Binnen 10 jaar halveert aantal banen door KI

© Dmytro Zinkevych | Dreamstime.com - Nice girl kissing robot

Eindelijk kan iedereen profiteren van de technische vooruitgang, zodat ieder mens ongestoord kan genieten van een aangenaam leven waarin niet meer gewerkt hoeft te worden, nu robots het werk van ons zullen overnemen. Voorlopig zal binnen 10 jaar het aantal banen met 50% afnemen, dus zal iedere werknemer niet meer dan 20 uur per week hoeven te werken.

Volgens Kai-Fu Lee, de oprichter van investeerder Sinovation Ventures en respectabel Chinees technoloog, zal kunstmatige intelligentie (KI) en robots de komende tien jaar de helft van alle banen overnemen. Deze uitspraak deed hij tijdens het Global Mobile Internet Conference in Peking:”KI zal groter zijn dan alle menselijke revoluties bij elkaar, inclusief elektriciteit, de industriële revolutie, het internet en mobiel internet, want KI is doordringend.” De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie overstijgen de menselijke.

“Deze zaken zijn supermenselijk en wij denken dat het in elke industrietak zijn intrede zal doen, het zal waarschijnlijk 50 procent van de menselijke banen vervangen en een enorme rijkdom genereren voor de mensheid en armoede doen verdwijnen”, zegt Lee.

Lee verwacht  niet dat machines de plaats van de mens zullen innemen, wanneer ze intelligenter zullen worden. Machines zullen nooit ons hart kunnen vervangen.

Volgens de expert gaan traditionele bedrijven als banken, verzekeringsmaatschappijen en ziekenhuizen te langzaam terwijl dit allemaal aan de gang is.

Het zou zo mooi kunnen zijn. Begin tachtiger jaren van de vorige eeuw maakte ik persoonlijk kennis met de personal computer, die zijn intrede in ons bedrijf deed. Iedereen was enthousiast. We hoefden geen saai en geestdodend werk meer te doen, ons werk werd interessanter. Ook werd ons beloofd dat we dankzij de automatisering korter zouden hoeven te werken voor het zelfde loon. Immers er werd even veel geproduceerd in kortere tijd.

Uiteindelijk na een aantal jaar kwam de aap uit de mouw. Wij bleven evenveel uren maken, maar nu met minder personeel op onze afdeling. De salarissen gingen niet omhoog, wat je zou verwachten met het gelijk blijvende aantal werkuren. Niets van dat alles. We moesten harder en intensiever werken zonder dat de winst van de invoering van de automatisering bij de werknemer terecht kwam. De winst verdwijnt namelijk in de zakken van degene die er het minst voor hoeft te doen: de aandeelhouder, omdat het bedrijf minder loonkosten maakt waardoor het meer dividend aan de eigenaren kan uitkeren. De werknemer trekt aan het kortste eind.

Voorlopig ziet er naar uit dat kunstmatige intelligentie geen bijdrage zal leveren aan de welvaart van ieder, maar alleen een kleine groep van eigenaren veel plezier zal doen. Hun belangen in banken en verzekeraars bijvoorbeeld zullen nog meer dividend kunnen opleveren, omdat er opnieuw minder loonkosten zullen zijn, waardoor weer meer geld overblijft voor de niet-werkende bezitters!

Het is opmerkelijk dat er al talloze generaties snellere processoren zijn geweest. Hierdoor kunnen apparaten steeds meer werk sneller verzetten en werknemers nog meer overbodig maken. Daarnaast moeten medewerkers ook harder werken. De werkzaamheden worden intensiever en minder repeterend, want dat neemt de automatisering al over. Dit proces heeft zich in tientallen jaren afgespeeld, en  nu komt het, de situatie van de werknemers is niet verbeterd, maar juist verslechterd. Medewerkers inclusief vakbonden hebben zitten pitten, maar de aandeelhouders zijn de slimmeriken. Hun investering is in deze periode veel meer waard geworden, hun kapitaal brengt steeds meer op met steeds minder loonkosten.

De pool werklozen zal enorm toenemen. Zolang de burger niet opkomt voor zijn belangen en achter de verkeerde politieke partijen aan blijft rennen, zullen er straks nog veel meer mensen afhankelijk worden van een steeds kleiner wordende bijstandsuitkering waarvan steeds meer kosten, zoals woonlasten, betaald moeten worden. Meer automatisering en meer KI is prachtig voor de aandeelhouder, maar leidt tot nog meer armoede voor nog veel meer mensen dan nu het geval is.

Rob Vellekoop, 30 april 2017

31 Comments

 1. Het is raar en logisch tegelijk dat we meer automatisering hebben waar ik eigenlijk een voorstander van ben en ertoch meer armoede is. Ik denk dat het kapitalistische marktmodel over datum. Persoonlijk denk ik dat bitcoins het antwoord hierop is. Alhoewel ik zie dat dit nog steeds de grote problemen van de nabije toekomst zoals peakoil niet oplost. In iedergeval is het wel goed middel om de laatste jaren van het kapitalisme uit te zingen.

  • Het principe kapitalisme is niets mis mee. Het wordt pas riskant als men een ‘wettig betaalmiddel’ gaat introduceren waar maar een beperkt groepje monopolie op hebben om dat te produceren.

   • Grotendeels mee eens.

    Marktwerking kan best werken, maar ons economische systeem is geen markt en werkt al helemaal niet.

    We hebben namelijk geen echt geldsysteem, maar een corrupt kredietcreatie-systeem waar een kleine groep parasieten (bankiers, multinationals, politici) van profiteert. Helaas begrijpt nog geen 1% van de bevolking dit aspect.

 2. Binnen een generatie is het volk zo goed als overbodig en zijn alle productiemiddelen in handen van enkele duizenden of tienduizenden beland. In de overgangsperiode waarin we ons nu bevinden krijgen we een communistische politiestaat waarin een steeds grotere groep voor zijn levensonderhoud volledig van de staat afhankelijk is. Als de groep nutteloze mensen groot genoeg is geworden zullen ze waarschijnlijk iets aan het bevolkingsoverschot willen doen. Daarvoor zijn een aantal scenario’s denkbaar die de diverse communistische regimes al met succes hebben toegepast: geboortebeperking, uithongeren, moorden, …
  Aan de andere kant; misschien is het actief ruimen van de bevolking niet eens nodig. De paralellen tussen de moderne westerse maatschappij en Calhoun’s mousetopia experiment zijn in dit opzicht best interessant.
  We gaan in ieder geval heel interessante tijden tegemoet 😉

 3. De systeem-media berichten er niet over maar door het bancaire en daarmee samenhangende politieke wan-beleid ontstaat er automatisch een steeds groter wordende generatie die niets meer moet hebben van autoriteit. Deze beelden spreken voor zich:

  https://www.youtube.com/watch?v=df3G8RSryDY
  https://www.youtube.com/watch?v=MZdVWZBs3xk
  https://www.youtube.com/watch?v=BBZhvCqOKrc

  In veel meer landen en steden vinden dit soort protesten plaats. En niet alleen op 1 mei, de lijst is uitputtend.

  Zo niet in ons land. Daar gaat het nog steeds van “u mag mijn been er best afzagen mijnheer Rutte. Als u dat dan ook maar eerlijk bij mijn buurman doet”.

 4. Kunstmatige “intelligentie” ?? komt ET terug al 1000den jaren maken de menschen repeterend dezelfde fouten, helaas kennis is niet erfelijk.

 5. OM VUIL WERK TE DOEN IS EEN STOF-GRIJZE JAS NATUURLIJK VEEL BETER DAN EEN WITTE OMDAT HET VUIL DAT ER OP KOMT EENVOUDIG BIJ DE SCHOON-MAAK WORDT GECAMOUFLEERD!

 6. Ik denk dat AI juist meer problemen gaan geven voor bedrijven EN burgers. AI is namelijk niet zomaar eenvoudig een product, een kapitaal-goed, apparaat of dienst. AI = Algoritmes n.l. software, gemaakt door MENSEN, programmeurs, met een beperkte intelligentie.

  En meer intelligentie kan nooit ontstaan uit minder intelligentie.

  Ik voorspel een enorme chaos van Kunstmatige Incompetentie i.p.v. Kunstmatige Intelligentie. En de chaos begint bij de publieke diensten, zoals de toename van files, ontregeld openbaar vervoer, medische missers, internetstoringen, techno-mismanagement, gefrustreerd personeel en woedende klanten bij de inzet van AI en robots.

  Robotica en AI zijn efficiënt en slimme oplossingen totdat het niveau van de intelligentie van de gebruiker is benaderd in de toepassing er van. En dan heb ik niet eens over het probleem van hacking van AI.

  Het aanschaffen van meer intelligente input door een idioot zal n.l. altijd leiden tot meer idiote output.

  Investeerders en aandeelhouders zullen ten einde raad zijn, want hun business-modellen blijken dan niet meer te werken.

 7. een interview gegeven van irma schieffers en uitgetreden satanist, brengt de feiten naar voren hoe de mens door de elite uitgewoond wordt!

 8. Interessante comments hier. In het na-oorlogse Duitsland heeft een grote groep studenten het opgenomen tegen hun regering. Die studenten hadden daar alle redenen toe en het begon aanvankelijk met vreedzame protesten. Die steeds grimmig neergeknuppeld werden door de politie. Maar toen de protesten feller werden besloot de doodsbenauwd geworden Duitse regering geen risico te nemen. Er zijn toen enkele studenten op een bijzonder smerige manier vermoord waarop een aantal studiegenoten vonden: “Als een regering die haar volk niet vertegenwoordigt (waar kennen we dat toch van?) en die nog steeds veel oud-NAZI’s op allerlei bestuursposten heeft zitten studenten gaat vermoorden dan lopen we allemaal dat gevaar en moeten we onszelf gaan bewapenen”. En daar is toen de RAF uit voortgekomen. Uiteindelijk zijn die RAF-leden -door de val van de Berlijnse muur, denk daar eens goed over na!- allemaal opgepakt en zijn Gudrun Ensslin en Andreas Baader in hun cel vermoord.

  We zitten nu in Nederland in exact dezelfde situatie. En we kunnen geen vuist tegen onze regering maken. Want dan worden ze levensgevaarlijk en gaan ze moorden: Pim Fortuin. Gewoon ophouden met stemmen dus. Maar als er vandaag of morgen een rechter, een officier van justitie, een politicus of een politieagent wordt doodgeschoten…dan komen er in mijn huis verse bloemen op de vaas. Ik kan jullie niet vertellen hoe ik dat weerzinwekkende gespuis tot op het diepst van mijn ziel haat. Ongelooflijk dat mensen daar nog op stemmen.

  • Vier uren lang en -helaas voor de wat minder geschoolden- in het Duits. Daarbij is het verhelderend om het woord “terrorist” af en toe te lezen als “vrijheidsstrijder” want het betreft hier vier gekoppelde uitzendingen van de Duitse staatsomroep ZDF. Óf je haakt meteen af, óf je vergeet bijna om adem te halen:

   https://www.youtube.com/watch?v=YKernl9vepA

   • Heel vreemd maar de oosterburen kunnen wel met een kritische blik terugkijken op hun geschiedenis Ik heb propaganda leren herkennen door een documantaire op 1 van die 3 zenders die we in de jaren 80 hadden gemaakt door duitsers. Nederlanders vieren schijnheilig dodenherdenking en bevrijdingsdag maar vergeten gladjes wat er is uitgespookt in Nederlands-Indie pal na WO2.
    Verraden en controleren (politiestaatje spelen) zijn ze goed in maar kritisch denken kunnen ze hier amper.
    Neem Arnhem van de week met die hele tamtam om dat gijzelings gebeuren. Tactisch opgestelde cameramensen bij een (zogenaamd) potentiele bomdreiging waarbij je 1 militair in een bompak ziet en een andere militair in zijn normale militaire apepakkie die dichterbij de ‘verdachte’ rugzak staat. Zelf heb ik een vermoeden dat dit in scene is gezet gezien het feit dat de arrestatieprocedure heel vreemd was waaronder uitkleden op straat. Vooral bang blijven zijn voor je buurman want die is niet te vertrouwen, vertrouw de gekleurde hesjes, de blauw gele apepakkies en vooral de stropdassen (regering) die volgens mij verkeerd om zitten. Volgens mij hoort een stropdas naar boven te wijzen aan een tak met de eigenaar erin.

 9. Maak je geen illusie die genen die nu aan de touwtjes trekken zullen hun macht nimmer afgeven. Met andere woorden waarom zou een baas al zijn winst naar de bijstand gaan brengen.

  • Macht afnemen door niet meer te stemmen en daarna nooit meer leiders (lijers) aanstellen.

 10. GELUKKIG VERGEET MEN ALLES ALS MEN EEN TIJDJE LEKKER WEG-WAAIT EN WAPPERT… WIND DOET GOED LEVEN …!

 11. Helemaal in de ban van hun ifoontje is de jeugd verslaafd geraakt en volgen de bevelen van hun leider op?

 12. Een ironie op zich: ziekenhuizen geven géén EHBO cursussen reanimeren omdat ze aan volle afdelingen vol stervende mensen meer kunnen verdienen. Gelooft u mij niet?! Wat dat betreft kan de Engel des Doods haar tarotkaarten er vast bij pakken want op de afdeling cardiologie gaan meer zielen hemelen dan op Hemelvaart. De neuroloog moet ook eten tenslotte, met zijn handeltje in TIA’s en gesprongen vaten. Kwestie van winst. Het valt op te merken: alleen artsen en slagers dragen witte jassen!! (Maar van die slagers kan dat ook verwacht worden). De robotten programmeren met een dosis gezond verstand is dus klaarblijkelijk nog een opgave te doen. De bus kan zich ook zelf besturen, handige zaak, beetje vooruitgang er bij.

 13. En het gros der geindoctrineerde comateuzen vooral hier in VerNEEderigNSBland blijft maar achter de mistplaatst optimisten aanlopen (nep economen en dienaren van het “kabinet”) die eigenwijs blijven verkondigen dat het “allemaal wel weer mee zal vallen zoals het in de geschiedenis ook is gegaan” en dat straks naast iedere robot/bot technologie doodleuk een werkende mens zal blijven bestaan!

 14. Deze analyse geeft terecht aan hoe mensen die langs elkaar heen werken dan meer geld weten te verdienen voor een bedrijf terwijl het ook waar is als mensen samen zouden werken binnen dat bedrijf, mensen met minder personeel meer echte welvaart kunnen scheppen, wat dus betekent dat het kapitalisme een prikkel vormt en blijft vormen vooral bureaucratisch te woekeren omdat men er dan meer aan kan verdienen. Maar ironisch genoeg heeft dat als effect dat er minder echte welvaart geschapen wordt, waardoor er meer geld in omloop moet zijn de gekelderde waarde van echte welvaart goed te maken. Met andere woorden: ook de zorg kent vele bureaucratische processen waarbij vooral dure rapporten worden geschreven, zonder dat mensen daar echt mee geholpen zouden zijn. Het is een ironie op zich hoe ambtenaren bijvoorbeeld burgers bestoken met stapels aan papier, terwijl de moderne computer daar nu juist een einde aan had willen maken. En zo gaat dat ook met al die zaken waar te kort aan is, omdat de verspilling aan de andere kant van de lijn een zeker veelvoud daarvan is. We hebben aan alles tekort, behalve aan regeltjes, bureaucraten, ambtenaren, rapportenschrijvers, controleurs, en nóg meer regeltjes. Zo is het maar de vraag of de moderne techniek echt zal besparen – wat dit artikel terecht vraagt – als mensen hun manieren en houding niet aan passen naar die moderne tijd. Een papierslaaf kent slechts papier. Nou meneer, wij willen graag binnen twee weken 20 pagina’s aan bankafschriften van u hebben. Maar dat heeft toch helemaal geen zin? Nee, maar we moeten die computers ergens mee vullen dus hebben we de hele dag personeel in dienst, dat niets anders doet dan oud papier inscannen voor de gemeente. Oh?

 15. Er tekent zich een proces af wat historisch geen presendent kent. Eigenlijk zijn het twee processen. De ene is het globale markt-economische proces wat geheel volgens het Machiavelliaanse model loopt en de andere, het sociaal evolutionaire.
  Er is nu bewust een splijtingsprogramma aan het werk wat maakt dat de zakelijk niet succesvolle delen uit de samenleving een afsterfproces ondergaan vanwege hun onvermogen om bij de geprivilegieerden te kunnen horen door succesvol te graaien naar geld en macht en de juiste vriendjes erop na te houden. De onderklasse dient te verdwijnen! De langverbeide natte droom van de VVD! Weg met het proletariaat! Men doet er alles aan om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen en alle ethische normen doen er niet mee toe. Het valse Darwin principe van het recht van de sterkste. (zulk soort zaken worden tijdens de Bilderbergconferenties besproken)!!
  Het andere onderscheidingsproces wat bezig is plaats te vinden, is het sociaal evolutionaire proces.
  Hierbij gaat het over een groep mensen die zien wat er gebeurt en een zelfstandige keuze gemaakt hebben en hun mogelijkheden en de alternatieven min of meer hebben ingeschat. Deze groep heeft nog geen duidelijke classificatie-benaming maar noen het ondertussen, ‘de alternatieven’. Het is een groep die de meeste manipulatieprogramma’s wel doorheeft en zich het CO2 ‘global warming’ smoesje niet laat verkopen, de mechanismen herkent van het nieuwe zwart/wit polariseren door mensen die de slavernijhistorie willen exploiteren voor verdeeldheid en macht. Mensen die snappen hoe het moderne milieufascisme ingezet wordt om burgers hun rechten te ontnemen evenals de vele valse vlaggen die met behulp van de buitengewoon foute media lopen. Zij snappen ook dat religie wordt ingezet om mensen tegen elkaar op te zetten. Die een man als G.Soros zien als instrument van de macht achter de schermen die met behulp van veel geld ‘bruikbare idioten’,in te zetten waardoor het lijkt alsof het volk van zich laat horen maar het niet niet is. Die snappen hoezeer de samenleving vervormd is door feminisering en de verkankerende invloed van de Amerikaanse schijncultuur. Mensen die snappen dat de man in de witte jas, de dokter, het niet automatisch bij het rechte eind hoeft te hebben en dat de z.g.n. gekozen overheid er niet is om het volk te dienen met alle beschikbare kennis.e laatste groep gaat het de komende jaren nog véél erger krijgen dan dat nu al het geval is. Er zal op ze worden gejaagd omdat de staatspropaganda deze mensen zal aanduiden als de schuldigen. Vooral de slachtoffers van het andere kamp zullen met alle hevigheid vanuit hun frustraties meedoen als Kapo’s omdat ze denken dat daarmee hun positie verbetert.
  Er komt een hevige strijd tussen diegenen die zich wel en die zich niet laten inenten/chippen, al dan niet verplicht. Zonder contant geld kun je alleen nog met je geimplanteerde chip voedsel inkopen.
  We gaan een hele vreemde coalitie waarnemen tussen bijv. extremen en conservatieve gelovigen die op basis van hun instelling niet meedoen aan het systeem, min of meer gelijk aan het gegeven dat de communisten, sociaaldemocraten, anarchisten en de gereformeerden samenwerkten in het actieve verzet tijdens de tweede wo.
  Het spreekt voor zich dat de samenwerking tussen die anderswillenden de beste kans op overleven brengt. Maar verwacht een enorme sterftegolf van mensen die in steden wonen en zich volledig afhankelijk hebben gemaakt van ieder systeem.

 16. Rob heeft het hierboven over “de verkeerde politieke partijen”. Dat veronderstelt dat er ook “goede” politieke partijen zouden zijn. Dat is volgen mij -en veel Duitse economen- echter niet mogelijk:

  Politieke partijen -en dat geldt helaas ook voor Vrede en Recht- zijn altijd gedwongen om te opereren binnen een tot op het bot verrot en crimineel systeem. Het woord “partij” komt van “pars populi” en dat betekent “het splijten van het volk”. Politieke partijen zijn dus ook gedwongen om zich op een bepaald volksdeel te richten. De politiek kan daarom nooit het algemene belang dienen: dat algemene belang is immers partij-loos.

  De steeds verder gaande automatisering is ondertussen wel een goede reden om het volk een beetje uit te dunnen. De vorige pijnlijke Ost-erweiterung is al weer een tijdje geleden en de meeste mensen hebben het geheugen van een goudvis met Alzheimer.
  Dus….het kan wel weer.

  • Mia Molenaar ;

   Welvaart voor Iedereen
   Droomwaard van start; maak je wereld mooier

   Ik weet nog goed dat ik met WelvaartvoorIedereen begon en waarom ik het deed. Ik vond dat iedereen moest weten wat er mis is in onze maatschappij en wat de oorzaken zijn. Zat iedereen te slapen? Ik zou ze wakker schudden.

   Als de problemen eenmaal duidelijk waren, zouden we gaan zoeken naar oplossingen. We zouden ze vinden en in de praktijk gaan brengen. Iedereen zou de urgentie ervan inzien. Steeds meer mensen zouden meedoen.

   We zouden ons losmaken van het corrupte grootbedrijf. We maakten ons onafhankelijk van een al even geperverteerde overheid. Het was glashelder geworden: we kunnen het zelf! Een nieuwe economie, een nieuwe wereld met geluk, gezondheid, ontplooïngsmogelijkheden en overvloed voor iedereen. WelvaartvoorIedereen!

   Naarmate ik langer bezig was, kreeg ik steeds meer inzicht in waar het op vast zat. We durven het niet aan. We uiten ons ongenoegen, maar blijven nog steeds met een vragende blik naar de zogenaamde machthebbers kijken: lost u het voor ons op.

   Lieve mensen, dat gaat niet gebeuren. Het hangt van ONS af. Het is zelfs de allerbelangrijkste voorwaarde voor een mooiere, harmonieuzere en gelukkiger wereld: dat we onze EIGEN KRACHT ontdekken en gaan gebruiken.

   We hebben onze macht ten onrechte overgedragen aan anderen. De werkelijke MACHT ligt in onszelf! In onze eigen creatiekracht. Als we die gaan benutten, gaan we wonderen beleven.

   Maak je wereld mooier

   Ieder van ons is hier gekomen met dromen en verlangens. We hebben allemaal een missie. Talenten, dingen die we goed kunnen en HEEL ERG GRAAG DOEN. Laten we dat potentieel gaan benutten. Laten we gaan doen waarom we hier op aarde zijn gekomen. Onze droom gaan leven.

   Als we werk gaan maken van onze droom komen we vanzelf steeds meer los van ‘het systeem’. We gaan inzien dat we het echt ZELF kunnen. Voor onszelf zorgen bedoel ik en juist òmdat we DAT doen, ook iets kunnen betekenen voor anderen. Dat wordt de transformatie naar een gelukkiger wereld waarvan we diep van binnen WETEN dat het MOGELIJK is.

   Het zal gaan blijken dat al die verschillende talenten elkaar prachtig aanvullen. We komen in een positieve flow en nemen anderen als vanzelf daarin mee. Omdat het aanstekelijk is. Steeds minder behoefte om te kijken naar wat er allemaal niet klopt om ons heen omdat onze energie zich verplaatst naar wat wel goed gaat. En zoals we allemaal weten: wat je aandacht geeft GROEIT!

   Heb je ook een droom en wil je er net als ik mee aan de slag? Op Droomwaard.nl kun je een afspraak met me maken als je eens met iemand van gedachten wilt wisselen over jouw droom, waar je tegenaan loopt en wat je in de weg staat, wat je kwijt wilt, vragen die je hebt. Het kan live of per skype.

   Dan is er ook de besloten Facebookgroep Droomwaard waar je lid van kunt worden. Daar kunnen we elkaar ondersteunen en aanmoedigen. Ik zal er blogs en andere inspiratie gaan delen. En ik ben ook van plan om livestreams te gaan doen over onderwerpen waar je mee zit.

   http://droomwaard.nl/

  • Hier valt weinig aan toe te voegen. Er is geen schoonmaak van ‘binnenuit’ mogelijk of nodig. Er is uitsluiting van overheden nodig wat vraagt om een omschakeling in bewustwording. Helaas is hier nog een lange weg te gaan aangezien het geloof in overheid er van kleins af aan in gestampt wordt.

  • Helemaal met Jan Bosman eens. Lees agenda 21 voor 2050 maar eens! De depopulatie agenda, bedacht door het groepje satanisten die onzichtbaar bovenin de piramide zitten. Vergeet de politiek maar! Kijk maar naar onze schaduwregering de Bilderberggroep onder leiding van hare narigheid Bea van Lippe Bijsterveld! BAH!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.