ecb
De Amerikaanse president Thomas Jefferson (1801 – 1809) zei het al:
“Ik ben er van overtuigd dat banken een grotere bedreiging zijn voor onze vrijheid dan vijandige troepen. Het uitgeven van geld zou moeten worden afgepakt van de banken en teruggegeven aan hen die dit toebehoort”.

De Europese Centrale Bank bepaalt in de eurolanden het monetaire beleid, bijvoorbeeld door de hoogte van de rente en de hoeveelheid euros die in omloop gebracht worden vast te stellen.

Deze Bank is weliswaar eigendom van de deelnemende landen, maar deze hebben geen enkele zeggenschap over het beleid van deze bank. En er is geen enkele instantie die de ECB controleert. Kortom de ECB is een van de machtigste organen in Europa.

Doordat de overheidsschulden van de eurolanden toenemen wordt de rente die hierover betaald moet worden een steeds belangrijker onderdeel van de overheidsuitgaven. En deze rente wordt vastgesteld en beinvloed door diezelfde ECB!

Maar let op het wordt nog meer bizar. Particuliere banken hebben van de ECB een ongekend privilege gekregen: tegenover elke euro die zij uitlenen hoeven zij slechts 2 eurocent aan eigen geld te hebben. Dat betekent dat een bank met 2.000 euro eigen geld 100.000 euro kan uitlenen en over dit geld kan de bank nog eens rente verdienen ook.

Daarnaast hebben regeringen het idee dat wanneer banken dreigen failliet te gaan deze door hen (lees: belastingbetaler) op de been gehouden moeten worden. Terwijl in andere bedrijfstakken ondernemingen aan de lopende band failliet gaan en dan geen seconde door overheden wordt nagedacht over mogelijke overheidssteun.

Met andere woorden de ECB bepaalt indirect de speelruimte die de Nederlandse overheid heeft om investeringen te kunnen doen, aan de ene kant door de rente vast te stellen en door de geldhoeveelheid te bepalen. Wanneer de rente hoog is betekent dit minder bestedingsruimte voor de overheid die dan meer rente moet betalen om geld te kunnen lenen. En daarnaast zie artikel heeft NL afgesproken binnen de eurolanden dat het begrotingstekort 3% maximaal mag bedragen.

Particuliere banken doen hetzelfde door minder geld uit te lenen aan ondernemingen, zelfs nadat zij door de overheid in het zadel zijn gehouden. Dat is namelijk hun privilege om wel of geen geld uit te lenen. Op deze manier beinvloeden zij de economische groei. De overheid staat machteloos.

Tenzij. Natuurlijk kan de Nederlandse overheid zich losmaken van dit machtsspel van de banken. Daarvoor moeten zij echter uit de euro (EMU) stappen. En vervolgens de Nederlandsche Bank haar macht ontnemen. Want de macht die de ECB uitoefent over de eurolanden, oefent de Nederlandsche Bank uit op de overheid, op exact dezelfde manier.

Commentaar
De Nederlandse regering is niet in staat om NL leefbaar te maken voor iedere burger en wil dit ook niet. Zij zijn gevangen in het web van de EU en de banken. En daarnaast zijn het conservatieven die niets liever doen dan bezuinigen en de rijkdom laten waar deze al sinds mensen heugenis zit. Je kan je natuurlijk afvragen in wiens belang de ECB optreedt.

Rob Vellekoop, 11 mei 2013, delangemars.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.