Adverteerders maken mensen ontevreden en ongelukkig

parelwitteDe advertentie-industrie is al vele tientallen jaren bezig met het meest succesvolle hersenspoel-programma sinds Goebbels de Duitsers gek maakte om zich superieur te wanen zodat zij er op los moordden in de Tweede Wereldoorlog.

Het doel van de advertentie-industrie is algemene ontevredenheid bij de consument oproepen. Het publiek wordt dagelijks eindeloos gebombardeerd met reclameboodschappen, die steeds dezelfde ´message´ herhalen. Wanneer je niet iedere dag genoeg ´leuke´ dingen doet ben je ontevreden. Daarom probeer je zoveel mogelijk prikkels, jouw door de reclame bewust of onbewust door de strot geduwd, te consumeren. Het publiek is zelfs gaan geloven dat ze altijd moeten glimlachen en gelukkig zijn zoals de modellen in de reclame-spots vanaf tropische eilanden met parelwitte tanden ons toelachen. De modellen zijn altijd mooi, stralend, jong en slank en passen in het cliché van het gelukkige gezin.

Je merkt dat je tanden niet wit genoeg zijn, je ziet er niet meer mooi uit, je auto is te oud, je fiets niet snel genoeg, je draagt het verkeerde merk schoenen, jouw horlogemerk is niet ´vet´ meer. Doffe ellende wordt je deel. Je moet een betere baan krijgen, carrière maken zodat je toch aan de door de reclame opgewekte hebzucht kan beantwoorden.

Nadat de consument zich heeft laten verleiden een te groot huis, een te dure auto, luxeartikelen en andere rommel aan te schaffen zit hij vast aan kredieten en hypotheken. Hij moet dan de rest van zijn leven keihard werken om de krediet ellende af te betalen. Hij heeft zichzelf verkocht aan de kredietbank en zwoegt om niet zijn baan te verliezen, want er wachten honderdduizenden werklozen op zijn job.

En dan staat er een politieke partij (BIP) op die zegt dat al dat gezwoeg niet langer nodig is, dat iedereen een onvoorwaardelijk basis inkomen kan krijgen omdat hij en zij daarop  recht hebben. Deze partij vertelt dat je gelukkig kan worden niet door steeds meer te willen, maar door gewoon meer met elkaar te delen. En gewoon met elkaar te gaan SAMENleven. Dan staat de wereld pas echt op zijn kop. Er is ons geleerd dat er hard gewerkt moet worden en volgens de christelijke moraal moet afzien voordat je met mate mag genieten. De Basis Inkomen Partij bestrijdt dit met het basis inkomen dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar als recht ontvangt.

Rob Vellekoop, 26 oktober 2013, delangemars.nl

11 Comments

  • Idd wel leuk artikel, maar ik ben er nog steeds mee bezig om überhaupt een bijstand te kunnen krijgen. Dankzij de tering instanties moet ik het alweer 2 maand zonder inkomen doen (verhaal kan je wel lezen bij machtsmisbruik gedeelte). Elke dag weer heen en weer bellen, ze geven me ook nog verkeerde informatie. Nooit van me leven mezelf in de schulden gewerkt, altijd alles netjes optijd betaald en dit is zeker niet mijn schuld, maar van de instantie die mij maar aan het lijntje houdt.

   Fucking irritant!

 1. Ik ben voor een basisinkomen, maar voordat zal ingevoerd zal worden zal nog jaren duren.
  Ik ben zelf ondernemer en het gaat slecht met mijn bedrijf vanwege de economische crisis. Dat ik binnenkort failliet ga, is heel groot. Als mijn bedrijf failliet gaat, dan krijg ik geen bijstandsuitkering, terwijl er niets op mijn bankrekening en spaarrekening staat! Ik krijg ook geen BBZ-uitlering! Ik krijg helemaal niets! Waarom krijg ik helemaal niets? Omdat ik overwaarde op mijn woning heb. Dan had ik maar niet moeten aflossen zei de gemeente tegen me, want je eigen woning wordt meegeteld als vermogen. Dus hoe moet ik dan leven als ik failliet ga als ik helemaal geen geld heb? Ik krijg geen bijstandsuitkering, maar de vaste kosten lopen wel allemaal door. Ik zal dan mijn huis met spoed moeten verkopen om vervolgens te huren.
  Iemand die niet had afgelost op z’n huis en iedere maand z’n hele maandsalaris er doorheen jaagt aan feesten en luxe artikelen, die krijgt dus wel een bijstandsuitkering!!!!! Maar een persoon als ik die heel z;n leven al z’n spaargeld in het huis heeft gestopt, die wordt gestraft!!!! Dat kan toch niet??? In wat voor land leven we???

  • Das het trieste van het systeem. Je gokt of niet. En dan word je zo gestraft. Er zijn heel veel mensen die tussen wal en schip vallen. Met alleen de voedselbank red je het niet.
   Wel het huis zo snel mogelijk verkopen. Ik ken mensen die dat ook gedaan hebben. Toen de ene nog een uitkering had en de ander nog werk had kochten ze zelfs een kleiner huis. Het eerste koophuis duurde nog vrij lang ondanks de krisis viel het mee. Huren kon (nog) niet.
   Nu kunnen ze eerst een deel opeten. Ze maken alleen de fout om het er te snel doorheen te jagen.

   Ze moeten tegen mij niet meer zeggen dat het in Nederland maar makkelijk is allemaal. Het is makkelijk gemaakt, maar zodra het een beetje tegen zit dan vallen er al enorme klappen.

   Zo wij ook. Met 1 inkomen. Bevordert de gezondheid ook niet.
   Je weet dat als het zo doorgaat de gaten steeds groter worden.

   In dit land zouden de inkomensverschillen het kleinst zijn.
   Nou, als het hier het kleinst is ?
   Dan moeten ze niet zeggen dat je makkelijk van een minimum kan leven.
   En dat je geen risiko’s loopt.
   Je wordt zelfs gedwongen risiko’s te nemen.

   Ik vind het ook krom dat al die mensen die de hypthoeek als lening zagen nog zo geholpen worden.
   Iedereen met een gezond verstand wist dat dat problemen kon geven in de toekomst.
   Maar nee, het kon niet op.
   Juist nu gaan veel bedrijven stelen bij de mensen.
   Door fouten in de wet e.d.
   Energiemaatschappijen het duurst in Nederland.
   Engeland voert een forse verhoging door.
   Dat brengt mensen alleen maar in de problemen nu er massa ontslagen vallen. Juist daardoor ook.

 2. Ik ben ook zo’ zak geweest wie zich heeft laten verleiden op basis van mijn inkomen. Goed te doen, zo lang er geen kink in de kabel komt. Waar je zelf overigens niet om vraagt, maar gewoon ontstaat. Plots ontstaat er dan een situatie dat je niet alles meer kan betalen zoals je huis. Het is vol te houden mits er geen nieuwe kinken in de kabel komen, en ja, die pech heb ik herhaaldelijk gehad. We hebben dan ook een soort van adverteerders samenleving die net doen of er geen voorwaarden verbonden zijn aan zo’n voorgehouden leven zoals baanbehoud en behoud van gezondheid. Het betreffende adverteerders leven heeft dan ook meerdere waarschuwingen dan alleen: pas op lenen kost geld, max. kost het domweg je leven! Als het tegen gaat zitten word je als vanzelf wakker, 70% is dan gewoon niet meer mogelijk van wat je voor gehouden wordt, door commerciële denkers om geld uit je zak te kloppen.

  • Heel veel mensen zijn er ingetuind. Op school leerde je dingen die niet helemaal relevant waren. Daarbij moest je ervan uitgaan dat de gouden bergen tot in de hemel groeide. Het kon niet op. Ook zonder schulden zou je het niet redden. Ze knijpen de minima al decennia bewust af ben ik nu achter. Elke maatregel die ze nu nemen is gewoon water naar de zee dragen. Met politici valt niet meer te praten. Ze willen alleen nog maar horen dat ze goed bezig zijn en dat ze volmaakt zijn. Natuurlijk weten ze wel beter.

   Wij hebben ook altijd rekeningen netjes op tijd betaald, maar de pech blijft voor ons bestemd. Zogenaamd is er geen werk meer en geen geld meer.
   Alles zou beter worden met de EU en de invoering van de euro.
   Ineens was er een probleem met de banken en zo’n beetje 1 man kreeg de schuld: Hadoff.
   Hoe kan 1 man in zijn eentje een hele wereld in de problemen brengen ?
   Daar heeft die toch altijd hulp voor nodig ?
   Tenzij er een heel smerig plan achter zit en een enorme korrupte bende zoals de elite.
   Zogenaamd is Bill Gates begaan met de armoede in de wereld.
   Wordt die minder rijk ? Welnee, aan armoede kan je fors verdienen door het in stand te houden.
   Ook de Chinezen gaat het niet lukken. Daarvoor zijn er teveel korrupte elementen.
   De basis voor die problemen worden niet weg genomen.

   Het gekke is, en daarom weet ik gewoon dat het niet meer goed komt, dat de veroorzakers financieel geholpen worden. Banken en beurzen worden overeind gehouden.
   Dit alleen is al misdadig. De echte machthebbers zijn de rijksten, misschien niet allemaal, maar zij bepalen wat een regering moet doen.
   En die moet de schijn ophouden dat we nog altijd in een demokratie leven en wat te kiezen hebben. Want als je niet kiest, kies “mij”, dan komt het zeker niet goed.
   En dan zitten ze er en dan gaat het spel gewoon verder.
   De rooftochten onder de minima gaan gewoon door, terwijl ze zeggen van niet.
   De rooftocht onder de kanslozen en de zwaksten gaat onverminderd door.
   Iedereen weet wie echt de sterkste schouders hebben, dat zijn niet de rijken die het te druk hebben met hun macht en geld tellen, maar de slaven.

   Banken beleggen alleen maar in atoomwapens, want iedere machthebber weet allang dat er een vreselijke atoomoorlog zal komen.
   Daarom gaan ze gewoon door. En de marionetten moeten zeggen dat het voorbij is.
   Dat die euro er door heen is gedrukt en straks de bankenunie die alleen de banken dient en niet de meeste mensen, was alleen maar onderdeel van een agenda.

   Dat we nu worden voor gelogen door een aktivist is wel zeer pijnlijk.
   Dat die vluchtelingen stromen steeds groter worden is niet zo gek.
   Wie met droge ogen durft te beweren dat onze laatste welvaart nog houdbaar is die is knap.
   Heeft iemand enig idee waar wij nog naar toe kunnen als het straks finaal uit de hand loopt.
   Alles en iedereen wordt tegen elkaar opgezet.
   Gezien het aantal schandalen blijft niks ons meer bespaard.
   Al die asielzoekers die hier komen zullen zich afvragen of dit nu het paradijs is.

   Nee, dit is de hel. Ik heb na 52 jaar geleerd dat het langzaam bergafwaarts is gegaan en dat we niet meer moeten praten over menswaardig.
   Mensen worden als beesten afgeslacht en worden tegen hun zin in leven gehouden, ten koste van alles, zodat ze er zelf geen einde aan maken.
   Dat noemen we menselijkheid.
   Terwijl menselijkheid alleen nog om geld draait.

   Natuurlijk hoop ik elke dag weer een lichtpuntje te zien. Maar helaas.
   Er gaan er steeds meer uit.

 3. Het zou mooi zijn als mensen bewust werden van het feit dat het ook allemaal minder kan en dat je niet alles hoeft te hebben om mee te mogen doen. Want ja, als werkloze heb je niks meer te vertellen. Of als minima.
  Degenen die in de politiek slagen zijn vooral mensen die het al goed hebben en allang geslaagd zijn in het leven.
  De beste praatjesmakers die alles op hun hand krijgen.
  De Minima zijn nergens meer vertegenwoordig.
  Het gaat alleen over hen.

  En wat betreft die stomme reklames. Ook heel oneerlijk.
  Alleen de mensen met geld kunnen reklame maken.
  Om nog rijker te worden dan ze al zijn.
  Vervolgens word je gedwongen om alles voor de rijken te doen.
  Is het geen werk waarvoor je betaald krijgt, dan is het wel slavenarbeid.

  Veel mensen denken nog steeds dat ze een kans maken en dat het systeem nog eerlijk is.
  Reklame maken via grote media zou verboden moeten zijn.
  Het is zondermeer oneerlijke konkurrentie en gelogen.
  Je leert eruit dat je niks te kiezen hebt. Zo moet het zijn en niet anders.
  Een middenweg of een andere weg is er niet volgens de reklamemakers.

 4. Ja….. en het mag allemaal maar en ze doen het. Toch heb ik er niet zo’n last van, hou me er gewoon niet mee bezig. Ook al heeft dat wel een tijd gekost voor ik zover was. Het is tevens een ontwikkeling die we zelf vanbinnen moeten doormaken, om ons hier niet langer mee in te willen laten.
  En buiten dit zeker het probleem van de uitbuiting van mensen; te weinig geld hebben om überhaupt binnen het systeem rond te komen maakt mensen vleugellam, en zet hen onder druk die ze murw maakt.
  Vervolgens kunnen mensen onder deze druk gedwongen worden, tot slaaf worden gemaakt.
  Ik wens ook dat er een basisinkomen komt, het zou zoveel beter zijn voor iedereen.

 5. Ben ik blij stronteigewijs te zijn en juist het tegenovergestelde te doen van wat deze neoliberale shit van me wil.

 6. Er is inderdaad één grote bewuste hersenspoeling gaande vanaf zo’n bijna 100 jaar geleden. De documentaires The Trap, The Century of the Self and Psywar zijn een must voor het zelfonderwijs van deze realiteit van voorprogrammering– hoe we geprogrammeerd zijn tot energieverslindende happiness machines om alleen maar ons eigenbelang na te jagen. De gemanifesteerde consequenties daarvan die zich nu openbaren zullen we met z’n allen onder ogen moeten zien en opruimen. Een nieuw geldsysteem is daar absoluut een noodzakelijk gereedschap voor, dat we zelf veranderen en het systeem veranderen, te leren Zien wat het beste is voor iedereen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.