Twee sprookjes en echte verhaal over oorlog in Syrië

Er zijn twee sprookjes van de oorlog in Syrië en het echte verhaal. De sprookjes heten de Disney versie die erg populair is bij veel Amerikanen en Europeanen, en de Middelbare schoolversie, die gebruikt wordt door de massa media (MSM) en tot slot is er de academische versie, dat is het echte verhaal.

Disney versie

Er was eens een land dat Syrië heette en geregeerd werd door een wrede dictator genaamd Bashar Al-Assad. Hij was een wrede man die zijn eigen volk vergaste. Zijn acties veroorzaakten een burgeroorlog in Syrië. Amerika en Europa deden hun best om deze vernietigende burgeroorlog te stoppen en namen genereus veel Syrische vluchtelingen op. Amerika moet nu Syrië binnenvallen om het Syrische volk te beschermen.

Middelbare school versie

Onderdrukt door Assads wrede regime verlangde het Syrische volk naar vrijheid en democratie. Op zekere dag begonnen mensen te protesteren in een kleine stad. Als antwoord doodde Assad vele vreedzame demonstranten.  Dit werkte echter averechts en het hele land werd overspoeld met protesten. Spoedig brak een burgeroorlog uit die leidde tot de vlucht van miljoenen.

Amerika was geschokt en besloot uit humanitaire redenen de Syriërs die tegen Assad vochten te helpen. Toen Assad zijn eigen volk met gifgas bestookte, greep Amerika in en verwijderde al zijn chemische wapens. Helaas lukte het Assad opnieuw om na een paar jaar onschuldige burgers met gifgas te bestoken. Veel wijze mensen in de media en de politiek eisen dat Amerika Syrië binnenvalt en Assads regime omverwerpt.

Academische versie

Eenvoudig gezegd is de Syrische burgeroorlog een illegale proxy oorlog (Een oorlog die wordt geïnitieerd door een grote macht die niet zelf betrokken is) tegen Syrië. Tegen internationale wetgeving in sturen veel landen de laatste zes jaar wapens en terroristen huurlingen naar Syrië. In 2011 organiseerden Amerikaanse en Engelse special forces protesten tegen Assad. Zij organiseerden een gewapende militie, de Free Syrian Army (FSA). Na de val van Gaddafi werden wapens als Stinger raketten en Sarin gifgas verscheept van Libië naar Syrië via Turkije (New York Times). Zelfs met al deze hulp kon de FSA de oorlog niet winnen. Begin 2012 belde iemand Al Qaeda voor hulp (The Guardian) en ervaren islamitische terroristen van over de hele wereld haastten zich naar Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, ontving een email waarin stond “Al Qaeda staat aan onze kant” (Wikileaks). Al Qaeda veranderde van naam in Al Nusra, en granaat lanceerders, mortieren, tanks en anti-tank raketten kwamen Syrië binnen via Turkije en Jordanië.

De CIA besteedde $100.000 om de ‘rebellen’ te trainen (Washington Post). Miljoenen dollars werden opnieuw verspild aan terroristen. De westerse media praatten braaf over zwaar bewapende rebellen. (terwijl het Al Qaeda was)

Deze strijders worden ook “moderate rebels” genoemd, echter we hebben hier te maken met zelfmoordenaars met bommen, die zelfs kinderen onthoofden en vreselijke gewelddadigheden begaan. Daarnaast zijn het religieuze fanaten die christenen en shiiten vermoorden.

Eind 2012 ontvluchten ongeveer 200.000 Syriërs het land, dit aantal zal aangroeien tot 5 miljoen. Toen in 2013 het FSA en Al Nusra er niet in slaagden Assad te verdrijven werden Sunni extremisten in Irak gerekruteerd. In april 2013 werd ISIS officieel gecreëerd. In het volgende jaar bezetten deze barbaarse Salafisten oostelijk Syrië.

In dat jaar werd ook Obama’s rode lijn gepasseerd – door het gebruik van chemische wapens door Assad. VN experts kwamen er echter achter dat dit door de rebellen was gebruikt (Reuters). Het rapport verdween snel uit beeld.

2014-2016

In deze jaren behaalde ISIS enorme overwinningen in het oosten. Steeds als de rebellen aan de verliezende hand waren werden nieuwe wapens aangevoerd of bombardeerde Israël het Syrische leger (Times of Israel). Eind 2015 vroeg de Syrische regering aan Rusland om hulp. Binnen een maand verzwakte Putin ISIS door de meeste olietankers die ISIS gebruikte voor het transport van olie naar Turkije te vernietigen. Eind 2016 kreeg het Syrische leger de overhand en werd Aleppo bevrijd van Al Qaeda en raakte ISIS zonder geld en moraal.

2017

In 2017 verliezen zowel ISIS als Al Qaeda, en stopt Trump met het bewapenen van de rebellen (Independent). Op 4-5 april is er een EU-UN vredesconferentie (Lees).

Op dezelfde dag is er weer een aanval met chemische wapens. Een MIT professor, expert in chemische wapens analyseert de plaatjes en concludeert dat de hele chemische aanval een hoax is (Zerohedge).

In November 2016 hebben de media al gerapporteerd dat ISIS minstens 52 keer chemische wapens had ingezet (Newsweek).

Voordat NAVO besloot om zes jaar geleden democratische bommen op Libië te gooien had dit land het hoogste BBP per hoofd van de bevolking en de hoogste ontwikkelingsindex van Afrika (The Nation). Wat zal het lot van Syrië zijn?

Vertaling Rob Vellekoop 22 juni 2017, van artikel uit The Nation

13 Comments

  1. ASSAD KON DE WETTEN VAN ZIJN EIGEN VOLK NIET GEWIJZIGD KRIJGEN, NADAT HIJ WAS OPGEVOLGD -DAT WAS OP TV TE BEKIJKEN- EN VOLGDE DAARNA EEN VEEL HARDERE LIJN!

  2. Een kwestie van ‘LANGER DAN JE NEUS NADENKEN’ , je kunt zelfs nog een complottheorie erop nahouden?

  3. Je kent goed aannemen dat de msm de media gebruiken om datgene te v verkondigen dat voor hen zo goed uitkomt?

  4. In de tekst staat dat er 100.000 dollar werd besteed. Dat moet zijn 1 miljard, 100.000 dollar per huurling, het waren en 10.000 die ze wilden opleiden. Er kwamen uiteindelijk 3 strijders uit en ook die zijn niet bevestigd.

  5. Kijk uit met het plaatsen van foto’s. Als ik zo naar de schaduwen kijk en naar de positie van de vierde van rechts, die lijkt te zweven, dan zeg ik dit is gefotoshopped. Overigens zoals bijna alles uit Syrië, Irak, Noord Korea en de Filipijnen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.