Rusland verdedigt zich met goudaankoop tegen sancties

Je kunt reageren op de Amerikaanse sancties met spierballentaal en aankondigingen van geweld zoals Noord-Korea of je koopt gewoon goud op. Rusland lijkt voor de laatste optie te kiezen, ook al zijn Amerikaanse sancties vaak de voorbode van een oorlog zo blijkt uit de recente geschiedenis.

Goud

Rusland gaat door met het opkopen van grote hoeveelheden goud. In juli kocht de Russische centrale bank  9,1 ton goud. Volgens Minister Sergei Ryabkov is Rusland door de nieuwe Amerikaanse sancties gedwongen een systeem te ontwikkelen zonder de dollar. In het interview van Pravda met Alexei Vyazovsky, analist, vice-president van Golden Mint House.

Rusland koopt in de eerste plaats goud op om minder kwetsbaar te zijn als Russische tegoeden in het buitenland worden geblokkeerd. Dit goud berg je gewoon in safes op in Moskou.  Daarnaast is het een steun in de rug van de Russische goudmijnen.

Deze industrie is in Rusland in opkomst waarbij de overheid twee-derde van de goudproductie afneemt, hierdoor hebben de goudmijnen een gegarandeerde afnemer.

Eind 2015 schreef DLM ook al over het goud en haalde toen cijfers van september 2015 aan, waarin de VS met 8100 ton en Duitsland met 3100 ton de grootste goudreserves van de wereld. Nederland staat op de tiende plaats. Landen zoals Rusland en China laten hun goudvoorraad stijgen door goud in te kopen. De Centrale Bank van Rusland kocht in september de grootste hoeveelheid goud in 2015 op. In 2014 kocht het land 170 ton goud op. In augustus kocht China 19 ton goud op, in september 15 ton en 14 ton goud in oktober. China en Rusland staan op de zesde en zevende plaats qua grootte van hun goudvoorraad.

Sancties

Deze week tekende de Amerikaanse president Trump nieuwe sancties tegen Rusland, Iran, en Noord Korea. Meestal zijn Amerikaanse sancties een voorteken voor een aankomende oorlog.

 • De Japanese aanval op Pearl Harbor in 1941 was een antwoord op Amerikaanse pogingen om de booming economie van Japan te hinderen via embargos en het bevriezen van tegoeden.
 • In augustus 1990 startte de VS met sancties tegen het regime van Saddam Hussein in Irak. In 1991 vielen de Amerikanen Irak binnen en decimeerden zijn leger. Hierop breidde de VS de economische sancties naar Irak nog uit. De Verenigde Naties schatten dat deze sancties leidden tot de dood van 1,7 miljoen Iraakse burgers, inclusief 500.000 tot 600.000 kinderen.
 • Libië kreeg ook met  Amerikaanse sancties begin 90-er jaren te maken, ook hier zien we een oorlog ontstaan.
 • In mei 2004 legde de VS economische sancties op vanwege de Syrische steun aan terrorisme en hun “falen militanten te stoppen Irak binnen te gaan”. Daarna is Syrië sinds  2006 het speelveld van een regime change. De VS bombardeerde openlijk het land onder president Obama en nu weer onder Donald Trump.
 • Iran heeft al een aantal jaar sancties opgelegd gekregen, wat eerder een rookgordijn is om de intenties van een regime change te verhullen.

Deze sancties drijven landen ook in elkaars armen, zo tekenden Iran en Rusland een deal van 2,5 miljard dollar afgelopen maandag.

Als de VS zijn kracht op de financiële markten gebruikt als middel om andere landen te verzwakken, laat je deze landen geen andere keuze dan de dollar loslaten en alternatieve valuta zoeken. Daarom is het ook niet zo vreemd dat Rusland heeft aangekondigd het vertrouwen in de dollar te gaan opzeggen.

Rob Vellekoop, 10 augustus 2017

8 Comments

 1. Rusland is op weg naar 100% onafhankelijkheid.
  Men denkt dit binnen 24 maanden te bereiken en dit betekend dat zij gaan bepalen wat en hoeveel elk willekeurig land mag kopen in Rusland.
  Olie en gas is nog volop verkrijgbaar waar ook ter wereld maar in Rusland (oeral gebied) liggen vele voor de huidige industrie onmisbare grondstoffen zoals vele erts derivaten benodigd om vele speciaal staalsoorten te produceren.
  Zonder een van deze derivaten is er geen ruimtevaart mogelijk of bv staal benodigd om onderzeeërs te bouwen.
  Titaan er is maar 1 plaats op de wereld waar zuiver titaan te verkrijgen is of aluminium ook alleen in Rusland.
  Nu gaat men over enige tijd doorkrijgen waarom Rusland via Syrie de wereld heeft aangetoond wie de werkelijke wereldmacht over een enkel jaar is.

 2. wat kunnen we hieraan doen
  de wapenindustrie ligt aan het succes van VS en Israël ten grondslag
  deze uiterst lucratieve en principieel totaal anti-morele handel
  die ongelijkheid veroorzaakt moet worden vernietigd

  het vergt toch wat meer moed en overtuiging om voor je idealen te vechten zonder dodelijke wapens

  al het militaire materieel zal moeten worden vernietigd voor er sprake kan
  zijn van gelijkwaardigheid en vrede

  dat is trouwens al op grote schaal bezig: zelfs terroristen beginnen in te zien dat ze gebruikt worden als kanonnenvlees
  wat dat betreft mogen we best trots zijn op de inspanningen van Nederland voor het bedenken van geweldloze oplossingen

  jammer alleen dat Nederland stiekem vanaf de achterdeur toch op lijst met vijf hoogst-scorende wapenleveranciers staat
  alle wapens de wereld uit, zou ik zeggen
  onze soldaten zijn slachtoffers van geavanceerde wapens die ze notabene zelf (gedwongen) met belastinggeld hebben betaald

 3. Je hebt landen zoals Syrië, Noord-Korea,en Rusland, dat zijn landen die willen niet overheerst en geregeerd worden door die oorlogsmisdadigers uit Washington,Londen en Tel Aviv. Laten we blij zijn dat die landen weerstand bieden tegen de alleen heerschappij en massale uitbuiting van de V.S. De EU wordt nu ook al helemaal omgevormd tot een dictatuurstaat.

 4. Nou, de Iraniërs zijn niet te vergelijken met de rest daar in de regio. Wacht en gij zult zien. En de Russen val ne echt niet zomaar aan. Erg laf dat de EU de VS achterna huppelt. Tijd dat Amerika keihard – maar dan ook echt keihard – wordt aangepakt. Wat heb ik toch een hekel aan de Amerikaanse overheid.

 5. Munteenheid moet door de staat geregeld worden en niet de NWO
  Door misdadige handelingen van CBE,IMF worden de gewone burgers de oorlog in getrokken?

 6. De staatspropagandaspreekpop, de NOS doet steeds maar voorkomen alsof N.Korea bezig zou zijn met het opvoeren van de spanning.
  Terwijl de VS sinds de tweede WO niets anders doet.
  En nóg snappen, of willen het niet snappen, een hoop burgers niet dat de grote agressor de deep state van de VS/Israel is.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.