Eetbare steden wereldwijd in opmars

Todmorden, gewoon groente verbouwen op straat

Afgelopen zondag is een voedselbos geopend in Nijmegen-West. In Nederland komen er steeds meer, terwijl er in Duitsland meer dan 140 steden zijn met eetbare gebieden. De eetbare stad is bezig aan een wereldwijde onstuitbare opmars. In Engeland noemen ze het ‘incredible-edible’ en voor de Fransen is het ‘Incroyables Comestibles’.

Een eetbare stad is een aantal stedelijke ruimten bij elkaar die gebruikt worden om voedsel te verbouwen en te oogsten. Dit kunnen naast planten ook dieren zijn. Omdat het verbouwen van gewassen in stadstuinen vaak op kleine ruimten gebeurt, gaat men ook de lucht in door gebruik te maken van balkons, muren en daken. Op deze manier beplanten de initiatiefnemers voetgangerszones, parken en speelplaatsen met eetbare planten en struiken. Vaak is de producent dezelfde als de consument en mag iedere burger mee oogsten. Een voedselbos kan een onderdeel zijn van de eetbare stad.

Er komen steeds meer eetbare steden in Duitsland. Een van de eerste was Kassel in 2007. Hier staat een overzicht van meer dan 140 Duitse steden, die op de een of andere manier de openbare ruimte beschikbaar stellen voor het verbouwen van voedsel.

In Engeland, net boven Manchester ligt de edible city van Todmorden. Van hieruit heeft het concept zich wereldwijd razendsnel verspreid. Het incredible-edible network bestaat al uit meer dan 100 groepen wereldwijd. Van Canada tot Nieuw-Zeeland, van hoofdsteden tot gehuchten. Iedere groep doet het op zijn eigen manier, maar algemeen is het ‘ethos van vriendelijkheid’. Ook de Fransen hebben ondertussen hun Incroyables Comestibles netwerk. Lees meer.

Hier wat video’s als inspiratie.

https://youtu.be/pX0_BV1R3OI

In Todmorden is een enthousiaste groep vrijwilligers bezig met dit wondermooie initiatief. Zij geven aan dat ze verder willen gaan dan de grenzen van hun gemeenschap, zij zien hun activiteiten ook als aanzet om de wereld beter te maken. Zij willen ieder lid van de gemeenschap toegang geven tot lokaal verbouwd voedsel, door samen  te werken, lokale ondernemingen  te steunen, en door educatie van ‘de klas naar de keuken’. Zij doen dit zonder overheidsgeld en het uitgangspunt is dat elk die mee-eet ook meewerkt.

Incredible Edible Todmorden from Haymedia Films on Vimeo.

Voedselbos-initiatieven kunnen een onderdeel zijn van de eetbare stad. Op dit moment is er in ons land bijna 103 ha voedselbos gerealiseerd. Het voedselbos is een van de vormen van natuurlandbouw. Het is een gemeenschap van bomen, struiken, planten in diverse etages, schimmels en dieren, met een grote diversiteit aan eetbare soorten. De biodiversiteit en productiviteit zijn er hoog. In zijn ideale vorm is een voedselbos zelfvoorzienend. Een goed voorbeeld is Ketelbroek in Groesbeek.

Rob Vellekoop, 24 mei 2017

12 Comments

 1. \je wiltg niet geloven wat er allemaal niet weggegooid wordt, dood en doodzonde?

 2. Weer wat Geleerd! De honingbes kende ik nog niet. Wat betreft die eetbare als veel mensen het niet weten dan zou ik gewoon aan de weg gaan timmeren. Daar zijn Arnhem genoeg mogelijkheden voor. In de buurt van het centraal station, het centrum of de scholen dan zien ook veel jongere mensen dat dan alleen mensen van middelbare leeftijd. Arnhem is voor mij dichtbij genoeg om een keer een bezoekje te nemen maar wel te ver voor mij voor vrijwilligerswerk.

 3. Ook in Rotterdam Zevenkamp hebben we een Eetbaar Parkje. Naar een grote openbare moestuin zijn er fruitbomen, is er een fruitdoolhof en houden we bijen. Dit allemaal naar het idee van buurtbewoners die zich hebben verenigd in Wollefoppengroen & co

 4. In Arnhem ( presikhaaf ) in kinderkamp park, is een eetbare park. Te weinig mensen weten het. Daar is ook een moestuin binnen het park waar je kan groenten plukken. In het park is de Honig-bes begonnen rijp te zijn… ik hoop dat meer mensen straks in het park komen en hiervan kunnen genieten. Ook zoeken wij meer vrijwilligers die interesse hebben om deze eetbare plek te ontwikkelen.

 5. Mooie intiatieven. Dit is de goede weg naar lokale zelfvoorziende en onafhankelijke samenlevingen. Maar er zijn naast voedsel ook technologische stappen die moeten worden gezet. Mensen moeten ook hun eigen water leren opvangen en zuiveren (drinkwater) en energie bronnen maken zoals windmolens en zonnecollectoren. Daarnaast is het ook handig een lokaal laboratorium te beginnen die zich bezighoudt met plantextracten voor medische doeleinden zodat we ook onafhankelijk worden van de farmaceutische industrie. Daarnaast is wetenschappelijk inzicht voorzover dat per individu mogelijk is beslist geen overbodige luxe. Dan weet men ook waarom men een meer lokaal leven moet leiden. Ik pluk zelf mijn eigen groenten en fruit in de natuur zoals zevenblad, paardenbloem, hazelnoten, bramen, vlierbessen enz en kweek ook voedsel zelf zoals tomaten, rucola, sla druiven en aardbeien op mijn balkon ook al is het dan niet heel veel vanwege gebrek aan ruimte. Ook eet ik zo af en toe sprinkhanen om ook in mijn eigen proteïnen te voorzien. Omdat ze vanwege kunstmatige bestrijdingsmiddelen niet zo veel meer voorkomen vooral die lekkere grote sabelsprinkhanen wil ik ze zelf ook gaan proberen te kweken, schijnt heel makkelijk te zijn. Ik doe dit deels vanwege het feit dat je minder afhankelijk wordt van het systeem maar omdat ik weet dat ik een onderdeel ben van een chemische en biologische kringloop die momenteel verstoord is. Bovendien bevatten veel wilde planten allerlei unieke moleculen die ik ook graag in mijn dieet heb zitten. De vlierbes bevat bijvoorbeeld een molecuul dat een circa 100 x zo krachtige antioxidante werking heeft als vit. c. Zevenblad bevat organische molecuul complexen van silicium dat goed is voor de gewrichten en insecten bevatten veel hogere concentraties proteïnen dan rund of varkensvlees. En ga zo maar door. Ook sociaal heeft deze leefvorm voordelen. Er is meer sociale cohesie en controle en je maakt makkelijker vrienden of een liefdesrelatie zonder dat dit geheel afhankelijk is van geld. Nu beland je zonder voldoende inkomen al snel in een sociaal isolement. Keep it on!

 6. Het is harstikke agenda 21.
  Echter zolang het nu nog vrijwillig participeren blijft, dat men NIET gedwongen wordt land en oogst af te staan voor de “lokale economie” is het leuk.
  Echter landsharing staat nu nog aan het begin. In later stadia komt er dwang. Voor mensen met een uitkering wordt, of is het al zoals almere en Rotterdam o.a , een participatie “meewerkplaats” ja ja zo is het amsterdamse bos ook bij elkaar geschept. Dwangarbeid!!

  Zelfs je huis zal worden gebruikt als je er niet bent door anderen is het idee. Ze gaan eerst indiceren of je de ruimte “gebruikt” of nodig hebt. Dat bepalen zij??
  Stukje bij beetje worden vrijheden afgenomen dat wat nu leuk lijkt wordt straks geen leuk samenzijn en gemeenschapszin bouwen maar dwang. Ik neem aan Rob dat DAT een ontwikkeling is waar jij ook niet achter staat.
  Agenda 21 moet gestopt.
  (Voedselbossen door de mensen zelf en voor de mensen zelf vrijwillig is een geweldig concept

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.