6.000 banken onder toezicht Europese Centrale Bank

ecb2De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag officieel ingestemd met de instelling van de Europese Centrale Bank (ECB) als toezichthouder op de bankensector. De ECB krijgt vanaf november 2014 het toezicht op 130 grote banken en 6.000 kleinere bankinstellingen in Europa.  (bron ECB)

“Dit was een belangrijke en goede dag voor de bankenunie”, zei bestuurslid Joerg Asmussen dinsdag in een reactie. Hij verklaarde dat van de 1.000 mensen die extra aangenomen zullen worden, er zo’n 700 als toezichthouder aan de slag gaan.

De ECB moet als toezichthouder zien te voorkomen dat grote banken omvallen, waardoor lidstaten in financiële problemen komen. Onder meer Spanje, Ierland en Portugal kwamen de afgelopen jaren op dergelijke wijze in zwaar weer terecht.

Naast een toezichthouder voor banken wil Brussel nieuwe regels voor het ontmantelen van nieuwe banken en een Europees reddingsfonds voor banken. Die laatste twee onderdelen van de bankenunie moeten nog officieel worden goedgekeurd. De bankenunie moet uiterlijk in 2018 zijn voltooid.

Commentaar
De Europese Centrale Bank is al de bewaker van het Europese monetaire systeem en krijgt er nu nog een rol als toezichthouder bij. Al 5 jaar faalt deze bank in haar taak volledig. De financiële crisis sinds 2008 wordt bestreden met maatregelen die worden verzonnen door de Europese Centrale Bank. Het enige middel dat zij wensen is bezuinigen op de overheidsuitgaven. Vandaar dat de crisis nog steeds binnen Europa voortwoekert.
De ECB is een machtig toezichthouder, het is echter de vraag of deze bank wel is opgewassen voor haar taak. De afgelopen 5 jaar is daarvan niets gebleken, zie de huidige crisis.

 Rob Vellekoop, 18 oktober 2013, delangemars.nl

2 Comments

  1. De ECB is de grootste fraudeur en leugenaar van de EU. Zelfs Rutte kan daar niet aan tippen en nu moeten we weer extra gaan inleveren voor exhorbitant hoge kosten voor die 1000 extra banen!!! Wanneer krijgen wij die eens voor een normaal salaris

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.