bankVeel mensen met een hypotheek, waarvan 80.000 met een betalingsachterstand bij hun bank van meer dan drie maanden, komen tegen banken in verzet. Een van de actiegroepen, verenigd onder de naam hypotheekdrama.nl, organiseert bijeenkomsten en voorlichting om bankklanten te informeren over de praktijken die zich achter de schermen afspelen en wil door samenwerking de macht van de banken aanpakken.

Bankpraktijk
Een van de opmerkelijkste zaken van het bankwezen is dat zij geld kunnen maken dat zij niet hebben (geldcreatie). Deze activiteit wordt beschermd door wettelijke regels, want een bank hoeft slechts 3 eurocent te bezitten voor elke euro die zij uitlenen. Deze zogenaamde kapitaaldekking is een ongehoorde faciliteit die geen enkel bedrijf heeft gekregen van de overheid. Met andere woorden de klanten van de bank lenen geld, waarover zij een forse rente betalen, wat de bank niet hoeft te bezitten. Daarom vallen banken ook om wanneer te veel rekeninghouders tegelijkertijd hun saldi opeisen, zoals destijds bij de DSB. Om dit risico voor banken en hun aandeelhouders zo veel mogelijk te beperken is men druk doende een bankenunie op te richten waardoor alle banken binnen de eurozone elkaar kunnen steunen wanneer zij kapitaal te kort komen. Lukt dit niet dan is de belastingbetaler verplicht mee te betalen aan de fouten van de bank.

Commentaar
Banken zijn voortdurend negatief in het nieuws. Met de ontslaggolf zoals bij de Rabo-bank en het afschuiven van de verantwoordelijkheid over de beveiliging van de bankrekeningen door de banken naar de klanten. Wanneer je daarbij optelt de ongebreidelde macht die zij zich toegeëigend hebben onder andere via de ECB dan wordt het inderdaad de hoogste tijd dat de Nederlandse samenleving zoals IJsland een grote schoonmaak onder banken en het bankensysteem gaat houden.

 Rob Vellekoop, 15 december 2013, delangemars.nl

1 Comment

  1. Het is schandalig zoals je behandeld wordt door bijv: ABN Amro als blijkt dat er door een een andermans onoplettendheid geld, voor mij bedoeld, op een verkeerde rekening gestort is! (€ 3000,00)
    Want dan ineens zijn rekeningnummers niet aan namen gekoppeld! en zou dat helemaal los van elkaar staan!
    Er wordt geen enkele aktie ondernomen om het e.e.a te corrigeren het is dan allemaal Eigen schuld dikke bult!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.