Waarom protesteren tegen #G20 top ? #NoG20

De redenen voor de komst van tienduizenden demonstranten vanuit heel Europa naar de G20 top in Hamburg dreigt op de achtergrond te raken. De leiders van de 20 grote industrielanden paraderen op tv-schermen in de huiskamers en de massa media tonen rookwolken met demonstranten. Maar waarom maken de demonstranten zich zo boos?

Op zaterdag 9 juli.

Op vrijdagavond 8 juli.

De twintig voornaamste regeringsleiders komen twee dagen samen in Hamburg. Het stadsdeel waar hun netwerk event plaatsvindt is afgesloten van de buitenwereld met 20.000 politie-agenten. Daarbuiten vinden en veldslag met de talrijke oproerpolitie en talrijke vreedzame demonstraties plaats. In een gebied van 38 vierkante kilometer in Hamburg geldt de ‘Ausnahmezustand’. De organisatiekosten voor dit netwerkfeestje van de staatshoofden bedragen 130 miljoen euro te voldoen door de belastingbetaler.

Het beeld dat de mainstream media iedere G20 top opnieuw verspreidt is dat een stelletje onruststokers met de politie komt vechten en vernielingen aanricht. Bijna uitsluitend wordt het geweld besproken, de redenen blijven onder de tafel en ook de vreedzaamheid die er niet alleen op vrijdag, maar ook op zaterdag weer is! Dit artikel dient als tegenwicht tegen de eenzijdige berichtgeving waarin de mainstream media uitblinken.

 

 

Block G20 schreef op vrijdag 7/7/2017 na de eerste dag van de G20top:

“Block G20 heeft het gedaan, wat wij hebben aangekondigd, duizenden zijn in de Blauwe Zone binnengedrongen. Wij waren daar, waar we niet mochten zijn: op de toegangswegen en protocol plaatsen van de Top en wij hebben ons met de moed van velen tegenover het spektakel van de macht opgesteld. Vanmorgen (vrijdag 7 juli, red.) waren wij met vele duizenden bij het 15.00 uur trefpunt, meer dan 10.000. De politie heeft ons geslagen, met pepperspray en waterkanonnen aangevallen, maar wij hebben ondanks het ontheemde geweld van de staatsmacht niet opgegeven. Tot hier was deze dag ons gemeenschappelijk succes.”

G20-protest info:

“…om te laten zien dat een andere wereld noodzakelijk is; het is mogelijk te beginnen met solidariteit op straat, en totdat we de uitbuiting afwijzen, en het sociale precariaat, oorlogen, ecologische verwoesting en sociale scheiding die 20 machtigste leiders van de wereld en hun delegaties organiseren..Nee, zij vertegenwoordigen ons niet.”

“Een systeem gebaseerd op de uitbuiting en systematische toe-eigening van werk, welvaart en land van velen door een paar – in zijn neoliberale vorm vertegenwoordigd door Merkel, Macron en de EUs transnationale elites, en in zijn nationalistische reactionaire vorm vertegenwoordigd door de autoritaire, racistische en seksistische Trump, Erdogan en King Salman..”

Attac.de:

“Op 7 en 8 juli zullen staats- en regeringsleiders van de G20-staten elkaar ontmoeten in Hamburg. Op hun jaarlijkse top praten zij over „Bestrijding van Vluchtoorzaken“, maar geen enkele van de grootste herkomstlanden zit aan tafel. Ze spreken over „Partnerschap met Afrika“, maar bijna het hele continent ontbreekt. Ze discussiëren over klimaatverandering, maar vertegenwoordigen de olie-, kolen-, en auto-industrie. Ze praten over vrede, maar zijn zelf de grootste oorlogsvoerders en wapenproducerende staten. Wij nodige mensen uit, die onze teleurstelling en onze hoop delen met elkaar gemeenschappelijk op 8 juli 2017 in Hamburg met een luide bonte en veelvoudige demonstratie de straat op te gaan.”

 

——

Rob Vellekoop, 8 juli 2017

28 Comments

 1. Zo te lezen is de paranoia nog niet weg hier.

  De reltouristen zijn deels sensatiezoekers, deels mensen die “braaf” demonstreren, deels mensen die het protest in de (mainstream) media willen krijgen, en deels mensen die door AIVD etc aangestuurd en betaald worden.

  En ja het is jammer dat een paar honderd provocateurs meer media-aandacht krijgen dan de honderdduizend die wel “braaf” demonstreren

  • kleine correctie: mensen die braaf demonstreren niet genoeg vinden.

   Zoals ooit een Native American zei: De aarde is onze moeder, en ze wordt verkracht. Blijf jij braaf geweldloos als je ziet hoe ze jouw moeder verkrachten?

 2. Wie werkelijk wat wil doen tegen de globalisering: het staat een ieder vrij een politieke partij te beginnen tegen de globalisering.
  Werkt beter dan bezittingen van mensen zoals u en ik te vernielen.

 3. Lang geleden tijdens een top in Genua toonde het journaal hoe mannen in zwarte pakken, met grote hamers op een heel lange stok, stonden te wachten tot ze een teken kregen dat de tv cameras klaar stonden. Ze namen de hamers en sloegen ruiten in boven de toegangsdeuren van een bank. Daarna mengden ze zich tussen de aanwezige politie. Ze droegen dezelfde pakken als de politie.
  Tijdens het wachten, voorafgaand aan hun aktie, keek ik naar hun bewegingen. Ze waren allemaal nogal lang. Het leek me een zeer goed getrainde elite eenheid.
  De beelden kon ik later niet terugvinden.
  Wel zag ik fotos van personen die als clown waren uitgedost.
  Waren dit mensen die zogenaamde ‘street theatre’ akties uitvoerden? Heeft dat iets van doen met het gedachtegoed van bv OTPOR?

  In diverse steden zag ik recent groepen mensen die mogelijk een training op straat kregen. De totale groep was een 60 man. Ze gingen in groepjes van 6 tot 8 man over straat. Daarna kwamen ze samen in een park. Opvallend was dat ze allemaal snel konden lopen. Konden dit mensen zijn die later meedoen als demonstrant of als crisis aor als er een ramp is?

  Een man zei me dat hij aanwezig was bij de Nieuwmarktrellen in 1974 in Amsterdam. Hij zij dat er afspraken waren tussen de politie en een aantal demonstranten om tot een konfrontatie te komen. De krant kon in dat geval een sappig verhaal schrijven. Ik kan zijn verhaal niet verifieren.

  Protest is waarschijnlijk neit erg effektief. Tijdens de protesten tegen de Kruisrakketen waren er waarschijnlijk al zulke raketten in Nederland.
  Het is beter om een organisatie op te zetten, die plaatselijk of regionaal aktiviteiten ontplooit

 4. Demonstratie: een menigte van mensen die zich verzamelt om te laten zien dat ze samen niet meer kunnen dan vragen of de machthebbenden het toch misschien niet anders zouden willen gaan doen. Een menigte die laat zien voor verandering niets anders te kunnen dan te kijken naar anderen om de veranderingen te creeeren.

  Men denkt te laten zien waar men voor staat, maar laat in feite zien dat men gelooft in en zich overgeeft aan autoriteit.

  Demonstreren is een zwaktebod….

  • Willem, er is niets mis met protesteren, maar als mensen met bivakmutsen en doeken voor het gezicht allerlei rottigheid uithalen en grof geweld plegen, dàn heb je gelijk…

   Dit had anders gekund. Maar daar was een deel van de demonstranten blijkbaar niet toe in staat: geweldloos demonstreren. Daar zijn voorbeelden van uit de geschiedenis.
   Als demonstreren met zóveel geweld gaat, dan klopt er iets niet. Het was heus wel opgevallen als de ME was begonnen met geweldplegen. Ergo: een onfrisse club bracht een “zwaktebod”.

   • Ha!
    Wat een geneuzel.

    Over mensen met bivakmutsen en doeken gesproken..

    Wie is de grootste afnemer van bivakmutsen?
    Anarchisten? Ha!

    En die doeken? Wie gebruikt gasten met bivakmutsen op hun kop om mensen zonder bivakmutsen op hun kop onder doeken te scharen? Met geweld?
    Vast anarchisten?

    Juist!

    De grootste afnemer van bivakmutsen in landen waar die níét gedragen worden vanwege klimaat omstandigheden die dat natuurlijkerwijs motiveren=
    De staat!

    En die achterlijke doek waar iedereen onder moet is de driekleur k.t!

    En daarvoor mee en door halen ze inderdaad allerlei rottigheid uit én plegen ze inderdaad grof geweld!

    Wanneer je gelooft in ´geweldloos verzet´ kan je je er maar beter helemaal bewust van zijn dat dat waar je je tegen verzet ook geweldloos is.

    Zodra dat niet het geval is kan je het inderdaad ook gewoon nog steeds geweldloos noemen, maar van verzet is dan geen sprake meer hoor. En dus accepteer je juist het geweld van de/een ander(en) op het moment dat jij je ´geweldloos´ opstelt.

    En dat is dan volgens jou-jullie juist goed=
    Al dat geweld accepteren?

    Want dat is wat je volgens mij zegt dan.

    Dat we het gewoon moeten accepteren of aan de zijlijn moeten gaan staan te roepen dat we het er niet mee eens zijn!?!

    Dus tegen een collectief dat mij/ons met geweld bij zich dwingt zou je geweldloos moeten protesteren?

    Wat een gekkies zijn we toch he!
    Weer zo´n vijftig tinten grijs mens.
    Bah!

   • Snap willem wel, demonstreren is de moderne variant van de slaaf op de plantage die zijn meester smeekt hem beter te behandelen, niet beseffend dat hij niet eens meester nodig heeft, daarom is demonstreren ene zwaktebod, je vraagt nog steeds toestemming te leven zoals je wil en bent daarmee steeds slaaf

 5. Het internationale bankwezen moet ondergeschikt gemaakt worden aan het volk en algemene welzijn, voordat alles een slavernij wordt, zoals de wereld die nog nooit gekend heeft. Een geweldige omslag zou kunnen komen met de opkomst van de bloc-chain en de bitcoin als gevolg van de devaluatie of ineenstorting van de Amerikaanse dollar.

  • En, voor de fijnproevers: in Nederland is het ESM-verdrag aangenomen tijdens een demissionaire (zwakke!) toestand van het kabinet.

   Smeriger kan het niet!

 6. Prima artikel Rob.
  Onder de valse vlag van “War on terror” zijn er in de hele Dollar, Pond en Euro-zone al heel wat maatregelen genomen. Overal hangen camera’s, de politie is zwaarder bewapend en alle communicatiemiddelen worden afgeluisterd of uitgelezen. En het zal zo langzamerhand wel duidelijk zijn wie nu eigenlijk die terroristen zijn: dat zijn u en ik!

  Dat zit zo. Onze economie is gebaseerd op onbeperkte economische groei in een beperkte wereld. Dus die loopt spaak. Daarom wordt de economie periodiek vernietigd opdat er weer van voor af aan begonnen kan worden. Was het 75 jaar geleden Adolf Hitler die de economie in Europa mocht vernietingen, nu is het de taak aan Frau Dr. Merkel om hetzelfde te doen. Niet met wapens dit keer maar -heel beschaafd- met financiële dwangmaatregelen. Met precies hetzelfde resultaat. Angela Merkel is dus gewoon weer een nieuwe Adolf Hitler. En bij het vernietigen van de economie moet het volk natuurlijk kort in de teugel worden gehouden. We zien dat in de hele Dollar, Euro en Pond-zone de regeringen oorlog aan het voeren zijn tegen hun eigen volk. Voorlopig zullen er dus alleen maar meer demonstraties komen en gevechten uitbreken. Hoe ver de vernietiging van de economie dit keer gaat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de doodstraf middels het Verdrag van Lissabon in 2008 in alle EU-lidstaten opnieuw is ingevoerd. De zorgvuldig zwijgende verantwoordelijken zijn allemaal te vinden in de politiek. Ook in ons land.

  • Misschien is het nu ook wat duidelijker waarom criminele psychopaten als Merkel en Rutte net doen of ze een beetje gek zijn en steeds met hun handy zitten te spelen.

   • Om mijn opmerking dat het er ten tijde van het Nazi-Duitsland “slechts” om ging de economie te vernietigen te onderstrepen hale men zich nog eens “het vergeten bombardement van Rotterdam” voor de geest. Omdat na het Duitse bombardement op Rotterdam nog steeds een groot deel van de haveninstallaties intact waren werd daar later nog even een bombardement op losgelaten….door de geallieerden!

 7. Ik ben tegen globalisering maar “the black block” is wat mij betreft links radicaal tuig dat alleen maar naar zo’n demonstratie komt om te vechten en te slopen. Politemensen, auto’s, winkelpanden, mensen met een andere mening… Als ze nou de BIS, een andere bank, EU gebouwen of het gebouw waar die G20 wordt gehouden zouden bestormen zou ik wel enige sympathie met ze kunnen hebben.
  Een groot deel van de aanhang van Black Lives Matter heeft hetzelfde probleem; ze keren zich tegen de verkeerde mensen.

   • Black lifes matter an black block hebben helaas niet zon frisse achtergrond er worden door hun teksten gebruikt die je het ergste doen vrezen.
    Vele van deze organisaties blijken vaak hun financiele steun van de elite te krijgen en kijk eens wat mooi betaald relschoppen zodat uiteindelijk de zittende overheid de burger meer rechten af kan nemen en we langzaam de politiestaat binnen glijden. Relschoppen wordt geenceneerd door die overheid lak aan het volk en opweg naar totaliare macht Het krioelt van dat soort groepen en helaas bij degelijk onderzoek kom je terecht bij financering Door de elite.lback lifes heeft zeeer nauwe banden met ons lieve Sorosje..oproepen tot moord zijn daar helaas normaal

  • Heb eerder het idee dat deze groep door de NWO gebruik t worden om te zorgen dat de linkse oprechte burgers in diskrediet te kunnen brengen?

 8. Waarom een top G20 niet bij de VN?! Daar hoort zoiets toch in eerste plaats thuis. Dan kunnen ook de armste landen deel nemen. Een top G30, dat lijkt me een juist idee.

  • Een G192 dus.
   Met Vaticaanstad, London City, WWashington D.C. en de Palestijunen als toehoorders zonder stem.
   Maar dat is uiteraard niet wat G7, G8 en G20 voor ogen staat.
   En daarom wordt het ook niet bij de VN gehouden. Al vraag ik me wel af of het niet goedkoper is om ergens op een onbewoond eilandje bijeen te komen; 20.000 politieagenten moet een vermogen kosten.

 9. Omdat de globalisering zo ontiegelijk doorschiet, dat ie direct te laat is om te stoppen. Zo makkelijker de burger bij de neus genomen wordt?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.