Gelukkig zijn er ook search engines die je privacy willen garanderen en die in tegenstelling tot Google niet jouw gegevens verzamelen. Het is opmerkelijk welke andere zoekresultaten je krijgt door een van deze vier zoekmachines te gebruiken.
Google slaat niet alleen je lees- en zoekgedrag op, maar scant ook je Gmail en stelt je locatie vast. Google weet waarschijnlijk meer over jouw digitale gewoontes dan jij zelf. Zij zeggen zelf dat ze dit doen om je betere zoekresultaten te kunnen geven. Dat klopt tot op zekere hoogte. De vraag is echter wat zijn ‘betere’ zoekresultaten.
Zoals DLM al eerder meldde is Google websites op een andere manier gaan ‘ranken’, ze checken de inhoud van artikelen namelijk op ‘waarheidsgehalte’. De sites die de meest ware verhalen vertellen komen boven aan, de ‘leugenaars’ onder op. Google bepaalt voor de lezer wat ‘beter’ is en vooral waar.
De volgende search engines geven aan de privacy niet te zullen schenden.
1. DuckDuckGo
DuckDuckGo is een solide vervanger van Google geworden. Het houdt niet je gebruikersdata, IP adres of zoekgeschiedenis bij. Je kunt de user interface aanpassen met shortcuts. Je kunt zelfs de instellingen van je browser zodanig wijzigen zodat je zoek historie zo goed mogelijk afgeschermd blijft.
2. Yippy
Yippy is een nieuwkomer en bied je totale privacy tijdens je Internet zoektochten. Het detecteert automatisch adult inhoud, inclusief porno, gok sites, sekswinkels en andere sites die minder geschikt voor kinderen zijn. Daarnaast beschermt het je privacy, want het verzamelt geen info zoals je naam, telefoonnummer, adres en email adres. Yippy gebruikt wel cookies waarvan zij beweren dat dit niet gebruikt wordt om je persoonlijke gedrag te traceren.
3. Ixquick
Ixquick zegt zich volledig te concentreren op het verstrekken van je zeer discrete zoek resultaten. Het noemt zichzelf de ’the world’s most private search site’. Het slaat niet je IP adres op, browser informatie of zoek historie, zodat adverteerders je niet kunnen traceren. Deze search engine schermt de gebruiker zodanig af dat de sites die hij of zij bezoekt niet weten waar deze bezoekers vandaan komen. Het maakt je feitelijk onzichtbaar online.
4. Startpage
Deze search engine is de zuster van Ixquick met dezelfde functionaliteit.
Rob Vellekoop, 7 januari 2016
Daar geloof je toch zelf niet in? Je ziet toch dat dit alleen gericht is op jouw ‘privacy’… Je zal er echt geen gecensureerde websites mee terugvinden, zoals vroeger wel allemaal mogelijk was. Word wakker zou ik zeggen!
Tekst goed lezen aub. Er staat nergens iets over een geloof. De beweringen van de leveranciers worden weergegeven. Aan jou om te beoordelen wat je er mee doet.
Het moment dat je de netwerkkabel in je aangesloten modem steekt of je wifi contact laat maken met de buitenwereld is je privacy verdwenen. De enige manier om je privacy veilig te stellen is je computer niet aan te sluiten op het net. Je provider heeft aan de hand van je ip al je gegevens en zelfs voor je provider kan het zeer lucratief zijn om je surfgedrag door te verkopen zonder dat er een haan naar zal kraaien. Tor zou zogenaamd de enige waterdichte privacy veilige manier zijn om te browsen. Dat er mensen in geloven is hun gebrek aan kennis aangezien je modem nog altijd via je provider contact moet maken met de buitenwereld.
Een alternatieve manier is om mobiel te surfen op openbare wifi netwerken waarbij je hoogstens door middel van gps te traceren bent. Internet is een prachtige uitvinding maar helaas net als veel andere uitvindingen heel gevoelig om te misbruiken waarbij de meeste misbruik van de top komt en niet van een paar hackers / crackers.
Zelf gebruik ik Google maar om 1 reden niet, de gevoeligheid voor een virus / worm wat in het verleden al eens gebeurd is vanwege het grote aantal gebruikers.
http://www.webcrawler.com
http://www.dogpile.com
Tevens is het een stuk veiliger om te surfen in Linux als in Windows. Ikzelf overweeg serieus om mijn Amiga 2000 uit het stof te halen en deze te voorzien van een Motorola 68030 kaartje met netwerkkaartje (wel duur) om relatief veilig te kunnen surfen waarbij het al een stuk ingewikkelder wordt om gegevens van mijn computer te verzamelen vanwege het OS wat ongebruikelijk is. Mijn browsegedrag zal daar niet geheim mee blijven maar de informatie op mijn computer zal moeilijker te traceren zijn en de data die erop staat al bijna niet meer te achterhalen.
De bedrijven zoals Google, Apple en al die andere grote jongens plus overheden steken miljoenen in het verzamelen van onze gegevens dus het enige alternatief is het zo moeilijk mogelijk te maken.
Wat vinden jullie van Ecosia?