1 op 4 Europeanen leeft onder armoedegrens

Brussel – Volgens de cijfers van Eurostat leven 1 op de 4 Europeanen onder de armoedegrens en zijn dat in Nederland 2,6 miljoen medelanders. Deze cijfers zijn met name interessant wanneer je kijkt naar de voortrekkers van de Europese Unie.
Duitsland heeft volgens Eurostat 16,2 miljoen inwoners die leven in armoede en UK 15,5 miljoen mensen. Bulgarije (en niet Griekenland) spant de kroon met 3,5 miljoen mensen, dat is bijna (48%) de helft van de totale bevolking, die onder de armoedegrens leeft.

Euroland – inwoners onder de armoedegrens, percentage van de totale bevolking in 2013
Duitsland – 16,2 miljoen, 20%
Frankrijk – 11,2 miljoen, 18%
United Kingdom – 15,5 miljoen, 25%
Nederland – 2,6 miljoen, 16%
Griekenland – 3,8 miljoen, 35% (2012)
Spanje – 12,6 miljoen, 27%
Italië – 17,3 miljoen, 28%
Portugal – 2,8 miljoen, 27%
Bulgarije – 3,5 miljoen, 48%
Ierland – 1,3 miljoen, 30% (2012)

Nederland
Volgens de telling van het CBS leven in Nederland 1,2 miljoen inwoners onder de armoedegrens! Dat cijfer klinkt natuurlijk beter dan de 2,6 miljoen van Eurostat en komt Rutte veel beter uit.

Eurostat hanteert als armoedegrens onder andere de norm waarbij mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon.

Commentaar
Het gaat helemaal niet goed met miljoenen Europeanen. Terwijl politici de bevolking teisteren met jarenlange bezuinigingsrondes zien we dat 1 op de vier van hen in armoede leeft. Deze bezuinigingen vallen niet in hun voordeel uit. Wel ligt de focus op de staatsschuld en het begrotingstekort van 3%, maar indien dit zoals blijkt niet uitwerkt in het voordeel van miljoenen burgers, voor wie worden deze bezuinigingsrondes dan in het leven geroepen?

10 Comments

 1. Het gaat niet om economische realiteit. Het gaat om controle oftewel onder de duim houden van de overgrote meerderheid van de bevolking.

  Een ander leven is mogelijk, alleen beseffen de machthebbers niet dat het paradigma achterhaald is. Het invoeren van een minimuminkomen bijvoorbeeld zou ernaartoe leiden dat de armoede grotendeels kan verdwijnen. Geld is een uitvinding, wat eigenlijk geen realiteit is maar eenvoudigweg een afspraak over waarde die opgelegd is vooral door machthebbers. Het kan anders, maar de befaamde 99% moet dit eerst beseffen, dan is de macht van de onderdrukkers voorbij en begint er een nieuw tijdperk.

  Ook met een ander systeem van waarde zou er einde kunnen komen aan de problemen van klimaatverandering en het in gevaar komen niet alleen van ons soort maar van het leven zelfs op deze planeet.

 2. Ja we gaan steeds verder de bietenberg op. Dat is helemaal waar. Daar is door de beleidsmakers bewust voor gekozen. Het is stapje voor stapje en kennelijk wennen we heel langzaam aan het idee dat er krottenwijken komen waar de allerarmsten onder lappen plastic wonen in optreksels van pallets en ander tot bouwmateriaal opgewaardeerd afval. Er is onder het huidige neoconservatieve/neoliberale regime een wind gaan waaien die geen verschil meer laat zien tussen links, rechts of christelijke politiek. Het is een kluwe gieren die hetzelfde kleed dragen en trekken aan het stervende kadaver wat de Nederlandse beschaving heet.
  De toekomst is geeft een beeld wat de insiders al geschetst hebben gekregen alleen u en mij nog niet mogen vertellen. Het is er een van Orwelliaanse omvang waar we uiteindelijk zelf om hebben gesmeekt omdat we zo waren gedwongen om met de rug op de grond te gaan liggen. We hebben ons laten bestelen en ons voor laten liegen en we geloven ieder woord en iedere stropdas met geloofwaardig antracietgrijs pak.
  ’s Nachts als we slapen hoort alleen de wakkere diep onder de grond het gesleep en gesleur met nationale rijkdommen. Bijeengesprokkeld door generaties voor ons in vlijt en zuinigheid. De nationale post, spoor en nutsvoorzieningen zijn we al kwijt. De zorgvuldig bijelkaar geploeterde pensioenen zijn verdampt en in de zakken van de beleggers gevlogen. Erger nog we zijn onze nationale soevereiniteit kwijt en resorteren nu onder een Europese grondwet welke een volksverrader Balkenende genaamd stiekum toch had getekend, weet u nog!
  Heel veel is ons ontstolen en de partij waarvan sommigen zonder te verblikken of verblozen beweren daarop te hebben gestemd of er zelfs lid van zijn, de VVD heeft ‘dankzij’ Hans Hogervorst ons de verplichte ziektekostenverzekering in de maag gesplitst. Is het met pek en veren de tent uitgejaagd inmiddels? Nee. Zit die ploertenpartij er nog? Ja, hoor!
  Zelfs samen met charlatans welke beweren op te komen voor de sociaal minder gefortuneerden, de PvdA.
  In een tijd van minder apathische, en laffe, totaal murwgeslagen burgerij die ALLES en ALLES met zich laten doen hadden deze types allang voor hun leven moeten vrezen.
  Hier en nu, niet!
  Ik wed dat men dadelijk gewoon weer naar het stemhokje sloft om te gaan stemmen.
  Eerst het ritueel aanhoren op de nationale leugen en propaganda machine de TV om vervolgens met de naklank van de nietszeggende debatten, loze beloften en verraad jegens een totale natie een hokje rood te maken in de ijdele hoop dat het nu beter zal worden.
  Hoe dom kan men zijn!!!!!!!!!!!!!!!!
  Alles maar dan ook alles wat ons als bevolking overkomt kan alleen maar gebeuren omdat wij het laten gebeuren!!!! niet meer niet minder.

 3. Duitsland gooit de infrastructuur gewoon plat! De machinisten staken, het luchtvaartpersoneel staakt en vooral in Duitsland daar bestaat geen eens een minimum loon. Daar zijn mensen die met 3 /4 banen hun hoofd boven water moeten houden! Dat hoor je nooit. Alleen maar dat het zo goed gaat overal IDD. New World Order is bezig met genocide. Lage/midden inkomens flink pakken. Zorg, ziekte kunnen ze ook niet gebruiken dus duurder maken. De zelfmoordcijfers zijn sinds de crisis enorm gestegen van 13% in 2009 tot 45% (alleen in Nederland) En wat doet de Nederlandse bevolking? ZICH DRUKMAKEN OVER ZWARTE PIET!!!!!! IPV op te komen voor zichzelf! Niemand doet wat,l Ik ben destijds in de jaren 80 een activist geweest (toen was er ook een crisis ) Jongeren kregen toen geen werk en er was woningnood eigenlijk vergelijkbaar met nu. Beatrix werd gekroond! Wij hebben daar destijds flink staan demonstreren en zijn door de ME weggespoten maar uiteindelijk zag de regering in dat het niet zo kon. Nu ben ik ernstig ziek en kan mijn mediciijnen niet betalen ik heb sinds de maagbeschermers uit het pakket zijn gehaald door mijn andere zware pijnstillers recent een maagbloeding gehad en heb contanct ontstekingen aan mijn slokdarm! Ik zou willen dat iedereen het binnenhof bezet echt bezet of hier ook alles stilleggen. En geen gezeur van ja maar!! Wij zijn verdorie de ZWARTE PIETEN VAN DE PVVDA!!! Mensen please denk na!!! Geweld lost niks op maar handtekeningen alleen ook niet! ze nemen het in ontvangst en flikkeren h et in de prullenbak!!! Zo zit het in elkaar!! Er mag best een keer een flinke schrik komen daar in DenHaag dat ze nu eens echt weten dat we het ZAT ZIJN!

  • Inmiddels is daar het minimumloon ingevoerd. Hier willen ze die afschaffen en in Amerika zelfs verhogen. Rutte leeft echt nog in de prehistorie. Die man wil op z’n minst terug naar de het jaar nul. En die werkgever(s) hoor ik ook steeds zeggen dat bepaalde regelingen e.d. niet meer van deze tijd zijn.
   Van welke tijd dan ? De prehistorie ofzo ?
   Die mensen denken dat ze bepaalde zaken gewoon zomaar even af kunnen schaffen.
   Das hetzelfde als je ineens het geld afschaft. Dan kunnen ze niks meer.
   Dan zijn ze in paniek, want dan staat hun leven volledig onderste boven.
   Politici hebben geen idee waar ze mee bezig zijn.

   • Vergeet niet dat Nederland de proeftuin is van de wereld Orde.
    Alles wat hier beleid maakt maakt het zelf niet. We zijn allang een kolomie van de VS en via de Bilderbergers maakt de VS uit wat hier gebeurt. We hebben ons ooit,…heel heel lang geleden geprofileerd als een rebels eigenzinnig landje met een bepaald gevoel voor eigenwaarde. Men is er kennelijk in geslaagd deze opstinate eigenschap er helemaal grondig uit te rammen. Fluor in de tandpasta doet de rest en zo zo je dat ’t niemand meer een flikker kan schelen als er weer een poot wordt uitgedraaid. Helemaal murw, helemaal braaf. En zo gaat de slopersbrigade dag voor dag verder.
    Totdat het klusje geklaard is en dan weet men ook hoe verder met de rest van Europa want wat hier kan, kan elders ook.
    We zijn europees kampioen wegkijkers geworden.
    Toch nog wat.

 4. Heb je een auto nodig, en moet je zonodig op vacantie?Ik niet en voel me niet arm.Vooral in nederland zijn jullie verziekt.Mart Brasil.Inkomen 900 eu.,eigen huisje ,bus en zorg gratis.78 jr

  • Sommige mensen hebben een auto nodig. Ik heb niet eens een rijbewijs. Kijk als je familie en vrienden hebt die je kunnen rijden. Geen probleem. Maar de auto is echter niet meer weg te denken. Ik zie wel een hoop gemakzucht bij mensen. Niet alleen het weer doet hen besluiten om de auto te pakken. OV is ook niet alles voor bepaalde gehandicapten. en vakantie hebben wij ook niet echt nodig. Er zijn leukere dingen in het leven, vind ik. En belangrijker dan pardoes (al dan niet gereserveerd) elders op bezoek te gaan. Wij hebben daar ook geen behoefte aan.

   Een fiets is nog wel te betalen. En voor een scooter heb je ook al een bewijs nodig.
   Een auto is eigenlijk (geen overbodige) luxe.
   Het is maar net wat je onder luxe verstaat.
   Een fiets vind ik al luxe. Voor 500 euro heb je niks meer.
   En het wordt hier nog amper gemaakt.
   Net als auto’s.

   Voor 900 euro per maand willen wij ook wel gratis ov en zorg.
   Maar geloof me. Dat is met deze bende in Den Haag een utopie.
   Die denkt alleen aan zichzelf.

   Hopelijk beseffen mensen over 2 jaar dat de basisinkomen partij flink wat zetels moet krijgen.
   Dat is nog de enige garantie op een menswaardig bestaan.
   Al dat gemekker over onbetaalbaar is onzin.
   Werkloosheid zal tot het verleden behoren.
   Niemand hoeft 2 banen te hebben laat staan een halve baan.
   Je kunt echt voor je lol gaan werken.
   Er zal een betere motivatie zijn.
   Elke dag met tegenzin naar je werk gaan, als je natuurlijk niet werkloos bent, dat is ook kontra produktief.

   En dat we met China vergeleken niks te klagen hebben is onzin.
   Ook dat is weer een dooddoener.
   Natuurlijk hebben we die strijd dus allang verloren met dat soort landen.
   China gaat nog meer geld aan de banken geven, waar vandaan weet ik niet, om zo doende de groei kunstmatig hoog te houden.

 5. Dat laatste lijkt me heel simpel. Bewust wordt de armoede weer ingevoerd. Als EuroStat een verdubbeling is van het CBS dan zou het bij 5 miljoen veel en veel erger zijn, maar precies wat ze willen bereiken. En dan nog zullen ze ontkennen dat er echte armoede is. Onder de armoedegrens kan zoveel betekenen zegt Rutte dan schouder ophalend. Das allemaal maar net en het blijft een keus.
  Want iedereen kan een eigen huis hebben, een auto en 3 maanden per jaar op vakantie naar de Bahama’s. Dat hij daarbij alleen naar zichzelf kijkt, zoals velen, is wel duidelijk. Hoe lang duurt het zomerreces alleen al ? En dan is er nog een kerstreces.

  Ik kan ook zo aan 4 dingen komen, wil ik aan de overige verplichtingen voldoen.
  Aan dit lijstje kun je nog een zorgverzekering toevoegen.
  Iedereen is, uit rijkdom natuurlijk, in dit land verplcht een dure zorgverzekering te hebben. En dan hebben we het niet eens over de achterlijke eigen bijdragen en het eigen risiko waardoor veel mensen juist die premie moeizaam kunnen betalen.
  Daardoor dreigen velen mensen onder de armoedegrens te komen.
  Het is niet eens het vlees wat nog duur is.
  Ik moet maar zo vaak lezen en horen dat we te weinig voor ons voedsel betalen.
  Een schuldgevoel wordt ons aangepraat dat bijvoorbeeld koffieplukkers onder worden betaald. De kleding industrie in o.a. Bangladesh.
  WIJ houden uitbuiting in stand.
  Ondertussen moeten wij met minder inkomen genoegen nemen.
  Wordt onze dure euro vergeleken met allerlei andere niet Europese muntsoorten.
  Terwijl vrijwel elke vergelijking mank gaat.

  Maar de regering buit ons uit met zijn enorm hoge belastingen op alles.
  Ik las van de week dat de thuiskopieheffing niet wordt afgeschaft maar met maar 30 procent werd verlaagd. Downloaden is illegaal, maar kopiëren er van niet ?
  Ik kopieer alleen mijn eigen bestandjes, die zelf heb gemaakt, en daar moet ik dus voor betalen ?
  Vertel dat eens zo iemand in Bangladesh. Die zal je gek aankijken.
  Wij betalen voor dingen die de grootste onzin zijn.
  Daarbij doet de regering niks om het werk hier te houden, maar geeft het dolgraag aan arme landen. En voor wie is dat dan ?
  Betalen ze zelf graag 1000 euro voor een pak ?
  Een mal hoedje ?
  Ach, natuurlijk, die kunnen nog van de belasting aftrekken.
  Werk kosten.
  Iets wat gewone burgers niet meer kunnen.
  De WtCG is afgeschaft. CER ook. Misschien gaan de gemeenten dat nu doen.
  Misschien. Op barmhartigheid van overheden reken ik niet meer.
  Het zijn barre tijden geworden. Waarbij de overheid de nieuwe (struik-) rover is.

 6. Tja we moeten kapot. Ronde twee is midden inkomens. Daarna die hogere inkomens? En banen maken ze wel, maar onbetaalde. Dus worden we werkende arme slaven.

  Entree NWO.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.