EU machtsgekkies verlengen Rusland sancties

De leden van de Europese Unie hebben gisteren overeenstemming bereikt over het verlengen van de sancties tegen Rusland met opnieuw 6 maanden vanaf 31 juli 2017, volgens de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Dit gebeurt als vergelding omdat, volgens de EU-leden, Rusland in de uitvoering van het verdrag van Minsk onvoldoende vorderingen maakt.

Minsk

De overeenkomst van Minsk begin 2015 is bedoeld om vijandelijkheden tussen het Oekraïense leger en de separatisten te stoppen. In dit vredesverdrag tussen Oekraïne, Rusland en de separatisten zijn dertien punten opgenomen, waaronder  staakt-het-vuren, terugtrekking van zware wapens uit de front linie gemonitord door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), lokale verkiezingen en amnesty voor de strijders.

Helaas is de overeenkomst niet nagekomen tussen de partijen. De schaal van openlijke vijandelijkheden is weliswaar afgenomen maar het gebied is nog steeds zwaar gemilitariseerd en geen van de politieke hervormingen of plannen voor verkiezingen zijn gerealiseerd.

Sancties

De sancties werden voor het eerst opgelegd na de ‘annexatie’ (volgens Oekraïne en de EU) van de Krim of de ‘aansluiting’ (volgens Rusland en de Krim) in 2014 en vervolgens uitgebreid tijdens de uitbraak van vijandelijkheden in het oostelijke deel van Oekraïne. Door de uitvoering van de sancties mogen meer dan 150 Russische officials niet meer de EU en de VS in, en worden hun tegoeden bevroren. Daarnaast zijn handels-, financiële en militaire beperkingen doorgevoerd. De sancties worden regelmatig verlengd en uitgebreid. Veel van de maatregelen verbieden in het bijzonder financiële transacties met de Krim.

Vorige week heeft de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov de EU beschuldigd van oneerlijkheid door te claimen dat de sancties zullen worden opgeheven zodra Moskou zich houdt aan de deal. Zowel Moskou als Kiev zeggen Minsk nog te ondersteunen en hiermee door te gaan en beschuldigen elkaar ervan niet genoeg te doen aan de uitvoering van de vredesovereenkomst.

De koppeling van de sancties van de EU aan zowel de Krim als de conflicten in oostelijk Oekraïne zijn inderdaad een gemene truc van de EU. Ze kunnen er namelijk vrijwel zeker van zijn, dat in deze beide kwesties geen teruggang van de betrokken bevolkingsgroepen naar Oekraïne zal plaatsvinden. Met andere woorden ‘succes’ is verzekerd en de EU zal tot in lengte van jaren kunnen doorgaan met het opleggen van de economische sancties.

De bevolking van de Krim wil namelijk aangesloten zijn bij Rusland, welk land voor hen een stabielere factor is dan het door een burgeroorlog verscheurde Oekraïne. Dit hebben ze kenbaar gemaakt in een referendum waarin zij voor meer dan 90 procent aangaven zich bij de Russen te willen aansluiten. Niet veel later gaven de mensen in Oost-Oekraïne aan dit zelfde te willen doen. Toen hield Poetin echter de poort gesloten, hij wilde de spanning met het Westen niet verder opdrijven. Vandaar dat er tot aan vandaag een burgeroorlog woedt omdat de voornamelijk Russisch sprekenden in het oosten niets van Kiev moeten hebben.

EU-machthebbers en de VS

De machthebbers van de VS en Europa hebben flink gezichtsverlies geleden. Een groot deel van de Oekraïense bevolking bleek helemaal niet zo gecharmeerd te zijn van de liefdesbetuigingen van het westen. Zij kozen ervoor onafhankelijk te worden of onderdeel van Rusland, maar zeker niet de banden met de EU en de VS te versterken op de manier waarop de rest van Oekraïne dat wel doet. Zij wezen dus het westen grotendeels af.

Daarnaast is Poetin de Europese en Amerikaanse machthebbers te slim af geweest en blijkbaar kunnen ze niet tegen hun verlies. De vergeldingsdrang gaat zover dat ze de spanning met Rusland opvoeren en spelen met de mogelijkheid van een oorlog. Dit is het typische gedrag van ‘machtsgekkies’, dat wil zeggen niet het belang van de bevolking voorop stellen, maar de eigen ijdelheid volgen. In dat verband spreken de Europeanen ook steeds meer over een Europees leger, het echte toppunt van zelfoverschatting en minachting voor een paar honderd miljoen Europeanen die als het erop aankomt als kanonnenvoer moeten dienen, terwijl de heren en dames aan de macht diep in hun atoomkelder wegkruipen.

Rusland is natuurlijk ondertussen steeds meer bezorgd over de omsingeling met honderden militaire door de VS gedomineerde bases, talrijke NAVO-oefeningen aan de grenzen en als toegift een uitbreiding van de EU-sancties.

Rob Vellekoop, 23 juni 2017

23 Comments

 1. Bernadette gelooft nog in een handboek van het leven?
  Al die regeltjes zijn louter en alleen maar de mens eronder te houden.
  Tenslotte die onontdekte stammen in de Amazone leven ook hun leven met name naar de natuur?

  • @ formidabele .

   Bernadette gelooft nog in een handboek van het leven ?

   Waar geloof jij dan in ( voor jezelf ) formidabel ?
   Wat voor een handboek …kan jij mensen aan reiken ?

   Wat voeg (jij) toe aan de Samenleving ?

   Aan de manier van ( jou ) vragen stellen
   daar alleen al uit… valt op dat jij je totaal niet verdiept hebt
   in het HANDBOEK LAW OF THE LAND
   ( anders zou jij niet zo’n vragen kunnen stellen )
   Hier kan jij je huiswerk in gaan doen ,
   dan begrijp je jezelf vast weer een beetje beter.
   Hopelijk ben jij de Engelse taal kundig ?
   Succes met je huiswerk , formidabel .

   http://www.americanlawoftheland.com/

    • Bernadette, ik wil niet lullig zijn maar al die rechten en wetten onzin op papier zijn uitgevonden door mensen. Geen enkel ander wezen op deze planeet gebruikt dat.

     • @ Nico
      Ik begrijp natuurlijk je manier van denken ook wel.
      En Ik hoop dan ook dat je de Engelse taal een beetje kundig bent.

      DIT is waar wij Soevereine mensen ook voor gaan .
      Slechts de Universele wetten van het Universum gelden,
      voor al wat Leeft vanuit de Bron des Levens.

      NIET de ruim 400.000 Politieke Regels en wetten (op papier )
      die men voor Mens en Dieren verzonnen heeft om ons te kooien
      GEEN onderdrukking meer , DAT is verleden tijd.
      Lees je hier eens in
      (of jij daar de moeite voor wil / kan nemen ?)
      En kom dan eens terug met enig positief respons 🙂

      http://www.reignofearth.com/statements-of-responsibility.html

      http://www.courtofages.com/grand-jury.html

     • Ik heb de symbolische procedure van vrije mensen doorlopen maar ben meer wat men zou bestempelen als anarchist. En ik ben bekend met common law (law of the land zoals in het VK, USA) en maritime law (law of the sea zoals in Nederland). Beiden schenden de vrijheid van mensen en dieren of ze nu wel of geen common law hebben.
      Soeverein mens: een iemand die leeft volgens de principes van ‘do no harm, cause no harm, cause no loss’. Tracht te laveren door de regels van de wet door delen te erkennen waaronder de Grondwet, EVRM, UVRM, Bill of Rights, IVBRP etc. en delen van de regelgeving als irrelevant te bestempelen.
      Anarchist: een iemand die geen enkele wetgeving, regelgeving, verdrag erkent vanwege morele bezwaren.
      Overheid / democratie / communisme (socialisme) / dictatuur: een religie waarbij de afgod geen persoonlijkheid meer heeft.

 2. WARZONE: ALS DE POES ER VAN-DOOR GAAT MET MIJN BROODJE ROSBIEF… DAN GAAT HET VAN PING-PONG OP DE BONG-BONG…!!

 3. MENSEN KUNNEN NET ZO ALS WESPEN DOEN, FLINK STEKEN EN ONTSTEKINGS-REAKTIES CRE-EREN MET PIJN, DOOR INTIMIDERENDE AF-WEER TOE TE PASSEN…WESPENNESTEN!

 4. Rusland Putin zei op een forum dat het voor Rusland goed zou zijn dat er een separatie komt inzake economie en handel met EU en VS gedurende 12 tot 24 maande n.
  De voorbereidingen hiervoor zijn reeds gestart.

  Deze mededeling is in VS (senaat) en EU Brussel ingeslagen als een BOM.
  En maken direct duidelijk dat Rusland wel zonder de wereld ken.
  Maar de wereld en vooral EU en VS kunnen NIET zonder Rusland kunnen.
  Uiteraard zwijgt de media als het graf totdat we in bv NL zonder gas zitten voor kachel en industrie

 5. De strijd tegen de G20-top in Hamburg (een bijeenkomst van de meest succesvolle wapenhandelaars en politieke misdadigers) die natuurlijk dezelfde strijd is tegen de misdadige en alternatiefloze EU-politiek begint waarschijnlijkheid al komende zondagavond met een grootscheeps protest tegen de “Gefangenensammelstelle” in Hamburg. De Duitsers willen -in grote tegenstelling tot de diep onnozele nederlanders- een andere politiek. Alles wijst er op dat de komende maand prachtige gevechten zullen uitbreken in Hamburg tegen méér dan 15.000 man aan politietroepen. Veertig vierkante kilometer van de Hamburgse binnenstad is tot gebied verklaard waar men zijn mening niet mag verkondigen, bij alle Duitse grensposten wordt gecontroleerd op ongewenste toestroom vanuit het buitenland. Rebellie wordt geboren uit hoop. Daarmee zijn de nederlanders een volstrekt hopeloos volk.

 6. Ik lees nergens, ook hier niet, de werkelijke reden van de anti-Russische houding van het Westen. Sinds Poetin in juni 2014 besloten heeft om zijn olie niet meer in dollars maar in goud te verhandelen, kunnen de Russen geen goed meer doen. Iedereen weet hoe het Saddam Hussein en Muammar Ghadaffi vergaan is nadat ze hetzelfde, voor Amerika onacceptabele, besluit namen.

 7. En we komen ieder uur, weer een stapje nader tot de dictatuur. Die van links of die van rechts, dat kunnen we nog niet weten, door de kat of de hond maar we worden gebeten. (uit Dansen op een vulkaan van Annie M.G. Schmidt).

  Bedankt voor dit artikel, houd je haaks

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.