Nieuwe verkiezingen die niemand durft uit te schrijven

Na twee maanden informatie door demissionair minister Schippers en wekenlange ‘informele gesprekken’ met Tjeenk Willink zijn de politici van de onderhandelende partijen eindelijk tot de conclusie gekomen wat de rest van Nederland al lang wist. Een samenwerking tussen Groen Links en drie rechtse partijen (VVD, CDA en D66) is niet mogelijk. Op naar nieuwe verkiezingen zouden we denken.

Sinds de verkiezingen zijn we drie maanden verder, waarin de politici hun zoveelste theaterspektakel hebben opgevoerd. Ze laten zich zien terwijl ze op het Binnenhof naar besprekingen gaan, ze worden gefilmd terwijl ze nog snel even wat afwerken op het Binnenhof en naar het Catshuis vertrekken, ze geven allerlei onbegrijpelijke commentaren, zij staren bedachtzaam of juist weifelend in de camera, gekleed in pak of juist ‘casual’, enzovoort. Leuke nietszeggende plaatjes voor de NOS.

Dankzij dit gedoe wist het NOS acht uur journaal er iedere dag minstens 10 minuten zendtijd mee te verontreinigen. Kranten speculeerden hun pagina’s vol met mogelijke ‘scenario’s’ en de bevolking ging na de verkiezingen weer over tot de orde van dag.

In ieder geval is het sinds de Tweede Wereldoorlog niet voorgevallen dat er gekozen werd voor het houden van nieuwe verkiezingen als de politieke partijen er niet in slagen een kabinet te formeren. Waarom zouden de Tweede Kamerleden hiervoor niet kiezen?

Met dank aan wikipedia.

Afstraffing

Tijdens de laatste Kamerverkiezingen verloor VVD 8 kamerzetels, won CDA er 6 en D66 pakte er 7 met als winnaar Groen Links die de hoofdprijs behaalde met 10 zetels winst.

De politici zijn bang dat een mislukte formatie door de kiezers zal worden afgestraft. De vrees bestaat dat de kiezer dan juist op partijen zal stemmen die van het informatie-spel buitengesloten zijn. Denk aan SP, PVV en dergelijke. De partijen van het veilige politieke midden, waarvan D66 en CDA de voornaamste vertegenwoordigers zijn, zouden weleens ongelofelijk op hun sodemieter kunnen krijgen. Wat op zich voor grote monden als Buma (CDA) en Pechtold (D66) niet verkeerd zou zijn. Kortom de kiezer, die meestal gematigd stemt, zou weleens kunnen polariseren en ons land zou terecht kunnen komen in een stroom van radicale ontwikkelingen als juist het politieke midden zijn wurggreep op de samenleving een keer verliest!

Rutte zou na nieuwe verkiezingen nog meer zetels dan de 8 van de vorige keer kunnen verliezen en zich terug moeten trekken in de Kamer in plaats van in het Torentje.

Nieuwe partijen als Forum voor Democratie zouden weleens hun beide kamerzetels kunnen verliezen, nu de kiezer de ware aard van deze rechtse rakkers heeft kunnen zien.

De winst van 7 zetels die D66 behaalde in maart kan met nieuwe verkiezingen volledig verdampen en richting rechts of links gaan.

De Piraten Partij zou nu misschien wel in de kamer kunnen komen.

Links zou serieus kunnen opkomen, net als Labour in het Verenigd Koninkrijk, als ook de SP zetels gaat winnen en met Groen Links samen een decennialang gekoesterde linkse regering kan vormen.

Petitie

In plaats van af te wachten, een niet ongebruikelijke reactie van de kiezers, zouden we ook het initiatief kunnen nemen voor een petitie voor het houden van nieuwe verkiezingen. Het kan helemaal geen kwaad om wat druk uit te oefenen op de freewheelende politici, waarvan hun bezoldigingen toch wel doorlopen. De ontspannen houding waarmee ze de ‘informele formatiegesprekken’ ingaan steekt schril af tegen de productie- en prestatiedwang in de rest van de maatschappij.

Opties

Voordat nieuwe verkiezingen echter moeten worden uitgeschreven zijn er nog voldoende (in de ogen van de politici) opties, denk aan een minderheidskabinet of een gedoogkabinet (dat destijds door Wilders tot zinken werd gebracht). Daarnaast blijven er nog samenwerkingsmogelijkheden over die ongetwijfeld onderzocht zullen worden en waarvan alleen de bevolking weet dat deze ook kansloos zijn.

Voor de gevestigde orde staat er veel op het spel, vandaar dat nieuwe verkiezingen er zeer waarschijnlijk niet zullen komen. De formatie in België van het recente kabinet duurde zonder blikken of blozen twee jaar zonder dat er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven, waarom zou de Nederlandse politiek hiervoor onderdoen?

Rob Vellekoop, 13 juni 2017

15 Comments

 1. Woon heden 10 jaar buiten Nederland.
  Zie vanuit mijn Poolse woonplaats gade wat er in Nederland gaande is.
  En overzie dat er Nergens in Europa enige vorm van Democratie nog bestaat.
  Het gevolg zal zijn dat er eerst binnen Europa (EU) een conflict (oorlog) moet uitbreken voordat wij na enige jaren tot de conclusie komen.
  Dat het zo niet verder gaat en dat wij Europeanen de VN van Europa moeten oprichten waarin wij ons allen plechtig beloven dat er vanaf nu anders moet.
  Om er na 70 jaar wederom erachter komen dat het niet geholpen heeft.

 2. Ook in Amerika is democratie dood. Deze professor onthult hoe meedogenloos de elite is

  Homepagina » Buitenland » Ook in Amerika is democratie dood. Deze professor onthult hoe meedogenloos de elite is

  Wat president Trump met zijn interventies in het Midden-Oosten laat zien is dat het afgelopen moet zijn met de jihadi’s. Dat stelt professor Karel van Wolferen in Café Weltschmerz.

  Je zou kunnen zeggen dat hier een verandering van beleid is waarbij niet meer gesproken wordt over regimeverandering, maar frontaal de aanval wordt gekozen tegen terreur, zegt hij.

  Trump negeert daarbij de belangen van de wapenindustrie.

  Niet het volk

  Een ander aspect is hoe de Amerikaanse mainstream toewerkt naar een impeachment. De media vinden blijkbaar dat Trump weg moet, aldus Van Wolferen.

  Je ziet nu dat zelfs de kritische media die eerder achter hem stonden nu ook vinden dat hij het veld moet ruimen. Hij zal daarom ongetwijfeld worden aangeklaagd, merkt hij op.

  “Wat hier gedemonstreerd wordt is dat niet het volk kiest wie haar president is, maar instituten als de FBI, CIA en andere belangengroepen zoals de neocons die we tegenwoordig de deep state noemen,” legt hij uit.

  Geen democratie

  “Samen met de media bepaalt zij in hoeverre een president afwijkend beleid mag voeren en bij gebleken ongeschiktheid wordt deze afgezet,” voegt hij toe.

  “We kunnen voor het eerst in het proces dat nu aan de gang is zien dat Amerika geen democratie is,” klinkt het nog.

  Professor Karel van Wolferen is oud-correspondent van NRC Handelsblad. Hij is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

  https://youtu.be/A0AWQSKLwTQ

  • Is het hier niet net zo? De democratie isdood, de gevestigde partijen klampen zich aan elkaar vast, de rest moet naar hun pijpen dansen.

 3. Misschien moeten ze toch maar eens met de PVV gaan praten. Het uitsluiten van een partij die
  ruim 13% van de stemmen kreeg om principiele redenen is namelijk nogal ondemocratisch.

 4. AHA! KIEZEN VOOR EEN KLEINE VAKANTIE IN EEN GIETENS-GIETERTJE IN GIETHOORN KAN VANDAAG OOK HEERLIJK ZIJN MET DIT WATER ZWOELE WEER…..

 5. Een coalitie is altijd een consensus beleid, dus altijd water bij de wijn?

 6. bezigheidstherapie voor de burgers om de politieke illusie van vrijheid en democratie te kunnen waarborgen. 80 % van het politieke beleid en uitvoering in Nederland wordt gedicteerd vanuit het “Brussel”. De Nederlandse politiek is simpel een doorgeefluik van de EU. Net als bij een Chinees afhaalrestaurant.

 7. Nieuwe verkiezingen uitschrijven heeft niet zoveel zin . Er zullen wel kleine verschillen optreden, maar het probleen zal er niet door opgelost worden. De partijen zullen geen van alle toegeven. Een nieuwe neo liberale coalitie ligt binnen bereik, aangezien hun achterban vrij stabiel is. Links is verdeeld,omdat de een het nog beter weet dan de andere,met SP als uitzondering. Het programma en beleid om de hele maatschappij te helpen is al decennia hetzelfde. De midden partijen lobbieën een beetje mee met links en rechts.Niks nieuws dus. Naar mijn idee zijn de sp en vvd de meest betrouwbare en stabiele partijen voor hun stemmers. De vvd voor de burgers met vermogen,de sp voor iedereen.

 8. Het is dan ook nog zo, dat dit land niet in staat is eerlijke verkiezingen uit te schrijven omdat nu in het nieuws is geweest dat veel stemmen gewoon met duizenden tegelijk verdwenen zijn, waar weinig ruchtbaarheid aan gegeven is in de media. Tel er bij op de stemmen die verloren zijn gegaan door toedoen van de heer van Aartsen die kiezers in het buitenland de dikke vinger gegeven heeft, en je hebt zo een verschil van dus wel degelijk een Kamerzetel, wat ze dan nog gaan ontkennen ook. Tot mij huivering las ik er nog eens bij dat de Kiesraad om problemen bij het tellen te voorkomen dan opeens gebruik wil gaan maken van ‘elektronisch tellen’ waarbij de telmachines uiteraard veel extra stemmen bij andere partijen op weten te tellen. Geen handmatige controle, en zo glijden we af naar een bananenrepubliek die we toch al zijn. Ik snap best dat men fouten maakt maar in dit land wil men geen verantwoording nemen. Al tijden zingt het herinvoeren van de stemcomputer weer rond, wat Amerikaanse toestanden op levert. Wat dat betreft is het nog een wonder dat de kiezers met de rode potloden de ogen van de politici niet uitsteken. En dan gaat zo een Kiesraad ook nog lopen roepen dat het ‘aanstampen’ van de stembus opeens niet mag. Waarom niet?? Waar staat dat??

 9. Ik snap de optie nieuwe verkiezingen best want dan kunnen ze weer de boel vertragen, en begint het circus rondom de grote stembiljetten weer opnieuw. Beter dan niets zullen we maar denken en laat ze er maar snel mee beginnen. Waar de laffe SP dus veel binnen had kunnen halen, wilde meneertje Roemer opeens niet met de VVD waardoor je ook daar niets aan hebt. Interessant artikel op Joop van Thieme over de optie ‘zonder CDA’. Heb je het gelezen? Het feit dat GroenLinks geen verantwoordelijk wil nemen, wordt door veel mensen niet gewaardeerd. Een mooie kans veel standpunten om te zetten in regeringsbeleid en dan opeens laf afhaken zoals je alleen bij een lafaard kan verwachten. Je merkt terecht op dat Forum voor Democratie meer zetels van de VVD af kan snoepen en ook dat is een gunstige ontwikkeling. Maar dan opnieuw ontstaan dezelfde problemen, en wordt niemand er wijzer of beter op. Het spreekt voor zich dat ik de optie Thieme wil, dus zonder die meneer van het CDA, die zich overal tegen aan aan het aanschurken is. Ik kan het artikel niet meer terugvinden. Ook niet via zoekfunctie. Ach ja.

  • Rinus,zoals de rest van de politiek de PVV uitsluit ,sluit de SP de VVD uit. En terecht. Als je zoals de SP en de VVD een programma hebt die lijnrecht tegenover elkaar staat,hoe wil je dan afspraken maken? Onmogelijk, punt uit. De PvdA heeft het geprobeerd en zie wat RR van terecht is gekomen. Kommer en kwel. Rinus in het vervolg aub geen domme opmerkingen maken zoals vele Nederlanders.

 10. Beer laat dan nooit GL heeft volkomen gelijk. Met VVD geen duurzaam beleid, geen sociale gerechtigheid etc. Laat ‘rechts’conservatief Nederland, cq de liberale en neo liberale politieke partijen het verder maar uitzoeken. Liever nog de PVV met haar neo sociaal beleid dan de VVD, die een ander niet gunt wat zij voor zich zelf willen (behouden) meer inkomen, meer welvaart en dus meer welzijn, en verrijken ten koste van anderen en kwetsbaren. Maar beter is een combinatie van SP, GL, PvdD, PvdA, D’66, hoewel D’66 er (mede) voor heeft gezorgd en verantwpprdelijk was van de sociale afbraak van door oa FNV bereikte verworvenheden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.