NL verarmt door 30 jaar loonmatiging

bbpen inkomenDoor de tientallen jarenlange loonmatiging daalt het besteedbaar inkomen van de burgers. De verarming die hierdoor ontstaat slaat zodanig door dat het banen kost. In de retail, de bouw, de dienstverlening. De burger heeft chronisch te weinig te besteden. En dat wordt nog eens versterkt doordat huishoudens torenhoge schulden hebben. Dit schrijft en voorziet Robin Fransman in FTM van sprekende grafieken.

Commentaar
Het verwondert mij dat de vakbonden het zo ver hebben laten komen. Blijkbaar hebben zij meer oog voor de belangen van werkgelegenheid dan voor hun leden. De verarming in NL raakt niet alleen de uitkeringsgerechtigden zoals ik  regelmatig betoogd heb op delangemars.nl, maar raakt ook het werkende deel van de bevolking snoeihard.

Rob Vellekoop, 24 oktober 2013, delangemars.nl

6 Comments

 1. Wilma, volgens mij bedoelde Peter Rokers dat cynisch. Hij heeft een punt: de laagst-betaalden worden altijd door de grootverdieners met de nek aangekeken. Wij zijn gewoon afval, slijk der aarde, wat de grootverdieners nodig hebben om hun kapitaal verder te vergroten.
  Zo is het altijd geweest, en zo zal het ook altijd blijven. Tenzij we ertegen in actie komen, van de bank opstaan en dat zooitje laaienlichters in de Tweede Kamer per eerstvolgende chartervlucht richting Moermansk sturen om daar in een strafkamp te gaan werken!
  Mede door hun toedoen, en de ministers uit de vorige kabinetten, is Nederland nu belandt op het absolute dieptepunt van beschaving! Alles wordt uitgekleed ten faveure van het neoliberalisme en de marktwerking. Zelfs de zorg is slachtoffer geworden van de driften en lusten van over het paard getilde ambtenaren welke liever voor god speelden en de mensen geld aftroggelden dan goed, onbaatzuchtig en adequaat beleid te prevaleren boven hypocriet eigenbelang!

  • Je hebt gelijk, Johan. Sorry Peter, cynisme is me op het ogenblik heel vreemd, zeker als je 6 van de 7 dagen op water en brood moet leven. Elke lach en cynisme verbleekt dan bij hetgeen je iedere dag weer doormaakt

 2. Het verwondert mij niet zozeer dat de vakbonden het zo ver hebben laten komen, waren meer bezig met interne strijdtoneeltjes om de macht. En nu is het wat laat om nog een vuist te gaan maken met in de hand het open gesloopte sociaal akkoord. Laten zich gewoon mangelen door dit kabinet en schuiven vervolgens weer aan bij de volgende uitnodigingen van Rutte en consorten.

  En de werkloosheid loopt intussen verder op, meer mensen zonder werk of enige vorm van vooruitzichten. En dan in het nieuws dat het consumenten vertrouwen maar niet wil toenemen, de consumenten bestedingen achter blijven en de detailhandel zwaar onder vuur ligt. Kijk eens in het faillissementen dossier op internet, blader eens door de provincies en steden heen en aanschouw de dagelijkse stroom van bedrijven en personen die failliet gaan.

  Kijk ook eens naar de creativiteit van de gemeenten hoe die vervolgens omgaan met de werklozen en uitkeringsgerechtigden,, hoe ze her en der in het land deze mensen werk laten verrichten zodat betaalde banen verdrongen worden. Dan weet je langzamerhand waar we naar toe gaan.

 3. Het trieste is dat de werkenden af gaan geven op de minima die zowel werkt als niet meer kan werken. Natuurlijk worden mensen in de bijstand erger gediskrimineerd dan in de WW. De mensen in de bijstand willen niet werken, terwijl de meesten echt helemaal aan de grond zitten en er ook nog eens uitgewerkt worden door buitenlanders.
  Waarop men weer zegt dat je niet voor minder wil werken.
  Het feit al dat je met ze vergeleken wordt.
  Ik zou willen dat ik ooit een opleiding had gedaan of had gekregen.

  Men begon met de overuren af te romen en nu is het de doodnormaalste zaak van de wereld dat je op zondag net zoveel verdiend, terwijl anderen nog fors betaald krijgen voor overwerk en werken op zaterdag en/of zondag.

  Nee, de vakbonden hebben zitten slapen.
  Ik ben zelf ook lid geweest toen het al slechter ging in de jaren 90 vdve.
  Ooit om 7 uur ipv 8 uur begonnen leverde 20% extra op.
  Wat is dat nou op een minimuminkomen ?
  Maar dat vonden ze op een gegeven moment vanzelfsprekend.

  Daarom beangstigt mij al die ontwikkelingen.
  Steeds meer worden mensen in de bijstand in gezet om normaal betaalde banen te vervangen, omdat de gemeenten moeten bezuinigen.
  Terwijl politici er zelf schaamteloos op los frauderen.
  Taxirekening hier, enorm rare deklaraties.
  Ja, vind je het gek dat dan de werkgelegenheid verdwijnt.
  De bijstand wordt dan het kind van de rekening en het sluitstuk.
  Niet de schnabbels van politici.
  Daar wordt nooit aangetornd.

  Werkgevers zijn ook uitgekookt.
  Ze zijn over het algemeen niet erg komplimenteus.
  Maar om dan te horen dat mensen liever een komplimentje krijgen dan salarisverhoging vind ik veel te ver gaan.
  Zo is het al jarenlang helemaal uitgehold.
  Worden mensen vaker ziek, omdat er totaal niet naar ze geluisterd wordt.
  En met die wet poortwachter is het helemaal schering en inslag.
  Dit is gewoon regelrechte herinvoering van de slavernij.

  • Waar haal jij het feit vandaan, dat mensen in de bijstand niet willen werken??? Het gros van de bijstandtrekkers zijn mensen boven de 50 en alleenstaande moeders met kleine kinderen. Erg kortzichtig van je

 4. De vakbonden werken nu eenmaal onder een hoedje met de regering en zolang dit gebeurt zal de armoede erger worden. Ze werken alleen maar voor de multinationals, hoe ze soms ook dit tegenspreken

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.