverzekering zitten worden niet vergoed tot dat je je eigen risico heb betaald. Oftewel, de verzekering gaat pas betalen (medicijnen, verbandmiddelen ect.) als jij je eigen risico betaald heb. Heb zelf deze ervaring maar gelukkig gewoon alleen de verplichte eigen risico. Wel zijn ze meestal meewerkend als je een betalingsregeling wil voor je eigen risico.

 9. Schandalige regeling waar onmiddellijk een eind moet worden gemaakt. Weet de Tweede Kamer dit?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.