Verzet tegen (hypotheek)banken groeit

bankVeel mensen met een hypotheek, waarvan 80.000 met een betalingsachterstand bij hun bank van meer dan drie maanden, komen tegen banken in verzet. Een van de actiegroepen, verenigd onder de naam hypotheekdrama.nl, organiseert bijeenkomsten en voorlichting om bankklanten te informeren over de praktijken die zich achter de schermen afspelen en wil door samenwerking de macht van de banken aanpakken.

Bankpraktijk
Een van de opmerkelijkste zaken van het bankwezen is dat zij geld kunnen maken dat zij niet hebben (geldcreatie). Deze activiteit wordt beschermd door wettelijke regels, want een bank hoeft slechts 3 eurocent te bezitten voor elke euro die zij uitlenen. Deze zogenaamde kapitaaldekking is een ongehoorde faciliteit die geen enkel bedrijf heeft gekregen van de overheid. Met andere woorden de klanten van de bank lenen geld, waarover zij een forse rente betalen, wat de bank niet hoeft te bezitten. Daarom vallen banken ook om wanneer te veel rekeninghouders tegelijkertijd hun saldi opeisen, zoals destijds bij de DSB. Om dit risico voor banken en hun aandeelhouders zo veel mogelijk te beperken is men druk doende een bankenunie op te richten waardoor alle banken binnen de eurozone elkaar kunnen steunen wanneer zij kapitaal te kort komen. Lukt dit niet dan is de belastingbetaler verplicht mee te betalen aan de fouten van de bank.

Actie
Zondag 29 december, ontmoetingsdag Hypotheekdrama in Dorpshuis “Oase”, Graafseweg 570, 6603 in Wijchen, editie 2.
Thema: Het criminele bankensyndicaat
Aanvang 13.00 uur

Commentaar
Banken zijn voortdurend negatief in het nieuws. Met de ontslaggolf zoals bij de Rabo-bank en het afschuiven van de verantwoordelijkheid over de beveiliging van de bankrekeningen door de banken naar de klanten. Wanneer je daarbij optelt de ongebreidelde macht die zij zich toegeëigend hebben onder andere via de ECB dan wordt het inderdaad de hoogste tijd dat de Nederlandse samenleving zoals IJsland een grote schoonmaak onder banken en het bankensysteem gaat houden.

 Rob Vellekoop, 15 december 2013, delangemars.nl

5 Comments

 1. Mensen hebben zich eerst door de banken laten verleiden/misleiden om veel te hoge hypotheekschulden aan te gaan, en als dan de huizenprijs daalt en ze in problemen komen, gaan ze in verzet. Als huizenprijzen waren blijven stijgen had je ze niet gehoord. Opportunisme dus. Ondertussen moeten de huurders, ook die met de smalste beurzen via het woonakkoord, bijspringen aan de staatskas om het hypotheekdrama op te lossen….
  Structurele oplossing kan er alleen uit bestaan dat de overheid beleid voert om te voorkomen dat er opnieuw valse lucht in de woningmarkt ontstaat, en men de hypotheekrente subsidie afbouwt. In plaats daarvan ga bouwen van woningen door corporaties susbsideren, gekoppeld aan de eis van het duurzamer maken van woningbouw.

  • @ Rob: het wordt ook de hoogste tijd dat de huurders zich gaan bundelen, want ook hen wordt het vel over de oren getrokken.

   In je reactie op hypotheken verlies je wel uit het oog dat banken, naast te hoge hypotheken verstrekken, ook woekerrentes vragen voor geld wat ze niet eens hebben/hadden, maar uit het Niets gecreëerd hebben. Plus het recht van hypotheek werd ook nog eens massaal doorverkocht en van die miljardenwinsten heeft geen enkele huiseigenaar een cent gezien.

 2. Mijn ouders willen geen internetbankeren. Liever ook geen automatische incasso. Kost ze gemiddeld 2,50€ meen ik per betaling, wanneer ze acceptgiro gebruiken. Het is duidelijk. Of het kost je geld of het kost je geld. Huh, wat zeg ik nu. Lijk Rutte wel.

 3. Inderdaad is een herziening/schoonmaak hard nodig. De klant is degene die de bank werk geeft, wat ze vervolgens afschuift ! Wij moeten zelf onze bankzaken per internet regelen, en moeten dan ook nog per kwarteel iets betalen.Zonder internetbankieren kunnen we eigenlijk niets meer, mógen we eigenlijk niets meer en als dan de zaken niet veilig genoeg geregeld zijn, draaien we zelf voor hun fouten op. Overal pinnen wordt ons ook door de strot gejaagd; dat is veiliger!! Voor wie????

  • Wat jij benoemd is ook gewoon makkelijker geld verdienen tegen lagere kostprijzen! Wij worden feitelijk steeds meer zelf het bankpersoneel, terwijl wij klanten zijn!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.