College van Zorgverzekeraars duwt verzekerden nog dieper in schulden

cvzMensen die de zorgverzekeringspremie niet meer kunnen betalen en een schuld bij hun zorgverzekeraar hebben gekregen, moeten naast het aflossen van hun schuld iedere maand 30% meer ziektekostenpremie betalen, net zo lang totdat hun schuld aan de zorgverzekeraar is afgelost. Ja, dit lees je goed.
De schuldenaars betalen dan de zogenaamde verhoogde bestuursrechtelijke premie rechtstreeks aan het College van Zorgverzekeraars (CVZ).
Lees CVZ

Dat dit schrijnende situaties met zich meebrengt is natuurlijk niet verbazingwekkend. Zo ook bij Henri. Hij raakt eind 2008 zijn werk kwijt. Hij begint te solliciteren en krijgt allerlei parttime baantjes, maar toch lukt het hem niet zijn normale vaste lasten te betalen. Soms heeft hij wel drie baantjes op een dag. Er ontstaat een huurschuld van 1500,-.

Door incassokosten/dwangbevelen e.d. loopt dit bedrag uiteindelijk op tot circa 5.000,-. Hij raakt zijn woning kwijt en wordt dakloos. Dan lukt het hem ook niet meer om zijn zorgverzekeringspremie te betalen. Nadat Henri deze 5 maanden lang niet heeft kunnen betalen meldt OHRA (zorgverzekeraar) hem aan bij het CVZ als wanbetaler. Vanaf dat moment moet Henri zelfs 30% meer zorgpremie betalen namelijk, maar nu aan CVZ. Zijn schuld wordt door deze verkapte boete alleen maar groter.

Commentaar
Mensen in financiële nood worden niet ontzien zoals uit deze praktijk blijkt, maar juist nog meer gedupeerd doordat hun schuld met boetes wordt opgehoogd. Ik weet niet welke sadist deze perverse maatregel heeft bedacht. Wat ik wel weet is dat er een groep nietsontziende machtswellustelingen achter deze maatregel moet zitten, die tot op de dag van vandaag wordt geaccepteerd alsof het doodnormaal is het leven van je medemens te vergallen.

Rob Vellekoop, 17 juni 2013, delangemars.nl

31 Comments

 1. Het klinkt allemaal mooi over hoe het in Nederland geregeld zou moeten zijn. In 2010 is mijn bedrijf kapot gemaakt door fouten bij de overheid. Ik ben door mijn handicap niet geschikt om onder een baas te werken, maar was met mijn bedrijfje redelijk zelf voorzienend. Ik had veel voldoening uit mijn werk en kon mijn hoofd meestal net boven water houden. Maar toen mijn bedrijf kapot gemaakt werd had ik nergens recht op, een maand of 9 geen inkomen terwijl alle kosten gewoon door liepen. Dat was dus het begin van alle ellende. Na maanden eindelijk de oplossing voor geen inkomen. Ik moest mijn bedrijf die ik ruim 15 jaar gevoerd had opgeven want dan zou ik recht hebben op een bijstands uitkering.

  Dus mijn bedrijf beeindigd, uitkering aangevraagd en gevraagd of de gemeente mijn kon helpen met de schulden die ontstaan waren door dat ik een maand of 9 geen inkomen had gehad.

  Helaas wilde er in het minnelijk traject twee niet mee werken aan de schuldsanering, dus een wettelijk traject gestart. Daar werd ik afgewezen omdat het geestelijk niet goed met me gaat.

  In al die tijd mijn schuld zien groeien door rentes, beslagleggingen, deurwaarders kosten enz enz. En natuurlijk ook de boete door het CVZ.

  Ben gestopt met de anti depressiva’s want die kosten bijna 1 euro per dag. Dankzij de voedselbank overleef ik. Leven doe ik al een paar jaar niet meer.

  Op dit moment ben ik bezig met het plannen van een daad van wanhoop, waarmee ik mezelf niet meer help, maar waarmee ik waarschijnelijk wel de wereld kan laten zien dat het in Nederland niet zo goed geregeld is als wat Nederland vaak doet voorkomen.

  Zelf heb ik geen zin meer in overleven als het uitzicht op leven er toch niet meer is. Hoop dat als ik mijn statement maak dat er dan eens echt aandacht komt voor hoeveel mensen er in Nederland door het systeem alle mogelijkheid op leven afgenomen word waardoor er slechts overleven overblijft wat te doen is voor een korte periode, maar wat op langere termijn voor niemand vol te houden is.

  Ik wens een iedereen die ook alleen nog maar kan overleven heel veel kracht en sterkte toe. En als je op het zelfde punt komt als mij, probeer dan met je einde een statement te maken, want dat ga ik ook proberen

  Mvg Uitzichtloos

  • Tjee, wat sneu dit! Hoe gaat het nu met je? Is er al iets verbeterd in je situatie? Ik hoop dat je nog wat wilt laten horen.. Je staat niet alleen!

 2. Nou ik denk dat ik nu zo,n 6000 neuro gespaard heb bij die mongolen & uiteraard je kan wel raden wie dat geld moet gaan innen.JA JUUSTEM DE GROOTSTE GRAAI GRAAI GROEP DIE WE HEBBEN HET CJIB !!!! dus ik denk dat als het echt op alles in een x betalen uitdraait dat er weleens en heleboel mensen lange tijd gegijzeld gaan worden. In een woord samen gevat TRIEST ooh ps ik las ergens in het midden dat je misschien op een zwarte lijst komt te staan.nou geloof me maar dat je daar op staat.en dan vooral als het gaat om te dure medicijnen (dan geven ze je gewoon placebo’s) of ze gaan vet irritant lopen doen bij de apotheek van die treiter dingetjes.maar vooral als je naar en ziekenhuis gaat.dan gaan ze je ook lopen treiteren.zo had ik last van te veel vocht in mijn been.moest ik een onderzoek ondergaan dat er 40cm lange naalden in mijn benen gejast werden (en dan vooral die laatste onder in mijn voet tot zo ver het er in ging) nou geloof me maar dat je jodelt hoor.maar goed dat deden ze om de zenuwen te scannen of zo.nu als ik voor het maakt niet uit wat voor onderzoek ik ook naar een ziekenhuis moet.willen ze me alleen helpen als ik eerst dat onderzoek met die naalden accepteer.nou mijn antwoord laat zich wel raden uiteraard.laat maar zitten.

 3. Al eens van de Bilderbergconferentie en de Rothschilds gehoord/gelezen? Dan wordt een heleboel duidelijk. Maak de burger langzaamaan weerloos/redeloos/reddeloos dan gaat ie nog wel voor een EURO werken. Zo gaat het z.g. Europa er uit zien, ofwel de Nieuwe Wereld Orde. Invoer van goedkope arbeidskrachten met het inkomensniveau van en in de Oostbloklanden zullen uw deel zijn omdat hierop niet valt te concurreren.

 4. in protest moeten we..petities tekenen..laat je horen!. in ons geval: achterstand opgelopen in de basis vz. die was 2x 100=200 min 127 (zorgtoeslag)is 73 euro. nu: 2 x 160e en geen zorgtoeslag is 320e! je bent in de schulden geraakt en als gevolg moeten we 247 euro MEER aan zv betalen.. stapel loopt op..eigen bijdrage erbij… en je kunt geen gebruik maken van andere zorg zoals tandarts of fysio want je kunt hem niet aanpassen.??!! elke simpele ziel begrijpt dat het de situatie 100x erger maakt..

 5. Mijns inziens is de algemeen verplichte zorgverzekering (a) en belastingmaatregel en (b) in strijd met het principe dat personen die niets bezitten niet belastingplichtig zijn. Ter verduidelijking, gezondheidszorg is een erkende overheidstaak die daarom uit de algemene middelen moet worden bekostigd. Dat is in veel Europese landen dan ook (niet voor niets) het geval. De Nederlandse aanpak veroorzaakt problemen bij de uitvoering van deze overheidstaak. Dat is al voldoende aangetoond. Heeft er al eens iemand geprocedeerd op deze gronden?
  Bernard

 6. Laat je onvrede zien!!
  Het lastige van deze tijd is, dat er niet meer gedemonstreerd wordt, mensen niet aan hun woord gehouden worden, aangezien iedereen nu zijn frustraties via internet ergens achterlaat.
  Ik zeg, demonstreren, de onvrede laten zien en bied deze scroodge-inners en beleidsmakers eens gezellig een eitje aan.
  Laat je onvrede zien!!
  Laat, elke keer wanneer men langs hun gebouw komt. zien dat er onvrede is!
  Hier in Zutphen, zie ik regelmatig gebouwen, zoals gemeentehuis, deurwaarderskantoren, politieburo en woningbouwverenigingen, die bekogeld zijn met eieren, rauw en uit elkaar gespat. Ik vind het niets, maar snap het wel. 10 eieren kosten een knaak….

 7. Al eens van de Bilderbergs gehoord? Zoek maar op. Mensen worden zodanig in de hoek gedrukt dat zij geen kant meer op kunnen en voor een hongerloontje gaan werken en dat is precies wat het illegale Brussssel wil. Dat heet verlaging van de loonkosten opdat de grote rijke multinationals hun zakken verder kunnen spekken. Da’s de bedoeling ofwel opzet vd Bilderbergmaffia. Op den duur zal echter blijken dat zij hierdoor in hun eigen vleesch snijden want consumenten zijn er dan (al lang) niet meer.
  Zij zijn dan wel binnen en kunnen naar de Kaaimaneilanden om te proberen hun nooit op te raken kapitaal op te maken!

 8. Na een hoop gedoe krijg ik nu eindelijk achterstallige zorgtoeslag over heel 2012 en ook over 2013….dit gehele bedrag (achterstallige toeslag) wordt overgemaakt aan het CVZ i.p.v aan de Ohra zorgverzekering waar de achterstand inmiddels is ontstaan.. Als deze achterstallige toeslag in 2012 meteen naar Ohra was gegaan dan was ik nu dus geen wanbetaler geweest. Mij kan het niet schelen of het niet op mijn rekening wordt gestort, maar los met “achterstallige toeslag” dan ook eerst de schuld in bij de zorgverzekering i.p.v. dat open te laten!! De zorgtoeslag is voor betaling van de zorgverzekering toch? niet voor maandelijkse betaling van de oplopende boete! Ik ben echt in choque…

 9. Hallo Rob,

  Maar ondanks dat worden mensen gedwongen rond te komen van een bedrag onder de beslagvrije voet, zo als in mijn geval en als een deurwaarder beslag legt op je bankrekening moet je minimaal de bank de onkosten vergoeden! Het is allemaal zo krom en Rutte maar lachen en met een big smile tegen de kindertjes zeggen kijk ik hoef niet te bezuinigen!!Je mag mensen niets negatiefs toewensen maar af en toe bekruipt mij het gevoel om bepaalde personen alles wat lelijk is toe te wensen.
  Nu op het journaal over nog meer werklozen die er elke maand bij komen en dan zie ik die kop van Rutte in gedachten met zijn stomme grijns en dan wordt ik boos!!!!

 10. Rob en Zeekomkommer,

  Hoe staat het dan met de beslagvrije voet waar iedereen recht op heeft??Staan deze deurwaarders dan boven de wet?
  Het wordt steeds gekker in dit stomme land,zelfs je beslagvrije voet is niet meer heilig!!

 11. Het is nog erger ! Als je te laat bent met het betalen van de “bestuursrechtelijke premie” schakelt CJIB een gerechtsdeurwaarder in. Deze brengt direkt 170 euro aan “invorderingskosten”, “exploot”, BTW en andere zg. “kosten” flauwekul in rekening. Daarbovenop krijg je dan nog eens een 250 euro aan verdere “kosten” in het vooruitzicht gesteld, in geval je deze 170 euro niet binnen 5 dagen betaalt.

  Heb je inmiddels de “premie” alsnog voldaan in een poging om deze verdere 250 “kosten” af te wenden, dan zal de deurwaarder dit verifieren bij CJIB. En nu komt het !

  De Nationale boetefabriek CJIB en de deurwaarder spelen onder een hoedje ! Het CJIB is niet te beroerd om de reeds voldane betalingen achteraf over te hevelen op andere, evt. openstaande posten, Op deze manier blijft heel toevallig, UITGEREKEND de maand openstaan waarvoor de deurwaarder betaling verlangt.

  Deze manipulaties gebeuren achteraf. Dit kan ik in mijn geval bewijzen. Het CJIB wijkt niet alleen af van de eigen richtlijnen, door ondanks het vermelde “betalingskenmerk” betalingen voor maand A gewoon over te hevelen op maand B, men handelt hiermee tevens in strijd met de wet.

  Het staat letterlijk in de wet dat dergelijke malversaties niet mogen. Maar het gebeurt wel, En je kan er NIETS tegen doen. De deurwaarder laat er geen gras over groeien : de volgende dag halen ze 420 euro van je rekening, want men kan daar gewoon bij.

  Dus bestuursrechtelijke premie van 37 euro kost je dan 420 euro.Dan heb je de hele maand geen geld, Een week later ligt de volgende brief uit Leeuwarden alweer in de bus, en begint het hele verhaal weer overnieuw.

  Als je eenmaal in die cyclus terecht komt, kom je daar gewoon niet uit.

  • Ik weet het. Helaas is de narigheid soms zo groot dat je er meerdere artikelen aan moet wijden om het allemaal op een rijtje te kunnen zetten. Dank voor de toevoeging.

 12. Het lijkt wel een Monty Phyton film……….. En dan te bedenken dat ze zoveel winst hebben gemaakt.
  Ik begrijp het gewoon niet………. Zoals ik zoveel gewoon niet begrijp, het is allemaal zo onlogisch, zo destructief, en zo armoedig……….. Als dit ‘de maatschappij’ is wie wil daar dan eigenlijk nog aan mee doen!!!!!!!!

 13. Hallo Rob,

  Heb dit ooit eens gevraagd aan de SP hoe het nu zit met de 30% boete omdat de basisverzekering gemiddeld lager is geworden sinds 2013 rond de 100 euro waar 30% dan 30 euro zou moeten zijn. Het cvz gaat nog steeds uit van jaren daarvoor toen de basis verzekering hoger was gemiddeld 125 euro tel uit je winst. Ben dus ook niet geneigd om mijn eigen bijdrage te gaan betalen gezien het feit dat ik elke maand 60 euro extra betaal dat is 720 euro op jaar basis dus bijna het dubbele van eigen bijdrage!!!Als je dan bedenkt dat je daarnaast je schuld ook nog moet aflossen dan begrijp je vast wel dat mijn portemonnee dat niet kan trekken en deze schuld gewoon blijft staan.

 14. En dat is nog niet alles, ik heb het allemaal meegemaakt… Maar het CJIB en CVZ zijn samen met de belastingdienst ook nog eens instanties die ZONDER TUSSENKOMST VAN EEN DEURWAARDER gewoon met een busje mogen komen voorrijden en de spullen uit je huis weghalen, daar hebben zij geen rechter voor nodig of tussenkomst van een deurwaarder, zij hoeven ook niks op te tekenen vantevoren, maar komen gewoon en halen de bloe leeg… Schande

 15. Het verhaal klopt met in mijn geval de toevoeging dat naast inhouden van de normale premie, de aanvullende verz, de cvz inning ook m’n zorgtoeslag is ingehouden door een andere partij omdat Agis in mijn geval meer dan 2 deurwaarders inzette om het geld te innen. Wat moet ik nu doen met de inmiddels drie medische missers waardoor ik met de laatste (gesloopt door manueel therapeut) permanent thuis ben komen te zitten (euh liggen gemiddeld 22 uur per dag) nu bijna 800 dagen en ik ben pas 41? ik ben geen patient nog altijd en de gemeente wwb is onvoldoende om alles wetmatig te houden dit een zorgstaat te mogen noemen. Bewindvoering, waarin ik inmiddels in zit, kan alleen iets doen aan de zorgtoeslag maar al het betaalde geld terwijl ik crepeerde en 25 kilo verloor omdat ik me niet kon voeden en in een volledig economisch en sociaal isolement hoef ik niet over te beginnen.

  Is men op de hoogte van het werk van de Rath Foundation? Google op video (er is een nl subs versie) dat en leer hoe lelijk het geregeld is.

  hou je veilig!

 16. weet niet hoe hoog gemiddeld een basisverzekering is maar zo’n €100 ,.Het CVZ int per maand €160,- hoezo 30 % wie kan rekenen het is 60 % !!!!en daarnaast moet je ook nog je schuld aflossen, wat dus niet kan.Ik krijg rekeningen voor mijn eigen risico die ik niet kan betalen en dat ook niet doe, gooi maar op de stapel!Heb momenteel als 1 ouder gezin €885,. per maand!!!

  • beste Jolanda,

   de formule die wordt toegepast voor de zogenaamde bestuursrechtelijke premie die je moet gaan betalen is:
   30% van de standaardpremie (gemiddelde zorgpremie voor de basisverzekering in een jaar). De nieuw te betalen premie heeft dus niet jouw premie als basis, maar een gemiddelde. Voor 2013 bedraagt de bestuursrechtelijke premie 160,12 inclusief boete.

   • Rob, dat dacht ik al, want ik kom op jouw bedrag uit wat ik per volwassene zou moeten betalen.

    Je kan beter 100% illegaal zijn, daar je dan eerder zoals gemeld hier in de krant ( de gelderlander ) gratis medicijnen op kon halen bij de apotheek, waar ze nu 5 euro per medicijn voor moeten betalen. Het laatste overigens het feitelijke nieuwsfeit was. Als ik dat ook zou kunnen krijgen was ik goedkoper uit, ( geen premie/ geen eigen risico ) mits ik geen ziekenhuisopname te verduren krijg.

    • en dan nog wat hoe zit het met verplichte medische zorg, niemand in Nederland zomaar mag creperen. Daar hoor je niemand over, terwijl het bestaat. Dat zelf eens ervaren met een zwerver wie al een aantal dagen op dezelfde plek bivakkeerde. Bij navraag bleek dat hij een gebroken been had en na wel wat gedonder toch opgenomen werd in het ziekenhuis op basis van een bestaande regeling! Hij was niet verzekerd!

    • idd mits je niet te maken krijgt met ziekenhuizen want ik krijg steeds meer het gevoel dat je op een of andere zwarte lijst komt te staan en ook niet meer de hulp krijgt die je hoort te krijgen.altans dat is mijn ervaring vandaar dat ik maar gewoon niet meer naar en ziekenhuis ga voorbeeld laatst me duim gebroken.loop er maar gewoon mee door met het gevolg dat me duim elke x weer opnieuw breekt en zzo kan ik nog wel mee voorbeelden op noemen

 17. Blijft een absurde maatregel. Heb helaas precies hetzelfde meegemaakt toen een psychisch gestoorde klantmanager mijn uitkering had stopgezet omdat ik door ziekte niet op een afspraak kon komen. Ik betaalde maandelijks €154,- achterstallige premie aan het CJIB en ook nog eens €108,- aan de VGZ voor de huidige premie. Daarnaast moest ik ook nog eens bijna €800,- aan proceskosten betalen aan Bazuin & Partners. B&P heeft toen via de belastingdienst beslag laten leggen op mijn zorgtoeslag. Ik ben chronisch ziek en deze hele situatie heeft mijn gezondheid geen goed gedaan. Heb eind 2011 zo’n terugval gehad dat mijn gezondheid daarna nooit meer hetzelfde is geworden. En danmoet ik ook nog eens gedwongen vrijwilligerswerk gaan doen met dat zieke lijf. Schandalig!

 18. Ik ben ook mijn huis kwijt geraakt door het genoemde in bovenliggend stuk. Het BAC ( schuldhulpverlening ) betaalde de premie niet, maar loste af. Daar de zorgverzekeraar de betaalde premie doorschoof naar voorliggende niet betaalde maanden, door herhaald baanverlies. Het BAC verifieerde dat totaal niet, door een deurwaarder kwam ik daarachter. Het een en ander is bijzonder omdat de zorgverzekeraar wist dat wij in de schuldhulpverlening zaten, maar de premie desondanks gewoon gebruikte voor aflossing. Terwijl dat deel wat men inloste zou moeten vallen onder schuldsanering. Dit leverde een loonbeslag aan, met daarnaast een premieverhoging van 30% en een boete. onder loonbeslag van de zorgverzekeraar. ( 30% onder de beslagvrije voet ). Gewoon niet op te brengen met 954,= euro netto waar huur, gas, water en licht, verzekeringen en eten van betaald moesten worden en dan nog de verhoogde premies en boetes van CVZ, dat dus naast loonbeslag ( zorgverzekeraar ) waardoor feitelijk mijn totale kosten voor een zorgverzekering kwam te liggen op 742,= euro pm.

  Het CVZ denkt waarschijnlijk dat een gewone burger ook een achterdeurtje hebben, net zoals de regering om dit soort extra lasten door te belasten aan overige burgers, echter niet het geval. Het is een verzuip tactiek wat een zorgverzekering feitelijk overbodig maakt. Want zorg moet je gezond houden, maar wordt een bodemloze put door aanhoudende en groeiende stress, vanuit het bovenstaande. Mijn hartproblemen en mijn diabetisch zijn hierdoor verslechterd, met dramatische gevolgen. Wat weer herhaald tot baanverlies leidde. Ze zuigen je leeg, financieel, mentaal en fysiek. Wat het CVZ doet is geen verlichting, geen oplossing, slechts een verzwaring waar een kettingreactie uit ontstaat. Wat doorgaat tot dakloos worden en dan nog niet stopt. Wat een weg terug onmogelijk maakt. By the way er wordt bij ons momenteel niets meer ingehouden op de uitkering, ook al een uitzondering? Loonbeslag, premie +30% verhoging + boete vanuit de zorgverzekeraar/CVZ heeft nog meer schulden laten ontstaan. wat het woord zorg geen eer aan doet, totaal geen inhoud meer geeft. Bellen naar CVZ heeft totaal geen zin, regelgeving meneer. Fijn , zo’n schuldhulpverlening van een gemeente, slechts een punt van geopperde klachten, wat ze ook in de doofpot laten verdwijnen, door geen inhoud te geven aan gemaakte excuses. Wat alleen staat voor “zoek het maar uit”

 19. IEDEREEN DAN MAAR GEEN ZORGVERZEKERING! ACTIE VOEREN! GEEN ZORGVERZEKERING NEMEN EN DIT VERSPREIDEN ONDER DE BEVOLKING!

  • Op zich een aardig idee, kunnen ze voorlopig putten uit de 1,4 miljard winst, waar schijnbaar de idioot hoge zorgpremies een bijdrage aan leveren. Hm, ik dacht dat de zorgkosten veel te hoog werden, waar komt die winst dan vandaan, omdat de zorg zo duur is?

   In Arnhem ook zetten ze bijstandsgerechtigden in om ramen te wassen als thuisservice naast de thuiszorg. Waarvoor werknemers van thuiszorg vijf minuten minder moeten noteren, om te voorzien in kosten van die thuisservice. Terwijl dat allemaal mensen zijn die tewerkgesteld worden vanuit de bijstand. Thuiszorg vervolgens ook nog honderden banen hier verloren zien gaan, wie later wellicht als ramenwassers worden ingezet voor ouderen met behoud van de uitkering. Waar ouders vervolgens steen en been over klagen, daar de benoemde bijstandsgerechtigden niet op een krukje of een trap mogen staan. Wellicht zijn ze niet verzekerd of zo tijdens werk, waarschijnlijk te duur en krimpt daardoor de winst van gemeentes op bijstandsgerechtigden. Nederland wordt met de dag meer een land der zotten, van wie de joker zetelt in den Haag.

 20. sadisten en machtswellustelingen bedenken niet alleen deze walgelijke methodes; het zijn onze medemensen die ze nog uitvoeren ook….

 21. Volledige broninhouding op uitkeringen
  Voor de regeling wanbetalers geldt dat per 1 januari 2013 er geen onderscheid meer is tussen ‘loon uit arbeid’ en een uitkering. Als de wanbetaler een uitkering op of onder bijstandsniveau ontvangt, wordt ook daarop voortaan de volledige bestuursrechtelijke premie ingehouden. Het CVZ zal erop toezien dat de uitkeringsinstanties het correcte bedrag inhouden. Dus wat je ook aan inkomen hebt, hoe moeilijk je ook rond kunt komen en hoezeer je ook aan de grond zit, op of onder bijstandsniveau, je zult de volledige premie betalen. Het CVZ kan u niet helpen met deze aflossing, u bekijkt het maar.

1 Trackback / Pingback

 1. Justitie verdrievoudigt schuld verzekerden binnen 6 dagenBewust Nieuws | Bewust Nieuws

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.