basisinkomen betekent einde uitkeringen

Iedere uitkering heeft het karakter gekregen van een gunst van de overheid aan een burger die niet meer voor zijn eigen inkomen kan zorgen. Om deze gunst te kunnen krijgen worden steeds meer tegenprestaties geëist op straffe van het korten van de uitkering.

Geen formuliertje ingevuld: 100% korting. Niet meegewerkt in de sollicitatieles: 25% korting. Niet positief geantwoord: 50% korting. Geen hardloopcursus gevolgd: 50% korting.

De invoering van een basisinkomen betekent een einde aan de walgelijke praktijken van intimidatie en machtsmisbruik die bij het veschaffen van een uitkering blijken te horen. Iedereen die 18 jaar in NL verblijft krijgt een vast en gegarandeerd basisinkomen waarop hij of zij zijn hele leven kan terugvallen, tot aan het overlijden. Voor personen die meer willen verdienen blijft natuurlijk de vrijheid dit te doen in de mate dat zij dat willen. Maar nooit zullen hun inspanningen het grondrecht van het basisinkomen kunnen aantasten. Want dat is een levenslang recht.

sunset

Over de betaalbaarheid heel kort. Zie daarvoor het 4 jaren plan. Natuurlijk is dit een haalbare kaart, maar daarvoor zullen wat prioriteiten die nu bovenaan staan moeten sneuvelen: de hoogste inkomens gaan meer belasting betalen (zitten nu op een maximum van 52%) en de bedrijven zullen meer moeten gaan bijdragen aan de samenleving in plaats belasting te ontduiken en te ontgaan.

Er gloort hoop aan de horizon.

Rob Vellekoop, 24 april 2013 delangemars.nl

 

5 Comments

 1. Zeker weten kan de helft van de mensen hier fatsoenlijk werken.. maar de drive om het te vinden zit er niet in lijkt me.. dan ga ook niet zeuren als je gratis geld niet genoeg blijkt te zijn! Een wietje of avondje stappen minder kan ook 😉 en als je voor 900 euro in de maand gevraagd wordt om nog geen 20 uur in de week te werken ipv te masturberen, dan doe je dat toch? Als je moeder je dat geld elke maand geeft, reken maar dat je dan iets gaat doen voor haar! Mensen die niet anders kunnen, hebben recht erop.. maar de mensen die het doel hebben om zo lang mogelijk gratis te leven, zijn nietsnutten

  • Beste Eric, je hebt last van de volgende vooroordelen:
   – mensen die niet werken missen de drive om werk te vinden (al zoek je tot je een ons weegt, als er geen werk is dan is het er niet)
   – gratis geld (dit bestaat helemaal niet, er is altijd een tegenprestatie in het verleden of tegenwoordig, tenzij je bank bent dan kan je inderdaad gratis geld maken)
   – jij kan niet voor een ander bepalen wat zijn leefpatroon is als hij of zij een uitkering ontvangt (ook al denken steeds meer Rutte-aanhangers dit)
   – niet-werken betekent masturberen (merkwaardig idee houd je er op na trouwens)
   – er zijn mensen die zo lang mogelijk gratis willen leven (met gratis bedoel je waarschijnlijk een uitkering ontvangen, die mensen bestaan niet, geen weldenkend mens wil als zwijn, paria, slaaf of onmens behandeld worden als tegenprestatie voor zijn uitkering. Dus niemand wil uitkeringsgerechtigde zijn. )
   – mensen die gratis willen leven zijn nietsnutten (de komende jaren zullen nog veel meer mensen werkloos worden, misschien jij ook wel, word je dan ook nietsnut?)
   – 20 uur werken als tegenprestatie voor een uitkering (je suggereert dat 900,- erg veel is voor 20 uur in de week – dat is 11,25 per uur- je vergeet dat iedereen al voor zijn tegenprestatie heeft betaald toen hij werkte, alle werknemers dragen bij aan de uitkeringspot, terwijl een deel van de belastingen bedoeld zijn voor een mogelijke bijstandsuitkering. Met andere woorden een tegenprestatie eisen voor een uitkering is diefstal omdat je er al een keer voor hebt betaald)

 2. Plasterk “Wij zijn geen partij van de uitkeringen maar partij van de Arbeid……………wat een domme “wetenschapper” met lange termijn visie…………zo ook “staatsman” Ruttemans. Neoliberale kletspraat.

 3. en het kan ook anders. de andere route die niet vanuit het gelijkheidsideaal gaat wel vind dat mensen gelijke rechten op leven en en ontwikkelen hebben.

  Persoonlijk geloof ik niet in de onvoorwaardelijkheid mbt het basisinkomen voor iedereen zoals nu door het Basisinkomen platform (http://nl.wikipedia.org/wiki/Negatieve_inkomstenbelasting) wordt geïnitieerd. Het is teveel gebaseerd op de verkeerde aspecten van het gelijkheidsideaal. Ik geloof meer in welvaart genereren en de “New Economy” aanjagen. En dat zouden we in een klap door de herstructurering van het sociale vangnet hierdoor kunnen gaan doen 😉 Nederland is toe aan een 21e eeuwse sociaal vangnet. Want het huidige sociale vangnet is postindustrieel gedreven. Waarin het uitgangspunt nog steeds is “Wie niet werkt zal niet eten” met alle gevolgen van dien.

  Is het niet het sociale vangnet, werk en de sociaalvangnet gerelateerde rechten die men heeft te herdefiniëren en gereed maken zodat er ruimte komt voor bijvoorbeeld de circulaire economie aan te jagen? Daarbij hoeven de werkgerelateerde rechten niet aangetast te worden… toch? Mensen die nu werk hebben ontlenen hun identiteit aan werk en mensen die er buiten vallen komen niet meer uit dat sociale vacuüm daar moet dus iets aan gebeuren en dat kan enkel door zaken anders te gaan benoemen. Samen andere afspraken te maken. En daar is politieke wil en kracht voor nodig,toch?

  Ik geloof wel in het basis concept van het Basisinkomen. Ik ben er ook van overtuigd dat het snel realiseerbaar is voor mensen die geen inkomen hebben €12.000 basisinkomen onvoorwaardelijk kunnen aanvragen bij de belastingdienst. En tot €20.000 (dus 8.000 pj zonder gekort te worden er bij kunnen verdienen. ( de SVB heeft er namelijk al ervaring mee. De kennis is dus al best practice en kan snel ter beschikking staan.

  Heb je dus een inkomen van €20.000 dan heb je geen recht op het basisinkomen. Mensen zijn dan wel verplicht als ze niet ziek zijn (geworden) om of zichzelf bij te scholen, vrijwilligers werk te gaan doen of een eigen initiatieven / bedrijf ect op te zetten. Reizen mag max 3 maanden om je horizon te verbreden 😉

  Het Basisinkomen zo zien zou in deze 21e eeuw een EU / NL economische stabilisering generen. De prioriteit nu is dat armoede wordt ontcriminaliseerd, leeftijd en generatie overkoepelend en dat de mensen die in het sociale vangnet terecht zijn gekomen via delen, samenwonen en bedenk maar alsnog goed kunnen leven. En dus weer een toekomst perspectief krijgen. Plus dat is voor de lange termijn veel belangrijker dat er een nieuwe economie geborgd kan gaan worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.