Onderdrukking uitkeringsgerechtigden in 2013 deel 2: vernedering

Dit is deel 2 van een korte reeks artikelen over de mishandeling van uitkeringsgerechtigden in ons land anno 2013.  De verantwoordelijken voor dit drama zijn de regeringspartijen PVDA en VVD, de uitvoerende ambtenaren zijn slechts het voetvolk dat ook bang is hun baan te verliezen.

Het meest vernederende verhaal dat ik ken is dat van de man die zijn baan verliest, via de WW uiteindelijk in de bijstand terecht komt en met behoud van uitkering weer voor zijn oude werkgever gaat werken. Gemeentelijke overheden sluiten in toenemende mate uitleenovereenkomsten met ondernemingen waarbij uitkeringsgerechtigden worden ´uitgeleend´.  Vaak wordt de uitleenkracht voorgehouden dat hij na een periode een ´normale ´arbeidsovereenkomst kan krijgen. Nog vaker gebeurt dit niet en worden zij weer uitgeleend aan een volgend bedrijf.

Kan je je voorstellen hoe waardeloos je je voelt wanneer je in een bedrijf werkt waar  je collega´s werken voor loon  en jij voor een schamele uitkering voor hetzelfde werk? En geen werknemer bent maar ´uitkeringstrekker´?

Kan je je indenken hoe het moet zijn iedere maand op het matje van de uitkeringsambtenaar te komen om te laten zien dat je braaf gesolliciteerd hebt en dat je als straf omdat je dit niet goed genoeg gedaan hebt een deel van je uitkering verliest?

Doordat de bijstandsuitkering onvoldoende is en gekort wordt, loop je het risico dat je aan moet kloppen bij de voedselbank. Daar moet je bewijzen dat je werkelijk arm genoeg bent om in aanmerking te komen voor een wekelijks voedselpakket.

De uitkeringsgerechtigde is een tweederangsburger die met de nek aangekeken wordt omdat hij geen werk heeft. Als straf wordt hij vernederd door de overheid en langzaam maar zeker richting diepe armoede geduwd.

Commentaar:
Waarom moet een burger die geen werk meer heeft vernederd worden? Waarom moet hij zich laten misbruiken door uitkeringsinstanties? Waarom moet hij veel minder verdienen dan iemand met een reguliere baan? Waarom moet hij bedelen voor een uitkering om in zijn levensonderhoud en dat van zijn gezin te kunnen voorzien? De uitkeringsgerechtigde moet steeds dieper buigen voor een aalmoes. Kom in actie en doe er wat aan!
RV

2 Comments

  1. Toen Rutte I de gang naar de rechter via rechtshulp duurder wilde maken wist ik al hoe laat het was.

    Het was natuurlijk Rutte I, en nu Rutte II samen met de PvdA, die dit heeft bedacht. Werken voor je uitkering is in één klap iemand al zijn arbeidsrechten en arbeidsvoorwaarden ontnemen die men in de afgelopen decennia heeft opgebouwd. Het inkorten van de WW zal hier verder aan toe bijdragen dat werkzoekenden straks vrijwel voor nop moeten gaan werken en waarschijnlijk in hun oude beroep. Het werken voor een uitkering geeft de gemeenten nog eens de mogelijkheid om eens fijn op (huis)bezoek langs te komen.

    Met de toch al zo kwetsbare werkzoekenden die werken voor hun uitkering is men nu ook druk bezig om continue sancties op te leggen om zo de kosten van de uitkering te beperken. Wel productie maken maar geen loonkosten, wie wil dat nu niet als werkgever? En door straks een werkzoekende in de WWB in dienst te nemen komt de grote wens van werkgevers dichterbij om lage loonkosten te hebben en geen enkel risico meer om een arbeidscontract aan te gaan. Ten tijde van crisis is dit dus de kans voor uitbuiters die geen enkele empathie hebben met werkwilligen. Zelfs de correcte werkgever heeft straks geen keus en moet straks dit gaan toepassen in zijn bedrijf om te blijven concureren.

    En een financiële meevaller, zoals een erfenis, is als je werkt voor je uitkering, gelijk het beëindiging van de uitkering. Stel je voor dat werknemers in deze situatie terecht zouden komen en de werkgever het salaris verlaagt of zelfs stopt, hoe zou een huidige werknemer met een arbeidscontract reageren? Binnen de Wet Werk en Bijstand kan het allemaal. Wat Rutte zijn volk leert is dat hij niemand behalve de rijke helemaal niks meer gunt.

    Een arbeidscontract wordt in de toekomst compleet waardeloos en men heeft straks nog maar één contract en dat is met de overheid of te wel een WWB contract zonder rechten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.