Eind mei vertrekt 18e Hulpkaravaan naar Griekenland

De media staken de nieuwsvoorziening, maar Hulpkaravaan Griekenland gaat eind mei voor de 18e keer naar Athene en Thessaloniki om vluchtelingen te helpen.

Helaas wordt de ellende groter omdat er minder aandacht van de media voor dit enorme humanitaire probleem is. In Griekenland zitten zestigduizend vluchtelingen vast die deze horrortochten hebben overleefd. Op diverse eilanden zitten mensen in natte kleding, in kapotte koepeltenten. Op het vasteland zijn mensen ondergebracht op giftige fabrieksterreinen. Ziektes breken uit door ondervoeding en gebrek aan voldoende medische zorg en financiële ondersteuning.

Griekenland is failliet. Het land kan haar eigen burgers niet meer geven wat nodig is op gebied van voeding en gezondheidszorg. Laat staan dat het vluchtelingen kan bedienen met alles wat nodig is.
De vluchtelingen hebben het overleefd, maar leven mogen ze nog steeds niet. De regeringen in Europa doen na drie jaar overleg nog steeds niet wat nodig is voor hen.

Initiatiefnemer van Hulpkaravaan Erika Mauritz zegt dat ze vooral de motivatie haalt uit zichzelf, hoe zij behandeld zou willen worden onder dergelijke omstandigheden. “Ik geloof dat als de politiek het niet doet, wij burgers het heft in eigen handen moeten nemen. Verder krijgen we natuurlijk steeds weer oproepen vanuit Griekenland met schrijnende tekorten aan spullen, dan voel ik de noodzaak en ga aan het werk. Ook word ik gemotiveerd door het zien van kleding dat wordt weggegooid, dan denk ik wat zonde. Er zijn mensen die het zo hard nodig.”

Zij zegt dat ze soms de opmerking krijgt dat er tussen de vluchtelingen in Griekenland ook profiteurs zitten.

Erika:”Wat maakt iemand een vluchteling? Mag je iemand hulp ontzeggen omdat de reden waarom hij of zij ontheemd geraakt is, voor ons niet legitiem is? Kúnnen we daar wel over oordelen of blijven de redenen onzichtbaar voor onze ogen? Hoe vaak ben je zelf verkeerd beoordeeld in jouw leven, hoe vaak werd je onrecht aangedaan omdat niemand geïnteresseerd was in jouw verhaal en een eigen invulling gaf aan gebeurtenissen?”

“Zeker, niet iedere vluchteling komt uit oorlogsgebied of, beter gezegd, een erkend oorlogsgebied. Maar zeg nou zelf: als jij en je familie niets te eten hebben, als je geen werk meer kunt vinden om je omstandigheden in eigen land te verbeteren, zou je dan zelf ook niet gaan zoeken naar een beter bestaan? Heb je dan geen recht op de titel vluchteling? Honger lijden is vechten tegen de dood, is overleven, niet Leven…”

“Alle mensen die ontheemd zijn en geen kant op kunnen omdat zij door hun hoop op een beter leven in verschrikkelijke omstandigheden zijn beland, zijn wat mij betreft vluchtelingen. Mensen met trauma’s, rouw en verlies, hopeloos aan het lot overgeleverd. Afhankelijk van anderen, die geen kant op kunnen, niet vooruit en niet terug.”

Verschillende Europarlementariërs hebben verschillende malen de kampen in Griekenland vergeleken met concentratiekampen. Ik weet niet of die vergelijking opgaat, zeker niet alle aspecten ervan. Wat ik wél weet, is dat mensen ziek worden door de erbarmelijke omstandigheden in de kampen waarin zij zijn beland, en dat die worden veroorzaakt door gebrek aan steun voor Griekenland.”

Eind mei vertrekt een kleine karavaan om opnieuw de mensen te ontmoeten en vast te stellen wat nodig is. Om verse groente, fruit, eieren, en dergelijke te kopen van de boeren en uit te delen in de kampen waar het eten vooral bestaat uit koolhydraten. ‘Een groen blaadje staat niet vaak op het menu.’

Stichting 10812140213-thumb1Hulpkaravaan helpt de Griekse bevolking te helpen sinds 2015. Hun ervaring is dat juist mensen die alles kwijtraken of zeer weinig hebben, zich keihard inzetten voor vluchtelingen en voor hun landgenoten die in barre omstandigheden verkeren. De stichting ondersteunt deze mensen bij die zelf opgelegde taak.

Eind augustus 2015 deed Erika Mauritz een oproep op Facebook. Wie wilde haar meehelpen om hulpgoederen te verzamelen voor vluchtelingen in Griekenland? Het antwoord was overweldigend. Op 70 locaties in Nederland en België doneerden duizenden mensen en bedrijven wat nodig is in Griekenland. In het hele land is ingehaakt op het initiatief dat opgemerkt is door de lokale media en veel navolging krijgt op sociale media. Honderden vrijwilligers sluiten zich aan bij de Hulpkaravaan en zetten zo hun gevoel van onmacht om in liefdevolle daden want ‘Gewone mensen helpen gewoon’.
Sinds de eerste oproep heeft de organisatie ongeveer 1500 m3 aan hulpgoederen ingezameld.

Rob Vellekoop, 21 mei 2017

9 Comments

 1. De Bildenberg-groep Sloper,
  De Sloper,
  Griekenland is in deze moderne tijd…het aller nieuwste…Concentratiekamp…!!
  Op de duitse staat zenders zijn er beelden uitgezonden dat de mensen daar willens en wetens opgesloten zitten en niet met de vrije pers mogen praten..alles is daar zo veel mogenlijk af geschermd om te voorkomen dat het de wereld pers bereikt.
  Dat hebben die lui uit BRUSSEL maar mooi voor mekaar en Nederlandse overheid maakt zich OOK DAAR dik schuldig aan!!!!
  De kapitalisten zeggen dat ZIJ en alleen maar ZIJ de beste en de democratische mensen zijn!.
  Zoek de verschillen….Nederland en Griekenland..en ga dan daar maar eens goed over na denken!!Hitler en Poetin zijn schoften..en de nieuwe Benito Mussolini is er al(Turkije)….het duurt niet lang meer of er staat een tweede Hitler op!!
  Ik dank u o zo vriendelijk!

 2. allemaal gefinancieerd door de giften van de goedwillende mens,die elke keer een verhogingsverzoek krijgen omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, zoveel kosten die salarissen van hulpverleners en NGO’s?

 3. Mooi komt er nu ook een hulpkaravaan om de autochtone grieken te helpen?
  ARMOEDE Daar met geen pen te beschrijven prachtig die EU leve de banken we redden het grote geld van de FRanse en DUitse banken we verkopen het land uit aan louche investeerders maar de bevolking mag verhongeren en niemand die het daar over hebt…. oh gelukkig we helpen wel de vluchtelingen beetje wrang hoor.
  Overigens zijn die ook alleen maar pion in een smerig machtspel en NGO s die er weer dik aan verdienen om vluchtelingen te trafficken .
  Alleen de taal van geld en wapens regeert…zie dat maar te doorbreken

 4. ik vind het heel erg dat ik dit moet zeggen, maar ik geloof hier niet meer in. Zolang wij met zijn allen braaf belasting blijven betalen zal de moordmachine die OORLOG heet doorgaan en zal dit blijven bestaan. Met deze hulp los je NIETS op, misschien tijdelijk. Rutte en al die andere psychopaten in Brussel lachen er om en gaan gewoon door met JOUW belastinggeld. MASSAAL stoppen met belasting betalen is het enige antwoord op deze vicieuze cirkel en dáármee help je deze mensen ECHT. Dan hoeven ze nl niet meer op de vlucht te slaan………..

 5. We, mijn lief en ik zijn vorig jaar in Griekenland geweest en het kamp Idomeni bezocht. Er wonen kennissen van mij niet ver van Volos en werken samen met de Live for Life Organisation en doen goed werk. We hebben ze ook gesteund voor werk aldaar. Er bestaat een facebookpagina van met foto’s.
  Dit zijn van die initiatieven waarbij iedere cent goed terecht komt. Laat je niet verleiden om het Rode Kruis of een andere 555 zakkenvuller te spekken. De kleine organisaties van en voor gewone mensen zijn het beste!

  • Klopt! Daarom geef ik al vele jaren niet meer aan “hulporganisaties” die een groot deel van je gedoneerde geld besteden aan directie en management!
   Ik geef alleen aan degenen, waar ik vrijwel zeker weet dat je geld zinvol wordt besteed . . . .

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.