Nederlandse nieuws bepaald door 10 rechtse eigenaren

Zie update van dit nieuws

Utrecht – Volgens de kritische site moneycrisis.wordpress.com wordt het nieuws in NL gedomineerd door een kleine kliek van eigenaren die bijna alle media in handen hebben. Op deze manier wordt al enkele decennia lang het nieuws door rechtse rakkers geselecteerd en gedomineerd. Of je nu een praatprogramma op tv bekijkt zoals Pauw of de Volkskrant leest, in essentie is het allemaal 1 (conservatieve) pot nat.  Zelfs het ANP is rechts gedomineerd.

Een kerngroep: NPOBertelsmann Media (RTL)Sanoma MediaWegener, De Persgoep fam. van ThilloTelegraaf Media Groep, Reed Business MediaEgeria fam. Brenninkmeijer (NRC) heeft bijna alle bekende radio- en tvzenders, kanalen, kranten, bladen en magazines in handen.

Ook de hoofdredacteuren zijn georganiseerd in het Genootschap van Hoofdredacteuren. Voorzitter is de ultra-rechtse hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra (ex Volkskrant, pro-EU).

Oud nieuws? Zeker, voor degenen die hun kritische geest hebben laten spreken en op zoek gegaan zijn naar antwoorden. Nieuws voor jou? Gefeliciteerd, het zal een schok zijn, maar onze samenleving wordt op een schandalige manier gemanipuleerd en de burger mag slechts: consumeren, geen kritische vragen stellen en een kleine elite van machthebbers en rijkaards hun gang laten gaan.

Enkele bronnen van nieuws die (nog) niet door ultra conservatieven worden gecontroleerd (lijst is niet compleet)
Russia Today (gedomineerd door Rusland)
Al Jazeera (Quatar)
De Wereldmorgen (België)
ICH (US)
Doorbraak (NL)
Climategate (NL)
Socialisme.nu (NL)
Follow The Money (NL)
Moneycrisis.wordpress,com (NL)
Ninefornews.nl (NL)
Sargasso.nl (NL)

Iedere politieke partij of beweging krijgt vroeg of laat te maken met het conservatieve mediablok dat het Nederlandse nieuws bepaalt. Enkele schrijnende voorbeelden zijn het doodzwijgen van tal van protestmanifestaties van de afgelopen periode, het bovenmatig aandacht geven aan Wilders, de Piratenpartij minimaliseren, het basisinkomen (met uitzondering van de VPRO) verbannen, ondergetekende van nu.nl weren, bezuinigingen als noodzakelijk voorstellen, de bankpraktijken verzwijgen, de eenzijdige berichtgeving over MH17 en Oekraine, het promoten van oorlog, enz.

Rob Vellekoop, 19 oktober 2014

 

8 Comments

 1. LOL!

  “Op deze manier wordt al enkele decennia lang het nieuws door rechtse rakkers geselecteerd en gedomineerd”

  Toch vreemd dat de inhoud dan bijna zonder uitzondering 100% links is …

  • Beste John, ik begrijp dat je hier gewoon komt om een beetje te stangen en dat doet door wat kreten te roepen die kant noch wal raken. Je doet maar, iedereen begrijpt dat dit uitermate dom is dus ik laat je maar even gaan.

    • Beste Marco, dan ben ik bang dat jij een vreemd idee hebt over wat links of rechts is. Graag een toelichting zodat ik je kan begrijpen.

 2. Een commentaar van Rockefeller, een van de monetaire kopstukken in de VS, over de rol van met name de geschreven pers.

  • We zijn dankbaar voor The Washington Post, The New York Times, Time Magazine, en andere grote publicaties en de directie hebben bijgewoond onze vergaderingen en hun beloften van discretie gerespecteerd voor bijna veertig jaar. Het zou onmogelijk zijn geweest voor ons om ons plan voor de wereld te ontwikkelen als we waren onderworpen aan de lichten van de publiciteit in die jaren. Maar, de wereld is nu meer verfijnd en voorbereid om te marcheren naar een wereldregering. De supranationale soevereiniteit van een intellectuele elite en de wereld bankiers is zeker te verkiezen boven de nationale auto-bepaling [lezen als ‘democratie’] beoefend in de afgelopen eeuwen

  Voorts:

  • In de inleiding van Censored [1996]: Het nieuws dat maakte het nieuws-en waarom, een boek van 1996 door Carl Jensen, Walter Cronkite schreef: “‘Een handvol van ons te bepalen wat er zal worden op de avond nieuwsuitzendingen, of, wat dat betreft, in de New York Times of Washington Post of Wall Street Journal …. Het is inderdaad een handvol van ons met deze ontzagwekkende kracht. .. sterk redactie kracht. ”… we moeten beslissen welke nieuwsitems uit honderden beschikbare gaan we die dag bloot te leggen. En al die [nieuws] voor ons beschikbaar zijn geruimd en opnieuw geruimd door personen die ver buiten onze controle. ‘”

  • Aldous Huxley in zijn boek, Brave New World, stelt: ‘De grootste triomfen van propaganda zijn bereikt niet, door iets te doen, maar door zich te onthouden van het doen. Groot is de waarheid, maar nog meer, vanuit een praktisch oogpunt is het zwijgen over de waarheid. ‘…

  • “‘Zij die manipuleren van de georganiseerde gewoontes en meningen van de massa’s een onzichtbare overheid die de ware heersende macht van ons land vormen’, schreef Edward Bernays, assistent van William Paley, oprichter van het CBS.” … We worden gedomineerd door een relatief klein aantal personen …. ‘

 3. Hallo Rob,

  We roepen in de woestijn, maar gelukkig wordt alles versterkt door oplettende lezers.
  De onvrede in Nederland wordt steeds groter en het bewustzijn neemt toe. Er is een probleem en dat probleem is geld, macht en oorlogsdreiging

  Ik heb je stuk gedeeltelijk overgenomen want je hebt gelijk en dat MOET gezegd worden. dat heel veel mensen het bagataliseren is een winpunt van die media die je noemt.
  Maar ga door want eesn zien de anderen ook het licht.
  mvg dr.snuggles

  ( http://urubin.com/de-lange-mars-is-niet-gek/ )

 4. Een treffend artikel!!
  Wie de informatie beheert, beheert de opinie.
  Dat zie je in vernederland heel sterk terug in de meningen van ‘de mensen’.
  MH17? wie waren de boosdoeners? Rusland! Wie is Rusland? Putin!
  De hele grote domme consumentenkonijnenmassa weet het je te zeggen.
  Alsof ze er zelf bijwaren.
  Wie is een gemenerik en moet dood? Khadaffi… roept het domme goede tijden slechte tijden volk in koor!
  Iemand er ooit geweest? Ooit zelf onderzoek gedaan? Naar iets anders gekeken dan de bekende gedrukte of beeldbuispropagandakanalen?
  Nee, nee en nog eens nee!
  Toch weten ‘ze’ je vertellen als je een andere mening bebt toegedaan dat je een komplotter bent, dat weer wel.
  Datzelfde stomme volk beweerde ook ooit dat de pers in NL links zou zijn! U weet wel ten tijde van de aanslag op Fortuiyn. Alsof die aanhangers het verstandelijk in zich hadden om een zuiveren analyse te kunnen maken van de achtergronden van de media???
  Wat weinigen weten is dat de landelijke chocoladeletter schreeuwlelijk en ultra propaganda vies rechts krantje de Telegraf pas in 1953 weer de rechten terug kreeg om krachten uit te geven nadat zij in de bezettingsjaren keihard met de Duitsers hadden meegewerkt om het nazi-nieuws aan de man te brengen.
  Wat ook weinigen weten is de het ANP, je weet wel die keurige radiostem met het nieuws, het Algemeen Nederlads Persbureau, helemaal niets maar dan ook niets met de nederlandse overheid te maken heeft.
  Het is een particulier bedrijf wat lippendienst verleend aan alles wat rechts en slechts is.
  Eigendom van de fam. Fentener van Vlissingen.
  Wanneer je ziet hoe Rupert Murdock zich langzaam meester heeft kunnen maken van de meeste media dan weet je hoe het nieuws gekleurt geraakt is.
  Hij weet wat en waar de belangen zijn en voor welk clubje!
  Maar daar kunnen wij nooit lid van worden!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.