Gezinnen tewerkgesteld voor een bijstandsuitkering van 1.321 euro

gezinstewerkstellingSteeds meer gezinnen worden tewerkgesteld tegen een gezinsbijstandsuitkering van 1.321 euro in de maand. De pool met goedkope arbeidskrachten raakt steeds meer gevuld met mensen zonder uitzicht op een baan en een toekomst. Werkloos geworden en daarna in het regime van bijstand terecht gekomen, anno 2013. Zoals onderstaand gezin waarvan zowel de man, de vrouw als de zoon samen werken voor 1.321 euro per maand.

Bron: FB pagina Meldpunt Uitkeringen

…mijn vrouw is vandaag aangenomen en gaat nu ook 32 uur per week aan het participeren voor Pantar/RBA. Mijn zoon was dit al enige tijd ook aan het doen voor zijn uitkering van 200 euro per maand bij BSN leerbedrijf (na zijn diploma te hebben behaald) en ikzelf ben ook 32 uur per week aan het werk bij Pantar/RBA voor onze bijstands-uitkering. (ik heb wel het geluk dat ik bij Artis mocht werken) dat is dus 96 uur arbeid per week wat wij verrichten voor onze gezinsuitkering.

Commentaar
De slavernij is 150 jaar geleden afgeschaft en is via de bijstand weer ingevoerd. Zeker wanneer hele gezinnen tewerkgesteld worden voor een hongerloontje, dit keer minder gewelddadig dan bij de oude slaven maar wel even vernederend en subtieler. Nogmaals het is onbegrijpelijk waarom een kleine machtige groep een andere veel grotere bevolkingsgroep zo in de verdommenis drukt. Waarom heeft niet iedere burger een prettig leven, wat in ons land heel eenvoudig mogelijk is door een rechtvaardige verdeling van de welvaart. Het is hun recht en het wordt de hoogste tijd dat de burger zijn rechten weer terug krijgt.

Rob Vellekoop, 17 juni 2013, delangemars.nl

67 Comments

 1. De komende ‘Koelieordonnantie’ (Participatie Wet) van Koning Willem cum suis, gepretendeerde vrijwilligheid op straffe van sacties en maatregelen en de wijze waarop de overheid mensen dwingt bij diskwalificatie-akte afstand te doen van hun burgerrechten als recht op arbeid en behoorlijke beloning en daarmee toegang tot de (civiele) kantonrechter deed me denken aan de vergelijkbare systematiek van ‘vrijwilligheid’ die in feite dwangarbeid en slavernij impliceerde…

  Poenale sanctie en waar een kleine oplichtersnatie groot in is.

  Ontleend aan Wikipedia

  Nederlands-Indië
  De poenale sanctie was een onderdeel van de koelieordonnantie van 1880 en bepaalde dat een planter zijn koelies onbeperkt strenge straffen mocht opleggen die hij zelf geschikt vond, inclusief boetes. De planter was nu politie en rechter. De basis voor de straffen konden van alles zijn zoals luiheid, belediging of weglopen van de plantage. Door de poenale sanctie werd afranseling erg gewoon op de plantages in Nederlands-Indië. De opzichters waren van mening dat zonder deze afranselingen de ‘domme en onwillige’ koelies niet aan het werk te krijgen waren.
  De vrouwelijke koelies werden eveneens onmenselijk behandeld. Zo werd er in het pamflet “De miljoenen uit Deli” van mr J. van den Brand, een Nedelandse advocaat te Medan, een voorbeeld genoemd van een 15- of 16-jarig Javaans meisje dat urenlang naakt aan een kruis in de tropenzon was gebonden. Om flauwvallen tegen te gaan, was er sambal op haar vagina gesmeerd. De rechtvaardiging voor deze straf zou zijn geweest dat het meisje de voorkeur zou hebben gegeven aan de belangeloze liefde van een man van haar stam boven de ‘rijksdaalderliefde’ van een op de plantage werkzame blanke. [1] Rond 1900 kwam er veel kritiek maar de sanctie werd pas in 1931 afgeschaft.
  Suriname
  Na de afschaffing in Suriname van de slavernij in 1863 werden vooral in Nederlands-Indië en Brits-Indië contractarbeiders geworven. Deze arbeiders verbonden zich door contract onder poenale sanctie. Die hield in dat voor contractbreuk geen burgerrechterlijke, maar strafrechtelijke bepalingen van kracht waren en bijvoorbeeld een plantage-eigenaar aan arbeiders zolang deze onder contract stonden zware straffen kon opleggen. Bij verordening van 8 september 1947 (GB no. 140) werd met ingang van 1 januari 1948 de poenale sanctie officieel in Suriname afgeschaft.

 2. ik heb een ww uitkering van uwv. maar het is minder dan het sociale minimum dus ik ben naar de gemeente gegaan om uit te zoeken of ik ook recht heb op een aanvulling via de bijstand en ja ik kan 120 euro per maand krijgen en geloof het of niet daar moet ik 144 uur voor werken.

  • Beste Arthur, de rechter heeft niet uitgesproken dat werken in ruil voor bijstand niet mag, hij heeft wel gezegd dat het werk als tegenprestatie gericht moet zijn op het verwerven van een toekomstige baan. Uitkeringsgerechtigden kunnen dus niet verplicht worden algemene niet nader omschreven werkzaamheden te verrichten.

 3. Waar kan ik meteen beginnen voor 1 ton per dag om de boel naar de kloten te helpen ? Ik doe het met liefde. Er zijn zat gemotiveerde mensen maar zowel door werkgevers als de rOverheid word je bestolen. Ze lullen over slavernij en armoede in de 3de en 4de wereld maar wat hier gebeurt is het invoeren via de wet. De belastingen voor minima worden steeds hoger. Wat heb je aan rechten als die niet gerespekteerd worden ? Goed, ze mogen de uitkeringen afschaffen. Gaat er dan nog 1 baas een goed loon betalen ? Nee, natuurlijk niet. Daar zorgen ze samen met de overheid wel voor. Van mij mag de ekonomie helemaal dood vallen. Ik heb het gehad. Bedrijven als Aldi en lidl zijn miljardair geworden omdat alles zo duur mogelijk wordt verkocht, maar de werknemers krijgen een hongerloontje. We moeten niet doen of we nog sociaal zijn. Het wordt tijd dat bazen weer een toontje lager gaan zingen. Ze hebben overal schijt aan. Uitzonderingen daar gelaten.

  Misschien willen we helemaal geen welvaart, maar een menswaardig bestaan. Maar we hoeven ons nog geen zorgen te maken dat de ekonomie weer aantrekt. De huizenmarkt zakt helemaal in. Mensen gaan steeds minder konsumeren. De voedselbanken krijgen enorme wachtlijsten. Ik juich het helemaal toe. De revolutie is gaan over heel de wereld. De wereld staat al in brand. Het vuur is niet meer te doven. Misschien verandert er nu echt eens iets.

  En een baas die denkt dat die de spil van het bedrijf is moet maar eens gaan nadenken als die failliet is wie er werkelijk de belangrijkste is. Arrogantie viert hoogtij in dit land. Een baas die rond rijdt in een Rolls Royce en zijn slaven die op de fiets moeten of lopen klopt gewoon niet bij een welvarend (rijk) land. Dan doe je toch echt iets verkeerds als baas. Dan ben je totaal verkeerd bezig. Iemand moet het doen, ja. Maar wie betaalt er voor de luxe van een baas ? We leven nog in solidariteit, maar ik denk dat we weer in de middeleeuwen terecht komen als ook die overleden is. Slaven genoeg, ja. Maar bazen willen alleen de voor winst en liefst niks kwijt aan loonkosten en andere onkosten. Dat moet de staat maar betalen.

  Maar ja, de banken zijn heilig. De burger kan straks massaal zelfmoord plegen

 4. @ Andre Lankhaar Hoeveel werk op je bedrijf kan er verder geautomatiseerd worden. Je wilt graag mensen in dienst die financieel gemotiveerd zijn, kortom: mensen die moeten om het moeten en eigenlijk geen keus hebben. geen werk = geen geld = geen eten = terug naar Polen = ellende. Wanneer mijn bestaansrechten zouden zijn gewaarborgd, erkend en als zodanig worden betaald in de vorm van een basisinkomen, kan en wil ik me met veel plezier, me inzetten voor een bedrijf. Wederzijds elkaars bestaansrechten erkennen en respecteren. Daar gaat het om. Maar dit clasht met het ‘ondernemerschap’, waar geldt: minimale kosten, maximale winst, zonder aanziens des persoon
  Stel: Polen voert ook basisinkomen in, wat denk je dat er met al je Poolse medewerkers gaat gebeuren? Worden het Bulgaren, Roemenen of ga je toch verder automatiseren om de kosten te drukken. Stel: Als ik voor je wil werken, kan ik het me simpelweg niet veroorloven voor minder te werken dan ik aan maandlasten heb, en die zijn minstens 2x hoger dan van een Pool, o.a. diverse belastingen op mijn woning, inkomen, e.d. Daarbovenop natuurlijk nog genoeg nodig om van rond te komen, en om wat in mijn vrije tijd te kunnen doen, naast het woon-werk verkeer.

  Dus bij deze de vraag: Ben je bereid een 41 jarige NL, zonder Rijbewijs, met veel logistieke werkervaring, Havo / HBO geschoold aan te nemen voor een bedrag van € 2250,- per maand op basis van een 36-urige werkweek? En vergeet de reiskosten e.d. niet mee te rekenen.

  Nederlanders willen dolgraag werken tegen een fatsoenlijk beloning, niet voor een hongerloon.

  • Bedankt voor je reactie. Prima verwoordt. De raskapitalist (Lankhaar?) denkt dat een mens enkel financieel geprikkeld kan worden. Maar zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten! De werkelijkheid is dat er niet alleen kapitalisten op deze wereld rondlopen maar ook idealisten die niet uit zijn op zelfzuchtig graaien voor zichzelf maar graag onbaatzuchtig bijdragen aan een menselijke samenleving.

 5. Pantar adverteert zelfs met wervende teksten op de website van het Midden- en kleinbedrijf : Geen risiko voor u, bel nu !

  De boodschap is : kom gratis werknemers afhalen, en een zak subsidie toe.

  Het was natuurlijk wel te verwachten, dat werkgevers hier misbruik van maken.

  • Ja en slechts een werkgever met een gezonde dosis menselijkheid, zou daarvan afzien en iemand aanstellen met een beloning zoals het hoort. Deze of gene weg te halen uit de verrijking van de gemeente en re integratie bureau’s. Helaas zijn er echter nog teveel werkgevers ( bijna allemaal? ) die een aangeboden mens nog in de mond kijken of het gebit nog op orde is. Overigens dan nog onbeschoft wat een gegeven paard kijk je niet in de Bek. Maar ja mensen zijn schijnbaar geen edel dier!

 6. Hallo Arvy,
  helaas is je reactie nogal hatelijk.
  Je kent mij helemaal niet. Ik werk zelf 6 dagen per week om de kwekerij draaiend te houden. Het gevolg is wel dat er 10 gezinnen van leven.
  Het enige wat ik probeer aan te geven dat doordat de sociale voorzieningen zo ruim zijn dat er niet echt een druk is om te gaan werken.
  Voor mij maakt het niet uit hoor. Maar het probleem is als er teveel mensen afhankelijk zijn van een uitkering het probleem ontstaat dat het sociale systeem onbetaalbaar wordt. Als dit mooie sociale systeem van NL stopt en hierdoor mensen die het echt nodig hebben nog minder krijgen zou ik erg jammer vinden.

  • Beste Andre,
   1. er is geen mooi sociaal systeem. Lees mijn dagelijkse artikelen. Het rammelt aan alle kanten en creeert een giga tweedeling in de maatschappij waarbij 100duizenden uitkeringsgerechtigden creperen. Onderschat dit niet en durf hier naar te kijken. Honger en armoede zijn het directe gevolg.
   2. er zijn geen ruime sociale voorzieningen (zie punt 1. hiervoor)
   3. en al is er een basisinkomen dan is dit hard nodig, want er zijn slechts 97.000 vacatures voor 390.000 bijstandsgerechtiigden en 650.000 werklozen. Dus er is geen werk genoeg. En dan zijn we af van de bedeling en het machtsmisbruik bij uitkeringsinstanties. Met de invoering van een basisinkomen bestaan geen uitkeringen meer.

   • Hallo Rob,
    de enige reden waarom ik gereageerd heb is het volgende.
    IK kan niet begrijpen dat er vele duizenden poolse arbeiders hier naar NL komen. En dat er vele duizenden NL mensen geen werk kunnen vinden.
    Wij hebben hier prima werk wat niet vies of zwaar is. En ik zou het liefst alleen met NL mensen werken omdat het met de taal gewoon makkelijker is. Financieel maakt het voor ons niet uit NL of PL, dus liever NL.Er is geen verschil tussen een PL medewerker en NL medewerker, alleen heeft een PL medewerker wel financiele druk.
    Ik blijf positief en blijf proberen om NL mensen in te passen maar het valt niet mee als er te weinig financiele motivatie is.
    Beste mensen dit zijn feiten geen mening of iets dergelijks.

  • Het aangeven dat door ruime sociale voorzieningen een druk om te werken wegvalt doe je niet door werkloze mensen weg te zetten als zieligerds die met hun verwende mentaliteit geen zin hebben om te werken. Jij kent die mensen helemaal niet! Als mijn reactie nogal hatelijk was dan moet die genomen worden als weerklank op jouw initiele hatelijke reactie. Verder sluit ik me aan bij Rob. Het sociale systeem is niet mooi en de – voorzieningen niet ruim. Dat merk je pas echt wanneer je er zelf gebruik van moet maken. Vanuit een financieel succesvolle situatie is het gemakkelijk stigmatiseren en naar beneden trappen.

   • @Rob,@Arvy: Ik deel jullie mening. Verder wil ik nogmaals kwijt dat ik graag af wil van het feit dat o.a. 10 gezinnen afhankelijk zijn van 1 bedrijf, in dit geval de kwekerij. Zo ook dat dergelijke gezinnen niet langer afhankelijk zijn van een uitkering, als de kweker hen niet meer kan of wil gebruiken. Zij dan terug moeten vallen op een niet ruime uitkering, wat bij een te lang aanhouden gewoon problemen geeft. Hoe men het ook went of keert. de huidige vorm van afhankelijkheid om geld is gewoon slavernij, van wie of waar dat geld dan ook vandaan komt. De verplichting ( dwang) drukt hierop in de huidige vorm, wat menig mens ondergeschikt maakt aan een ander, wie echter gewoon gelijkwaardig zijn aan elkaar.

    Het wordt hoog tijd dat mensen weer vrij mogen zijn en zelf mogen bepalen wie men wel of niet ten dienste wilt staan en op welke wijze. Wat mogelijk de kwekerij tot een familiebedrijf kan maken, op zich niets mis mee lijkt mij. Dat misschien wel uitnodigt om een kwekerij daarnaast te beginnen als gezin, als men daar plezier in kan vinden en de vraag daar is. Beiden dan met de zekerheid een menswaardig basisinkomen te bezitten, wat met elkaar is afgesproken, als mensen onder elkaar. Waar iedereen van verzekerd is. Wat ons geboorterecht eindelijk een waarde geeft en voor gelovigen troost genereert, men eindelijk de aarde van hun schepper verdeelt mag zien, op basis van gelijkwaardigheid. Het is mogelijk, al vraagt het mogelijk om een hernieuwde samenleving, wat misschien tijd nodig heeft.

  • kom een poosje leven van mijn inkomen (alleenstaand en bijstand) en zeg dan nog dat de sociale voorzieningen ruim zijn .
   ik heb 80 euro in de maand om van te eten en alle benodigheden te kopen. wat nou ruim!!!

  • Dat zeggen ze ook van de zorg, deze onbetaalbaar wordt, hetzij al is, raar hé. Als er nu nog steeds ruimte blijkt te zijn voor Fraude en bijzonder veel winst in de zorgsector.

   De pijn zit h’m in het redden van banken, hadden gewoon failliet moeten gaan ( zie IJsland ) en de schuldenfabriek die EU heet. Je moet een kijken naar de schuldenmeters van diverse Europese landen, te vinden op internet, die tikken gewoon door. Niet uitmakend hoeveel Geld je erin gooit, want schulden zijn gewoon onze nieuwe waarde wat gegeven wordt aan de valuta. Niet om ons hoor, maar om het monetaire systeem op gang te houden. Waar slechts een bijzonder groep zeer veel profijt bij hebben.

  • sociale voorzieningen ruim? ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt maar ik ben alleenstaand ,ziek en kon volgens het UWV niet afgekeurd worden omdat ik geen inkomens verlies had.. werd dus de bijstand ingegooid en ging meteen 400 euro achteruit per maand. . nu heb ik dus een alleenstaande uitkering van in totaal 850 euro .. daarbij huur en zorgtoeslag en ik kom uit op 1150 euro. en het word steeds moeilijker hier mee uit te komen. na aftrek van de vaste lasten hou ik 125 euro over om te eten en alle andere dingen te doen. niets ruim maar iedere maand weer knokken om uit te komen. en ik zou dolgraag een baan willen maar mijn gezondheid laat dat niet toe.

 7. Voor de mensen die het normaal vinden dat mensen met een uitkering moeten werken, hier even een uitleg van de contructie.
  1. de arbeid wordt voor veel minder geld uitgevoerd.
  2. de bedrijven krijgen subsidie om de mensen te laten werken
  dus wat houdt dat in? het rijk/gemeente betaalt dus een uitkering en de subsidie dus is het voor de belastingbetaler VEEL duurder en wie zitten er in de besturen van die bedrijven de vriendjes van de ambtenaren

 8. Laat ze elk 12 uur per week werken voor dat (lage) loon…. als ze 36 uur werken moet de uitkering minstens verdubbeld worden.
  Daarvoor is het minimumloon uitgevonden….

 9. Dat is 3 euro 44 per uur.. Dat is ruiiiiiim onder het minimumloon.. Te gek voor woorden gewoon..
  En iedereen slikt t maar, uit angst om gekort te worden..
  Een troost: iedereen is slaaf geworden tegenwoordig.. Waar je ook werkt.. 😉

 10. Basisinkomen en Minimumloon

  Eén van de Grote Zorgen van mensen is dat: “Als Iedereen een Bestaansloon Krijgt, Wie gaat dan Al het Vuile Werk doen?” Omdat Niemand dat wil Doen. Dus, in een Basisinkomenbenadering is het van vitaal belang om het ‘Bestaansloon’ of het ‘Basis Minimumloon’ te Veranderen en hier is Het Aangeraden dat het tenminste Dubbel de Basisinkomengarantie is, zodat het een Motivatie is voor Mensen die een Extravaganter of Luxueuzer Leven zouden Willen leven om Werkelijk het Werk te Doen – dus of het een Conciërge is, een Wegwerker, een Tuinman, een Kinderoppas – wie dan ook er Werkt en dus Niet Afhankelijk is van de Basisinkomengarantie, Krijgt een Minimumloon dat Dubbel de Basisinkomengarantie is, hetgeen zal verzekeren dat er Motivatie is voor mensen om het Werk te Doen en voor diegenen die hun Leven willen Verbeteren, terwijl de Basisinkomengarantie verzekert dat Iedereen Genoeg heeft om zichzelf Fatsoenlijk te bedruipen.

  Het verschil tussen de twee zou alleen een Mate van Luxe zijn en daarom, zullen Bedrijven dat Loon moeten Overwegen – hetgeen overduidelijk een Toevoer op Productie is – Dient in de Prijs Berekend te worden. En dus, zal Prijsvorming gebaseerd worden op het Verzekeren dat er Minimumlonen zijn en dat mensen erg Goede Inkomens Verdienen – dit zal Opnieuw de hoeveelheid Geld die besteed kan worden doen Toenemen en zo zal de Economie Groeien en de Huizenmarkt zal Groeien en de Autohandel, Alle Markten die nu in Extreme Problemen zijn en waar de Strubbeling Toeneemt: zij zullen allemaal Groeien en Leven op Aarde zal Duurzaam zijn.

  Dus, voor jou die Klaar is om deze Kwesties aan te Pakken en te Kijken naar Hoe het in je Bepaalde Landen te Implementeren, Vertaal Deze Voorstellen in je Taal, doe er Blogs over en raak Betrokken in je Politieke Partijen, zie Wie er Genegen is een Basisinkomengarantie te Omarmen en Als ze dat Niet zijn: Begin een Politieke Partij. De Weg Vooruit is P o l i t i e k.

  Dit is een vertaling naar Creation’s Journey to Life Day 420:
  Basic Income and Minimum Wage

  • Het basisinkomen moet gebruikt worden voor qualitatief consumeren, niet quantitatief. Ik zit niet op economische groei te wachten maar op economische herschikking. Niet wanneer alle markten groeien wordt het leven op Aarde duurzaam maar wanneer alle markten herschikt worden. Herschikking wil zeggen: qualitatief eten, wonen, leven voor iedereen in de juiste mate van quantiteit. Het idee van het basisinkomen als aanjager van economische groei is het nieuwe denken beargumenteerd met het oude denken.

  • Laten we een simpel onderzoekje doen en beantwoord onderstaande vraag!
   Wanneer ik een basisinkomen geniet, dan:
   A – blijf ik fulltime werken
   B – blijf ik werken, maar dan wel parttime
   C – eerst uitslapen, en dan zien wat de dag me zoal brengt

   • Hiernaar zijn onderzoeken gedaan. De meesten blijven werken, parttime danwel fulltime. Ik zag het in een Duitstalige docu over het basisinkomen, naar ik meen.

  • @Sylvie: De door jou benoemde zorg gedragen door mensen is denk ik niet terecht. Onze technologische kennis is heden ten dage groot genoeg om daarin te voorzien, dan maar eens niet voor winsten van bedrijven. Maar gericht op dienstbaarheid naar de mensheid toe. Verder moeten wij mensen ons meer gaan richten op wat we nodig hebben en niet op datgene wat wij meer willen hebben. Temeer daar het laatste over het algemeen toch sneller voorbij gaat, dan het eerste. Waardoor wij mensen ons dus beter kunnen richten op wat we echt nodig hebben, alvorens wij zelf voorbij zijn gegaan. Wat doorgaans jaren meer omhelst dan de meerwaarde die we terug vinden in luxe artikelen en van weinig invloed is op ons daadwerkelijk leven.

 11. Het is volledig terecht dat er een tegenprestatie gevraagd wordt. belastinggeld wordt geheven op het inkomen van Jan met de Pet. Daar moet Jan hard voor werken en hoort daar ook iets voor terug te krijgen. Als de overheid dit geld vervolgens weggeeft mag de ontvanger daar wel iets voor terugdoen. Jan had er namelijk ook een mooie weg, schoolgebouw voor zijn kinderen of een extra wijkagent van kunnen hebben. Nederland is groot geworden door hard werken en niet je hand ophouden. Dat is geen VVD praat, dat is een feit. Ga maar aan je grootouders vragen, hoe die iets opgebouwd hebben. Het is een luxe dat deze kansloze mensen toch nog een kans krijgen zicht te ontwikkelen.

  • Beste Janar, ik zal je vertellen hoe mijn grootouders iets opgebouwd hebben. Mijn opa heeft zijn hele leven gestreden voor een rechtvaardige samenleving en kwam op voor de verdomden en minst kansrijken. Deze mensen hebben van de bezitters geen enkele kans gekregen, nee zij hebben kansen voor zichzelf EN hun medemmens gecreeerd tegen alle verdrukking in. Want dat betekent namelijk SAMENleven, samen strijden en rekening houden met je buurman. Helaas hebben de asocialen op dit moment de macht in handen en creperen grote delen van de bevolking. Daar gaan we dus wat aan doen. Mijn andere grootvader heeft zijn hele leven keihard gewerkt en eindigde in armoede. Er valt namelijk in ons land alleen iets op te bouwen wanneer je bereid bent je ogen te sluiten vor het onrecht dat dagelijks aan de gang is. Je fixeert je dan uitsluitend op jezelf. Pas wanneer je je ogen opent zie je wat er aan de hand is en herken je armoede en honger in ons eigen land.
   Voor wat betreft de tegenprestatie verwijs ik naar mijn artikelem daarover, ik zet even de plaat af, soms ben ik een beetje moe om dezelfde boodschap te blijven herhalen.

  • wat zit jij uit je nek te lullen, Janar…. als er werk is om iets terug te doen zoals jij het zo mooi zegt dan is er dus een baan en moet degene die iets terug doet het minimum loon krijgen. en niet tot groot vermaak van de werkgevers ver onder dat minimumloon te werken

  • Dus..ik heb jarenlang gewerkt en kom nu in de bijstand maar mag er niet zomaar aanspraak op maken? Daar moet wat tegenover staan? Hallo! Ik heb er ook al jarenlang voor betaald! Ook al “genoten” daar op dat moment anderen van. Maar daar heb ik geen problemen mee. Ik ben namelijk NIET egoïstisch. Hoop voor jou dat je niet in de bijstand terecht komt.

  • Janar, je bent ongelooflijk discriminerend en mensonterend bezig. Wanneer je je eens zou verdiepen in de Universele Rechten van de Mens, zal je zien dat de staat zelfs verplicht is zorg te leveren voor zijn burgers in alle lagen. Jouw ideeën van ‘voor wat, hoort wat’ of ‘niet werken, dus niet eten’, zijn reeds achterhaald. De voornaamste redenen waarom men nog steeds dogmatisch bezig is met overleven i.p.v. samenleven, is het feit dat egoïstische mensen, zoals jij, de bestaansrechten van anderen niet willen erkennen en respecteren zonder er zelf beter van te worden’, onder het mom van ‘Wat er met de rest gebeurd is niet mijn zorg, zolang ik er maar aan verdien’ – artikel 22 van de Mensenrechten: Een ieder heeft als lid van de gemeenschap recht op maatschappelijke zekerheid en heeft er aanspraak op, dat door middel van nationale inspanning en internationale samenwerking, en overeenkomstig de organisatie en de hulpbronnen van de betreffende Staat, de economische, sociale en culturele rechten, die onmisbaar zijn voor zijn waardigheid en voor de vrije ontplooiing van zijn persoonlijkheid, verwezenlijkt worden.

  • Janar Wij wilden eigenlijk even reageren op je berichtje maar je hebt zo ongelooflijke plaat voor je kop dat je zelfs met een sloophamer er niet doorheen kan komen.Wij hebben wel geduld vriend, want ook jij valt ten prooi aan dwangarbeid 40 uur per week voor je 800 euro.

  • ik wilde er nog iets aan toevoegen… ik zit in de bijstand en zeer zeker niet uit omdat ik dat nu zo graag wilde…. ben ziek geworden en het UWV keurde me niet af door geen inkomensverlies (zwart op wit heb ik dat ) ik verdiende nl minimumloon en ze zeiden dat ik bij een inkomen van 5000 euro per maand 100 % zou afgekeurd worden. maar helaas … bijstand in…. en geen cursus /omscholing omdat ik toch niet meer aan het werk zou komen.. en nu durf jij te zeggen dat ik een kansloze ben die kans krijgt om zich te ontwikkelen… onvoorstelbaar dom dat je dit durft te verkondigen terwijl je geen enkel idee hebt hoe het er in de echte wereld aan toe gaat…. droom lekker verder janar en hoop maar vurig dat je niet ontslagen word en bij die groep zogenaamde kansloze terecht komt…

 12. dan moet je maar een normale baan zoeken, blijft men zeggen, wat een struisvogelpolitiek zeg. de keiharde cijfers zeggen toch dat er geen baan IS voor al die werklozen!!! Ik zou ze wel eens willen horen praten als het hun overkomt en ze tientallen sollicitaties per week de deur uit sturen en overal nul op rekest krijgen maar wel mogen werken voor een bijstandsuitkering! en dan praten we weer verder okay

 13. We moeten af van “uit-de-belastingruif etende nep-ondernemers” die hiermee “onterecht gesubsidieerd” worden en de Wet op het WML omzeilen.

  Naast dat het strafbaar, illegaal is natuurlijk in zowel internationaal opzicht en verdragen alswel nationale wetgeving.

  Raad aan om:
  – aangifte te doen van “machtsmisbruik ambtenaren” bij Politie
  – CRvB procedure te starten
  – Juridische kosten vergoeding via bijzondere bijstand.

  Tijd dat hier juiste jurisprudentie op komt !

  • Aangifte gaat niet werken. Ik heb aangifte proberen te doen tegen een wethouder. De Politie verklaarde mij voor gek en stuurde mij weg. Ik denk dat een ambtenaar ook een dergelijke bescherming geniet. Al heb je voldoende bewijzen ze klappen je in de doofpot.

   • dat is het eerste wat de politie zeggen, maar je kan wel aangifte doen en je kan dus de agenten verplichten om het wel te doen volgens artikel 163 lid5 SV. zelf werd ik ook weggestuurd maar met deze wet en dreiging om dan ook tegen de agent aangifte te doen is het mij gelukt om aangifte te kunnen doen, maar oom agent wil dat liever niet doen en sturen je daarom liever weg

    • @Tis: Dank je weer wat geleerd. Mijn verhaal lag echter wat zwaarder, kreeg van doen met een korpschef, wellicht vriendje van wethouder. Niet te min als ik toen geweten had van het artikel door jou benoemd, had ik hem de aangifte door het strotje gejaagd. Maar goed, het is nog niet verjaard, overigens eerder verzwaard, wat wij als gezin dragen nog steeds de gevolgen van de geweigerde aangifte..

 14. Prima als mensen werken met behoud van uitkering, maar dan wel voor het minimumloon! Dus uitkering gedeeld door minimumloon = zoveel uren werken.Nu worden alleen de werkgevers er beter van, want de uitkering moet toch worden doorbetaald, er is dus geen sprake van een besparing, alleen ontduiking van het minimumloon en verdringing van vaste betaalde krachten.

  • Nee Petra, geen uitkering: Loon willen we! Het minimumloon is belangrijk, maar ook dat ambenaren stoppen met hun bemoeienissen met mij en mijn leven. Ik vind het cruciaal dat zij hun vernederingen staken. Daarbij wil ik pensioen opbouwen. Dus als ik arbeid dan wil ik gewoon de hele mikmak aan voordelen die daarbij hoort.

 15. Het is heel simpel: Nederland kent een minimumloon en dat is niet voor niks. Wie werkt, hoort het minimumloon te verdienen, naar leeftijd. Dat is hoger dan een bijstandsuitkering. Als je mensen ontslaat, en ze komen na de ww in de bijstandsuitkering terecht, en je wilt dat ze weer werken en zet ze aan het werk, dan dien je ze gewoon te betalen wat daar voor staat. Niet ze laten werken voor een bijstandsuitkering. Een ander iets is dat vaak flexwerkers die zich altijd zelfstandig het veld moeten ruimen nu verdrongen worden door deze ‘werkverschaffing’ wat niets te maken heeft met wilskracht en werkervaring maar gewoon goedkoper is en rechteloze arbeiders betekent.

 16. Nee, tegenover een uitkering hoort geen plicht. Het is een recht verankerd in de Grondwet en is om niet. Wanneer wordt het idee dat een uitkering gebonden is aan werk nu eens een keer overboord gegooid?

 17. Laten we het dan eens over een reëel probleem hebben dat onder deze ellende ligt en voor de hardwerkende reagluurders hier misschien meer tot de verbeelding spreekt. Nog los van het feit dat in dit voorbeeld 3 mensen moeten werken voor hun uitkering (waarschijnlijk niet eens vrij krijgen om te solliciteren dat moeten ze naar verluid maar in hun eigen tijd doen maar ja dat laat ik dan even buiten beschouwing) Het is ook een feit dat dit soort projecten leiden tot verdringing in de arbeidsmarkt om maar een voorbeeld te noemen, het stuk in de AD van vorige week van een straatveger die zijn baan bij de gemeente Den Haag als straatveger verloor en na 3 jaar weer is aangesteld maar dan voor zijn uitkering…deze man doet dus hetzelfde werk dat hij deed voor hij in de bijstand terecht kwam maar voor veel minder geld…dit is maar 1 voorbeeld maar ik kan er nog veel meer oplepelen. Dit hele zootje is trouwens goed voor onze economische groei er kan meer geproduceerd worden tegen veel lagere kosten en ook gemeenten verdienen eraan (kunnen ze dan weer mooi in geldverslindende prestigeprojecten steken) Emmen vorig jaar nog 1 miljoen!!!! Zekers de mensen met een uitkering moeten zich verenigen en in opstand komen tegen dit overheidsbeleid, maar vooral vanwege de verdringing op de arbeidsmarkt zou ik het ook gerechtvaardigd en zeker wenselijk vinden dat alle arbeiders hiertegen in opstand zouden komen

 18. Pantar/RBA is een reintegratie-project, voor mensen die er al jaren niet in slagen om zelf in inkomen te voorzien. Ze werken maximaal drie maanden in verschillende projecten zoals catering, zorg, onderwijs, groenbeheer en nog een twintigtal andere beroepsgroepen:
  http://www.pantaramsterdam.nl/page.ocl?pageid=7

  Ook biedt Pantar aangepast werk aan mensen met een handicap, dit is zonder de maximum-periode van 3 maanden. Er wordt dan CAO-loon voor die sector betaald, en een pensioen opgebouwd.

  Na die drie maanden zijn hun kansen op de arbeidsmarkt enorm gestegen omdat ze aangetoond hebben te kunnen passen in werkstructuur, en scholing hebben gehad.

  Kennissen van mij hebben via Pantar werk gekregen bij de Amro-catering, en een ander bij een school als portier/klusjesman.
  Het zijn mensen die niet bang waren de armen uit de mouwen te steken. Ook hun inkomen is fors vooruitgegaan. Van bijstandsuitkering naar een minimumloon.

  In een gezin met drie inkomens, zoals in dit voorbeeld kan het een verdrievoudiging van het gezinsinkomen betekenen.

  • De valse suggestie die van je stukje uitgaat is dat wanneer je de mouwen uit de handen wilt steken, zoals dat zo mooi heet, het allemaal wel goed komt.

   ONZIN.

   Er zijn en blijven meer dan 1 miljoen mensen op zoek naar een baan, terwijl er maar 97.000 vacatures zijn. Dat praat je niet recht. Leuk dat je wat kennissen hebt die een baan hebben gevonden. Dat zegt dus ook helemaal niets. Je wilt er mee suggereren dat dat het allemaal wel mee valt. Nu, dat doet het dus niet. Hoeveel heb je gekregen om dit verhaaltje de wereld in te strooien. Is dat jouw baan?

 19. Het is beter dat die zielige mensen een normale baan nemen.
  Wij hebben een bedrijf dat op polen draait omdat de Nederlanders geen zin hebben om te werken. Wij betalen voor een Pool net zo veel als een Nederlander alleen een Pool is veel beter gemotiveerd.
  Leo ga maar eens een vuist maken tegen de verwende mentaliteit van de Nederlander, die een onterechte uitkering heeft. Dan krijgen de mensen die echt recht op een uitkering wat mij betreft nog meer geld.

  • Dan ben je een “nep-ondernemer” en geen knip voor de neus waard. Omdat je de Nederlandse economie om zeep helpt. Puur en alleen om je gore rechtse zakken te vullen onderwijl je een groep stigmatiseerd en als “lui bestempeld”, terwijl je daar gewoon je neus voor ophaalt. Walgelijke post. Mag verwijderd worden, deze “haatzaaijerij”.

  • Wat denk je zelf Andre Langhaar? Denk je niet dat ieder mens een normale baan prefereert boven een dwangarbeidersbestaan? Denk je dat die ‘zielige’ mensen, zoals jij ze zo denigrerend noemt, niet liever voor een normaal loon werken dan voor een uitkering? Maar inderdaad zou iemand als ik niet in uw kwekerij passen. Met uw denigrerende houding had u al lang mijn voetafdruk op uw achterste staan en een paar van uw planten om uw nek gedraaid hebben gekregen.

  • tja als je in vergelijk in Nederland DIK meer verdient ..als in Polen dan kruip ik ook voor DIK meer eurie naar Polen .. Dat vergeet men dan altijd te melden bij die Polen en hun terechte ‘ motivatie ‘

    • Gort wil zeggen dat een Pool gemotiveerder Andre Lankhaar’s voetjes kust omdat die voor een Nederlands loon in Polen veel meer kan kopen dan een Nederlander in Nederland. Dit n.a.v. Andre Lankhaar’s beklag dat Nederlanders geen zin zouden hebben om zijn voetjes te kussen. Zo lees ik het.

  • @ Andre Lankhaar: Heb je er wel eens bij stil gestaan waarom o.a. al die polen überhaupt deze kant opkomen? Dat heeft niets te maken met motivatie. Ze zijn hier puur alleen om economische redenen, en niet omdat jouw bedrijf zo interessant is, of dat je ze zgn. zo goed betaalt.
   Wat denk je dat die Polen betaald worden in eigen land? Ook heel veel minder dan ze in NL kunnen verdienen. Daarbij gesteld: met een basisinkomen voor elke NL burger zouden wij Hollanders weer competitief zijn t.o.v. alle Oost Europeanen. Dan kunnen wij het ons OOK veroorloven voor slechts € 5,- per uur de gehele dag in touw te zijn. En nog belangrijker? Waarom zou elke dag van mijn bestaan überhaupt uit ‘leven om te werken’ moeten bestaan, en niet zoals het hoort ‘ werken om te leven’? Het zijn werkgevers zoals jij die bijdragen aan de ‘verheerlijking van slavenarbeid’. De Universele Rechten van de Mens vind je waarschijnlijk ook onzin, zeker?
   Ik wil dolgraag weer aan de slag, maar niet onder dwang!

 20. Je kan wel blijven janken maar je kan ook zelf voor een inkomen zorgen, maar ja geweten enzovoorts, zelf uitgebuit worden maar nog steeds een laf dom volgzaam type blijven? Zonder ballen kom je iig nergens.
  Nederlanders hebben geen ruggegraat, echt als er een volk is wat veel over zich heen laat lopen zijn het de nederlanders wel.

 21. Bedankt voor de blog, ik vind het zelf een moeilijk thema. Nederland zou zeker moeten kunnen, daar ben ik het mee eens! Regimes zoals UWV / Pantar enzo moeten wat mij betreft zeker moderner.

  Ipv werk te verplichten voor uitzichtloos / niet inspirerende werk, zou ik meer een model willen zien waar werklozen hun eigen buurt kunnen helpen. Dan niet via een verplichting door centrale instanties, maar meer door inspiratie / crowdsourcing met de lokale middenstand.

  Het is zeker moeilijk, maar helaas denk ik ook dat sommigen ‘verplicht’ moeten worden om iets terug te doen. Maar hoe dan ook, er zou meer uitzicht moeten zijn voor degenen die meer willen. Daar helpen centrale instanties nauwelijks bij. Meer direct / lokaal contact kan volgens mij helpen. En dan meer in de openheid, transparantie … misschien wel een soort marktplaats zoals werkspot.nl, maar dan voor degenen die moeilijk aan werk komen en heel duidelijk ‘gunning’ nodig hebben van de lokale maatschappij.

  Zelf hoop ik dat initiatieven zoals http://www.dewerkfactor.nl genoeg positieve impulsen zullen geven als voorbeeld van een beter model. Een beter model moet zeker kunnen! We weten allemaal dat we beter werken, als we geinspireerd worden.

  • Beste Ha Vo, laat mij a.u.b. zelf uitmaken hoe en waar ik mijn tijd en inkomen aan besteed. Als ik me als vrijwilliger wil inzetten voor een vereniging, bepaal ikzelf wel voor wie ik harder wil lopen. Dito voor ander arbeid, naast mijn bestaan als consument. Je kunt immers geen plicht leggen op recht! Ik wordt al geïnspireerd bij de gedachte van de vrijheid we allen zouden genieten mét een basisinkomen. week & weekend omdraaien? 2 dagen per week werken? 5 dagen voor mijn gezin, familie, vrienden en kennissen die állen ook een basisinkomen hebben? Geloof me! 90% van de ‘werkplichtigen’ wil blijven werken, al dan niet parttime! Stelling: ‘Consumeren wordt onze nieuwe betaalde(!) baan, waarbij je opleiding, geslacht of leeftijd niet van belang is’. Bestaanszekerheid is een recht, geen luxe!

 22. Het is onbegrijpelijk dat een grote bevolkingsgroep zich in de hoek laat drukken door een kleine groep die de macht heeft. Dat niet iedere burger een prettig leven kan hebben is terug te voeren op het feit dat deze groep ook geen “vuist” kan maken tegen die behandeling. Het terugkrijgen van het recht zal dan ook alleen plaats vinden als deze groep die aan het werk gezet wordt voor een hongerloontje zijn recht gaat halen. Het wordt dus de hoogste tijd dat de groep actie onderneemt.

  • Leo, een goed punt … maar naast het woord ‘recht’ hoort ook het woord ‘plicht’ … die discussie moet volgens mij samen gevoerd worden

   • Solidariteit is een recht. Solidariteit is een plicht. Voldoet u aan uw verplichting? De meesten die het beter getroffen hebben doen dat liever niet. Daar moet inderdaad over gediscussieerd worden.

  • Ze kunnen dat niet maar u heeft wel gelijk.
   Maar daarom doet de VVD dat ook. Ze weten dat ze geen ‘vuist’ kunnen maken. Immers Bijstandsgerechtigden zijn niet georganiseerd in een vakbond of iets dergelijs.

   Het is gewoon ‘rechts’ goedkoop politiek “scoren” voor hun achterban. Ondrwijl implodeert de binnenlandse consumptie en ligt de NLse economie op z’n gat….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.