Blauwe oplichter

Niets vermoedend stap ik op de stoptrein. Op het balkon vouw ik mijn fiets om een verticale stang. Terwijl ik daarmee bezig ben, stevent een conducteur op me af. Ik staak mijn werk en toon mijn pasje. Hij is tevreden.

Omdat ik mijn gewaardeerde vouwfiets niet kwijt wil raken, hou ik hem de hele reis in het oog. Daarom ga ik in de buurt zitten en vraag aan een man met hond of ik naast hem op de klapstoel mag gaan zitten. Hij knikt en laat zijn hond voor me opschuiven.

Binnen enkele seconden nadat ik ben gaan zitten doet de man volledig verbouwereerd zijn verhaal. Hij is zo aangedaan dat hij hetzelfde drie keer in een andere volgorde vertelt. Hij zegt:”Ik tril er nog van”.

“Geen kaartje voor de hond? Dat is dan 50 euro”, had de conducteur gezegd.
“Heeft u geld bij zich?”
“Betaal dan maar een tientje.”

Wij zitten samen op het balkon, zoals dat in treintaal heet. Buiten schijnt de zon. Het is een blije dag, veel mensen gaan erop uit.

De man is een bonkige kerel, zijn hond is een gespierde vechtjas. Hij zegt dat het gebeurde, juist voordat ik instapte. De conducteur werd onderbroken omdat de trein stopte op mijn station.

“Ik zweer het je”, zegt de man, ook zichzelf overtuigend dat het allemaal echt is. Nadat ik gezegd heb het onbegrijpelijk te vinden, zo’n corrupte treinconducteur.

Bij de volgende halte vraag ik de man of hij niet wil uitstappen. “Ik moet naar Nijkerk, zegt hij.”In de volgende trein kom ik misschien weer een conducteur tegen”. Hij weigert te buigen voor corruptie.

De schrik zit er flink in. Hij schudt nog een paar keer zijn hoofd en ik zie zweetdruppeltjes glinsteren op zijn voorhoofd.

Het gaat hem nadrukkelijk niet om het geld, maar om de ijzige confrontatie met rottigheid.

“Als deze conducteur bij jou terugkomt geef ik hem aan”, zeg ik, ook boos geworden. Dan realiseer ik me dat dit niet zal gebeuren, de treinman kan pas zijn slag slaan als de man alleen zit, dus als er geen toeschouwers zijn.

Ik verstoorde de transactie door juist in dat deel van de trein te gaan zitten. De man bezweert me dat hij niet zou hebben betaald. De conducteur laat zich niet meer zien. Ik ben blij dat de grote man niet in de verlegenheid is gebracht om toch de blauwe oplichter te betalen.

Het verhaal ebt nog lang in mijn hoofd na, als de man allang is uitgestapt.
Dergelijke praktijken verwacht je in de een of andere bananenrepubliek, maar toch niet bij ons?

Rob Vellekoop, 11 juni 2017

10 Comments

 1. Dat we onderhand bijna in onze corrupte samenleving verkeren, die bijna net zo welig in Mexico, Filipijnen etc tiert, mogen we onderhand wel aan de bel gaan trekken?
  Al naar andere zaken als economie, politiek, bankzaken,huizenmarkt zitten we hier niet ver vandaan?

 2. De paranoïde passagiers werden meteen boos wat het succes van de grap van de D66 conducteur bewijst. Vind het wel een leuke grap. Betalen voor een hond? Een hond is toch handbagage? Arme man, je hebt hem alleen maar bevestigd in zijn paranoïde wanen. Dat moet je nooit doen natuurlijk.

  • Een hond van een dergelijke omvang is zeker geen handbagage en daarvoor moet wel degelijk een kaartje worden gekocht.

   • De boosheid die je had, had zich beter op de man kunnen richten omdat hij aan het zwart rijden was, en geen Dagkaart voor zijn hond had gekocht voor kennelijk 3,10. De conducteur heeft hem nog gematst en had met gemak een hogere boete uit kunnen schrijven. Waar de man dus eigenlijk de fout maakte door zich niet aan de regels van de vervoerder te houden, lag de fout dan opeens bij de conducteur. Hoe dan ook: gratis openbaar vervoer is veel simpeler dan dat elke kaart, elke reis, en elke hond bij moet worden gehouden. In de tijd van Hitler deed men ook niet moeilijk over plaatsbewijzen en mocht je soms gratis met de trein reizen. Ja oom Adolf had ook zo een verhaaltje met personen en treinen, lol.

 3. Heel simpel de man geeft de rit, route en tijd door aan een blauwe pen van de politie en aan de directie en het hoofdkantoor van de NS. De desbetreffende conducteur had een dienstregeling en is dus “buitengewoon op te sporen” door een ambtenaar.
  Ik neem aan dat de volgende rit van de man een gratis rit zal zijn, met een mooie bos bloemen van de ns.

 4. Daar kwam hij bij mij niet weg, als het een keer goed gaat maken ze er een potje van daar kun je gif op in nemen? In feite ben jij dan ook een oplichter als je daarin mee gaat?

 5. dit is corruptie in het voordeel van “de gewone man” 2x in dit geval.
  de conducteur gaat er op er vooruit en het slachtoffer gaat er veel minder op achteruit. het grote geld krijgt niets. hier in bulgarije kan je pliesie ook gewoon omkopen voor een aalmoes. echt super!
  winkeldieven krijgen hier de keus. pliesie of 3x de winkelwaarde van het gestolenen dokken. echt wel beter systeem.
  in een normale wereld zie ik persoonlijk meer in de arabische methode om met dieven om te gaan.

 6. we leven in een bananenrepubliek dat is helaas de realiteit,rechtspraak politiek referenda etc

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.