Duitsland weer stap dichter bij #Stasi politiestaat

De omstreden Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) is vandaag net voor de vakantie aangenomen in het Duitse Parlement. Online Netwerken zijn verplicht op te treden tegen haat- en terreurpropaganda. Facebook, Twitter en YouTube moeten binnen 24 uur na melding strafbare inhoud verwijderen. Voor minder duidelijke gevallen geldt een termijn van 7 dagen. Bij regelmatige overtreding dreigt een geldstraf tot 50 miljoen euro.

De wet roept bij sociale platforms als Facebook scherpe kritiek op. Daarnaast is er ook veel tegenstand bij juristen, journalisten en NGO’s (Zie declaratie voor vrijheid van meningsuiting). De critici vrezen onder andere dat Facebook en andere aanbieders op basis van krappe termijnen en hoge straffen al op voorhand zullen scannen en verwijderen.

De maatregel wordt niet direct na een overtreding opgelegd, maar nadat een bedrijf systematisch weigert illegale inhoud te verwijderen of te blokkeren. De bedrijven moeten dan iedere zes maanden in detail beschrijven op welke manier zij met de klachten over haat uitingen op hun platforms zijn omgegaan. Volgens de indiener Minister van Justitie Maas is het aantal haatmisdaden met 300% toegenomen sinds de afgelopen twee jaar.

“Deze wet is een logische stap om haat speech effectief te tackelen aangezien alle vrijwillige overeenkomsten met de providers hierover niet geslaagd zijn,” volgens de Centrale Raad van Joden in Duitsland.

Verslaggevers Zonder Grenzen is tegen deze wet, die juist zal bijdragen aan de trend om censuur te privatiseren door de plichten van rechters over te dragen aan commerciële online platforms zodat zij gaan beslissen welke inhoud zal worden verwijderd, alsof internet giganten onafhankelijke en onpartijdige hoven kunnen vervangen,” volgens Elodie Vialle.

Kritiek op deze wet is niet mals. Een opvallende kritische noot hierover:

“De waarheid is ‘hate speech’ geworden. En de regering legt mensen het zwijgen op die hun mening willen geven. Dit is dictatoriaal. Het heeft niets meer te maken met democratie. Deze verraders van het volk die zich wanhopig vastketenen aan macht zouden berecht moeten worden en in de gevangenis gegooid.”

Nog een sterke:
“Zal Duitsland nu CNN, BBC, en Süddeutsche Zeitung… beboeten voor het verspreiden van leugens?”

Deze wet is de kers op de taart van de lange lijst van grondwetvijandige wetten van de coalitieregering van Merkel:

Ondanks enorme tegenstand in Duitsland is deze wet toch aangenomen. De overheid draagt de controle op de meningsuiting over aan het bedrijfsleven. Ondertussen lijkt bijna niets meer veilig voor privatisering, ieder bezit wordt verkwanseld aan het bedrijfsleven, zelfs de vrijheid van meningsuiting. Je vraagt je af wanneer de grenzen van deze krankzinnigheid zijn bereikt. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan regeringen die de meningsuiting aantasten (ook Nederland doet hier aan mee) en de censuur aanscherpen.

Rob Vellekoop, 30 juni 2017

6 Comments

 1. HET DIEPE EN DARKE WEB IS ZOVEEL GROTER
  DAN DIE KLEINE OFFICIEËLE-INTERNET-IJS-BERG-TOPPEN…! DAT LIJKT ME SPANNEND !

 2. @ Johan Bosman

  Je hebt volkomen gelijk dat ALLE landen in de EU-lidstaten
  politistaten zijn.
  En helaas is dat ook zo in landen die buiten de EU-lidstaten vallen.
  Zeg maar gerust in alle wereld delen op deze aardbol , of het nu China
  Japan, Thailand, of India is , de Politieke Corruptie vierd momenteel
  nog hoogtij. Echter is er ook een kanteling gaande.
  Het heeft echt te maken met het einde van het Vissentijdperk.
  Degene die nu nog aan de macht lijken te zijn en met dreigingen
  de Mensheid proberen te onderdrukken op allerlei wijze .
  Hun namen met foto’s worden dagelijks geregistreerd ,
  o.a ook die van Merkel
  en zij zullen állemaal worden gearresteerd .
  Waar het ooit begonnen is , wordt nu langzaam aan opgeschoont.

  Met Amerika als Brandhaard om te beginnen ,
  en wat zal uit gaan lopen naar andere omliggende landen.
  Van EU Brussel kunnen we zeggen dat het ook een Amerikaanse NATO staat is.
  Dus dat er nu in Amerika opschoning gaande is ( massale Arrestaties )
  zal ZEKER Positieve gevolgen gaan hebben voor ALLE landen.
  Dus ook voor Nederland en het land waar jij nu woonachtig bent , Johan.

  Voor alle duidelijkheid heeft DIT NIETS te maken
  met het Presidentschap van TRump.

  Zie hier de massale uitdunning in arrestaties die komende zijn,

  Court of Ages – Arrest Warrant

  Including – MGM Studio”s / Walt Disney Compagnie

  CBS – BBC – NBC – Sony Corporation

  New York Times – Washington Post and others

  Pfizer – Roche – Sanofi – Merck & Co – Johnson & johnson Pharmaceuticals

  Werkelijk ALLES wordt doorgelicht en opgeschoont,

  Zie hier alvast de namen met foto’s die geregistreerd staan ,
  zij zullen worden berecht en vervolgd gevangen genomen worden.

  Ga er maar eens RUSTIG voor zitten ,
  en bekijk AL DEZE Arrest Warrant categoriën;

  https://www.youtube.com/watch?v=kPTmFdGWQ28&index=27&list=PLF33utwoIeLLtNn7Xz2itaUzpJNFNILOA

 3. Nederland en Duitsland -en naar ik aanneem ook de andere EU-landen- zijn politiek nagenoeg aan elkaar gelijkgeschakeld. Maar terwijl nederland nog diep in slaap ligt worden er tijdens de G20-top in Hamburg felle en grootschalige gevechten tegen het politieke wanbeleid verwacht. Er zijn langs alle grensposten controles tegen ongewenste toestroom vanuit het buitenland en een gebied van 40 vierkante kilometer in Hamburg is tot gebied verklaard waar men zijn mening niet mag verkondigen. Inderhaast is een groot concentratiekamp “voor agressieve demonstranten” uit de grond gestampt, het draagt de naam GESA (GEfangenenSAmmelstelle) en is gelegen aan de -hoe bedènk je het- Schlachthausstrasse. Duitsland is trouwens net als alle andere EU-lidstaten sinds 2008 ook officieel een politiestaat. Officieel, want met de aanname van het Verdrag van Lissabon waarin de herinvoering van de doodstraf (versluierd!) staat weergegeven (jawel: in ons land met ruime Kamermeerderheid aangenomen) is in alle EU-lidstaten de doodstraf ingevoerd. Niet dat deze al wordt toegepast, maar de wetgeving ligt er toch maar mooi voor klaar!

  • Justitzminister Heiko Maas -in de Duitse volksmond “ein kriminelle Schmierlappen”- is één van de meest gehate politici van Duitsland.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.