CPB en De Nederlandsche Bank gissen er op los

weerIn Het Financieele Dagblad constateert oud-bankier Robijn Hornstra “Macro-economie is dus geen harde wetenschap. De deskundigen bij het CPB en De Nederlandsche Bank (DNB) gissen ook maar wat”….”Rutte 2 neemt verstrekkende besluiten op basis van wat de rekenmeesters voorschotelen. In de praktijk betekent dit snoeihard bezuinigen waardoor toekomstverwachtingen van CPB en DNB werkelijkheid gaan worden.

We moeten niet vergeten dat alle prognoses en de daarop gebaseerde bezuinigingen natte vingerwerk zijn. Niemand kan voorspellen wat het weer over een maand is. Zouden we dan wel kunnen voorspellen wat er op andere terreinen gebeurt, die elkaar beïnvloeden? De uitbarsting van een vulkaan, een nieuwe tsunami, opstanden in China, de val van Rutte 2. Wie kan dit allemaal voorspellen? Toch zijn dit belangrijke invloeden met enorme gevolgen voor de economische groei.

De voorspellingen van CPB en DNB krijgen te snel de status van werkelijkheid, terwijl dit allemaal nog moet gaan blijken in de toekomst.

Ondertussen bereiken steeds meer mensen de armoedegrens, wat op zich niet vreemd is. De kosten van levensonderhoud (voeding, gemeentelijke belastingen, energiekosten, gezondheidszorg, BTW) rijzen de pan uit, terwijl de uitkeringen bevroren zijn en de lonen mondjesmaat stijgen. Dit zijn de feiten van elke dag.

Helaas heeft deze kille werkelijkheid op de regering Rutte 2 minder of zelfs geen invloed, anders zouden ze niet bezuiniging op bezuiniging stapelen.

Rob Vellekoop, 16 juni 2013, delangemars.nl

 

4 Comments

 1. Ik heb zo het idee dat onze automatisering geen gelijke tred heeft aangehouden met daaruit voortvloeiende zeer noodzakelijke sociale voorzieningen. Wij naast automatisering (baanverlies) ook nog te maken hebben met vergrijzing, wat ook een tekort aanlevert, daar er niet voldoende jongeren zijn om dat tekort aan te zuiveren. Wij aan de ene kant banen hebben opgeheven en het resterende straks niet in kunnen vullen. Daarin wordt de fout gemaakt dat de winst voortkomend uit automatisering bij de bedrijven is gehouden, door daaruit voortgekomen loonbezuinigingen voor bedrijven. Wat men deels had moeten stoppen in sociale voorzieningen omdat automatisering het aantal arbeidsplaatsen drastisch heeft laten afnemen. Met daarnaast een te weinig aanwas van nieuwe mensen om nog wel bestaande banen straks over te kunnen nemen. Feitelijk had men de automatisering in verband moeten brengen met de vergrijzing, Waarmee ik dus zeg dat een automatisering een niet in te vullen baan had kunnen overnemen van iemand die zijn baan wegens pensionering niet langer hoeft te volbrengen. Het winstbejag, verkregen uit een te vroeg ontstane automatisering, heeft ons deze balans ontnomen. Daar men automatisering niet met een blijk op de toekomst heeft toegepast, wat voor zeker wel een continuïteit gewaarborgd had, met een grotere kans van slagen. Dat als men de automatisering los had gelaten, dus ingezet had, op de al voor jaren bekende aankomende vergrijzing.

  Deze vergissing probeert men nu terug te draaien niet voor de doorsnee burgers, maar voor hen die de automatisering vroegtijdig misbruikt hebben voor het snelle winst genereren. Waar geen cent voor gebruikt is voor datgene waarvan men wist dat het zou ontstaan. De burgers mogen daarvoor gaan bloeden, dat meer omdat de automatisering in waarheid niet voor het gemak van de burger is ontwikkeld maar voor de winst van bedrijven. Waaruit nu deze enorme miserere ons allen ten deel valt, met als nu enige oplossing een menswaardig basisinkomen, dat als men tenminste echt om mensen geeft, of wil men een wereld waar men straks geen enkele winst meer kan delen met een ander, het merendeel gewoon niets meer kan kopen. Wat moet je dan nog met winst, vraag ik mij af?

 2. Komen de grootste problemen niet omdat wij moeten vasthouden aan de 3% norm van de EU? Waarom kunnen wij niet zoals Frankrijk twee jaren uitstel krijgen? Is het niet beter dat wij onze eigen bonen doppen en de Eu laten voor wat het is. Het is de laatste jaren steeds weer inleveren en worden wij geplunderd door steeds hogere belastingen. Niets leidt naar verbeteringen.

 3. Inderdaad, een juiste conclusie:

  “Ondertussen bereiken steeds meer mensen de armoedegrens, wat op zich niet vreemd is. De kosten van levensonderhoud (voeding, gemeentelijke belastingen, energiekosten, gezondheidszorg, BTW) rijzen de pan uit, terwijl de uitkeringen bevroren zijn en de lonen mondjesmaat stijgen. Dit zijn de feiten van elke dag.
  Helaas heeft deze kille werkelijkheid op de regering Rutte 2 minder of zelfs geen invloed, anders zouden ze niet bezuiniging op bezuiniging stapelen”.

  Dan even naar de Eerste Kamer waar mevrouw Bart, fractievoorzitter PvdA, ook een mening heeft over de nieuwe bezuinigingen. Zij vindt dat bij deze nieuwe bezuinigingen de lagere inkomens zo veel mogelijk moeten worden ontzien. Dat zei ze in het TROS programma Kamerbreed. Dit naar aanleiding van de vraag over een mogelijke ontkoppeling van lonen en uitkering. Zij denkt dat het voor de PvdA geldt dat dit het laatste zou zijn om op te bezuinigen.

  Maar ze voegde er wel aan toe dat ze vaststelde dat de economische situatie in Nederland echt heel ernstig is. En daarmee zwakt ze al weer direct haar uitspraak af, want natuurlijk heeft ze Samsom niet in de hand. Ook zij ze dat het kabinet scherper moet kijken naar de oplopende werkloosheid, nou, daar heeft het kabinet tot nu toe nog niet al te veel aandacht voor.

 4. De werkelijkheid van geen geld in de portomonee hebben om fatsoenlijk boodschappen te kunnen doen is veel werkelijker dan macro-economische prognoses. Een realistisch politicus zou die werkelijkheid primair in ogenschouw moeten nemen bij het voeren van beleid. Rutte bouwt luchtkastelen. Helaas zijn er nog veel mensen die daarin geloven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.