Grenfell Tower brand: moorddadige minachting voor arme mensen

Als iets blijk geeft van minachting van de conservatieven, de Tories, voor minder rijke mensen dan zijn het wel hun beslissingen die leidden tot de doden in Grenfell Tower. Tot nu toe zijn 79 doden bevestigd van het 70 meter hoge flatgebouw van 24 verdiepingen, waar ongeveer 500 mensen woonden en dat geheel uitgebrand is. Een aantal achtereenvolgende conservatieve Ministers van Huisvesting zorgden er voor dat ontwikkelaars en huiseigenaren geen verantwoordelijkheid meer droegen voor de brandveiligheid woningen.

Gavin Barwell, nu Theresa Mays nieuwe kabinetschef, was Minister van Huisvesting vanaf juli 2016 tot de verkiezingen van deze maand, waarbij hij zijn zetel verloor.

Hij en zijn voorgangers —Brandon Lewis en Kris Hopkins—blokkeerden een rapport dat al vier jaar geleden waarschuwde voor de brandrisico’ s van torenflats. Lewis was tegen het gebruik van gedwongen sprinkler installaties. In een debat in het parlement in 2014 gaf hij toe dat Sprinklers werken, dat kan niemand ontkennen, zei hij. “Ze zijn een effectieve manier van het beheersen van vuur en het beschermen van levens en eigendommen.”

Maar, vertelde hij het parlement, “We vinden dat het eerder de verantwoordelijkheid is van de brandbeveiligingsindustrie dan van de regering om deze sprinkler systemen effectief in de markt te zetten, en een bredere installatie aan te moedigen.”

De reden was duidelijk verbonden met winst. Lewis zei: “De kosten van aanleg van een sprinkler systeem kan huizenbouw beïnvloeden, —iets dat we willen aanmoedigen—daarom moeten we wachten om te kijken wat de impact is van de regelgeving.”

De parlementaire commissie (APPG) voor brandveiligheid en redding “raadde sterk aan” de installatie van brandonderdrukkingssystemen en sprinklers in zo’n 4.000 torenflats.

Het volgde een rapport van de lijkschouwer over een brand in Lakanal House in Southwark, in het zuiden van Londen, waarbij zes mensen omkwamen in 2009.

De lijkschouwer vond dat de buitenpanelen van de flat niet de noodzakelijke brandbescherming hadden geboden en dat er niet voldoende onderzoek was gedaan naar het risico van brand. De secretaris van de commissie had afgelopen dinsdag nog gezegd dat de commissie het ten zeerste aanbeval, omdat de brand in Lakanal House zich binnen vier minuten had verspreid.

 

Maar, voegde hij toe, “Na vier jaar zijn we nog steeds aan het proberen om de regering dit te laten bekijken.

Uiteindelijk in 2015 heeft staatssecretaris Stephen Williams toegezegd dat de regering zou kijken naar de brandveiligheidsregels, maar niet voor de volgende parlementsperiode. De regering heeft consequent er naar gestreefd om de regels die mensen tegen verhuurders moeten beschermen te verwijderen.

David Cameron’s “Red Tape Challenge” schrapte 84 procent van de gezondheids- en veiligheidsbepalingen.

Het claimde voor de bazen en gemeenteraden £100 miljoen per jaar te hebben bespaard door het bouwen gemakkelijker en goedkoper te maken. Zo’ n £48,8 miljoen hiervan kwam door de regels van bouwinspecties minder zwaar op bedrijven te laten rusten.

The Housing and Planning Act 2016 nam een andere stap in het geven van de regie aan het bedrijfsleven.

Labour kwam met echter een amendement dat verhuurders de verplichting oplegde de huizen geschikt voor menselijke bewoning te maken. De Tories stemdem tegen, inclusief 72 parlementsleden die zelf particuliere verhuurders zijn, onder hen de toenmalige premier David Cameron.

Deze lijst is inclusief de huidige 18 leden van de regering van Theresa May. Lewis, de huidige Minister van Immigratie is ook een verhuurder. De nieuwe Minister voor Huisvesting Alok Sharma was een accountant voor grote investeringsbanken. Achttien leden van Theresa May’s regering die particuliere verhuurders zijn stemden tegen Labours amendement.

Bron: Socialist Worker

Rob Vellekoop, vertaling, 21 juni 2017

18 Comments

 1. Wat ik mis in het verhaal zijn de brandtrappen, die je in NL bij iedere flat aan beide kanten van het gebouw ziet… ik heb geen enkel beeld gezien waarbij mensen gebruik maken van brandtrappen, ergo: ze waren er niet (schande!) of ze waren vernield en nooit gerepareerd/toegankelijk gemaakt,
  wat eveneens schandalig is!

 2. Wel, wat ik mij meteen afvroeg: waarom is het gebouw niet ingestort zoals met de 3 torens in New York op 11 september 2001? Geen zorgen, ik weet maar al te goed dat 9/11 een mega False Flag was.

 3. ORANJE-GELE ‘AFRIKAANTJES’ OP ZONNIGE TAFELTJES VAN HET WEL ZEER PRIJZIGE RESTAURANT VERPIETEREN VAN DE PITTIGE HITTE: HET CHIQUE PERSONEEL HEEFT MEER OOG VOOR VERWENNEN VAN EXTRA BETALENDE GEPEPERD-DURE-MOOI-WEER-GASTEN !…..!

 4. Ik snap dat jullie natte oogjes hebben van verdriet maar ik kan jullie geruststellen dat er geen echte slachtoffers gevallen zijn omdat de burgemeester van Londen iedereen tijdig in veiligheid gebracht heeft met een schadevergoeding voor het ongemak. Geen verkoolde lichamen gezien dus het is nooit gebeurd. Zelfs de eerste jaars bouwkunde snappen nog dat je geen brandbare materialen moet gebruiken want dan haal je niet eens je examen. Zijn mensen dan gewoon dom geweest of bestaan de reptielen echt? Lol: aannemer wil 5 duizend euro besparen op bouwmateriaal, gebouw brandt af. Ik heb het toch gezegd: geen wiskunde volgen bij de VVD! Zelfs bij het vak hoofdrekenen denken die gluiperds nog hoe ze hun eigen rekening er mee kunnen vullen. Ach ja, levend verbranden is wel ‘liberaal’.

 5. 2 bedroom flat to rent. Grenfell Tower, London , W11. £2,145 pcm| £495 pw fees apply. Prev Next. Reception 1. Prev 1 of 12 Next

  https://www.google.nl/amp/s/www.express.co.uk/news/uk/817026/London-fire-Grenfell-Tower-Latimer-Road-flats-rent/amp

  Jammer alleen dat ik totaal geen idee heb van de kosten voor levensonderhoud en dat soort zaken, maar iets zei me dat londen sowieso bij de duurste steden ter wereld hoort qua vastgoed. Die f495 pw fees apply betekent dan ook vast niét een huursubsidie van f495 per week…

 6. Geloof maar dat de huurprijs ook gepeperd Is? Net eender als de huizenmarkt gepeperd Is?

 7. Raar jankverhaal dit. In dat flatgebouw woonden NUL arme mensen. De huur van deze appartementen lag tussen 1500 en 2000 pond/maand.

 8. Daarom kán ik mij eenvoudig niet voorstellen dat stemmers in dit land weer massaal op het rechtse vuil hebben gestemd.
  Vernetenlanders mogen dan dom, laf en egoistisch zijn maar het rechtse vuil wederom laten woekeren?
  Volgens mij is er verschrikkelijk geknoeid met de stemmentellerij!

  • In Boxmeer ging het helemaal mis, daar zijn alleen de stemmen van de grote partijen geteld, ook in Gelderse gemeenten ging het mis, daar waren niet genoeg stembiljetten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.