UWV verwacht banengroei, is dit ook meer werk?

De UWV-Arbeidsmarktprognose 2017-2018 VERWACHT in de komende twee jaar groei van het aantal banen met ruim 225 duizend naar 10,2 miljoen banen. Er is vooral in 2017 banengroei. Ook in 2018 groeit het aantal banen nog wel, maar de groei vlakt af. Groeien de bomen weer tot in de hemel of bedriegt de schone schijn?

Het UWV baseert haar verwachtingen op de VOORSPELLINGEN van het CPB. Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie groeit met percentages van rond de twee procent. Voor de middellange termijn tot en met 2021 gaat het CPB uit van een groeipercentage van 1,7%.

Maar dat is nog niet alles. De 225 duizend banen, hoeven geen voltijdsbanen te zijn. Volgens het UWV is Nederland binnen Europa zelfs al jaren kampioen deeltijdwerken. In 2016 had bijna de helft van de werkzame beroepsbevolking een deeltijdbaan (een baan van minder dan 35 uur): tien jaar geleden was dat 44%. Het zijn vooral vrouwen die een deeltijdbaan hebben, namelijk zo’n driekwart van de vrouwen in de werkzame beroepsbevolking. Bij de mannen is het aandeel met een deeltijdbaan gestegen naar 26% in 2016. Met andere woorden een job van een uur per week telt ook mee als baan.

Het grote aandeel deeltijdbanen roept de vraag op of de werkgelegenheid ook toeneemt als wij kijken naar het totaal aantal gewerkte uren in een jaar of naar het totaal aantal fulltimebanen. Ja, zegt het UWV, het totaal aantal gewerkte uren groeit met 1,5% in 2017 en 0,7% in 2018. En ook na een omrekening van banen naar arbeidsjaren, als benadering voor fulltime banen verwacht het UWV toch groei. In twee jaar tijd verwachten ze een toename van 155 duizend arbeidsjaren.

De voorspellers van het CPB weten echter niet hoe de volgende zaken zich zullen gaan ontwikkelen, laat staan dat ze weten welk effect dit zal hebben op hun prognoses:
– Brexit
– kabinetsformatie
– oplopende spanningen in de wereld (Trump-effect)
– bezuinigingen (6 miljard euro meer naar defensie)

In 2018 verwachten ze dat de arbeidsproductiviteit weer toeneemt naar het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Door toenemende arbeidsproductiviteit kan het werk met minder mensen worden gedaan. Dit remt de groei van de werkgelegenheid. Zo neemt bijvoorbeeld in de industrie en de financiële dienstverlening de omzet wel toe in 2018, maar daalt het aantal banen.

Kortom de cijfers van het UWV zijn gebaseerd op prognoses van het CPB. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op banengroei, wat dus iets anders is dan groei in werkgelegenheid. Daarnaast komen er allerlei ingrijpende ontwikkelingen aan in Europees verband (Brexit) en heeft Trump zijn weerslag op onze rijksbegroting. Deze effecten zijn niet in deze cijfers meegenomen. Daarnaast is de toename van de groei het gevolg van een opleving van het optimisme van de consument, die positiever is en daardoor de neiging heeft om meer te consumeren in plaats van te sparen. Dit laatste gebeurt massaal als er spanningen in de wereld zijn en men uit voorzichtigheid zijn geld oppot.

Een ander punt van aandacht is dat de deeltijdbanen van studenten en scholieren ook meegeteld worden, deze zitten voor een belangrijk deel in dienstverlenende sectoren zoals de horeca en detailhandel. Tot de beroepsbevolking behoren de mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 75 jaar.

Rob Vellekoop, 31 mei 2017

17 Comments

 1. Nutteloos en gevangen of zinvol en vrij!

  De banen en cijfertjes fetisjen zullen nog wel even het nieuws en het journaal vullen. Het CPB met zijn aarde afbrekende rekenmodellen is natuurlijk wel het verlengstuk van de technocratie en het superkapitalisme. Brood en spelen, banen en economische groei.Strooi het rond als pepernoten en iedereen is weer braaf en koest. Nu ja, het vormt ook een voedingsbron voor de stem van het ongenoegen en ongecontroleerde woede. De wegbereiders doen alsof hun neus bloed en Baudet en PVV plaveien verder de weg voor het opkomend trumpisme en fascisme.

  En al die banen die er al zijn en die er worden beloofd. Hoeveel nutteloze arbeid met bijbehorende nutteloze producten zit daar niet bij? De Aarde als speelbal in een spel van weglachende ‘wereldleiders’. Als men zich dat bewust wordt, wat leren we daarover op school, dan gaan we weer zinvolle arbeid en producten produceren. Dan exporteren en importeren we steeds minder nutteloosheid maar importeren en exporteren we geluk, autonomie, eigen waarde, autonomie en werkelijke vrijheid.

  Waarom wachten( mopperen,schelden, grof taalgebruik) als je nu al kan beginnen?
  Steeds meer mensen zijn u al voorgegaan.

 2. Et voila, de loi travail komt eraan:

  http://www.andereuropa.org/arbeidsrechten-eerste-doelwit-van-patron-macron/

  Die snel EUSSR breed geimplementeerd gaat worden met VerNEEderigNSBland natuurlijk in het voorste gelid. Goedgelovigen die nu nóg blijven denken dat ze nog baanzekerheid zullen blijven behouden…..

  De NWO EUSSR veni, vidi, vici- Macron, plotsklaps (ogenschijnlijk) kwam, zag en overwon:

  http://www.langleveeuropa.nl/2017/05/macrons-gebruik-symboliek-is-grootschalig-incl-stemfraude/

  Dormez doucement mes moutons!

  Slaap zacht mijn schapen!

 3. Juist ja, over technische werkloosheid wordt niks vermeld, het is om onderhand moe van te worden?
  Alleen wordt het beeld gecreëerd, dat met hun beleid overeenkomt?

 4. De Bildenberg-groep Sloper,
  De Sloper,
  Is allemaal larie koek.
  Het enigste waar je naar moet kijken is de olie bis-nisssss..wat kost op deze dag een vatje olie??..en das niet goed nieuws dat weet ik wel..en alles hangt wast aan de olie!
  Het eigenvolk was en is te duur voor de ardeid…toen waren er de Polen maar die komen niet meer…en nu…de oudtjes lopen er lekker bij(op zijn einde)de jeugt die zijn jaren geleden door gaan studeren en nu zijn er geen mensjes meer die vuil werk willen doen..maar er is een lichtpuntje..en wel er komen Afrikane hier heen om te werken!!
  Ik dank u!!!

 5. Geloven jullie nu echt dat er eerlijk is geteld na afloop van de laatste verkiezingen???
  De belangen zijn ZOO groot dat het neo-liberale lakeienzooitje blijft zitten om de gore onmenselijke programma’s uit te voeren. Ze kunnen dat zonder enig empathie en menselijk gevoel. Precies zoals dat gaat in de grote bedrijven. Banken bijvoorbeeld.
  Angst en repressie is het gereedschap om de status quo te kunnen handhaven. Ik geloof er geen zak van dat men en masse wéér gekozen heeft voor die domme schoften! Het volk kan onmogelijk zo dom zijn! Mocht dit wel zo zijn en ik heb het helemaal mis…
  men heeft wel gekozen voor dit tuig?… Dan de bom erop! Weg met die hele troep dan maar!

  • Nee, ik ken niemand die stemde op de vvd! Sterker nog, wanneer ik die mensen vraag of zij iemand kennen waarvan zij weten of die persoon stemde op de vvd, kom ik op een aantal van welgeteld drie.
   Nu is mijn sociale omgeving niet bepaald vvd materiaal, maar ik hoor werkelijk alles voorbij komen, pvv, geen probleem, denk, geen probleem, zelfs voor sylvana durven mensen gewoon uit te komen, maar ik heb zelf dan zeg maar het idee dat het vvd-ertje gewoon het nieuwe pvv-ertje is geworden. Althans, in mijn buurt. Die pvv-ers schamen zich er niet meer voor, met denk en sylvana erbij, maar vvd, dat heeft bij mij in de woonbuurt nog niemand (durven) uitspreken..

   Bom erop!

   • Trump heeft nog wat MOAB s ??

    😉
    Ze beseffen niet wat ze doen btw , spreek er wel eens wat ( op straat gesprekken) gelukkig niet in mijn directe omgeving.
    Ze geloven alle telegraaf fabels. Het zijn kids die na het verhaaltje weer gaan slapen, en ervoor en tijdens..en tijdens het slapen dromen ze van geld en rutte, die het geld toeschuift wat ie gemaakt heeft niet door het af te pakken vd armen,en de zorg kapot te maken, maar in hun idee schept hij geld gewoon uit een badkuip zonder iemand te slachtofferen.

    tot ook voor hen de koek op is natuurlijk.

    *zucht*

  • @ Rvdz
   Ik heb vol vertrouwen in het idee dat het democratisch systeem volledig gekaapt is en dat de kiezer volledig uitgelachen wordt.
   Macron lag er al uit in het toemalig kabinet om de onzinnige programmas die hij wilde uitvoeren en nu wil de franse nationalist een globalist die ze tot op het bot austerity aanbiedt?
   Kan het ZO gek lopen in het leven?
   Inspector Clouseau zou dit uitermate verdacht vinden…net als ik.

 6. CPB en UWV zijn instellingen die volledig afhankelijk zijn voor hun bestaan van de (r)overheid. “Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt”, dus die “prognoses” kunnen meteen bij het grof vuil……….

 7. Dat in het voordeel, naar zichzelf toerekenen, van deze instantie werkt valt nog te bezien? De mensen hebben goed door dat ze belazerd worden!
  Dit kabinet heeft alleen maar klakkeloos aangenomen wat voor beleid het UWV(kunt bijna zeggen sicherheitsdienst) uitgestippeld heeft met als capo de minister van sociaal-beleid?

 8. Het duo Peppi en Kokki Vermeend en van der Ploeg geloofd nog immer in de heilige graal “groei” maar die is er slechts voor de hooguit 20% parasitaire toplaag die weet te profiteren van “geld” geld maken via de casino’s c.q. beurzen en dus zo de balans in de wereld “economie” nog weten op te krikken. De echte economie van de 80% globalosers der onder en middenklasse ligt allang op apegapen en dat proces zal zich alleen maar verder gaan verdiepen terwijl de FNV- ook dienaren (poldermodel)- geveinsde verontwaardiging speelt en zich vasthoudt aan hun eigen bestaan van mooie baantjes in dit parallel universum van schijnbewegingen:

  http://www.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2017/mei/FNV-Industrie-ziet-noodzaak-niet-in-van-gedwongen-banenverlies-bij-Linde-Gas-Benelux

  Er gaan daar 150 banen verdwijnen met gedwongen ontslag, het zoveelste voorbeeld van klappen die maar zullen blijven vallen en het is maar al te duidelijk waar de belangen weer liggen!

  Maar Big Money ziet die “noodzaak” wel, immers hun eigen verrijking ten koste van het wegwerpartikel werknemer wat hen geen zier interesseert. Het is allang duidelijk dat groot bedrijven niet meer innoveren en investeren, ze profiteren alleen nog maar van de lage rente van de centrale banken, financial engineering en fiscal arbitrage in deze parasitaire totaal gefinanceerde, gemonetariseerde NON economie en pleasen alleen nog maar de belangen van “investeerders” en grootaandeelhouders. De reorganisatie woedes doen de rest om het ongewenste leger van te duur betaalde vaste werknemers praktisch tot nul te doen reduceren.

 9. En wat het “bevorderen van vaste banen” betreft, laat je niks wijsmaken, hier worden immers de “vaste” banen Pechtold stijl mee bedoelt; de “vaste” baan zonder ontslagbescherming want het is klip en klaar dat het komende “kabinet” de kloof tussen vast en flex wil dichten en dat zal ten koste gaan van de nog huidige vaste baan met andere woorden het ontslagrecht zal nog verder uitgehold gaan worden. En wat stelt die “vaste” baan dan nog voor! Dienaren zoals Wilthagen, Bouman e.a. lobbyen al driftig voor het Deense Flexcurity arbeidsmarkt model.

 10. “Banengroei” wordt juist in die sectoren verwacht die eerst helemaal kapot geknepen zijn door bezuingingen; bouw, welzijn, zorg en horeca en die laatstgenoemde is grotendeels seizoenwerk. Het UWVreselijk “verwacht” weer eens wat! Het zijn allemaal ingeblikte leugens uit de gemuteerde “waarheids”fabrieken van CBS, CPB UWV etc, dienaren van de alomtegenwoordige neo- liberale tumor om de mensen een rad voor ogen te kunnen blijven draaien maar de twee programma’s van radar tv afgelopen maandag en de week daarvoor laten duidelijk zien dat het tijdperk inkomen uit bestendige banen voltooit verleden tijd is ook door oprukkende technologie zoals machine learning.
  Dienaren zoals dit PvdA duo Peppi en Kokki dat er lustig op los pent voor het VVD NSB lijfblad Televaag:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/28250232/_Banen_weg_door_grote_lastendruk_.html

  Economie 4.0 waarin de vaste baan definitief gare passé is staat voor de deur; werk alleen nog maar voor enkelen die zo flexibel als elastiek zijn met de juiste skills op dat moment en dat verandert de dag daarop natuurlijk weer dus moet je tot aan je dood nog telkenmale bijleren om de ratrace van up to date blijven bij te benen. De poliziek en FNV zitten nog steeds vastgeroest in economie 3.0 van de 19e eeuw en loopt (bewust geblinddoekt) achter de feiten aan.

 11. Het vervelende is dat de basis van de samenleving gebaseerd is op, nog steeds, het neo liberale gedachtegoed wat immoreel te noemen is. De BV nederland wordt gezien als een bedrijf waarbij de voortschrijdende automatisering tot minder banen zal leiden en waarbij de mensheid de denkfout maakt dat dan nog steeds op basis van het solidariteitsprincipe, de netto opbrengst van bedrijven uitgesmeerd zal worden over de bevolking. Ter meerder glorie van ons aller welzijn. Dit is echter een illusie. De corporaties zien dit als een innovatief beleid wat alleen ten goede komt aan de winstmaximalisatie van de bedrijven zelf en hun aandeelhouders.
  De ‘voormalige’ arbeidspool wordt beschouwd als een zichzelf overbodig gemaakte massa die alleen maar kost en daardoor afgevoerd moet worden. Het kan ze daarbij geen zak schelen of men onder het bestaansminimum komt want armoede is een keuze, vindt men.
  In wezen is de samenleving bedrijfsmatig onderverdeeld in ‘productieve’ en onrendabele ‘eenheden’. Binnen VVD achtige kringen is dit al jaren aangeduid als het proletariaat of het plebs waar men absoluut geen respect voor kan en wil opbrengen maar deze alleen ziet als productiemiddel waar zoveel mogelijk op bezuinigd moet worden met zo krap mogelijke arbeidsvoorwaarden en een zo groot mogelijk ontslagrecht. Dumpbare units!
  Dat zie je de laatste jaren onder het rechtse tuig duidelijk plaatsvinden. Nu is het nog de vraag hoe je, voor de uiterlijke schijn, van die massa kunt afraken? Het liefste zou men massa euthanasie plegen maar daar had men eerder ook oorlog voor bedacht. Stuur jan lul naar het front en laten ze elkaar bij bosjes afslachten. De mensen die een ‘nog’ redelijk bestaan hebben staan dan wel onder de druk van niet alleen een dikke hypotheeklast maar ook onder prestatiedrang want voor hen tien anderen. Nu mogen we weer verder bezuinigen want de zoveelste amerikaanse klootzak wil zijn wapentuig slijten en omdat wij onze ziel verkocht hebben aan dat tuig zijn we verplicht hun rotzooi te kopen. JSF e.d. om gedwongen mee te doen aan de uitbreiding van de amerikaanse hegemonie. Moreel en financieel laten wij ons als bewoners van dit land anaal zover uitruimen dat we dadelijk de drollen over dwars kunnen uitpoepen.
  Verder is het weer in orde vandaag!

 12. Lariekoek. CPB en UWV marketing campagne door de politiek opgelegd. Stem het klootjes volk gunstig voordat je ze weer verder gaat plunderen. Een schijnwereld van de leugen. Wie geloofd er nu nog in de domme leugens van wat de politiek en zijn leugenmachines heeft te zeggen. Het is bedroevend dat integriteit steeds verder wegzakt. De leugens worden steeds meer en goedkoper.

 13. Een ding lees ik niets van, en dat is de technische werkloosheid.
  Houden de rekenkamers hier ook rekening mee, of wordt dit (bewust) verzwegen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.