Nederland voert oorlog met Syrië

Uit een Kamerbrief van de demissionair Minister van Defensie blijkt dat Nederland per 1 januari in oorlog is met Syrië. De Minister stuurt vier operationele F-16’s met de benodigde ondersteuning, een detachement van ongeveer 150 militairen (Air Task Force Middle East –ATFME), naar het Midden-Oosten om ingezet te worden in de luchtcampagne van de coalitie in Oost-Syrië en Irak.

Nederland zet vanaf 1 januari tot en met 31 december 2018 naast de vier F-16’s ook 155 militairen in voor de training en Advise & Assist van Iraakse strijdkrachten, inclusief de Peshmerga (Capacity Building Mission Iraq – CBMI).

De Syrische president Assad heeft alleen aan Rusland om hulp gevraagd in de strijd tegen ISIS en andere groeperingen. Andere landen die zowel het luchtruim schenden als het land binnendringen zijn in staat van oorlog met Assad. Ook Nederland doet mee aan deze oorlog. Het demissionaire kabinet beslist dit zonder geknipper met de ogen en sleurt Nederland een oorlog in, zogenoemd om het terrorisme te bestrijden. Maar dan is het nog steeds niet geoorloofd om een land zonder toestemming met je leger binnen te vallen. Nederland volgt hier de VS.

De actie van Nederland is te vergelijken met een verklaring van bijvoorbeeld India die vanaf januari rond schrijft dat zij – ongevraagd – de provincie Overijssel gaat bevrijden van Engelse verzetsstrijders die tegen de Nederlandse regering vechten.

De oorlogsverklaring is opgenomen in de Kamerbrief verlenging Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS. De demissionaire regering verklaart dat in oostelijk Syrië opgetreden moet worden om te voorkomen dat ISIS-strijders via Syrië terugkeren naar Irak en dat Syrië daartoe zelf niet in staat is.

Letterlijk staat er in de Kamerbrief:

“De volkenrechtelijke rechtsgrond voor de inzet van Nederlandse militairen in Syrië wordt gevormd door het recht op collectieve zelfverdediging op basis van artikel 51 van het VN-Handvest, ten behoeve van de verdediging van Irak.
Er is nog steeds sprake van doorlopende aanvallen vanuit Syrië op Irak, die door het ISIS-hoofdkwartier in Syrië worden aangestuurd. Ook is de regering van Syrië nog steeds niet in staat deze gewapende aanvallen van ISIS op Irak te stoppen. Evenmin is de Syrische regering in staat om de strijders en wapens tegen te
houden die voortdurend vanuit Syrië naar Irak worden gestuurd voor inzet in de gewapende strijd in Irak. Nederland blijft de volkenrechtelijke rechtsgrond voor de inzet van Nederlandse militairen in Syrië voortdurend kritisch tegen het licht houden.”

De internationale coalitie tegen ISIS, onder leiding van de Verenigde Staten, bestaat inmiddels uit 73 landen en internationale organisaties die uiteenlopende (militaire en niet-militaire) bijdragen leveren aan de strijd. Van deze landen maken er 30 deel uit van de militaire coalitie. Op 25 mei 2017 is ook de NAVO toegetreden tot de anti-ISIS coalitie.

Volgens de Minister zijn juist Nederlandse F16’s nodig omdat deze “naast Amerikaanse toestellen, als enige over wapens die hiervoor bijzonder geschikt zijn. Mede daarom zal Nederland vanaf 1 januari 2018 de bijdrage met F-16’s in de strijd tegen ISIS met vier operationele toestellen hervatten, voor de duur van een jaar. Nederland en de coalitie blijven zich tot het uiterste inspannen om burgerslachtoffers te vermijden.”

“De Nederlandse F-16’s zullen, net als eerder het geval was (Kamerstuk 27 925 nr. 570), worden ingezet boven Irak en Oost-Syrië. Boven Oost-Syrië worden de F-16’s ingezet voor het aanpakken van belangrijke strategische doelen in de aanvoerlijnen van ISIS vanuit Oost-Syrië naar Irak. Hierbij worden geen acties uitgevoerd die direct ten goede komen aan het Assad-regime.”

Nederland loopt zelfs het risico in conflict te kunnen komen met Rusland. De Kamerbrief hierover:
“Door het verschuiven van de frontlinies opereren de Syrische en Russische strijdkrachten in toenemende mate in het oostelijke deel van Syrië. Dit vereist de nodige deconflictie in het luchtruim. Ondanks soms felle wederzijdse retoriek verloopt deze deconflictie tot nu toe goed.”

Volgens het Ministerie van Defensie leverde Nederland in de periode van oktober 2014 tot juli 2016 al eerder F16 straaljagers voor luchtaanvallen eerst boven Irak en later ook boven Syrië. Onder de naam Air Task Force Middle East was het onderdeel van een internationale coalitie. Meer hierover in vorig artikel  Nederland medeschuldig aan oorlogsmisdaden.

Rob Vellekoop, 17 september 2017

35 Comments

 1. plaats je mijn reacties (2, nu 3) nog?
  ik heb uitgerekend dat co meijer zelf in de tweede wereldoorlog is geboren, hij is 71 (1944)! hij is dankbaar voor de bevrijding en dat is begrijpelijk !

 2. Alle terreurgroepen zoals DASCH, ISS en vele andere zijn proxy legers va de VS dienst CIA.
  Dat is het best te zien in Syrië met het opruimen van de 6 laatste brandhaarden in dat land.
  Afgelopen zaterdag zet het Syrië Leger(SAA) de aanval in regio Dajr az Zaur daarbij ondersteund door luchtmacht Rusland.
  Rusland schakelt een commando centrum uit in de stad, later op de dag blijkt dat VS een vliegtuig stuurt om 20 commandanten veilig te stellen maar tevens komt aan het daglicht dat er enkele VS militairen bij de uitschakeling gedood zijn.
  Dat kwa m aan het licht doordat de VS Rusland beschuldigd de VS aan te vallen.
  Waar de Russisch opperbevelhebber via de media vraagt A wat doen VS militairen in het commandocentrum in de stad en hoe komt het dat ondanks 12 uur voor de aanval er een briefing is geweest tussen Rusland en VS.
  Nu moet VS kleur bekennen maar om het buiten de media te houden word het toneelstuk noord Korea opgevoerd en dat is heden nog bezig zelfs in VN gebouw.

 3. Sinds die Bush jr.,20001, bezig geweest is the states of evil uit te roepen is er niks dan oorlog, wordt Nederland onderhand niet wijzer hier eens een eind aan te maken?
  Anders krijgen ze mij stem niet, wil me niet hiervoor medeverantwoord voor voelen?

  • @ formidable,Hoe moet nederland dat doen, en dat gaat men nooit doen, men zit tot an de elleboog in het rectum van usa, btw jouw stem zegt sowieso niets, de grootste truuk die overheid structureel uit de kast trekt is het volk te laten geloven dat ze iets te vertellen hebben dmv stemmen, pertinente onzin, men draait immer eigen agenda

 4. oorlog ontstaat vaak door een gebrek !
  lees hier over eens het artikel:
  in oorlog met de natuur of met elkaar? …- voor de wereld van morgen.nl -… dit zijn de auteurs: “soscha en max”

  • @ Geer, Oorlogen ontstaan door megalomane psychopaten op hoge posities,die de macht wordt geven oorlogen te starten, niets meer niets minder

 5. ik houd het bij sneeuwballen-gevechten oplawaaien en lawines… en ben daarin altijd vrij goed sportief getraind…! oorlog komt met veel over-span-nin-gen

 6. Een aantal artikelen die ik heb geplaatst op Yoors beschrijven welke illegalen stappen er gezet worden om oorlogen te voeren, geld manipulatie, gezondheids zorgen, voeding schandalen, vergiftiging van onze wereld worden ingezet door politici. Vooralsnog ga ik ervan uit dat een deel van de politici integer zijn en onwetend. Maar dat kunnen ze veranderen door de geplaatste artikelen te lezen!

  • Men zou haast denken, waarom lukt het niet ondanks die zogenaamde groei, die leven meer kapot maakt dan beter maakt?
   Als je soms hoort dat de oppositie zegt dat als het eigen risico lager wordt, dat dan alles beter zou worden, ja daar hebben we die bedweters voor nodig zeg?

 7. Beste Rob Vellekoop, inderdaad Nederland heeft geen enkele bevoegdheid om oorlog te voeren op Syrische bodem. Maar de IS heeft geen enkele bevoegdheid om terreur te zaaien en bomaanslagen te plegen. Dus zal er oorlog gevoerd moeten worden om deze ‘gangsters’die onnoemelijk leed in de westerse wereld veroorzaken, waar burgers het slachtoffer van worden te besrtrijden en uit te roeien. Immers ongedierte laay je ook niet vrij spel geven niet waar! Waar blijft je objectiviteit en solidariteit met de internationale wereld. Je lijkt wel een ‘Jehovah Getuigen’die zijn ook ‘neutraal’, onttrekken zich aan het mede bestrijden van onrecht, maar willen wel graag in vrijheid kunnen leven en getuigen van Jehovah! mvg Co Meijer

  • Ik ben solidair met het leven, niet met moord onder welke vlag of noemer dan ook. Er is nog nooit een mens beter geworden van het vermoorden van een ander mens.

   • ook ik ben solidair met het leven, maar dat zijn IS strijders zeker niet. En daarom moet dit ultieme kwaad bestreden worden, net zoals het ultieme kwaad van het fascisme en Hitler Duitsland met succes bestreden. Anders zouden we nu nog onder een nazistische dictatuur moeten leven, en dat zou jij Rob Vellekoop toch ook niet willen niet waar?! Het kwaad in de wereld verdwijnt niet als ‘sneeuw voor de zon’maar elke keer weer zal gestreden worden met en zonder wapens voor recht & vrede. Nieman wil immers oorlog, jij niet, ik niet, maar soms is de enige weg gewapend conflikt uitvechten, ook al kost dat over en weer mensenlevens. Om ‘laf’langs de kant te staan, en maar wat roepen en demonstreren brengt zeker geen ongewapende vrede.! Neem dat maar van mij aan als wijze man met levenservaring van 71 jaar! mvg Co Meijer

    • Jammer, Co, dat jij na 71 jaar nog steeds gelooft in geweld, tja dan eindigt de spiraal van geweld waarin wij verzeild zijn nooit.

     • Zo zie je maar dat veel jaren geen garantie is voor wijsheid. Als je na zoveel jaren en de opgedane kennis over WO2 (Goebbels / false flags), operation Northwoods, operatie Gladio, operatie Popeye en noem ze maar op nog steeds gelooft in de boogie man zoals het Warschau pact de boogie man was in de oude oorlog dan ontbreekt er het een en ander aan inzicht.

    • beste Co
     onderzoek eerst even wie IS ISIS ISIL DAESH “wie is het ook alweer vandaag”, betaalt en besef dan dat het met simpel stoppen van de geldstroom door USA, CIA klaar kan zijn. Geen wapengekletter nodig, stoppen met gedwongen regime change, dat is de kern. Landen die niet accepteren dat Saddam de leider is.
     Die betalen deze ellende.

     • ASSAD! Tjemig zeg!
      nou ja was eigenlijk hetzelfde verhaal, saddam, gadaffi neem assad er ook maar bij, en het gaat nog wel even door.

    • Beste co, de nwo haalt het ouderwetse recept uit de kast om wanorde te creëren, waardoor hun optreden zogenaamd legaal zou zijn, vroeger waren de joden en nu de moslims de kwade genius achter dit gebeuren.
     laat je de msm en media niet te veel aanhangen, en probeer ook
     de opinie van de tegenstanders te lezen, dan kun je beter oordelen?
     Bekend is toch dat ieder land zijn eigen geschiedenis schrijft
     En zijn minder prettig verleden zo goed mogelijk wil Wegpoetsen.

  • Hoewel ik er persoonlijk niet aan moet denken om de hele dag met één of andere god te moeten slijmen moet mij toch van het hart dat de belijders van het fascistoïde geloof van de jehova´s getuigen ook niet gaan stemmen. En zonder stemvee geen IS.

  • @co meier, wie zegt dat IS achter die ellende zit, dont trust mainstream media en doe zelf onderzoek, de hetze tegen IS is 1 grote gemanipuleerde leugen, dat er mensen zij die zich tegoed doe aan de meest gruwelijke daden (btw ik reken daar amerikaanse overheid ook onder) is uiteraard af te keuren, maar niets is wat het lijkt, laat je niets wijsmaken

   • Goed fvd, daar heb je echt een punt: het is inderdaad de Amerikaanse overheid (het Amerikaanse bankieren!) die met de fijngevoeligheid van een op hol geslagen bizon de Dollar (Euro, Pond) overeind probeert te houden. Met oorlog.

    Een instabiel maar economisch interessant gebied wordt door belanghebbenden (DWN: de Duitse “machinebouw” heeft het afgelopen jaar haar export weten te verdubbelen) volgepompt met wapens. Lucifer er bij…karren maar! Momenteel wordt het hele gebied langs de Russische grens met militair materieel volgepompt. Het stemmende falderappes betaald de hele boel. Als vanouds. Een promesse voor de toekomst?

 8. Mark Rutte: “We moeten onze vrienden van de NATO helpen”.

  Het falderappes schijt al bijna honderd jaar in de stembus en daardoor komt daar ook al bijna honderd jaar poep uit.

  • Nog even iets over de kwaliteit van die stem-poep. In tegenstelling tot wat politici beweren staat de economie (net als in de “niets aan de hand”-periode voorafgaand aan de beurscrash van oktober 1929) opnieuw aan de rand van de afgrond. Maar eerst gaat de elite nog even de zakken vullen middels oorlogen en financiële dwangmaatregelen. Daarna komt de collaps. Dat kan morgen zijn maar ook pas over tien jaar. Maar die collaps komt met mathematische zekerheid. Goed voor het falderappes. De gevolgen zullen dit keer zeer ingrijpend zijn vanwege de wereldwijde vertakking van vele handelsbetrekkingen en zullen over honderd jaar nog in alle geschiedenisboeken staan. Een aantal Duitse economen is van mening dat ook het huidige monetaire en economische systeem deze klap niet meer te boven zal komen. Nooit gedacht dat ík, een vak-idioot die weet waarom één krans van een stermotor altijd een oneven aantal cylinders heeft, economie ooit nog eens een heel interessant vakgebied zou gaan vinden!

   • Oorlogen en financiële dwangmaatregelen kosten de belastingbetaler namelijk zeer veel geld. En in onze economie is het verlies van de één is altijd de winst van een ander. Dit mechanisme noemen we “beschaafd plunderen”.

 9. Meld mij niet aan voor Facebook, sorry mijn principes!
  Daar heeft de Nederlander helemaal geen toestemming voor gegeven, wat dat betreft is de 2de kamer steeds minder geloofwaardiger geworden, zijn zeker bang hun goede salaris anders te moeten opgeven?

 10. Hohoho oppassen er valt niet te tornen aan het Nederlandse standpunt anders ben je een complotist volg netjes het Nos (de fabeltjes krant ) en snaveltjes dicht
  Trumps is een Complotist , net als Wilders , Thierry Beaudet ect , maar de echte Neo Nazi’s zitten in de Regering !
  Dezelfde Regering die de Neo Nazi’s in Kiev steunt en die onze soldaten heeft laten paraderen in 2015 in Narva (de stad die een bedevaarst oort is voor de nabestaande van onze eigen SS )
  Ik zou maar oppassen DLM krietiek op de boedisten die ons regeren wordt niet op prijs gesteld

 11. Isis is, zoveel is inmiddels wel duidelijk, een proxie leger van de NAVO en Israël. Al denk ik niet dat Nederland een actieve rol speelt; ze moeten er toch tenminste weet van hebben.

  Volgens mij heeft de NAVO overigens wel een mandaat van de VN. Nederland is daarom, in ieder geval officieel, niet schuldig aan het plegen van oorlogsmisdaden.

  • Nederland heeft geen enkele bevoegdheid om oorlog te voeren op Syrische bodem of luchtruim.

   • Het is zelfs dat Nederland nu vecht tegen IS dat is opgezet door de VS.Net als Al Qaida door de CAI is opgezet om de VS de mogelijkheid te bieden overal op “terroristen “te jagen en bevolkingen te onderdrukken.
    De inzet van F16 en personeel heeft geen VN mandaat ( wat dat ook mag betekenen ) De oorlogen die de VS voert zijn allemaal illegaal! In deze zijn alle ministers van landen die via de NAVO of anderzijds meedoen aan de oorlogen oorlogsmisdadigers.

    • Het is wat mij betreft zelfs zo dat Nederland door de VS is opgezet..

     Voor wie er wel bij kan hoor..

     • Wat velen niet doorhebben is dat Europa en voornamelijk Nederland een proeftuin is voor veel wetgeving geïmplementeerd in de VS. Ze zijn nu bezig iets uit hun Bill of Rights te slopen wat in Europa al enige jaren niet meer mag van de wet, het 2nd amandement.

     • vasalstaat

      voor wie er bij kan een stap verder google

      IG-Farben chemie-farmaceutische en petrochemische industrie en het Hitler-kabinet geruisloos voortgezet vanuit Nederlands grondgebied.

      werden wij wel bevrijd door de amerikanen?

  • @ Tijn, Zolang nederland meebetaald, en dat doen ze met oa jouw belastinggeld,is nederland schuldig en jij ook

  • @ Tijn

   Wat weer genoeg duidelijk maakt over de VN.
   Voor wie het nog niet door heeft…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.